Denizrehberim Forumu

Denizrehberim Tanışma => Tanışalım => Konuyu başlatan: cengizbelic - Mayıs 05, 2013, 10:44:34 ÖS

Başlık: Tanışma
Gönderen: cengizbelic - Mayıs 05, 2013, 10:44:34 ÖS
Merhaba 2. sınıf makina müh. öğrencisiyim. 2005 yılından beri yelken sporlarıyla uğraşıyorum. Bir çok yelken yarışına katıldım. Geçen yaz
yat sınıfında ilk yarışıma katıldım. Kendi bütçemin el verdiğince uzun bir süre zarfında kendi yelkenli teknemi yapmak istiyorum. Tekneyi yapacak kapalı yerim ve aletlerim mevcut sadece güzel ve anlaşılır bir tekne planına ihtiyacım var. Yapmak istediğim tekne 10mt den fazla 2 yelkenli bir yat. Fiber sınıfı tercihim. Böyle bir tekne planı bulabilirsem çok sevinirim. Güzel bir blok yazmanı olma dileği ile... :)
Başlık: Ynt: Tanışma
Gönderen: cihan35 - Mayıs 06, 2013, 10:04:33 ÖÖ
hayırlı olsun.inş  yakında istediğin gibi bir plan bulursun.forumdaki ücretsiz ve ücretli planlara bir göz at diycem ama 2 yelkenliden kastını tam anlamadım 2 direkli mi?
Başlık: Ynt: Tanışma
Gönderen: osmanuysal - Mayıs 06, 2013, 10:13:40 ÖÖ
Cengiz öncelikle aramıza hoşgeldin. Senin gibi yelken sporu ile aktif olarak uğraşan arkadaşları aramızda görmek bizler için gerçekten çok sevindirici.

Bizler genellikle burda ahşap , elyaf , epoksi kompozit yapısı ile teknelerimizi inşa ediyoruz. Bunun nedeni gerek maliyet açısından gerekse uygulama açısından kimseye bağımlı kalmamak isteyişimiz.

Muhakkak deneyim sahibisindir ancak yinede bazı konulara aşağıdaki gibi hatırlatma mealinde değinmek isterim.

* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin uygulama esnasında küçük etaplara bölünerek yapılması gayet mümkün. Bu durum fiber tekneler için en azından gövde inşaasında pek mümkün olmuyor.

* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin eklentileri ve daha sonra isteğe bağlı olarak çıkarılacak bölümlerinin işçilik , uygulama ve planlama durumları inşanın her aşamasında mümkün olabiliyor. Bu durumda fiber teknler için olabildiğince önceden planlanmalı ve ana gövde inşaası esnasında kalıba tek tek , örneğin bir koçboynuzu için dahi yerini önceden tesbit edip kalıba ön hazırlık yapmak gerekli.

* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin ozmos'a dayanımı çok çok iyi hatta ozmosa maruz kalmadığı dahi duyumlar arasında , fiber teknlerde ise tam aksi durum söz konusu , heleki amatör yapımcıların uygulama hataları devreyede girdiğinde zannımca dahada kuvvetlenecektir.

* Fiber tekne kalıp ister , jelkot ister , 10 metre üzeri bir yelkenlide en azından ana gövde içerisine gömülmüş metal iskelet ister. Bunların maddi olarak ortaya koyacağı değer fiberin epoksiye göre her ne kadar ucuz olma durumu söz konusu olsada sonunda ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonuna göre yüksek olacaktır.

Bunlar benim fikirlerim ve gözlemlerim tabiki , muhakkak fiberinde avantajları vardır ancak bunu fiber ile uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir.

Evet fiberciler söz sizde... :)
Başlık: Ynt: Tanışma
Gönderen: SCALICA BOYA - Arda - Mayıs 06, 2013, 10:23:50 ÖÖ
Hoşgeldiniz
Başlık: Ynt: Tanışma
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 06, 2013, 11:45:53 ÖÖ
Aramıza hoşgeldiniz :) 10 metre benim gözümü biraz korkuttu. Kesinlikle yapılamaz demiyorum ama insanı çok yıpratır ve hırpalar.
Başlık: Ynt: Tanışma
Gönderen: cengizbelic - Mayıs 21, 2013, 07:25:33 ÖS
    Herkese yorumlarından dolayı teşekkür ederim. Geç yazmamdan dolayı özür dilerim malum dersler :) Okan abi öncelikle bilgilendirmen için teşekkür ederim. Polyester istememin nedeni ahşap teknenin bakımın zor olması. Fiber teknenin yıpranması daha fazla ve kalıcı ağaca göre biliyorum fakat. Ahşap teknenin uğraşı fazla olduğundan fiberi tercih etmek istiyorum. Biliyorum 10 mt gerçekten iddalı bir boyut :) kuvvet dağılımları yüksek boyutlarda hesaplamaları da dert olacak biliyorum :) Fakat paramı ufak bir tekne için çarçur etmek istemiyorum. Büyük başlarım fakat uzun zaman dilimi içerisinde sonunda elimde iyi bir tekne olur diye düşünüyorum :)
     2 yelkenliden kastım, ana yelken ve cenova yelkeni. Balon biraz extream olur diye düşünüyorum :D  Ayrıca hesaplama riskli ve uğraş gerektiren bir olay. Sonuçta denizin şakası hiçbir zaman olmaz ve her havada teknenize güvenmek zorundasınız. Bu yüzden, asıl niyetim eski hesaplı bir tekne bulup tekrar baştan yaratmam. Benim için daha sağlıklı ve kısa sürede olabileceğine inanıyorum. Bu konu hakkında ki yorumlarınızı ve önerebileceğiniz tekne modellerini bekliyorum.
     Kaba tabirle poposuna tuzlu su deyip de denizden vazgeçemeyenlerdenim. Umarım yakın bir zaman içinde planlarıma uygun bir tekne bulabilirim :)