Denizrehberim Forumu

Kendi Teknem Var => Teknede Elektrik => Konuyu başlatan: Kerem - Temmuz 26, 2019, 04:14:23 ÖÖ

Başlık: elektrik işleri için yardım
Gönderen: Kerem - Temmuz 26, 2019, 04:14:23 ÖÖ
10,5 fiber teknemin elektrik tesisatını döşemek için yardımcı olabilecek birileri varsa sevinirim. İstanbul Samatya
Başlık: Ynt: elektrik işleri için yardım
Gönderen: KARANLIK - Temmuz 26, 2019, 05:58:52 ÖS
     Bir oto elektrikçiye yaptırmanızı öneririm. Burada bir gezi teknesindeki elektrik kontağı 5 teknenin yanmasına neden oldu.
Başlık: Ynt: elektrik işleri için yardım
Gönderen: servet - Temmuz 29, 2019, 10:20:51 ÖS
Okuduklarımdan yorumladıgım..marin elektrik işi biraz karışık,bilinçli yapılması gereken birşey..sansınız vardır hiç bir şey olmaz derme çatma tesisata,sansınız yoktur ilk gün patlar,yanar tesisat..Kabloların çok telli ve kalaylı olması lazım,marin tabir edilenler metre hesabı satan yerlerde bayagı pahalı,yerine genelde amatör tekneciler oto kablosu kullanıyor..Baglantıların  terminaller,yüksük vb bu iş için üretilen malzeme ile yapılması lazım,terminal ve kablo birleşme noktasına makaron koymak lazım,..ekipmanların çektiği ampere dayanacak kesitte kablo kullanmak lazım..her giden malzemeye,kaç amper cekiyorsa,ona uygun sigorta koymak lazım..misal 1 amperlik alete,kolay,kolay atmaması için 5 amperlik sigorta takmayın..tesisat ayak altı yada, suyun kolayca  ulaşabilecegi yükseklikte olmasın,kolay müdahale edilecek yere sigorta,bara vbg şeyleri monte etmek lazım..kablo baglantılarının kesinlik çok sıkı olması lazım..
Başlık: Ynt: elektrik işleri için yardım
Gönderen: sessizsakin - Temmuz 29, 2019, 11:31:19 ÖS
Yanlis elektrik tesisati, ahsap ve fiber tekneler icin yangin, metal tekneler icin de korozyon riskini de beraberinde getirecektir.

Dikkat edilmesi gereken en onemli konu: Bakir, acik havada ve nemli ortamda kolayca korozyona ugrar. Korozyon neticesinde iletkenligi duser ve direnci artar. Bu da uzerinden elektrik gectiginde isinmaya yol acar. Dolayisi ile, bakir kablolarin ozellikle uclarinin oyle etrafta ucusmamasi gerekir. Bir onceki mesajda bahsedildigi gibi kaplamali kablolar var. Bunlar, korozyon riskini oldukca dusurur.  Kaplamali veya degil farketmeksizin, montaj noktalarina maksimum ozen gostermek gerek.
Ciplak bakir kabloyu atmosferden ne kadar izole edebilirseniz o kadar iyidir.

Metal bir teknede, tekne govdesi asla arabalar gibi toprak olarak kullanilmamali. Bu tekne govdesinin cok hizli sekilde korozyona ugramasina sebep olur.

Prensip olarak, kablolar birbirine sarili yada yogun bir demet sekilde cekilmemelidir. Isinan bir kablo, durduk yere diger kablolari da etkileyebilir.

Kablonun yukunu hesaplarken akilda bulundurulmasi gereken bir husus: Bir elektrikli cihaz her ne kadar 10 birim enerji tuketiyor gorunse de, zaman zaman normalde cektiginden cok daha yuksek enerji cekmek isteyebilir. Ozellikle devreye girme cikma veya ani asiri yuk gibi durumlarda normalden daha fazla enerji cekerler. Kablo kalinliklarini bunu akilda tutarak belirlemekte fayda var.

Başlık: Ynt: elektrik işleri için yardım
Gönderen: ssb - Temmuz 30, 2019, 12:21:22 ÖÖ
Selamlar ,
 İşten anlayan birini bulmak ilk şart. Sorsan, memlekette herkes usta. Marin malzeme kullanmaya özen gösterin derim. Özelliklerde kablolarda. Oto tesisat kabloları, üzerleri kaplı dahi olsa 1-2 seneye baştan uca kapkara oluyor. Güç kaynağına en yakın noktaya sigorta paneli mutlaka koyun. Sigortasız hiçbir hattınız olmasın. Teknede ki tüm enerjiyi kesen bir merkezi şalter de eklemek faydalı olacaktır. Kolaylıklar dilerim.
Barış.