Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Teknemi Yapmaya Karar Verdim => Konuyu başlatan: khbilen - Aralık 11, 2018, 12:13:56 ÖÖ

Başlık: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 11, 2018, 12:13:56 ÖÖ
Selamlar,

Bu konuyu daha önce biraz "Yabancı Kaynaklı Sztrandek 495 Yapımı-Capivara" başlığı altında açmıştım. Orayı daha fazla işgal etmeden yeni bir başlık açmaya kaar verdim.

Bu sanal imalat sonucu gidip sanal denizlere yelken açacak falan değilim.

Amacım imalat sürecini öğrenmek. Elbette gerçek ortamda işin başına geçince çok daha fazla ve çok daha farklı sorular ve sorunlar çıkacaktır. Ama burada da olayın başında işin adımlarını, sırasını, hatta belki yapılış şeklini düşünmek, sormak, tartışmak gerekebiliyor. "Maket"i yapmak çok kolay aoldu, ama videosunu hazırlarken bir sürü soru geldi aklıma.

Sizler videoyu seyredince de bir sürü eksik yanlış görüyor olabilirsiniz. Zaten benim de istediğim tam bu. Bu eleştirilerle ben doğrusunu öğrenip düzelteceğim. Hiç olmazsa işin büyük kısmını elimi kirletmeden anlamış / planlamış olacağım.

Burada kullandığım program AutoCAD veya benzeri bir program değil. Oturup satır satır kod yazıyorum. AutoCAD ve benzerlerinde de mutlaka vardır sanırım, MACRO yazarak bazı işleri otomatik hale getirmek mümkün olmalı. Yani postaları o tabloya bakıp elle çizmek yerine, o macroya verince postalar otomatik olarak çizilebilmeli.

Benim yaptığım o. Tabloyu verince tüm profiller kendiliğinden ortaya çıkıyor. Plandaki tarifleri de kural olarak ekleyince - örneğin kaplama 8mm olacak, bunu dış ölçülerden düşün dediği için sonraki hesaplarda tablodakinden 8mm eksik alıyorum. Ya da stringerler için kullanılacak çıtanın kesitine göre ve de verdiği kurala uyrarak, oradaki oyuntuyu (derinlik, genişlik, açı) otomatik olarak çizdiriyorum.

Şu an yok ama, oturup DXF formatı öğrenirsem DXF çıktısı alabilirim. Şu an eç çok işe yarayacak kısmı, gerçek inşaata geçildiğinde postaları dizerken hangisi yerden ne kadar yüksek olacak onu görebilmem, böylece hazırlık aşamasında ne yapacağımı biliyor olacağım. Ortaya çıkacak şeyin neye benzediğini görüyorum. Planda şurada bir tutarsızlık var diyebiliyorum, falan.

Bir bakın bakalım beğenecek misiniz. Atış serbest.

https://www.youtube.com/watch?v=EgoHutaB9qg&feature=youtu.be
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 11, 2018, 06:26:27 ÖÖ
Video kullanılmıyor yazısı çıkıyor..
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 11, 2018, 06:34:21 ÖÖ
Şimdi görünüyor mu?
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: tcgberk - Aralık 11, 2018, 08:34:22 ÖÖ
izlenebiliyor
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 12, 2018, 09:52:17 ÖÖ
Bilgisayardan ancak internete girecek kadar anlıyorum..
Ama autocad,rhino gibi programlarla ofset tablosunun çizildiğini çeşitli yerlerde okudum..
Daha önce burda da konusu geçmişti.
http://www.denizrehberim.com/ofset-tablosu-nedir-ne-ise-yarar-t1154.0.html

şimdi sizin simülasyondan anlayabildiğim kadar, üst,üste 3 omurga var bu omurgaların 2si iç,mavi olan dış omurga..
gördügüm,yada anlıyabildiğim kadarı ile  k.plak kaplamalar omurganın kenarında bitirmişiniz.
k.plak kaplamalar iç omurgayı da kaplamalı,mavi dış omurga k.plak kaplamanın üstüne yapıştırılacak..
Postaları dizerken referans alacagınız  yer postaların su hattı çizgisi ve omurga ortası olacak sanırım öyle de yapmısınız.
(https://i.hizliresim.com/0RqnG9.jpg) (https://hizliresim.com/0RqnG9),(https://i.hizliresim.com/pbgz6m.jpg) (https://hizliresim.com/pbgz6m)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 12, 2018, 12:34:01 ÖS

şimdi sizin simülasyondan anlayabildiğim kadar, üst,üste 3 omurga var bu omurgaların 2si iç,mavi olan dış omurga..
gördügüm,yada anlıyabildiğim kadarı ile  k.plak kaplamalar omurganın kenarında bitirmişiniz.
k.plak kaplamalar iç omurgayı da kaplamalı,mavi dış omurga k.plak kaplamanın üstüne yapıştırılacak..
Postaları dizerken referans alacagınız  yer postaların su hattı çizgisi ve omurga ortası olacak sanırım öyle de yapmısınız.
(https://i.hizliresim.com/0RqnG9.jpg) (https://hizliresim.com/0RqnG9),(https://i.hizliresim.com/pbgz6m.jpg) (https://hizliresim.com/pbgz6m)

Bazı şeyleri kolayıma geldiği gibi yaptım, ama Off-Set Tablosunu temel alıp ve onunla çelişmeden yapmaya çalıştım tabii.

Kullandığım ana ölçüler var. OffSet Tablosu, planda sözü edilen "Dış Ölçüler"i veriyor. Yani kaplama bittikten sonra elde edilecek "en" (geniş - yüksek - vs) değerler. Omurga ve Stringerlerin yerini hesaplamaya başlamadan önce, benim "İç Ölçüler dediğim, kaplama kalınlığı düşülmüş değerleri hesaplıyorum. 8mm kaplama diyor, ben ince bir iç çerçeve çiziyorum, dış ile iç arası 8mm.

Köşe noktalarında omurga veya stringer yuvalarını açarken dış tarafları bu iç ölçüler hizasında olacak kadar içeri giriyorum. Böylece bu elemanlar yuvalarına oturduğunda kabartı olmayacak; kaplama, altında yükseklik olmadan yumuşak bir biçimde örtecek.

Ben çizim yaparken, garanti olsun diye kaplamayı dış ölçülere göre yaptım, çünkü kaplamalar grafik olarak 0 kalınlıkta. Onları da 8mm kalınlıkta yapardım ama, böylesi kolayıma geldiği için böyle yaptım; sonuçta kaplama dış ölçülerde bitmiş oluyor. Yani son çizgiler doğru yerinde olmuş olmalı.

