Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Tv+ Denizrehberim => Tekne Yapım Teknik Videolar => Konuyu başlatan: vlkanaydin - Mart 29, 2021, 08:12:12 ÖS

Başlık: Betondan Tekne Yapılır mı ? İnşaat Demiri ve Çimento Kullanarak Tekne Yapmak
Gönderen: vlkanaydin - Mart 29, 2021, 08:12:12 ÖS
1978 yılında yapımına başlanan ve 1999 yılında suya indirilen,kafes + beton inşa yöntemi ile yapılan ' Wagant ' isimli teknenin hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.
Betondan yapılmış bir teknenin yüzmesi pek akla mantığa sığmasa da gerçek !
 

Sizde beton teknenin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız ;
İyi seyirler.

https://youtu.be/vGWWcTHT_40
Başlık: Ynt: Betondan Tekne Yapılır mı ? İnşaat Demiri ve Çimento Kullanarak Tekne Yapmak
Gönderen: celenoglu - Mart 29, 2021, 09:20:51 ÖS
Beton tekne inşası genel anlamda amatör üretimde revaçta kaldıysa da profesyonel üretim metodları arasına girmedi. Bunun nedeni sanırım yeteri kadar sağlam olmaması, beton içine işleyen tuzlu sü bir süre sonra çelik yapıda ciddi  hasara neden oluyor ve sonuçta tekne kullanılmaz hale geliyor. İzolasyon için epoksi veya benzeri yöntemler kullanmak ise betonun asıl amacı olan ucuzluktan uzaklaştırıyor. Betonun gereksiz ağırlığını da hesaba katmak gerekir.
Başlık: Ynt: Betondan Tekne Yapılır mı ? İnşaat Demiri ve Çimento Kullanarak Tekne Yapmak
Gönderen: sessizsakin - Mart 29, 2021, 10:40:24 ÖS
Uzun zamandir kendi teknesini insa etme dusuncesinde olup bir cok degisik yontemi dusunmus birisi olarak,  beton tekne fikrinin guncellenmesi gerektigi dusuncesindeyim.

Yani, 1970'lerden beri cok sey degisti. Hatta biz daha bir teknigi anlamaya calisirken teknik eskiyor. Her gun yeni malzemeler cikiyor.

Her ne kadar beton bir kompozit malzeme olsa da bence gelistirilerek "mantikli" cercevede kalacak tekne yapilabilir. Oncelikle, betonu celikle takviye etmek yerine fiberle takviye etmek lazim.  Boylece demir'in agirligindan kurtulup fiberlerin betonu bir arada tutmasi ile son derece kuvvetli bir beton elde edilebilir.

Bu betonu da sandvic'in cekirdegi olarak dusunmeli. Icini disini iki kat elyafla dolasmali.  Bence tam anlamiyla tas gibi tekne olur. Ha agir olur. Ama bence celik tekne kadar agir olmaz.

Deneyip gormek lazim  :tav :tav Bi atolye kurabilsem girisicem ama virus elvermiyor.
Başlık: Ynt: Betondan Tekne Yapılır mı ? İnşaat Demiri ve Çimento Kullanarak Tekne Yapmak
Gönderen: khbilen - Mart 31, 2021, 07:17:47 ÖÖ
Bizim ODTÜ'nün meşhur tarihi bir beton teknesi vardır. Biz okurken (1973 - 1978) tekne İnşaat Mühendisliği Bölümünün önünde dururdu. Yurtlara gider gelirken yanından geçerdik. Okulun sembollerindendir.

Anladığım kadarı ile geçmişte bir restorasyon yapılmış. geçen yıl bir daha. onlarla ilgili videolar var da ilk yapımı ile ilgili video bulamadım. şu bağlantıda birkaç fotoğraf var.

https://mobile.twitter.com/odtuinsaat/status/1294170175508566016?lang=ar

Resimde görüldüğü gibi demir çubukları örerek yapmışlar.

Sanırım sonraki yıllarda yapılan teknelerde hazır örülü demir kullanılmış. Son zamanlarda ise demir çok ince ve küçük elyaf biçiminde betona karıştırılarak kullanılmış.

Adaşımın bahsettiği türden hazır fiber beton paneller var. ben gövde (kabuk) kaplama için kontrplak + elyaf + epoksi kompozit yerine kullanabilirmiyiz diye baktım. gözüme pek sağlam görünmedi.

Evde kendim elyaf + çimento + mermer tozu şeklide denedim. olmadı. sanırım başka katkı maddeleri de koyuyorlar. Yani öyle bir panel bulursam kes biç çak yapıştır, epoksi macun zımpara işkencesini ortadan kaldırabilecek bir çözüm olur.
Başlık: Ynt: Betondan Tekne Yapılır mı ? İnşaat Demiri ve Çimento Kullanarak Tekne Yapmak
Gönderen: sessizsakin - Mart 31, 2021, 02:14:52 ÖS
Epoksi ve zimparadan kacis yok abi  <>