Gönderen Konu: Epoksi-Elyaf Kaplamada Kalan Hava Kabarcıklarını Nasıl Yok Ederiz ?  (Okunma sayısı 2711 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo

Epoksi ve elyaf ile çalışırken özellikle bizler bolca hata yaparız. Amatör tekne yapan kişiler için,bu malzemeler ile yeni yeni haşır neşir olan kişiler için bu hatalar normal karşılanabilir ve çözümleride çoğu zaman vardır.

Bu hataların başında hava kabarcıkları gelir. Bizler son teknoloji vakumlu ekipmanlara sahip olmadığımız için ister istemez işlemimizde hava kabarcıklarını bırakıyoruz.

Öncelikle hava kabarcıkları neden oluşur ?

-Bazı bölgelerde yağ,kir,toz kalıntıları kalmıştır. Yüzey iyi temizlenmemiştir. Bu bölümlere epoksi yapışmaz ve o bölgede yapışmamadan ötürü hava kabarcığı oluşur.

-Yüzey hazırlığı iyi yapılmamıştır. Yüzeyde girinti çıkıntılar vardır ve çukur bölümlere elyaf yapışamayacağı için yada yüzeydeki yükseltilerin alt kısımlarında yine aynı şekilde yapışma olmayacağından hava kabarcığı oluşur.

-Elyaf düzgün şekilde yayılmamıştır.Tam gergin değildir. Buruşuk kısımlar yine yapışma yapmaz ve hava kabarcıklarına sebebiyet verir. Elyafı yayarken gerginliğini sağlamak için az miktarda zımba kullanmakta fayda vardır. Daha sonra o zımbaları çıkarmayı unutmayınız !

-Keskin dönüşlerde genellikle dönüşün bir kısmında hava kabarcığı oluşur. Örnek vermek gerekirse havuzluğunuzu elyaf kaplayacaksanız 90 derecelik dönüşlerde hava kabarcığı kalma ihtimali yüksektir.

-Kontrplakların birleşim yerleri iyice macun doldurulmamıştır  ve bu kısımlarda hava kabarcığı oluşur.

Benim aklıma gelen sebepler bunlar.

Eğer hava kabarcıklarına müdahale etmezseniz zamanla buraya su girmeye,sızmaya başlar ve bu bölümler hem su yalıtımını sağlıklı yapmaz hemde kullandığınız,yalıtmayı planladığınız malzemeyi çürütmeye başlar. Polyester teknelerde yaşanan ozmoz sorununun bir benzeri ile karşı karşıya kalırsınız. Tam bir yalıtım için hava kabarcıklarına %100 müdahale etmelisiniz.

Peki nasıl müdahale edeceksiniz ?

Benim teknemi yaparken uyguladığım kendime göre uygun bulduğum bir yöntem mevcut. Bazıları bu hava kabarcıklarını tek tek falçata ile kesmeye o şekilde temizlemeye çalışıyor. Kendinizi yormaya hiç gerek yok. Bu iş için taşlama motoruna takacağınız 60 veya 80 numara disk zımpara çok faydalı oluyor.

Öncelikle sağlığınız için kaliteli bir maske takıyorsunuz ve disk zımpara ile hava kabarcıklarına tabiri caizse dalıyorsunuz. :halay Disk zımpara saniyeler içinde hava kabarcığını soyar ve yapışmış kısma kadar eritir.

Sonra siz oluşan bu soyulmuş kısma uygun elyaflar kesip,soyulmuş kısmın temizliğini yaparak ( mümkünse tiner,aseton vs ile güzelce silip) elyaf yama işlemini yapabilirsiniz.
Elyaf yamasını keserken eğer iki kat elyaf yapıyorsanız 2. katın biraz daha dışarıya taşmasına izin verebilirsiniz ama tek kat yapıyorsanız elyafları öpüştürmeniz gerekir. Eğer hava kabarcığı olan alanın dışına taşarsanız bazı bölgelerde elyafınız 2 kat olur ve yüzeyde bozulmalar yapar.

Yamayı yaparken önce alanı epoksi ile güzelce ıslatıp ahşabı doyurup sonra elyafı yapıştırıp epoksi ile doyurmanız gerekir. 

Daha sonrasında ise normal zımpara-macun prosedürü ile işleminize devam edip yüzeyi düzgün hale getirebilirsiniz.

VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

servet

  • Kıdemli Üye
  • Onursal Rehber
  • *
  • İleti: 2.778
  • Tekne Adı: avanti
Bence motorla elyafı kaldırmaya gerek yok,yapışmıs yerleri de ister,istemez zedeleyebilirsiniz..elinize aldıgınız bir parça zımpara kagıdı ile kabarcık olan yeri zımparaladıgınzda,sivilce gibi patlıyor.. el silindirleri var polyesterciler de satılyor,hava almaya yarayan,reçineyi sürdükten sonra kumaş üzerinde yürütüyorsunuz..ama yinede ufak,tefek kalıyor..

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 644
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Basit ama onemli konu.
Bence iyi idrak edilmeli. Kiyidan pek uzaklasmayan ve surekli suda olmayan tekneler icin cok onemli olmayabilir. Ama tekneyi yaptim tepe tepe kullanirim, alir basimi iki uc sehir oteye giderim diyenler icin bence oldukca onemli. Teknenin butunlugu, mukavemeti, uzun omru bakimindan ozellikle dikkate alinmali.

Hava kabarciklari fiber'in kanseridir. Hava kabarcigi olan kisim mekanik acidan diger yerlerden zayiftir. En onemli dez avantaji budur.
Onun disindaki dezavantajlarini sayin adminimiz yazmis zaten.

Ben hava kabarciklarinin mutlaka islatma asamasinda cozulmesi gerektigine inaniyorum. Recinenin kurlesmesine izin verip sonradan o bolgeyi zimpara yapip dolgu yada elyafla takviye yapmak, o bolgeyi yine zayiflatmak anlamina geliyor. En basindan olusmalarini onlemek yada en aza indirmek en sagliklisi.

Tabi soylemesi kolay, uygulamasi zor.
Ancak benim de bir iki tavsiyem olabilir. Neticede amac kaliteli, guzel bir sonuc elde etmek ise, mutlaka uygulanmasi gereken uc adimi sayayim.

1 - Aceleci davranmamak. Recinenin kurlesme sureleri dahilinde, elyaflama isini sakin sakin yapmak lazim. Bir an once bitirmeye calismak, daha fazla tamir isine cok daha fazla zaman harcamaktan baska bir ise yaramiyor genelde.

2 - Tecrube. Hava kabarcigi en cok yer cekiminin isi zorlastirdigi yerlerde ve keskin donuslerde olusur. Birkac tane hurda malzeme hazirlayip, birkac defa bu yerleri fiberleme calismasi yapin. Hava kabarciklarinin nasil kaldigina ve ne yapabileceginize bakin. 3 - 5 kurus ekstra masraf sayilir, ama neticede yaptiginiz ve olmayan, ustune tamir gereken ve beklediginizden cok daha fazla zaman alan seylerin yarattigi demoralizasyondan kurtarir.  Denemeleri teknenin yapisal butunlugune dahil olmayan ( kapak vs ) gibi parcalar uzerinde calisirken de yapabilirsiniz.

3 - Yuce Zimpara. Makineye kuvvet, bilege kuvvet, goze kuvvet. Guzel yapilmis bir zimpara, potansiyel elyaflama hatalarini en azindan %30 - 40 bastan engeller.



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
28 Yanıt
25443 Gösterim
Son İleti Kasım 02, 2023, 04:27:59 ÖS
Gönderen: Mehmet Köstekçi
36 Yanıt
26156 Gösterim
Son İleti Eylül 18, 2012, 01:58:30 ÖÖ
Gönderen: tolga3010
13 Yanıt
16012 Gösterim
Son İleti Ağustos 24, 2015, 12:02:49 ÖS
Gönderen: servet
5 Yanıt
7216 Gösterim
Son İleti Kasım 09, 2015, 02:11:41 ÖS
Gönderen: SCALICA BOYA - Arda
1 Yanıt
3516 Gösterim
Son İleti Nisan 04, 2017, 11:11:35 ÖS
Gönderen: serdal
3 Yanıt
2238 Gösterim
Son İleti Temmuz 28, 2020, 01:43:18 ÖS
Gönderen: khbilen
4 Yanıt
2567 Gösterim
Son İleti Ekim 11, 2021, 07:59:49 ÖÖ
Gönderen: SCALICA BOYA - Arda
8 Yanıt
1776 Gösterim
Son İleti Mart 06, 2023, 03:07:30 ÖS
Gönderen: sessizsakin
0 Yanıt
226 Gösterim
Son İleti Kasım 02, 2023, 05:29:24 ÖS
Gönderen: vlkanaydin