Dış omurga 20mm kalınlıkta, kaplama 8mm. Yani dış omurga gerçekten dışarıda kalıyor. Şu resimde de öyle yapmışlar. Ama fiber kaplarken herhalde o da "içeri" alınmış gibi oluyordur:

(https://lh3.googleusercontent.com/_JNIoqw3PTLgvIwfPqTzBmheLo5BCNe5XRwgadIQJbHGaCulmfKRe91ube2HCbY10tVNZgwOsfV1FDgfUAqVPqxshZy701CeCY-No5pMYOp4bUF7-NwjZ47RkUi7usHydMaYLd8mAEASF20MSmtgNqMPVD2WXsVXJGtOlE-cWLm7oSRF18X6YfOYUNYkxKK2baEX4BZRLOw27U5k8VhtzD22qu5m3jq1E7CqZK-O4D1Y382ljJF-NSjGHxHheSq7jD9h04jav5u1znwrmkMk3KWvab5ldCQRQRcQWo66jiZlvg1rL7xpUPLRlWIT_iCFooQ-uKQaKkOj0vLFL2uY70j-1Q6Vbs4bL0SdiGjBFFGPlFH5rKDFw6NnnXJLOmatjuxized8-1o0F394MDtJHG4cFp9xW1vukgcr1eB2MhqZ3UAUnrqoSjmiK5Du3sWto9_ewiG_P6E9FjzpVjK2ZB6yFCpGYgsIoUlQUmlQVpeO-0hd19tvf0uxNplSzWb8bqVk8XX1hF-RwYqJVWftuTIDGCXOtT0gMJy89pO-1leh0R4fPVeT9PI8BqbsL6ZU04pda2o6d_DyNVmG-WLy-BKcQdnix3zvN-qKKsumgcUz6BLhe3DXfWEfnIPDALqCsWKFRcK1PF25sE9w2DT_r6YjQdhJvmf9PUsm3PDn-vSFBV23iM1sQoCzGyAB79rbY7XFKqh2MSzgNPtJKA=w510-h369-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/qNrfWqJ1m9kpnv5R9


Postaları dizerken de, teorik olarak omurga ortası ve su hattı çizgisi kesişmesi doğru nokta. Ama oraya koyacağım destek tahtalarının eni, boyu yüksekliği yapılacak işi biraz etkiliyor. Yani biraz yüksek olsa üstten, geniş olsa yandan kaplama veya stringeri etkiliyor, engel oluyor. Bilgisayarın kolaylığı burada. Ben bir miktar kaydırma yapıp destek tahtaları kimseye dokunmadan ama postalara tutunacak yerlere yerleştiriyroum. Tam teorik nokta olmasa da, program bana tam yerini söylediği için oradan son ölçüyü alıp ona göre kurulum/dizilim yapabiliyorum.

Ben de yukarıdaki kaplamasız iskelet resmini kullanmayı düşünmüştüm bir ara, görsel olarak karşılaştırmak için, sonta vazgeçmiştim.

(bu arada benden başka salonda tekne yapanlar da varmış; bir deli ben değilmişim demek ki)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 13, 2018, 08:20:37 ÖÖ
Şöyle bir yaptıklarıma, yapamadıklarıma ve de bunların başkasına olabilecek faydasına bir baktım: Yapabildiklerimi epeyce eksik yazmışım. OffSet Tablosunu bir kere girdikten sonra bununla oynayıp birçok şey elde etmek mümkün.

Örneğin, postalar için elde edilen profili olduğu gibi (köşeli) kullanmak yerine, bu noktalardan geçen en uygun eğriyi hesaplayıp, daha yuvarlak hatlı, daha bombeli profiller elde etmek mümkün. Özellikle keskin hatlar istenmiyorsa, kaplama yaparken daha doğala yakın olr, daha sağlam tutunur diye düşünüyorum.

Böyle eğriler oturtunca, teknenin boyunca, istediğimiz noktada kesitler almak mümkün oluyor. Yani sadece posta noktalarında değil, arada herhangi bir yerde. Bunun faydası, bölmeleri yaparken veya eşyaları döşerken posta hizasında olmayan yerlerde duvar nerede olacak - ne şekilde olacak diye düşünmek gerekmiyor. O kesit bu sorunu hallediyor. Benzer şekilde taban döşemesi yapılacaksa, örneğin -100 düzeyinde teknenin yatay profilini çıkarabiliyorsunuz. Taban kaplama parçası keserken şekil hazır olmuş oluyor.

AutoCAD formatında değil, ama başka formatlarda çıktı alabiliyorum.

EPS (PDF benzeri) formatında çıktı alabiliyorum ve CNC makinaları bunu kullanabiliyor. SVG formatında çıktı alabiliyorum; bunu başka bir yazılıma gerek kalmadan doğrudan tarayıcınızda görüntüleyip bastırabiliyorsunuz. CNC makinaları kullanabiliyor.

Ama zurnanın zırt dediğ yer, benim programı benden başkası pek kullanamaz; hiç "kullanıcı dostu" değil. Yani tam programcı işi.

O nedenle acaba bunları EXCEL veya benzeri ortamdan kullanılabilir hale getirebilir miyim diye düşündüm. Bir ara yoğun EXCEL kullanırdım (yani makro yazar, çizim çıkarttırırdım) ama 15 senedir falan EXCEL kullanmamışım. Yine de, OffSet Tablosunu girince tüm postaların en azından dış çizgilerini çizdirebileceğimi görüyorum.

Kendi programımda genelde akademik/bilimsel uygulamalarda kullanılan, yüksek performanslı, hızlı, matematik yazılım kütüphaneleri kullanıyorum. Tabii EXCEL'de bunlar yok. Benzerleri, daha hafif siklet olanları var. Ne kadar yetecek bir bakacağım.

Bir de çok işime yarayan bir geometrik şekil işlem yazılımı var. Mesela bir altıgenin şurasından şu boyda bir kare çıkart diyorsunuz, yeni şekli hemen hesaplıyor. Bunu postaların iç kenarlarının bulunmasında ve omurga/stringer yuvalarının çizilmesinde kullanıyorum. EXCEL'de böyle bir şey yoktur. Onun yerine ne yapılabilir bir bakacağım.

Yani kısacası uygulayı EXCEL ortamına aktarmaya çalışacağım. Ama ne kadarı çalışacak, ne kadar yeterli olacak bilmiyorum.

Yoksa, ben program yazıp şunu yapıyorum - bunu yapıyorum dememin pek anlamı olmuyor.

Biraz bir bakınayım... EXCEL'i hatırlamaya çalışayım... az müsaade...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 15, 2018, 12:14:19 ÖÖ
(https://i.hizliresim.com/DYMNX1.gif) (https://hizliresim.com/DYMNX1)

Sanırım radius chine denilen gövde şeklini düşünüyorsunuz..
M.Köstekçi bir ara S750 köşeli çenesini yuvarlamıştı,forumun içinde bir yerler de olmalı.
(https://i.hizliresim.com/RrY79R.jpg) (https://hizliresim.com/RrY79R)

Burda da yuvarlak ve köşeli formlar hakkın da bir tartışma var.
https://www.boatdesign.net/threads/round-bilge-vs-hard-chine.37594/
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 15, 2018, 04:08:56 ÖÖ
Evet sözünü ettiğim bu formlar.

