Denizrehberim Forumu

Genel Bilgiler ve Mevzuatlar => Denizde Yasal Mevzuatlar => Özel Tekneler Kayıt,Ruhsat ve Liman İşlemleri => Konuyu başlatan: üzrek - Ekim 06, 2013, 12:08:32 ÖÖ

Başlık: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: üzrek - Ekim 06, 2013, 12:08:32 ÖÖ
kendi yaptığım teknemi nasıl kayıt yaptırıp ruhsat çıkartabilirim
Başlık: Ynt: tekne ruhsatı
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 06, 2013, 12:14:16 ÖÖ
http://www.denizrehberim.com/amator-denizci-b162.0/ (http://www.denizrehberim.com/amator-denizci-b162.0/)
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: andersen - Kasım 12, 2013, 04:12:32 ÖS
kendi yaptığım teknemi nasıl kayıt yaptırıp ruhsat çıkartabilirim
Kendi yaptığım teknemi yeni kayıt yaptırdım.
Öncelikle yapım aşamasında kullandığınız malzemelerin adınıza fatura alarak biriktiriniz. (Kontraplak, epoksi boya-macun-yapıştırıcı vb., cam elyaf, nalburiye fişleri vb.)
Motor sıfır ise faturası, ikinci el ise prosedür farklı, onu bilmiyorum. Önemli Not: Sıfır motor alırken KDV dahil fatura kesiliyor. Eğer faturada %8 ÖTV Dahil diye bir yazı olmaz ise, Vergi dairesine giderek motorun ötv'sini yatırıp, makbuz ile liman başkanlığına gitmeniz gerekmektedir. Birde sıfır motorlar için, motor teknik özelliklerini gösteren ürün tanıtım kataloğu istenebilir).
Sonra,
https://atlantis.denizcilik.gov.tr/gemi_isim/web/basvuru_adim0.asp adresinden teknenize uygun adı sorgulatarak rezerve etmeniz.
Tekne ismini rezerve etme aşamasının sonunda Liman Başkanlığı'na vereceğiniz dilekçeyi yazdırabiliyorsunuz. (Dilekçe hazır geliyor)
İlgili Liman Başkanlığına Yazdırdığınız Hazır Dilekçe, Kimlik Fotokopisi, Biriktirdiğiniz faturalar, Motor faturası (Sıfır ise fatura ve vergi dairesi ÖTV dekontu),
teknenin planı (Ben Rusça planı A3'te verdim, değerler mm'lik olduğu için kabul ettiler), Yapım Aşaması fotoğrafları (Sizin yaptığınızı ispatlamak ve bilgi amaçlı bir kaç tane)
Teknenin adını ve bağlama limanını gösteren fotoğraflar (Sol yan, Sağ yan ve Arkadan çekilmiş) (Teknenin ismi en az 10cm yükseklik ve 2 cm genişliğindeki harflerle okunaklı olarak yazılması gerekiyor) (Ben reklamcılara folyo kesim yaptırarak istediğim fontta hazırlattım 35 TL)
Bu belgeleri liman başkanlığına teslim ediyorsunuz. Liman Başkanlığı tekneyi görmek ve ölçüm işlemleri için size tarih veriyor. (Bir kaç gün yada 1-2 hafta olabilir). Survey biriminden gelip, fotoğraflarını çekip, ölçüm işlemlerini yaptıktaktan sonra (en, boy, derinlik) liman başkanlığına giderek Bağlama Kütüğü Ruhsatname'nizi alıyorsunuz.
Liman Başkanlığı 5 yıl satılamaz diye dosyanıza işliyor.
İşlemleri istanbul'da yapmadığınız sürece kolay bitirirsiniz.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 12, 2013, 04:24:23 ÖS
Selçuk Abi biraz yüksek sesle ve herkesin anlamasi icin Ce belgesi istenip,istenmedigini yazabilirmisin?

