Gönderen Konu: Teknelerin İmalat Yöntemi Nedir?(Metal)  (Okunma sayısı 15483 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Teknelerin İmalat Yöntemi Nedir?(Metal)
« : Ağustos 12, 2011, 06:35:43 ÖS »

Metal inşa yöntemleri

Omurga üzerinde inşa
Üzerine enine postalar yerleştirilmiş omurgayı saç levhalar ile kaplamak yüzyıllardan beri süregelen klasik, ahşap inşa metodunun metal işlemeye uygulanmış halidir. İlk adım kendi içlerinde kapalı birer çerçeve oluşturan postaların imalidir. Postalar genellikle L-profillerden yapılırlar. Tamamlanıp markalanan posta ve metal perdeler omurga üzerine şakul ve su terazisi yardımıyla yerleştirilir ve puntalanır. Bu metal tekne inşasının en keyifli anlarından biridir,zira ilk defa teker teker pek bir şey ifade etmeyen parçalar bir araya gelerek teknenin daha sonra alacağı şekli ortaya çıkarırlar. Bu aşamada ilk yapılacak olan, postalara geçici olarak tutturulacak uzun latalarla teknenin çizgi uyumunun kontrol edilmesidir, böylelikle posta sisteminde mevcut her türlü kusur ortaya çıkabilir.
Daha sonraki adım teknenin kaplanmasıdır. Yuvarlak omurgalı teknelerde kaplanacak saçların bükümü ve tekne formuna uyum sağlayacak hale getirilmesi az kişinin bilebildiği bir uzmanlık konusudur. Tekne saç levhalarla sarılırken oluşabilecek gerilimleri engelleyebilmek üzere daima teknenin iki yanında aynı noktadaki levhaların eş zamanlı olarak gövdeye tutturulmasına çalışılır. Gövdenin inşasına paralel veya takiben güverteler, motor yatağı, boyuna destekler, tanklar inşa edilir. Teknenin tüm montaj ve kaynak işleri tamamlandıktan sonra kaynak çekmeleri nedeniyle kaçınılmaz olan yüzey bozukluklarının düzeltilmesine sıra gelir.
Aynı yöntemin değişik bir tarzı ters kurulmuş posta ve omurgadır. Bu sistemde teknenin güvertesi aşağıda, omurgası yukarda olacak şekilde kurulur ve kaplanır. Bu yöntem özellikle küçük ve orta boy yatlar için uygundur. Gövde kaplaması bitirildikten sonra tekne çevrilir ve içerideki detaylarla güverte ve üst yapı inşası başlatılır.
Diğer bir inşa yöntemi boyuna postalar ile metal tekne inşasıdır. Genelde hafif inşa edilmesi gerekli hızlı motoryatlarda kullanılan bir yöntemdir. Her iki yöntem de profesyonel inşa yöntemlerindendir.
 
Kolaylaştırılmış yöntemler
Ucuz ve hızlı seri üretim veya amatörlere yapım kolaylığı niyetleri sonucu içindeki posta sistemleri ve destek elemanları azaltılmış veya neredeyse tamamen kaldırılmış inşa yöntemleri mevcuttur. Mümkün olduğunca fazla büküm verilmiş gövde kaplamalarıyla, malzemenin kazanacağı kendi rijidliğinden istifade edilerek posta sistemi azaltılabilir. Yine amatörlere yönelik bazı tasarımlarda hazır şablonlara göre kesilen levhaların birbirine tutturulmasıyla oluşturulan gövdenin içine sonradan profillerden kesilerek hazırlanan bir posta sistemi eklenebilir.
Başka bir kolaylaştırılmış yöntem yuvarlak omurga yerine köşeli omurgalı tasarımların uygulanmasıdır. Çift veya çok çeneli (köşeli) posta formu aslında yuvarlak posta formunun kolay imalata olanak sağlamak amacıyla, düz çizgilerle basitleştirilmiş halidir.


Yapım aşamaları
Metal teknelerde genelde omurga, posta ve gövdeyi meydana getiren metal levha ve profiller genelde inşa öncesi kum raspası işlemine tabi tutulurlar ve koruyucu astar boya ile paslanmaya karşı korumaya alınırlar.
 
 
Tasarımcının çizimleri ya disketler marifeti ve bilgisayar kontrollü kesme tezgahlarında veya 1:1 ölçeğinde şablonların metalin üzerine taşınmasını takiben kesilmiş yapım parçalarına dönüşür. Pruva ve omurga parçaları, posta ve kemereler, kapalı bölmeler, salma kasası vs oluşturulur. Hazırlanan omurga parçaları ve postalar, tekne güvertesi yukarda olacak şekilde bir kızak üzerine dizildikten sonra, posta sistemi üzerine kaldırılan belli ebatlarda saclar (kolay çalışma için ince kontrplaklardan da faydalanabilinir) üzerine postaların köşe noktaları işaretlenir.
Tekrar aşağıya alınan levha üzerindeki işaret noktaları birbirleriyle birleştirilir. Saclar bu çizgiler boyunca kesilerek nihai montaja hazır olmak üzere yerlerine tekrar tutturulurlar. Köşeli teknelerde metal plakalar, iki yönde mekanik olarak bükülmeleri gereken yuvarlak omurgalı tekne levhalarının aksine, sadece bir yönde bükülmek zorunda olduklarından, bu işlem amatörler tarafından da işkenceler yardımıyla gerçekleştirilebilir.
 