EXCEL'de normal çizim aracını kullanarak, hiç program falan yazmadan, tek tıkla yuvarak hatlar elde etmek mümkün:

(https://lh3.googleusercontent.com/Ici3ivn-0KKXvODM244mY9CDyQaD2shFS2kRH6WiBHWNktVPKUsBLLSvWeEUHg5Riamh2BvnTAUUJvxKjx55rrvufJzws7-B9dR7Rw-A1XwyNJzxsqVRcnxV441KVuMGsHyIkYLTi0hpREEhp9n7Mpp0kGHmNXA55ymIx2pYjJKhxFahamsa4WH80ImhraGf8dW6JXluAI6-J7SsMrl16xe7ZlttqGfvBkGyCcOv0QrDvBGlY6hx_gkN4xcAbHh2d3vfMJDG2tyDBzxWvkptgYiS2G4EIZjPePQ9RdssFzY6p5ZZYt4lD-ACpBZSBA4Bw-dTwtijaTCuSXJQsA_9xD2NtznbsHkM-pLebB7iWyw9dNS8iIiSzkPqdDQsHzVbBhh2ATTkIeHSMkGE9ZGqZ2kGC0Jb02STwL9zymCPvF25LPlFfJqK55dhvqFiTXvjSb4YI5_7fmuQR42aPVqyR1Gi_WDtjJpLrOpnOTPI1p5LHqTHdc8YVdqx0NGGoASEp71MhS_N6YLVdKKEYkzo-dezoEaiO1eOMUybOc3gpRYGw14sX4b8ji4EMecqceBXEaCkPftEXzliFBzGnHpC_IbTVyqQn9ah5zI3Fp-NOw5-8nECSwORRLVRC8R_8n3FECUIbjsntD7uxI8vy68H15FiHhv73V2lpQxn0V_SE7QnZYS9xWCoD72MbBFno5Kf0jp6ZxOGeAxJyKm_Cg=w1134-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/Bnn3mLjW4gm2qrv16

Tartışmayı da hızlıca okudum, fazla tartışmaya girebilecek bilgiye sahip değilim, gemi mühendislerinin işi; ama keskin köşeli tekneler suya daha iyi tutunuyor, kendi rotasında daha iyi gidiyor, ama aynı nedenden sürtünmesi fazla. Öte yandan yuvarlak hatlı tekneler de kendi yarattıkları dalgayı aşamayıp arkasında debelenip duruyor olabiliyor. Tartışma az kalsın karakolda bitecek gibi oldu, neyse sonra hallettiler. Bir ara da birisi balıklarda keskin köşe yok demiş. Ama balıklar zaten tamamı keskin. Bıçak gibi. Dar formlar suyu daha kolay yarıp kolay ilerliyor.

Sonuçta ben de onu tek tuşla seçimlik yapabilirim. İsteyen istediğini seçer, kullanır.

EXCEL'de bu kolay da diğer işler biraz zor olacak gibi. Daha doğrusu, bende EXCEL yok, OpenOffice denilen onun benzeri birşey var. Onun macrosunun dili biraz farklı. Bir de oturup onu öğrenmem gerekecek. Sanırım biraz daha da zayıf. O nedenle EXCEL'i sadece bilgi girişi için kullanmayı düşünüyorum. Orada girmek çok kolay. Sonra bir tuşla tarayıcıya geçeceğim. Orada SVG denilen vektör grafik olanaklarını kullanarak, iki boyutlu çizimler, yani kesitler üreteceğim. 3D olmayacak. O epey uğraştıracak bir şey. Sonra belki ilave ederim. Ama parçaların üretimi için gerekli tüm çizimler elde edilebilecek.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 15, 2018, 10:27:01 ÖS
Bugünün hasılatı ekteki resimde:

OffSetTablosnu EXCEL'de girip tuşa basınca bilgiler csv formatında saklanıyor. Otomatik olarak tarayıcıda bir uygulama başlatılıyor. Bu uygulama önce gidip saklanan bu csv  dosyasından OffSet Tablosu değerlerini okuyor.

Bu bilgileri kullanarak siz denizcilerin aşina olduğu enine kesit çizimini yaratıyor. Yanına da biz düz mühendislerin anlayacağı enine kesitleri (tümünü) çiziyor. Öndekiler kırmızı, arkadakiler mavi.

En alta da OffSetTablosunu yazılı olarak döküyor. Bu sayfa kontrol amaçlı. Doğru bilgi girilmiş mi? Girilen bilgi doğru aktarılmış mı? Elde edilen kesit çizimler doğru mu? O nedenle ölçekli olarak küçültülmüş. Daha sonra birkaç düğme olacak. Bunlar 1:1 ölçekli çizim gösterecek ve /veya USB çubuğa yazdıracak, sonra gdilip CNC tezgahta kullanılacak.

Tabii bunlar henüz "Dış Çizgiler". Önce bu çizgilerden önce kaplama kalınlıkları düşülüp iç çizgiler elde edilecek. Sonra stringer ve omurga yuvaları çıkartılacak. Sonra posta iç kenarları belirlenecek. Yani sonunda posta çizimleri elde edilecek. Düğmeye basınca çıkacak ve kullanılacak çizimler bunlar olacak.

(https://lh3.googleusercontent.com/BPyZm4x0RGtwf1vNMDP_3lWVs5N7egHuuRQx9RigdIvvAM4H0AWFiK7uTA6u4HSZ-j9o1KirmdlHhMHh_rNEYa0h2hdyLMupgjKWcrQSa_uouCzKsFdcnU_3lRa0In5M7aZPlIj6nJvDsQjeScNMjxcWCg95Ep6dQSyAsjyZbHsUNqHgtRISf7brS9-ZGQnl_wQOjF80IJyG0tCi6OsQE-wYhQd8EZ1mz4eu80zHFIOpZDZKM4dLvvk9nyUN2670KisUy1qp515JuIQ6YP8uvh6ymVXbRNLjAg_3mOCy3VYkCFaYori4uFoRAA_xovDZtohiX5ETfcShv7zWO6QcrERk1zplG4-EqEZHuJzqx115KnSKQDplE8o7wHvj3rg2x6vE4gzqXy7m1VFHPW9BgUnjUzh8HXXQLGKAVnez84r8yM6JBEyGMQ5DItbWf7G-TSLvhsn3DDSvRrzjGQR9pXhm8F1W-uT_TMGTSqqEUTVOZwqusyKvW9uOKKxozWzjPrhtSc0YF5LfM1nKX2NuxL1FBlsO_oBafBFult1y6DbeXfDyOMJhy8RymIUP9OBgUESDRywPjlgMuO0PdouzfDgaHLgjpg11R-27muT9w4jUZnyQOodipzKbf_VYuruBR2zCjV7zpEtBU8LPuChfuFmBGuhNfUA7onyBtON_W1ojrxTnfXLeEE_xONhAiJop_TcyECAl-I_qiiBVoQ=w1757-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/ndmWsN7ivs4LkRyV6
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: Mesut Ali - Aralık 16, 2018, 08:56:37 ÖS
Ellerinize emeğinize sağlık. Naçizane takip etmeye çalışıyorum. Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 17, 2018, 07:04:36 ÖÖ
Çok teşekkürler. Birşeyler yapmaya çalışıyorum, faydalı olursa ne mutlu bana.