Piyasada bu konuyu istismar etmeye calişan akillilar mevcutta.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: KARANLIK - Kasım 12, 2013, 04:36:41 ÖS
GEMİ İSİM TALEBİNDE, ONAYINDA VE TERKİNİNDE ARANACAK KRİTERLER
A- MÜRACAAT;
Müracaatlar internet üzerinden yapılır.
B- TALEP DİLEKCESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR;
           
Talep sahibince internet üzerinden yapılan başvuruyla ilgili olarak bilgisayardan alınan dilekçe ilgili Sicil Liman Başkanlığına teslim edilir.
•   Talep dilekçesi;
     a) Gemi sahibi tarafından verilmiş ise, imzalanmış,
     b) Firma yetkilisi tarafından verilmiş ise, imzalanmış, mühürlenmiş/kaşelenmiş,
     c) Yetkilinin vekili tarafından imzalanmış ise, yetkilendirme yazısı, kararı veya vekalet      örneğinden birisi, belge suret ise, noter tasdikli  veya aslının suret ile birlikte ibrazı halinde      Liman Başkanlığı tarafından “aslı gibidir” ibaresi yazılarak onaylanmış sureti,
     d) İsim talep eden kişi/firma geminin sahibi değil ise; geminin sahibi/işleticisinden alınacak      yeni isim talep etmeye, geminin mevcut ismini değiştirme işlemlerini yapmaya      yetkilendirildiklerini belirtir “Yetki Belgesi”nin aslı,
        olacaktır.
•   Talep dilekçesi ekinde, Talep dilekçesinde beyan edilen şahıs/firma/gemi ile ilgili bilgileri doğrulayan belgelerin aslı veya belge suret ise, noter tasdikli  veya aslının suret ile birlikte ibrazı halinde Liman Başkanlığı tarafından “aslı gibidir” ibaresi yazılarak onaylanmış sureti verilecektir.
C- İSİM SEÇİMİNDE UYGULANACAK KURALLAR;
A- Genel kurallar;
•   Talep edilen isim daha önceden verilmemiş ve halen sicile kayıtlı olmamalıdır.
•   Gemi sahibi/işleticisi talep ettiği ismin onaylanmasından sonra  2 ay içerisinde sicile kaydettirmek mecburiyetindedir. Bu süre içinde işlem yapılmadığı takdirde verilen isim iptal olunur.
•   Geminin yeni satın alınması durumunda donatan isterse yeni isim talebinde bulunabilir. Gemiyi satan donatan sattığı gemi isminin değiştirilmesini veya iptalini talep edemez.
•   Satış  haricinde, çok özel bir gerekçe olmadığı ve bu gerekçe belgelenemediği durumda gemi ismi değişikliği talep edilemez. Satış durumunda ise, satış tarihinden itibaren 3 ay içerisinde talep edilmek kaydıyla gemi isim değişikliği yapılabilecektir.
•   Kaçakçılığa karışmış olan gemilerin isimleri değiştirilmez. Ancak, geminin Mahkeme kararı veya Cebri İcra yolu ile satışlarında yeni satın alan şahıs/firma yetkilisi tarafından talep halinde isim değiştirilir.
•   Terkin edilen isim 1 yıl süre ile bloke tutulur. Bu süre içerisinde önceki malik tarafından talep edilmesi durumunda onaylanır.
B- Yazımla ilgili kurallar;
•   İsimlerin yazılışlarının imla kurallarına uygun olması gerekir. Tereddüt halinde; Türkçe kelimelerde Türk Dil Kurumunun WEB sayfasındaki www.tdk.gov.tr (http://www.tdk.gov.tr) adresinden veya MEB onaylı imla klavuzlarından, yabancı kelimelerde sözlüklerden veya WEB’deki ilgili sayfalardan yararlanılır.
•   İsimlerin tamamı büyük harflerle yazılır.
•   İsmin sonuna hiçbir noktalama işareti konulmaz.
•   İsimden sonra romen rakamı römorkörler haricinde konulmaz. Römorkörlerde isim ile romen rakamı arasına bir karakter boşluk ( ) veya tire (-) işaretlerinden biri  yazılır (SÖNDÜREN II veya SÖNDÜREN-II) gibi.
•   İsimden önce rakam yazılmaz. Rakam verilmesi gereken durumlarda (aynı isimden birden fazla olması gibi) isim ile rakam arasına bir karakter boşluk ( ) veya tire (-) işaretlerinden biri yazılır (DENİZ 1, KAPTAN 3,DENİZ-1, KAPTAN-3) gibi  ve rakamdan sonra harf ilavesi yapılmaz.
•   İsim içerisinde harfle kısaltma var ise, kısaltma harfinden sonra bir karakter boşluk ( ) veya nokta (.)  konduktan sonra isim yazılır (A DENİZ, H KAPTAN,A.DENİZ, H.KAPTAN) gibi.
•   İsim, firma veya kişi isimlerinden oluşan iki kelimenin  kısaltılmasıyla oluşacaksa ve iki kelimenin ayrımı yapılmak isteniyorsa, araya bir karakter boşluk ( ) veya nokta (.) konarak isim yazılır (İSTANBUL DENİZCİLİK, İS DEN veya İS.DEN) gibi.
•   Yazım kurallarına göre bileşik yazılmayan isimlerde ve birden fazla kelimeden oluşan isimlerde  her kelime arasına bir boşluk verilir (FATİH REİS, HASAN KAPTAN) gibi.
•   İsmin sonuna bir veya birkaç harften oluşan, tek başına mana ifade etmeyen,  fakat herhangi bir kelimenin kısaltması olan harf yada harf dizini eklendiğinde, kelimeden sonra bir karakter boşluk ( ) veya tire (-) işaretlerinden biri konduktan sonra harf ya da harf dizini eklenir. Ancak, yazılacak harfler romen rakamlarından (I,L,M,X,V gibi) olmaması gerekmektedir (KAPTAN S, NUMAN ST ,KAPTAN-S, NUMAN-ST) gibi.
•   İsim sonuna eklenecek harfler (‘) veya (/ ) işaretiyle ayrılmaz DENİZ’S, DENİZ/S gibi.
•   İsim içindeki kelimeler arasına ( & # / + ) gibi işaretler konulmaz.
D- SİCİL LİMAN BAŞKANLIĞI DEĞERLENDİRMESİ;
Sicil Liman Başkanlığı, talep dilekçesi ve ekinde verilen, şahıs/firma/gemi ile ilgili beyan edilen bilgileri doğrulayan belgeleri dosyasına konmak üzere talep sahibinden aldıktan sonra,     gerekli değerlendirmesini de yaparak, EK-B’ deki hazır matbu dilekçeyi doldurup imzalayıp, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğüne onay için gönderir.
Genel Müdürlüğümüzce onaylanmış isim,  2 ay içerisinde sicile kaydedilmediği takdirde, Sicil Liman Başkanlığı tarafından iptal edilmesi için Genel Müdürlüğümüze bildirilir.

