Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Soru-Cevap => Konuyu başlatan: shanimoglu - Şubat 13, 2016, 03:20:09 ÖS

Başlık: Tecrübeli Arkadaşlardan Cevap Bekliyorum.
Gönderen: shanimoglu - Şubat 13, 2016, 03:20:09 ÖS
Merhabalar,
uzun süredir amatör olarak kara balıkçılığı yapmaktayım. 2-3 yıl önce küçük bir tekne aldım (3-4m) ve 9bg motor takarak balık tutmak için denize açıldığımda balık tutmaktan ziyade gezmekten keyif aldığımı farkettim. sonra rota fisher 6,60 tekne alıp hem denizde konaklamak hemde balık tutma fikri iyice içime işledi. hatta abartıp bu geziyi İzmir-Fethiye arası yapma hevesi içimde acayip tırmandı. tam tekne alacakken eşim ve ablamın hediye ettikleri Yelkenli tekne eğitimi kursu "birde şunu deneyim sonra tekneyi alırız." durumuna geldi.

yelkenli tekneleri hep kendine uzak, zahmetli, boş alanı olmayan olarak düşünen ben yaklaşık 20-25 saatlik deniz üzerindeki eğitim ve 10-12 saatlik ders eğitiminden sonra 180 derecelik bir beyin yanmasıyla yelkenli teknelere aşık olduğumu anlamama sebep oldu.  :D :D

size sormak istediğim şey şu;

1- almak istediğim tekne hakkında bir fikrim yok ama 7m ve üstü olmasını tercih ediyorum.hangi modelleri tavsiye edersiniz? (bütcem 40 bin lirayı geçmeyecek.)
2- tekne seçiminde en çok neye dikkat edeyim? (konularda vardır onlarıda okuyacam)
3- sizce izmir-fethiye arası bir yolculuk için heveslenmeyeyimmi? bunun için çokmu erken? ben bunu becerebileceğime inanıyorum.
4- rota okuma ve yön tayinini harita üzerinden yapabiliyorum fakat yolculuğum sırasında profesyonel bir navigasyon sürümü satın alıp ondanda yararlanmayı düşünmekteyim.

cevaplarınız için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Tecrübeli Arkadaşlardan Cevap Bekliyorum.
Gönderen: servet - Şubat 13, 2016, 04:07:48 ÖS
7-8 metre arası ilk tekne için iyi bence bir tercih..
hangi model: sorun bu işte ,Türkiye öyle yelkenli cenneti bir ülke değil..
az sayıda imalatcı var bütcenizle sıfır bir yelkenli almanız zor..
tekne satış sitelerini takip edip bütçenize uygun bilinen bir markanın 2.elini bulabilirseniz alın.

içten takma bir motor,yelken donanımının iyi olması,telsiz,derinlik ölçer,chart plloter vb gibi elektroniklerin olması,tekne gövdesinde ağır tamirler olmaması osmoz,darbe vb..alıcı olduğunuz tekneyi mümkünse yelkenli tekneler hakkında bilgi ve tecrübesi olan biriyle kontrol edin..bir,iki aylık yelken ve deniz tecrübenizle havayı ve denizi kollayarak belirttiğiniz rota'da seyir yapabilirsiniz..
Başlık: Ynt: Tecrübeli Arkadaşlardan Cevap Bekliyorum.
Gönderen: celenoglu - Şubat 13, 2016, 04:41:38 ÖS
Almayı düşündüğünüz boyutta teknelere internette satış sayfalarında rastlarsınız.  Sanırım bütçeniz uygun. Olmazsa olmazlar iyi bir motor, dümen ve yelken donanımıdır. Seyirde diğerleri  olsa iyi olur ama olmasa da olur.   Türkiye kıyılarında seyir yapacaksınız. Her gün hava raporu dinleyerek hava şartları elverdiği taktirde bir sonraki hedefinize gidebilirsiniz. Teknenizi aldıktan sonra bir harita üzerinde günlük rotalarınızı belirleyin ve hava kararmadan hedefinize kolaylıkla gidebileceğiniz mesafeler seçin. Bir limandan çıkıp tüm gün dolaıp aynı limana girmekle, bir yerden çıkıp başka bir yere ulamak açısından Ege'de sorun yok. Navigasyon için kağıt harita esastır. Nasıl yapıldığını iyice öğrenin. elekronik navigasyon cihazlarında yapılan en önemli yanlış cihaza güvenmektir, güvenmeyin, arızalanabilir veya hatalı olabilir. Bir yanlış kullanım da denize bakmadan bilgisayar oyunu gibi ekrana bakarak dümeni joysitck gibi kullanarak seyretmektir.

Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, en yakın limanda genellikle kendi bulunduğunuz yerdeki  kadar teknik destek bulursunuz.

Tekne alırken mutlaka sörvey yaptırın.
Başlık: Ynt: Tecrübeli Arkadaşlardan Cevap Bekliyorum.
Gönderen: kemarine - Şubat 14, 2016, 12:39:45 ÖÖ
merhabalar

bahsettiğiniz boy fiyat açışından alabileceğiniz seri üretim tekneler 1980-1990 üretim aralığında olacaktır.bu yaş gurubunda ki teknelerde doğası gereği aksaklıklar söz konusu olabilir.öte yandan bence  düzenli ve işin ehli tarafından bakımlı teknenin yaşı önemli değildir.fakat bakımlı teknelerin fiyatıda sizin bütçe aralığında olmayabilir. bazı kriterler belirleyip  arama aralığınızı ve fiyat dengesi oluşturmanızda faydalı olacaktır.one of handmade veya amatör teknelerin ise fiyat aralığı oldukça değişkendir. benim tavsiyem azami bir donanım listesi oluşturun.elzem veya keyfe keder ihtiyaçlarınızı belirleyin.barınma yerinizide ayarlayın. sonra piyasaaya çıkın
Başlık: Ynt: Tecrübeli Arkadaşlardan Cevap Bekliyorum.
Gönderen: shanimoglu - Şubat 14, 2016, 02:34:54 ÖS
Yorumlarınız için teşekürler. yazdıklarınızın hepsine dikkat edeceğim. umarım yakın zamanda hedefime ulaşırım ve buradan sizinle gelişmeleri paylaşırım.