İlerledikçe hepinize bazı sorularım olacak. Bu OffSet Tablosunun yapısı ne kadar standard diye. Yani satır sayısı, sütun sayısı, ve de en önemlisi sütunların sıralaması. Normalde tekne boyu ona bölünüp kesitler alındığı için satır sayısı 11 olmalı. Ama mesela bu S495 planında araya bir kesit daha eklemiş - yarım/buçuk bir yerlerde, satır sayısı 12 olmuş. Sütun sayısını da belirleyen kaç tane stringer var, ve üst güverte detayı. Bir de bunların tam / yarım olması gibi durumlar var... Sıralama daha önemli gibi duruyor. Belki onların yerini belli yerlere zorlamam gerekebilir.

Bunlarla da iş bitmiyor, planda birçok ek tarif / kural var. Bir kısmını standard veya standardlardan seçimlik yapabileceğim. Mesela stringerlerin kalınlığı, açısı gibi. Bir kısmı ise tamamen tekneye özel olacak. Mesela üst güverte nerede bitiyor, gibi. İç bölmelerin iç detayı ise olduğu gibi kapsam dışı kalacak gibi. O noktalarda çözüm bulmak biraz zor olacak. O zaman biirlikte kafa yoracağız.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 17, 2018, 12:46:04 ÖS
Dünden çıkan çizimler de ekte. Bunlar da kontrol çizimleri aslında. Yandan ve üstten çizimler. Öncelikle doğrulama amaçlı. İleride posta kesitleri dışında herhangi bir yerden kesit isterken de yardımcı olacak.

(https://lh3.googleusercontent.com/jxQwe4pxzi4Ia7xGqi7Va8H7XpYph3t2YBcvE-9tOmgg5taTjShO7kiCMLEspHXSzDS2_NOpZkJRx_3SVn1PUK9DTC89DXkDyR9ToGieg2xKiWjMVMHh9hvagz3np5PIwaeEDqqI3YQul5EY7lvoHbrxfqIbCEOnbobEKzwPWCWZtASpk8wa0TLSNptegD2jC5cKgU1R6u52VqnH2gIBEEi6OlLzWk-ro1bSfnahz0hOAgN3GrTyaKdGtTWFiuFWAG56Yj32_EZ4tQJpK74y1Kkjf_9i6jbs2DTTo50M7bORThvVQE8cNKPgpQeodHxLJ-O-P57_67iI1-JSRXdF53pw2UpsNw7HXOW9_Rg5aQO25WZ_8YnqevzJXr6-YrmYlWJtPZr1xtIc_gG6vJVVRh__53BD7GCbFfbeOzYKdINg3SI07un77aaDu-0RZ4AaS6yAAjjjTZT22Nc8WKwi8Xwam26wAdVjCCFPE7VQ0ijKWw_PlK05lsirxwWqvk_ZddBe5hbRYSRBChu-rrHnvwe6IEjqHR9qqqjDhBmNSUS8tnfibEifCN_0UsDkSq_SdBjUEAGsdlCt0kKXkBxsNOuw8EwzyshLThWJHfBfG9p-2i5JzAoaNfgd8kNI-PvGtaxGXk6rSr7KQhRFSkBszjhDunba8njsqGZBiMLGr8pYyjbL-2dj92bvuvBTx3WlO3CZDmUHh1amb_EnHg=w1757-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/7zqcnTYFVyABkejq9
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 24, 2018, 06:50:21 ÖS
Biraz geri dönüp programa çeki düzen verdim. Olası değişiklik gereksinimlerine karşı daha modüler, daha esnek bir hale getirdim. Biraz da geometrik işlemler konusuna baktım. SVG ile bu geometrik işlemler olmayacakmış. Bir iki başka hazır program buldum denedim. Aslında paket program kullanmak istemiyorum ama kendim yapmam da kolay değil. Biraz denedim baktım. Basit birşeyler de yaptım ama sonuçta tekerleği baştan icad ediyor olacağım ve eksik / yanlışı fazla olacak En uygun geleni seçip kullanmaya karar verdim.

Henüz oldukça başlarda ama, basit bir posta çizimi yaptım.
Dış çizgiler OffSet tablosundan gelen bilgilerle otomatik çiziliyor. 4 numaralı postayı çiz diyorum. Diş çizgileri çiziyor.  Köşelerden stringer yuvalarını çıkart diyorum, otomatik çıkarıyor. Şu an henüz açılandırmayı yapmıyor. O kolay. her köşede açılara bakıp genel olarak açıortaya dik olacak şekilde ve içeri gömülecek şekilde oyuk açıyor. Planda 4 farklı durum vermiş. Onları kural gibi kabul edip hangi köşe olduğuna bağlı olarak oyuk açısı farklı olacak. Ama seçimlik olarak da kullanıcı istediği açıyı kullanabilecek. Onlar en son makyaj kısmında.

İlk sayfada OffSet Tablo var, artık onu tekrar eklemedim. İkinci sayfaya dört resim koydum. Biri o meşur standard yarı profil. Sonra boyuna kesitler var yandan ve tepeden. Yeni olarak da örnek bir posta koydum.

Bilmiyorum ilginizi çekiyor mu? İşe yarar görünüyor mu? Kullanlır mı? Ben yapmaya çalışıyorum. Bir süre sonra meraklısına verip denemesini isteyebilirim.