E- ONAY;

Gemi ismi ile ilgili talep Deniz Ticareti Genel Müdürlüğüne ulaştığında en kısa sürede gerekli araştırma ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra ismin verilmesi ile ilgili bir engel olmadığı takdirde, uygun olan  isim onaylanarak ilgili Sicil Liman Başkanlığına gönderilir.
            Bu kriterlere aykırı olan, önceki uygulamalar emsal gösterilemez.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: ismailoruc - Kasım 12, 2013, 06:11:54 ÖS
Motor ikinci el ise noterden satış sözleşmesi isteniyor.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: andersen - Kasım 12, 2013, 09:06:41 ÖS
Selçuk Abi biraz yüksek sesle ve herkesin anlamasi icin Ce belgesi istenip,istenmedigini yazabilirmisin?

Piyasada bu konuyu istismar etmeye calişan akillilar mevcutta.

Kendiniz için ürettiğiniz teknede CE belgesi aranmamaktadır.
Motoru ben yeni aldığım için, satıcıdan motorun CE belgesini fotokopi olarak alıp liman başkanlığına vermiştim. Ama sadece motor için.
Kendi ürettiğiniz tekneyi 5 yıl satamamak koşuluyla CE belgesiz olarak işletiyorsunuz.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: merd - Kasım 19, 2013, 11:19:44 ÖS
  arkadaslar  merhaba  öncelıkle     ben  4-90    uzunlugunda  bır katmaran  yaptım     suanda bıtme  asamasına  az kaldı  ınce  ıslerı   dıyelım  kısaca   ruhsat   olayı  ıcın    tum  gerekenler  elımde  mevcut ancak  motor  konusunda   ne yapacagımı  bılmıyorum  kendım  uydurdugum   bır    dıstan takma    6.5  beygırlık  motor  var daha  dogrusu   cım   bıçme  motorunu    dıstan  takma   motora  adapte ettım  ne   yapmam  gerekıyor   motor  konusunda    ruhsat  olayı sartmı    ve    telsız vs   gereklımı    bılgılendırırmısınız 


Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: servet - Kasım 20, 2013, 01:13:45 ÖÖ
telsiz şart değil ister takar ister takmazsında..o motoru nasıl ruhsata işletecen onu bende bilmiyorum..
liman baskanlıgına bir sor..olmadı yelken ve kürekle hareket eden tekne diye motorsuz al belgeni..denize indirdiğinde imal ettiğin motoru takarsın..
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: merd - Kasım 20, 2013, 10:58:25 ÖÖ
 elımde bırtane  dıstan takma  motor  var  ama  ruhsatı  yok  muhtardan   sahıplık  belgesı alabılırmıyım    onun ıcın
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 20, 2013, 11:04:44 ÖÖ
malesef alamazsınız. Sahiplik belgesi olayı çok suistimal olduğu için kaldırıldı.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: andersen - Kasım 21, 2013, 05:26:32 ÖS
  arkadaslar  merhaba  öncelıkle     ben  4-90    uzunlugunda  bır katmaran  yaptım     suanda bıtme  asamasına  az kaldı  ınce  ıslerı   dıyelım  kısaca   ruhsat   olayı  ıcın    tum  gerekenler  elımde  mevcut ancak  motor  konusunda   ne yapacagımı  bılmıyorum  kendım  uydurdugum   bır    dıstan takma    6.5  beygırlık  motor  var daha  dogrusu   cım   bıçme  motorunu    dıstan  takma   motora  adapte ettım  ne   yapmam  gerekıyor   motor  konusunda    ruhsat  olayı sartmı    ve    telsız vs   gereklımı    bılgılendırırmısınız
Size önerim motorsuz olarak teknenizi kaydettiriniz. İleride motor ayarlayabilirseniz, onuda işletirsiniz, yada başka bir uydurma motor takar kayıt dışı kullanırsınız.  Telsiz diğer iletilerde belirtildiği gibi zorunluluk yoktur. Seyir fenerleride küçük teknelerde zorunlu değil. Siz bitirdiğiniz de hemen liman başkanlığında işlemlerinizi başlatmanızı öneririm. Olur ya yılbaşında yönetmelik değişir bir şey olur, sıkıntı yaşamayınız.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: andersen - Kasım 21, 2013, 05:33:52 ÖS
malesef alamazsınız. Sahiplik belgesi olayı çok suistimal olduğu için kaldırıldı.
Sahiplik belgesi olayı gerçekten çok suistimal edilmiş. Yalova'da bir tekne alacaktım. Sahiplik belgesinden, Bağlama kütüğüne geçmiş. Kocaeli Liman Başkanlığı motor numarası silinmiş motoru kaydetmiş. Bir de en az 10 yıllık motoru, 2009 model yazmışlar. Sorarsan motor 2009 model, korozyondan motor numarası silinmiş :-) İnsanları ne güzel kazıklıyorlar. Motor numarası motor üzerinden tek bir neden için silinir, çalıntı olduğu için. Bunun başka açıklaması yoktur. Sahiplik belgesi ile çalıntı motorlar tekrar kullanıma sokulmuş. Kimse de bir şey demiyor ya, ona daha çok şaşırıyorum.
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: servet - Kasım 21, 2013, 05:41:18 ÖS
Selçuk Abi biraz yüksek sesle ve herkesin anlamasi icin Ce belgesi istenip,istenmedigini yazabilirmisin?

Piyasada bu konuyu istismar etmeye calişan akillilar mevcutta.

Kendiniz için ürettiğiniz teknede CE belgesi aranmamaktadır.
Motoru ben yeni aldığım için, satıcıdan motorun CE belgesini fotokopi olarak alıp liman başkanlığına vermiştim. Ama sadece motor için.
Kendi ürettiğiniz tekneyi 5 yıl satamamak koşuluyla CE belgesiz olarak işletiyorsunuz.