 
Gövdenin inşasını takiben gerek bükümlü olması ve gerek modern teknelerde eğimli pozisyonu ile yapımı ve montajı zor bir parça olan kıç ayna yerine monte edilir. Gövde kaynakları bitirildikten sonra tüm kaynak dikişleri taşlanarak temizlenir ve üzerlerine gövdede kullanılan koruyucu boyadan çekilir.
Gövdenin bitirilmesinden sonra, motor yatağı, güverte ve üst yapının inşasına başlanır.


Güverte ve üst yapı
Güverte kemere eğimleri aşırı bükümlü olmadığında güverteyi oluşturacak saçlar kendiliklerinden istenilen eğimleri alabilirler. Genelde en fazla 3-4 metre boyunda saç parçalar güverte hizasına kaldırılıp, yerlerine yerleştirilebilir.
Ufak ve orta boy yelkenli teknelerin fazla karmaşık olmayan üst yapıları veya motoryatların genelde büyük alanlı düz parçalardan meydana gelen kamara ve salonları doğrudan gövde üzerinde basit yardımcı düzenekler kullanılarak inşa edilebilir. Çok bombeli, özel formlar verilmiş yapı parçalarından oluşan büyücenek üst yapılar ayrı bir kalıp veya form üzerinde inşa edilir, tüm kaynak işleri bitirildikten sonra vinçle kaldırılarak güverte üzerine oturtulabilir ve yine kaynak işlemiyle gövde ve güverte ile birleştirilir.
 
Salma, dümen, motor yatağı
Salma genelde içi kurşun veya demir ile doldurulan metal bir zarf şeklinde imal edilir. Tekne imalatının en başında imal edilebilir ve tekne kızağa konulurken kızağın ve omurganın bir parçası olarak baştan gövde inşasına dahil edilebilir. Salma kasaları genelde aerodinamik tespitlere uygun su damlası profilinde (NACA Profilleri ) olup, konstrüksiyonu bitirildikten sonra eritilecek kurşun ile doldurulur ve genelde yine kaynak konstrüksiyonuyla gövdeye bağlanır.
Dümen palası da genelde paslanmaz çelikten bir mile sahip, salmada olduğu gibi, aerodinamik formlu,  kaynak konstrüksiyonlu metal paladır.
Motor yatakları ve şaft kovanı çizimlere göre tekne dışında hazırlanıp bitirilir ve gövde üzerinde yerlerine monte edilir.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

cancan

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Teknelerin İmalat Yöntemi Nedir?(Metal)
« Yanıtla #1 : Mart 05, 2012, 11:36:21 ÖS »
bu konuyla ilgili planları nerde bulabilirim?

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Teknelerin İmalat Yöntemi Nedir?(Metal)
« Yanıtla #2 : Mart 06, 2012, 12:35:33 ÖÖ »
Sitemizde ağırlık ahşap-kontraplak yapımında. Eğer bilgileriniz yerinde ise ahşap tekneleri metal-sac yapan kişiler mevcut.Bu yöntemi deneyebilirsiniz.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

KARANLIK

  • Onursal Üye
  • ***
  • İleti: 1.905
  • Ad Soyad: İbrahim Şevki Karanlık
  • Bulunduğu İl: IZMIR
  • Doğum Yılı: 1954
  • Tekne Adı: S/Y RÜZOLİN
Ynt: Teknelerin İmalat Yöntemi Nedir?(Metal)
« Yanıtla #3 : Mart 06, 2012, 06:36:50 ÖS »
     Metal tekne inşası,anşaba göre çok zor. özellikle büyük boyutlu ve kalın sac kullanılacak teknelerde saca şekil vermek çok zorlar. diger birşey ise kaynak. kendim teknisyen olmama ve çelik konstrüksiyon-demir doğrama işinden emekli olmama rağmen özellikle dik kaynakları bir tersane kaynakçısı gibi yapabileceğimi sanmıyorum. Kaynak yaparken bırakılacak delikler sonradan sorunlar yaratabilir.
    Sonuçta bizler amatör teknecileriz, ben kendi adıma ahşabı tercih ederim.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
5 Yanıt
21711 Gösterim
Son İleti Mayıs 31, 2012, 10:54:27 ÖS
Gönderen: murattungar
0 Yanıt
11665 Gösterim
Son İleti Ağustos 12, 2011, 06:28:53 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
17 Yanıt
6512 Gösterim
Son İleti Nisan 30, 2015, 02:44:51 ÖS
Gönderen: H@K@N
0 Yanıt
2616 Gösterim
Son İleti Nisan 29, 2015, 01:02:14 ÖS
Gönderen: serdaraysun
1 Yanıt
3335 Gösterim
Son İleti Mayıs 18, 2015, 12:10:06 ÖS
Gönderen: Rkaramazak
2 Yanıt
3280 Gösterim
Son İleti Mart 10, 2016, 10:15:29 ÖÖ
Gönderen: ma he
12 Yanıt
5080 Gösterim
Son İleti Mayıs 11, 2016, 04:23:06 ÖS
Gönderen: CAMtanju
0 Yanıt
3265 Gösterim
Son İleti Eylül 03, 2017, 12:35:29 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
1 Yanıt
3008 Gösterim
Son İleti Şubat 12, 2018, 01:59:36 ÖÖ
Gönderen: sessizsakin