(https://lh3.googleusercontent.com/R_h-g4eEJ5Tbkz7SJ0m66oDHKicjV7kf25UjLdfP8tl0lrsC2ALHq5-eiuUDvBBByw5uMVpD5yRl5ct0deSmVT1ABQOYN5k0SfXsXDAYIIOo8B9okaSuDgB66FHOWuMsKQC6D5S-fKK26ih-iduKIjQx75PMMCfufJFPTx5hpdvlajg-4cIReZuc_D3ZO_ie1L1-2rL-sAG8MOhCojDwe4lAzFSpPt7gZVud9iGbggYDBtm99pUPOlFe9yv2TRI6xsTKqcoLFY-Vl1fIiXUsx7fg7ibzpkY9mkUi4zpwnPdxDRNR7kIvUWj9bWsr1JmIsjXxBbZwjxCJWuhWZuDPUPiMpQwO9KHORj_TaOWS0uDlvBMDUe1_c4mE35YAsZzqANwJaJSUHsnJEhh9U1Po8bPaAUyf7gTGWev3sxx4pGv2NMW5gMcuhFTmUveXuqMD6s5mYAXxtVOJSEpz9BczfAQolrNR4lZtE3lY5XL3kDY9dTe7L6U7qKHqoSFpP8hk7nvB7kB6bmPUF825HYcWsdg9WOn2CkilyK02eHCR2nz3HdWg0BdKCnSR5jkVUuBUk96V9HBY5QEIhV9dB7CYVoxSNM0JG0i-xCjKY_V7-QI-PlYy5-YU7czIxTgNOT4OKsGzXYH_UnXA09nCGpxP_RHHaWMdWTOXY_M_QPWcacqMFeCMNxjnHpQuib3v7pSyaFhiCMDSaktHD4slcQ=w1757-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/T46xwKvuNukWg6ZVA
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: Mesut Ali - Aralık 24, 2018, 08:17:38 ÖS
çizimler otomatik olarak çenelimi oluyor?
yoksa yuvarlak yada çeneli olarak seçim yapılabiliyormu?
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 24, 2018, 08:35:26 ÖS
Seçimlik olacak. Normalde çeneli çıkacak İstenirse hatlar yuvarlanacak.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: vlkanaydin - Aralık 24, 2018, 11:47:28 ÖS
S650’de iki versiyonda mevcut yanlis hatirlamiyorsam.Çeneli olmasının ayrı avantajları var tabide yuvarlak oldumu ben bu teknelere başka yakıştırıyorum.İmalat aşaması daha zor ama yuvarlak hatlar daha çok yakisiyor.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 25, 2018, 01:33:35 ÖS
Volkan,

S650'de neyin yanlış olduğunu anlamadım ama, verilen veya birilerinin yaptığı hatları yuvarlatma doğru olmamış gibi yorumladım.

Sonuçta 3-4 nokta ile bir eğri oturtulmaya çalışıldığı için polynom fit tam aynı noktalara oturmayabilir. Bezier çizicisi bulmaya çalıştım ama, daha önce dediğim gibi benim kendi programımın çalıştığı ortamdaki kadar rahat değilim bu tarayıcı ortamında. Basit birşey bulup kullandım.

Yuvaların açılandırılmasını da tamamladım. Hepsini açıortaya dik olacak şekilde yerleştirdim. Planda ise heryerde öyle yapmıyor. Alt taraflarda açıortaya dik. Ama yukarılarda farklı. Dört durum göstermiş. Onları da otomatik sağlayabilirim. Ya da kullanıcıya bırakabilirim; her köşe için Tip 1, Tip2 vs gibi seçimlik olabilir.

Örnek olsun diye iki farklı eğri oturttum gövdeye. Tümüne değil, bordaya (Nasıl, öğrenmişmiyim biraz denizcilik deyimi ;) , olmadıysa düzeltin lütfen...). Üst tarafa ayrıca uygulamak lazım. Yoksa tümü patates kesitli birşey oluyor.

Kırmızı sağ - sol birlikte tüm bordaya. O daha yuvarlak hatlı ama bana biraz banyo küveti gibi görünüyor.

Mavi sadece tek tarafın borda noktalarından hesaplanmış (burada sağ, pardon sancak) . Orada karine, omurga daha belirgin. Ben onu daha çok tuttum. Yani yuvarlatırsak böyle birşey olacak.

(https://lh3.googleusercontent.com/H14m8p_6xIHoWQqs_ffVtZeYcTIZLwls4vU9hZimzvfAgRYTmAtK9E7fBvgFqK6Y_D9l9VF2YVfoEUytF2LF_gUorXBpRXCfdYbiMBLiamZUGR7S5NQGfHP7V5W0N5pvbA3yUCdyw5J4M5Y-p4FY7_Hg6eNtkN1_OvylVzYqYw4OjmjY-eWnVWL0LB88JRTg0OVThpbvWsvnoVOdCNPHT8sPCZhNVY5h-5zVkqgTVhMC4LbmNtHLU1-YfFrKlYlUrAKhB21cteU71NQl4QDEV4CMjtTX-H7P0ce7LQCF4BJm38b5lvdf3BasqAanCnWznlOhgDTgh06Bv_H-fYBgXqBjUuXYc1ZAEYbMWtMVhDagNNGOSJTEwUIGlgKUT-ZtNOJAg0e-KxE0mx2OLbOe5BWSCj6dA5AXkRPNWVgx7lx9z5Az98PRpIQY7qy7g2dK3nOdp8Dk-Kfhe-utQgQbITbVpZJ9Cp79U_mICnw2x8lqJoHONVGCIi1__b2iN2564bL5880ogpIZSs1-aJa21S_TESaDQod5MvMoz5SoF_802HhhyE1YiGh6B2tvYF3tRdKJvmHrrLeptir_6JRPxd9zUr5iNgnhrCSNXOZUYjlWQwBiu_IVuWBzfn18WmG1kfXCO9uLySMKGgiqRvve-mKBtUNhOhaEmDajlYgvYlSvGsK6jhIdFsyQIbAXE-HeF26v_BCjivQEhhymSA=w1526-h773-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/ENRMjcmr1pe1LQ8cA
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 26, 2018, 07:38:56 ÖÖ
Yuvarlak hatlar pek içime sinmedi. Pek o kadar ayrık durmaması lazım. Tamam polynom fit tam oturmayabilir, ama oturanı vardı. Cubic spline denileni unutmuşum. O hep oturur. Tabi bulması zor oldu. Bulduğum ya çalışmadı ya da iyi sonuç vermedi. Oturup eski programladan birini bu tarafa uyarladım. Biraz uğraştırdı. Ama sonuçta elbise gibi oturdu. Şimdi hatlar yuvarlak ama teknenin kendi ana hatlarına uygun. Sağdaki Kırmızı çizgi yenisi. Bunu kullanırız.

(https://lh3.googleusercontent.com/bIxcaF7onUyvbVwSAL-Rem__TTHH6AbFis7rr8TRshPYmj52SjxNKZRyMldN0ITl8TxP--zXlfOFw8qBBX8VunDVmKVxmnp_sMqpL2nMl0pOEX-dX0NYFWKWjWBIT-wJdBSvyXdtl_sEZ4XH1bAv3M6GAXuabRMusf3vCA2471NmyZM7Mu5PRp1SP-6ofG5Ub-dd0Sw3HB6LObzuubZBH8l8KiYhmiWZ37siSDAn6uRtRuT_mgmuzAGXeeu8eV_srllDJo5MsaUTvVm-sRnIYEBzP7JOD4gQpQCH3wMNTLf3Y1js_3crh1VfCr-IbMh6tQoBFofr8LspaCG2QaUFoa_cxH03p0fPrQZ1ckgPBhF0QmIWwnc8mDql-7xA0eFmpJ6Pb3u-z5c44Wk9XE85uH7guBxjuQg8h8ySqN9YbsJVq3LU4XzA6qfJ-6fgEkRw8BNwdJkamuF644NbCfJpll2T7tWOiom6uMWVJUZLJG1_krI84AE-CXPVTFXO3PZuzSN7ueYPV-Jm2zskS2lTputiKW39TwdhgdRXaEw_Hb2eI3S4UVVflklbOEeFURuBTc4O18qcttp0GmIeig8RwZBPZPU1pDPmMRhrL9FSiMPMpHp_mJlYaLV2iPW2ajmQR56JGpdPDv7Cln5ax3uQztuqqZz77ppSChlqm4AMHhMEOOAh6-OdibC6X8PMvqdzt3oFdPpPC5G5uxeEVQ=w644-h819-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/qzPAdmudPy5azTqm7
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 26, 2018, 08:41:41 ÖS
(https://i.hizliresim.com/36jJ2A.png) (https://hizliresim.com/36jJ2A)