Amatör yapım teknelerde ticari kaygı olmadığı için CE belgesi istenmiyor,yalnız tekneyi 5 yıl satamıyorsun..Ama amatör yapımcılar isterse CE belgesi alarakta tekne imal edebilir ve istediği zaman satabilir..Ama bunun prosedürü uzun,masraflı ve zor bütün kullanılan ekipman ve malzemelerin denize uygunluk belgesi olması lazım..plana imalat asamasında harfiyen uymak lazım,türk lyodunun gözetiminde yapıyorsun zaman,zaman lyod sörveyi gelip yapım asamalarını denetliyor vb..Piyasadaki akıllılar söyle istismar ediyordur volkan,daha önce imalatcı olanlara tekne imal belgesi müktesep hak olarak verildi sanırım..bunlar senin yaptıgın tekneye belli bir bedel karşılığı fatura kesiyorlar sanırım..
Başlık: Ynt: Tekne Ruhsatı
Gönderen: andersen - Kasım 21, 2013, 05:58:08 ÖS
İşin boyutu ticarete girdimi prosedürler başıyor.
Şirket kurmak , vergi mükellefi olmak , Sanayi Bakanlığından üreteceğin model için CE belgesi almak, iş gücü oluşturmak, pazarlamak.
mak maklar çoğaldıkça işte zorlaşıyor. İş ya büyük olacak yada olmayacak. Küçük tekne üretip, ucuz üretim yapanlarla rekabet etmek çok zor ve gereksiz.
Amatörler kendi yaptığı sağlam ve iyi teknelere binsinler, işi bilmiyenlerde ucuz dandik tekne alıp hevesini gidersinler :-)
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: naimb - Aralık 17, 2013, 11:14:48 ÖS
Arkadaslar projesiz 12 metreye 4.50 . Catamaran yapiyrum.fakat projeyi snradan cizdirmye ne kadr ucret talep ediyrlar muhendisler bilmyrm.bu olcudeki catamaran icn cizdrme ucretlri nasil.tskkurler
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: vlkanaydin - Aralık 17, 2013, 11:57:31 ÖS
Proje çizdirmeye neden ihtiyaç duyuyorsunki?
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: naimb - Aralık 19, 2013, 01:20:14 ÖÖ
Ruhsatta proje istenmiyor mu ? Sadece ölçülerine mi bakılıyor.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: andersen - Aralık 19, 2013, 12:06:21 ÖS
Arkadaslar projesiz 12 metreye 4.50 . Catamaran yapiyrum.fakat projeyi snradan cizdirmye ne kadr ucret talep ediyrlar muhendisler bilmyrm.bu olcudeki catamaran icn cizdrme ucretlri nasil.tskkurler
Projeyi ruhsat çıkartma sırasında Liman Başkanlığına vermek üzere çizdirecekseniz hiç dışarıyla uğraşmayın. A3 veya A4 sayfa boyutlarında kendinizin çizeceği plan yeterli olacaktır. Dışarıya boşu boşuna para ödemeyin. Hiç gerek yok. Siz bu işi ticari amaçlı yapmıyorsunuz. Bu nedenle CE belgesi vb. prosedürler yok. Siz onaylı projeli olsun derseniz bu işe girip gireceğinize çok pişman olursunuz.
Bu nedenle bir an önce tekne inşaatınızı bitirerek, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesini alınız. Yönetmelikler değişmeden hedefiniz bu olmalı.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: vlkanaydin - Aralık 19, 2013, 05:55:27 ÖS
Plan,projeye gerek yok demeyeyim de bir yandanda demişte olayım.
Bizler amatörüz,ticari bir islemimiz yok.Bu tekneyi siz tasarlamissiniz yapmissiniz kimseye plan proje cizdirmenize gerek yok.Liman baskanligina coğu zaman plan vermeye dahi gerek yok.Karadeniz takalati planlami yapiliyor? Adam belgeselinde biz plan kullanmiyoruz gözümüz yeter diyor.Tabi bu farkli bir konuda rahat olun o tekne suya inecek vaziyette ise amatörler icin işler çok kolay.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Aralık 19, 2013, 08:07:51 ÖS
Plan,projeye gerek yok demeyeyim de bir yandanda demişte olayım.