Bordo iç'e dogru dönmeyip kendi akışında posta üstüne kadar gitse,olmaz mı? (kırmızı,yuvarlak gövde)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 26, 2018, 10:33:40 ÖS
Bence sakıncası yok da, planda öyle verilmiş. Sanırım bu tam ortadaki posta, yani kapalı kısmın (Köprü + Kabin) başladığı yer. Onu öyle yapınca onun yanındaki, onun yanındaki derken uca doğru profil dikine yükslmeye başlar gibi olur hehalde. Tabii tatlı bir meyille azaltılır da, amcam öyle yapmış; benim dahlim yoktur. Tablo ne ise bu o. Arka tarafta zaten bunlar yok. O hizada kesiliyor, güverte oluyor.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 26, 2018, 10:37:54 ÖS
Bence sakıncası yok da, planda öyle verilmiş. Sanırım bu tam ortadaki posta, yani kapalı kısmın (Köprü + Kabin) başladığı yer. Onu öyle yapınca onun yanındaki, onun yanındaki derken uca doğru profil dikine yükslmeye başlar gibi olur hehalde. Tabii tatlı bir meyille azaltılır da, amcam öyle yapmış; benim dahlim yoktur. Tablo ne ise bu o. Arka tarafta zaten bunlar yok. O hizada kesiliyor, güverte oluyor.

Dahlinizin olmadıgını biliyorum :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 26, 2018, 11:19:13 ÖS
Soru şu ise başka türlü cevaplamaya çalışayım.

"Madem bilgisayar hatları otomatik yuvarlatabiliyor, bordayı da yukarı doğru "münasip" bir biçimde uzatamaz mı?"

Bilgisayarda olmaz olmaz. Yeter ki istediğimizi onun diline çevirebilelim ve de program yazmaya yeteri vaktimiz olsun.

Kısa cevap evet. Tabii ki mümkün. Şöyle diyebiliriz bilgisayara: Güvertenin ortadan dışarı doğru olan eğimini koruyarak, ve de bordanın yuvarlatılmış olarak aşağıdan gelen eğrinin son 3-4 noktasının doğrultusunu koruyarak çizgilerin kesiştiği yeri yeni küpeşte olarak çizelim. Planı böylece otomatik olarak değiştirelim. Yani Offset Tablosunun sanırım H-I ve muhtemelen J-K sütunlarını birazcık oynatalım. Böyle yapınca tüm ilgili postalar uyumlu bir biçimde yeni şeklini alır.

Olur mu, olur...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 26, 2018, 11:42:45 ÖS
Soru şu ise başka türlü cevaplamaya çalışayım.

"Madem bilgisayar hatları otomatik yuvarlatabiliyor, bordayı da yukarı doğru "münasip" bir biçimde uzatamaz mı?"



Evet bunu kast ettim..Ama bunu yapınca da salt borda uzamakla kalmaz,yeni bir kamara,küpeşte dizaynıda gerekir..
Valla uğraşan sizsiniz,ben hariçten gazel atıyorum..Zahmetli ve yeni bir çalışma olur..
Siz yapmak istediğinizi,yapın derim.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 27, 2018, 12:32:54 ÖÖ
Mesela bu nasıl? Hızlıca bir karalamaca. Arada bir iki kertk gitti ama sorun değil ;)

(https://lh3.googleusercontent.com/uEM1LeKqfFU_atbg1ZNx1r6gexICkx9q9gsVhS2sa5D9K3d5pUHs_ew4zGXOiwzqC5LMgQMY5dX-VdVU2bNfXImS48ayGnCgaAn2e5WiJpoLfnt0ZdsnEmP4zrb3_1ZU8mzn7IRqyuA6vtstMcLcxzWa74pruqzKC-MPQCbktuTiV5DpY1EIuHfaQWS7JUci3kDDTYS25pKNBh0fjqNQ5GHR-UnNrsl0WSN0u0r07DGV4j869xR-O1Iu3tGllfOfPxPUQHtZPQnB4n0MoS4MyFy8liq-Takb44mNrFNKuOxyhQYlkaUWCcUdchOMDfhIOL_uGEgO1Jdc2RudU0lGSg7e4k6FdHS4Kx1yTDrNQO0es0OJ8eILScsIFOk8BAF-PmlAzOkRZlsI8hcPjfJFlYUwnmfp6A2MhC0qUBrpafGUzX4t2VAHa2DHAsmCcf5NjvI2ExnF9amSw4W_iUnEJbWI_KLrRDpmrfdaZHVDcWjVJGgH50Sn0pyC9FDk0o01Zo2dv13yKrE9SV1XynaS2WulXFto-CZAdUd3ocsyaU3BXfe4s0lyekQeXRtk1nNN5sjJ-0EctWsdj1MlLW19WxD2d8csRoySCt1iUYRbe2-j_Xhfyu9fNfXaZjuiRjqEe7pTD55s2y0u6bXeGZPHwEFUNYdiW0hFg18jHiISRmpD-GjpbZCskkGVGNb0zxHMMbz3ELFpcL-YcJL0uA=w331-h346-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/bHvN8GWusjx4tuZ4A
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 27, 2018, 12:43:02 ÖÖ
Güzel duruyor :)..
En üst kertikle,altındaki kertigin,arasına bir kertik daha gelebilir :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 27, 2018, 12:55:39 ÖÖ
Normalde öyleydi zaten. Ama köşeyi yukarı çekince ikisi çok yaklaştı. Bir de kertik olsun diye kertik koymuş olmamak lazım, sonuçta teknenin çizgisini belirliyor. Toplam özellikle boylamasına forma bakıp uygun (doğru yerlere) koymak lazım. O işi uzun olacağı için attım gitti.

Bun benim yapmam tabi yine kolay da, sizin de yapanilmeniz için program yazmam epeyce bir iş olur herhalde. Zaten böyle birşei de yaparsam AutoCAD'ciler beni vurur. ELine kalem almadan, şurası şöyle olsun, burası böyle olsun diyerek gemi tasarlamaya varıyor ucu, o zaman onlara hiç ekmek kalmaz :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 27, 2018, 12:58:14 ÖÖ
Ufak tekneler de,ebadından dolayı sanırım,kamaradan baş'a yürüyüş yolu bırakmıyorlar..
Baş tarafa geçmek için akrobasi yapıyor insanlar,birde seyir sırasında iyice zor oluyordur..
fotograftaki teknede,rahat bir yürüme alanı bırakılmış.
(https://i.hizliresim.com/Ba6dpg.jpg) (https://hizliresim.com/Ba6dpg)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Aralık 27, 2018, 01:03:22 ÖÖ
Normalde öyleydi zaten. Ama köşeyi yukarı çekince ikisi çok yaklaştı. Bir de kertik olsun diye kertik koymuş olmamak lazım, sonuçta teknenin çizgisini belirliyor. Toplam özellikle boylamasına forma bakıp uygun (doğru yerlere) koymak lazım. O işi uzun olacağı için attım gitti.

Bun benim yapmam tabi yine kolay da, sizin de yapanilmeniz için program yazmam epeyce bir iş olur herhalde. Zaten böyle birşei de yaparsam AutoCAD'ciler beni vurur. ELine kalem almadan, şurası şöyle olsun, burası böyle olsun diyerek gemi tasarlamaya varıyor ucu, o zaman onlara hiç ekmek kalmaz :)

Fikir jimnastigi yapıyoruz sadece :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 27, 2018, 07:33:39 ÖÖ
Evet şimdi tam anladım asıl ihtiyacı. Profilde yukarı giderken içe dönmek yerine düz yukarı çıkıp yanda biraz alan kazanmak, onu yürüyüş yolu olarak kullanmak. Ben kabinin tavanını rahatlatmak gibi yorumlamıştım.

Evet, dediğim gibi teknik olarak mümkün. Kullanıcının da bunu kolay olarak yapabilmesi için basit bir yöntem bulmam(ız) lazım.Mesela menüde profil düzenle gibi bir seçenek olacak. Noktanın yerini değiştir alt seçeneği olacak. Elle çizim yapmadan bir takım tariflerle, veya en kötü durumda koordinat vererek noktanın yeri değiştirilise yeni bir profil elde edilir. Bunu  bir tür formül ya da algortmaya dökmek mümkün olursa, yine tek tek elle bütün profiller için uğraşmadan (zaten öyle yapınca uyumluluk sorunu da olur), "Tümüne Uygula" gibi bir seçenekle yeni bir tasarıma varıılmış olur.

Bakalım önce bir şu hali ile ortaya birşeyler çıkarayım. Kullanıcı olarak sizler bir deneyin (yani tekne yapmak şart değil - bilgisayarda çizim görebilsek yeter öncelikle) sonra öyle bir şeyler eklemeye de çalışırım.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: Mesut Ali - Aralık 30, 2018, 10:11:40 ÖS
Son halini alsın bizim burada bir marangoz usta var. O tekne yapmak istiyor. Bu teknenin yapımını ona tavsiye edeceğim. Muhtemelen yapacaktır. Şimdiden sabırsızlandım. Benim tekne bitmeden bizim usta yapıp bitirrirse hiç şaşırmam. Merakla bekliyorum.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Aralık 31, 2018, 12:04:39 ÖÖ
Hedefim bu hafta içinde marangoza tahta kestirecek kadar değil ama önce ekranda deneyecek kadar birşeyler ortaya çıkarmak.

Bende EXCEL yok, OpenOffice Calc diye birşey kullanıyorum. Kullanıcıda da bunun kurulması gerekiyor. Sonra ben zip dosyası olarak 4-5 dosya göndereceğim, onlar belli bir düzende belli bir yere konacak.

Bilgi girişi bu OpenOffice Calc ile yapılacak. Aynı EXCEL gibi bir tablo uygulaması. Zaten ben S495 için hazır tabloyu göndereceğim. Tablo içinde bir de ek olarak seçimlik parametreler var. İşte yuvarlama olsun mu olmasın mı, posta, omurga stringer vs da kulanılacak kerestelerin kesit ölçüleri, bunların köşelerde yerleştirme açıları gibi değerler. Onlara da ben kendim bir takım değerler koydum, beğenmezseniz değiştirebileceksiniz.

Tarayıcı olarak ben Firefox kullanıyorum, denemeleri orada yapıyorum. O nedenle tercihan bu uygulama için Firefox kullanmanız gerekecek. Bilgi girişini tabloda tamamlayıp bir düğmeyi tıklayınca otomatik olarak Firefox üzerinde bir uygulama başlayacak ve çizimleri gösterecek.

İlk hedef bu noktaya kadar gelmek. Yani önce ortamın sağlıklı olarak çalıştığını görmek gerek. Benim gördüğümü sizler de görecek misiniz?

Aynı noktaya geldiğimizde iş çıktı almaya kalacak. İster 1:1 veya farklı bir ölçekte tarayıcı üzerinde çıkan grafikten basılı çıktı alın, isterseniz de USB çubuğa CNC için dosya yazdırın. Tabii bu en son aşama.

Önce küçük ölçekli basılı bir çıktı alıp bununla elde maket yapar gibi basit denemeler yapılabilir. İkna olunca, güven gelince büyük ölçekli basım ve/veya CNC kesime geçilir.

Adım adım yani.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 05, 2019, 05:28:05 ÖS
Selamlar,

Nihayet program hazır. Epey birşeyler değiştirdim. Gerek kullanıcıların zahmetsiz kullanımı, gerek benim daha kolay kontrolum açısından programı dağıtmak yerine kiraladığım bir web adresinden kullandırmaya karar verdim.

İlk anda ekranı gördüğünüzde pilot kabinindeymiş gibi hissedebilirsiniz, gözünüz korkmasın. Birçok boş hücre ve düğme var. Hücreler tablonun hücreleri. Tablo dolunca zaten sorun yok. Düğmeler de kullanıcının işini kolaylaştırmak için.

Tabii daha herşey bitmedi ama oldukça çok şey var, ve kullanımı çok kolay.


1. Önce web adresime gitmeniz gerekiyor:

sadece   haldenbilen.com   yazıp enter tuşuna basıyorsunuz. Uyguulama otomatik olarak açılıyor.

2. Uygulamayı kullanmak için öncelikle tabloyu doldurmak gerekiyor. Yani hangi tekneyi yapacaksanız ona ait OffSet tablosunu oraya doldurmanız gerek. Ama ben bir örnek tablo kullanıyorum. Buraya onu koyacağım. Küçük bir dosya, içinde de o malum Offset bilgileri var.

O dosyayı kolay erişilebilir bir yere kopyalayın, elinizin altında bulunsun. Oradan uygulamaya yükleyeceksiniz.

Uygulama kalabalığında sağ üst köşede:     Select File to read yazar, yanında da Gözat... yazılı tuş var. O tuşa basınca, kendi bilgisayarınızdan dosya yükleyebilirsiniz. İşte bahsettiğim dosyayı bu tuşa basıp, bilgisayardak yerini bulup yükleyeceksinz.

Dosyanın adı S495DR.csv  Artık masaüstüne mi koyarsınız neresi olur, siz karar verin.