 ;D ;D ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: naimb - Aralık 19, 2013, 10:58:20 ÖS
Çok teşekkür ederim.  Bizde soru işaretlerini gittikçe azaltıyoruz. Mail adresinize fotoğrafları atarım. Yorumunuzun merak ediyorum   :)
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: Hakan Alten - Ocak 14, 2015, 09:27:28 ÖS
Değerli arkadaşlar,
Ben  amatör tekne tescili konusu ile ilgili Kuşadası Liman Başkanlığına  telefon ettim ve bana amatör tekne tescillerinde onaylı yada onaysız bir plana ihtiyaç bulunmadığını,böyle bir prosedür aramadıklarını söylediler.
Yanlız eğer teknede motor kullanılmışsa CE belgesini muhakkak arıyorlarmış.İkinci el de olsa arıyoruz dediler.Teknenin inşaasında kullanılan malzemenin Epoksi,macun,boya,vb.marin sunta,ahşap malzeme vs. Bunların da var ise CE belgesini arıyoruz dediler.Kullanılan malzemenin adınıza kesilmiş faturası yeterlidir; Hatta Kerestenin CE belgesi olacak diye bir şey de yok diye eklediler.Yanlızca bir arkadaşın yazdığı  gibi yapım sürecini görüntüleyebilirseniz bunun faydalı olabileceğini de ayrıca belirttiler.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: Hilmi - Şubat 23, 2017, 04:54:46 ÖS
Herkese selamlar uzun zamandır takip ediyorum çok bilgi edindim sizlerden. Bende 5 metre bi katamaran yapmaya başladım şuan epoxy ile kaplama aşamasındayız aklıma takılan soru şu ucuz diye 2 zamanlı bi motor aldık sıfır fatura ve ce mevcut fakat iki zamanlı motora evrak alamazsınız diyenler var bu konu hakkında bilgisi olan var mı eğer alamazsak çok üzülürüm 😔 Şimdiden teşekkürler herkese
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Şubat 23, 2017, 07:49:19 ÖS
      CE belgeli de olsa iki zamanlı motora tescil vermezler, motor dört zamanlı olacak. Zaten ondan dolayı iki zamanlı motorların fiyatı düşük.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: Hilmi - Şubat 25, 2017, 08:09:17 ÖS
Öncelikle cevap için teşekkürler O zaman durum vahim elimizde patladı desenize 😔 Sadece tekneyi kaydettirip motoru işletmesek sonra 9.9 u takıp devam etsek bunun da bi çıkışı Yok değilmi Her koşulda ceza sözkonusu
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: servet - Şubat 26, 2017, 01:00:41 ÖÖ
Öncelikle cevap için teşekkürler O zaman durum vahim elimizde patladı desenize 😔 Sadece tekneyi kaydettirip motoru işletmesek sonra 9.9 u takıp devam etsek bunun da bi çıkışı Yok değilmi Her koşulda ceza sözkonusu

iki zamanlı we sıfır motordan bahsediyorsun..wergisini,kdwsini ödeyip almısın..madem kullanım yada ruhsata işletmiyorlar,neden ithalatına izin weriyorlar?!!
AB,emisyon kuralları filan war,ama deniz motorlarının muafiyetleri war sanırım..akla aykırı,kullanımı yasak şeyi,resmi ithalat kanalıyla getirilmesine musade etmeyeceksin o zaman..yanlış bir şeyler war.?!
sen en iyisi bölgendeki liman baskanlıgına git sor..
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Şubat 26, 2017, 01:38:11 ÖS
    Tekneyi tescil ettirip, sonra motoru tescil ettirirsen iki defa ruhsat harcı ödemek zorunda kalırsın. İki zamanlı motoru iade imkanın varsa iade edip dört zamanlı al.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: vlkanaydin - Şubat 27, 2017, 12:05:56 ÖÖ
Bende tekneyi motorsuz tescil ettirip kendi 2.el 2 zamanlı motorumu kullanmayı düşünüyorum. Sahil güvenlik çevirdiğinde derdimizi anlatacağız artık bir şekilde. :crying
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: servet - Şubat 27, 2017, 12:56:00 ÖÖ
    Tekneyi tescil ettirip, sonra motoru tescil ettirirsen iki defa ruhsat harcı ödemek zorunda kalırsın. İki zamanlı motoru iade imkanın varsa iade edip dört zamanlı al.

yani ikinci tescilde parayı verince motor ruhsata işleniyormu?
memleketin güzelligine bak(!) ithalata izin veriliyor,kullandırılmıyor,cezayı ödedinmi tamam oluyor..
herşey tüketiciye yıkılmıs,altta kalanın canı çıksın..
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Şubat 27, 2017, 05:16:31 ÖS
 Yok Servet, onu demek istemedim. İki zamanlı motoru hiç bir şekilde kabul etmiyorlar, sonradan da olsa ruhsata işletemezsin. Benim dediğim, tekneyi motorsuz olarak tescil ettirdiğinde ( bu konuda da sadece yelkenlileri kabul ediyor maliye, yoksa neyle yürüyecek bu tekne diye soruyor. Yelkenli veya kürekli değilse işlem yapmıyor, motor faturası istiyor.) Daha sonra motorun tescili için gittiğinde tekrar ruhsat harcı ödeniyor. Kısaca ruhsat üzerinde bir değişiklik yapılması durumunda her işleme harç ödeniyor.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: muratugurlu - Mart 26, 2017, 07:00:48 ÖS
Kendi yaptıgımız tekneye vergi odeyecek miyiz. boy 4.88
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: servet - Mart 26, 2017, 09:19:49 ÖS
Kendi yaptıgımız tekneye vergi odeyecek miyiz. boy 4.88

vergi derken neyi kast ediyorsun?
yeni yasa cıkmadan önce de 5 metre altı tekneler yıllık vergiden muaftı..şimdi her türlüsü muaf..
tekneyi yaparken kullandıgın malzemelere dair,topladıgın faturaların ötv'sini ödeyeceksin sanırım..baglanma kütügüne kayıt olup,özel tekne ruhsatı alabilmen icin..
bu konuda yakınlarda bir arkadaşın actıgı konu vardı,onu bulup oku..
İbrahim de bu  konularda bilgili,görürse bir cevap yazar.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: muratugurlu - Mart 26, 2017, 09:45:28 ÖS
ötv veya kdv gibi bir vergisi var mıdır. tescil için gelen ekip teknenin ederini belirleyip onun ustunden mi vergi verilir. forumu aradım guncel bir bilgi yok . bu konuda bildigim  motor için ötv takılınca ödenmekte.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: servet - Mart 26, 2017, 10:25:21 ÖS
ötv veya kdv gibi bir vergisi var mıdır. tescil için gelen ekip teknenin ederini belirleyip onun ustunden mi vergi verilir. forumu aradım guncel bir bilgi yok . bu konuda bildigim  motor için ötv takılınca ödenmekte.

teknenin ederini gelen ekip belirlemiyor..
sen imalat sırasında almış oldugun malzemelerin faturasını ibraz ediyorsun,genel toplam üstünden sanırım ötv ödüyorsun..tabi 10.000 lira harcanarak ortaya cıkmış bir tekneye de 200-300 tl fatura götürüp kullandıgım malzeme bu dersen ''problem''çıkar.. :)
liman baskanlıgına kullandıgın malzemelerin faturası
teknenin varsa planı
yapım sırasında cekilmiş fotograflarını bir dosya olarak ver..
ötv yi vergi dairesine ödeyeceksin,liman başkanlıgı yönlendirirler seni..
http://www.denizrehberim.com/bilgilendirme-t3175.0.html;msg29577#msg29577
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Mart 27, 2017, 08:47:49 ÖS
     Tekneyi yaparken kullandığın faturaların asılları ( tamamı olmasa da makul bir miktar), internet üzerinden tekneye isim alma ( belgenin çıktısını alman gerekiyor ama sistemin bu kısmı çalışmadığı için belgeyi liman başkanlığında basıyorlar, tekne ismi alındıktan sonra isim iki ay süreyle bloke ediliyor yani bu işlem iki ay için geçerli, iki ay içinde tescil edilmezse işlem geçersiz kalır yenilenmesi gerekir.) Baş omuzluklara tekne ismi, kıça tekne ismi ve limanı yazilmış olarak teknenin dört taraftan çekilmiş fotoları, müracaat dilekçesi ( İzmirde liman başkanlığı matbu olarak hazırlamış, her yerde aynı mı bilmiyorum. Sen bir dilekçe yaz, matbu olursa onlar zaten hazırlaýıp  imza attırıyor.), motor faturasının aslı ve motorun CE belgesi ( ayrıca bir CE belgesi gelmediyse bu belge motor kitapçığının içinde en arka sayfa da olabilir)  Bu belgelerle liman başkanlığına müracaat et, onlar seni MT Vergi dairesine yönlendirecek. MTV dairesinde B1veya B2 diye bir beyanname dolduracaksın,tam hatırlamıyorum, memur verir beyannameyi. ( bu beyannamede teknenin alıcısı olarak ta satıcısı olarak ta kendini yazacaksın. Tekne değeri olarak ta elindeki faturaların toplam değerini yazacaksın) beyannamede gösterdiğin tekne değeri + motorun fatura değeri toplamının %8 i idi ama son yasayla %1 e düştü diye biliyorum ve % 18 kdv  sini ödeyip, Vergi dairesine de 378 tl gibi ruhsat harcını ödeyeceksin ve  liman başkanlığına döneceksin. vergi dairesi ödeme belgelerini ve fatura asıllarını liman başkanlığına teslimececeksin. Onlar sana gün verir veya gelirken haber vereceğiz derler. Gelip tekneyi ölçecekler, ölçümden bir kac gün sonra sonra ( ölçüme gelene sor nezaman gidebileceğini) ruhsatı almaya gideceksin. Bağlama kütük harcı kalkmakla birlikte ruhsat işlemlerinde harç ödeme devam ediyor.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Mart 29, 2017, 07:08:49 ÖS
    Bir de ek bilgi verelim, yazmaya unutmuşum. Motorun, motor no yazan etiketinin de fotoğrafı eklenecek belgelere. Fotoğraf yakın çekim olup motor no tam ve okunaklı olacak. Ayrıca, CE belgesinin motor kullanma kılavuzunda da olması gerekiyormuş, bu da 1 ocakta değişen madde
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: vlkanaydin - Haziran 11, 2018, 04:33:46 ÖS
Bugün liman başkanlığındaydım.Mudanya liman başkanlığı.0 tekneye 0 motor kayıt edildiğini dusundugum icin bu yonde bir soru sordum. Öyle birsey yok sıfır tekneye faturası veya noter satışı ve ce belgesi olduğu sürece ikinci el motor da kayıt ediyoruz senin motorunuda kayıt ederiz sorun yok ama ce belgesini temin etmen gerekir dedi. Bu konuda güncel durum buymuş. 0 tekneye ikinci el motor takılamaz tezi de çürükmuş yani benim aklimda nerden öyle kalmış anlayamadım.

Malzeme faturaları
İnternetten alınmış isim talebi dilekcesi
Bol bol fatutalar(isme kayıtlı olacak)
Vergi dairesine 400 lira ruhsat harcı.
Bol bol yapım asamalarinida gosteren fotograflar(fotograf kagidina basili halde)
.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: KARANLIK - Haziran 11, 2018, 05:35:38 ÖS
   Benden yapım aşamasının fotolarını istememişlerdi.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: ErsanAkpınar - Haziran 12, 2018, 11:21:21 ÖÖ
Bugün liman başkanlığındaydım.Mudanya liman başkanlığı.0 tekneye 0 motor kayıt edildiğini dusundugum icin bu yonde bir soru sordum. Öyle birsey yok sıfır tekneye faturası veya noter satışı ve ce belgesi olduğu sürece ikinci el motor da kayıt ediyoruz senin motorunuda kayıt ederiz sorun yok ama ce belgesini temin etmen gerekir dedi. Bu konuda güncel durum buymuş. 0 tekneye ikinci el motor takılamaz tezi de çürükmuş yani benim aklimda nerden öyle kalmış anlayamadım.

Malzeme faturaları
İnternetten alınmış isim talebi dilekcesi
Bol bol fatutalar(isme kayıtlı olacak)
Vergi dairesine 400 lira ruhsat harcı.
Bol bol yapım asamalarinida gosteren fotograflar(fotograf kagidina basili halde)
.


Güncel bilgiler için teşekkürler Volkan :onay
Başlık: Ynt: Bu bilgiler hala geçerli mi?
Gönderen: canini - Nisan 02, 2021, 05:19:50 ÖÖ
Selamlar herkese, bu bilgiler hala geçerli mi? Kafamda bazı sorular var yardımcı olabilir misiniz?
Başlık: Ynt: Bu bilgiler hala geçerli mi?
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 02, 2021, 10:11:26 ÖÖ
Selamlar herkese, bu bilgiler hala geçerli mi? Kafamda bazı sorular var yardımcı olabilir misiniz?

Evet geçerli bunlar dönemlik konular değil tekne yapımcılarına verilen belirli kurallar içerisindeki haklar.Hiç endişeniz olmasın.

Tabiki buyrun elimizden geldigi kadar ?
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: muratugurlu - Eylül 03, 2021, 07:53:28 ÖÖ
Nasipse onumuzdeki hafta yeni proje icin malzeme almaya baslicam. Liman baskanligina onceden  ben tekne yapacagim diye bastan dilekce verilecek diye bisey duydum. Bu dogru mu
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: vlkanaydin - Eylül 03, 2021, 10:19:44 ÖS
Nasipse onumuzdeki hafta yeni proje icin malzeme almaya baslicam. Liman baskanligina onceden  ben tekne yapacagim diye bastan dilekce verilecek diye bisey duydum. Bu dogru mu

Evet abi bu tür bir bilgi var. Yine herzaman olduğu gibi liman başkanlıkları arasında uygulama farklılıkları var ama sahteciliklere karşı tekne yapım sürecini en başından denetlemek istediklerini biliyorum. Bir gidip görüşmenin faydası olabilir.
Başlık: Ynt: Kendi Yaptığın Tekneye Ruhsat Çıkarma?
Gönderen: Sunay Gönenden - Eylül 13, 2021, 12:46:26 ÖS
Amatör yapımlarda artık sıfır motor ve ce belgesi mecburiyetinin kalktığını öğrendim.