3. Dosya yüklenince hücrelerin tamamına yakını dolar. sağda bir sütun boş kalır. Aslında orada iki tablo var. Biri Offset tablos. Bir de altta 3-4 satır da bazı parametrelerin olduğu tablo. Başlangıçta bunlara kafayı takmayın. Uygulamayı bu tablo ile bu haliyle kullanmaya çalışın.

4. Tablo yüklendikten sonra, ekranda tablonun altında, dipte kırmızı yazılı START NEW BOAT yazyn bir düğme var. Onu tıklayınca temen aşağında bir grafik belirecektir. Biraz iner bakarsanız meşhur yarım kesit grafiği olduğunu göreceksiniz. Bu grafik geldiyse herşey yolunda demektir.

Bundan sonrası çeşitli işler yapmak için oynamaca.

-- Sağ yukarıda Side View yazılı tuşa basarsanız tekenin yandan görümü
-- Sağ yukarıda Top View yazılı tuşa basarsanız teknenin üstten görünümünü görebilirsiniz

Sol başta ölçek alanı var. Scale  0.1 yazılı. Otomatik olarak 0.1 geliyor. Siz bunu istediğiniz değere değiştirebilirsiniz. Bu 1:10 ölçek demek , yani onda bir. Ekranda en uygun ölçke o. orayı 1 yapın, 1:1 ölekte nasıl göründüğüne bakın. Oynayın yani.

Yazdırmak için iki adım gerekiyor. özellikle 1:1 veya benzeri büyük ölçeklerde çizim çok büyük olacağından özel bir sayafalama yapmak gerekiyor. Son üç gündür onunla uğraşıyordum. Problem var diye posteki saydım, aslında yokmuş, ama br yerlrede kalan bir yanlış parametre grafiği görmeme engel oluyormuş. Hallettik.

Print Station tuşuna basınca ekranda bazı değişiklikler olacak. Ama önemli olan, ondan sonra tarayıcının kendi Yazıcı Ön İzleme tuşuna basınca (Benim Türkçe Firefox'da bu Alt+D ve sonra ö harfi) yazdırmadan önce yapılan sayfalamayı göreceksiniz. Çizimin büyüklüğüne göre bu 10-20 hatta 300-400 sayfa olabilir. Tabii çoğu boş olacak. Yazdırmak gerekrse, dolu sayfa numaralrını orada görüp onları bastırısınız. Onları doğru birleştirmeniz için de üzerlerinde açık renk basılı adresleme etiketleri var, üç gün uğraştım dediğim onlar.

0.1 veya 0.2 ölçekler de bastırıp maket yapar gibi oynayablirisiniz.

Ekran çok karışır kabalık gelirse Clear Screen tuşuna basarsınız, ekran temizlenir..

Asıll yapılacak işler bundan sonra:

Bir posta çizimi almak isterseniz.

Make Station düğmesi var. Önce onun yanındaki listeden bir posta seçiyorsunuz. Sonra düğmeye basınca, kesim için hazır resm hemen çıkıyor. Hepsini deneyin.

Sonra diyeceksiniz ki, ama posta 1 - 2 aslında öyle değil, tepesi yok.

İşte zaten bu programın asıl marifeti o zaman ortaya çıkıyor.

Orada CUT Station at ... diye bir liste daha var. Oradan birini seçip SELECT tuşuna bastığınızda postayı o hizada kesiyor. Orada bir de serbest kesim için at y= diye br seçenek var. O bugün inat etti çalışmadı. Daha doğrusu bende çalışıyor, ama webden çalışmıyor. Şimdilik oraya 456 gibi rasgele birşey koydum, oradan kesiyor.

Bu işlem çok önemli. Çünkü bu mantığı kullanarak ileride standard olmayan kesimleri kendiniz bu şeklide ürettireceksiniz. Örneğin bir bölmede apı pencere deliği açacaksınız veya yer döşemesi içinkesit alıp yatakların masaların yerini şeklini hazırlayacaksınız. Şimdi önce buradan bir başlayalım. Sanırım şimdilik bu kadar.

Ha bir de doyaya çıktı almalar var.

Diyelim kendi tablonuzu hazırladınız, elle tek tek girdiniz. SOnra onu saklamak istersiniz tabii. Sol üstte Save Table seçeneği var. Onu doldurup tuşa basarsanız tabloyu (ikisini de) kendi diskinize saklamış olursunuz. Bu dosya benim buraya koyduğum türden bir doya olacak.

Bir de Save SVG file seçeneği var. O da çizimi saklama seçeneği. Yani CNC'de kullanmak için. Şimdilik SVG türü çıktı veriyor. Ben kendim EPS ve PDF formatında dönüştürebiliorum ama, webden çalışınca başka bir program çalıştırtmıyor bana. Bakalım bir çözüm düşüneceğim. En kötü olasılıkla bu dosyayı alıp kendiniz INKSCAPE ile istedğiniz formata dönüştürebilirisiniz. Onu sonra ayrıca anlatırım.

Clear Table tuşu da tabloyu siliyor.

Herhangi bir problem olur kilitlenir kalırsanız F5 tuşuna basıp baştan başlarsınız.

Sırayı unutmayın:

Önce dosya seç yükle (veya elle tüm tabloyu gir)

Sonra Start New Boat

Sonra Make Station

Sonra Cut Station
vs. vs.

Elbet birçok sorun çıkacaktır. Hepsini hallederiz.

Sırayla. Şimdi şu dosyayı da yükleeyim, biraz oynayın. Daha ekleyeceğim çok şey var, ama önce bir görelim sizin hoşunuza gidecek mi, kullanacak mısınız. Neyse zaten bu uygulama burada açık olaca. Dünyanın her yerinden erişilecek. YouTube dan reklamına başlayacağım, herhalde birkaç meraklısı çıkar.

Soru ve sorunlarınızı buraya yazarsınız.


Kolay gelsin
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 05, 2019, 05:55:06 ÖS
Okurken yoruldum vallahi :)..
Emeginize,aklınıza saglık.
kesinlikle,talep olacaktır,bundan emin olabilirsiniz..Ama tanıtım şart,insanların bilmesi lazım.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 05, 2019, 05:59:14 ÖS
Çok teşekkürler. Umarım sorunsuz kullanımı mümkün olur, insanların işine yarar. Bu daha başlangıç. Ekleyeceğim çok şey var. Zamanla hepsi devreye girecek.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: sessizsakin - Ocak 05, 2019, 09:25:01 ÖS
Konudan ve siteden bir suredir uzak kaldim. Guzel calismaya benziyor. En kisa zamanda arayi kapatip inceleyecegim ben de.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 06, 2019, 01:10:35 ÖS
Evet, epeydir kayıpsın. Yeni hayat, yeni projeler... Biz burada kışlık moda geçtik. Evde program yazmaca...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 06, 2019, 10:08:09 ÖS
Uygulama şimdi artık 3D görüntü de veriyor. Girdiğiniz tekne planın üç boyutlu olarak görüntüleyebilirsiniz.

En üstte tepeye View 3D diye bir tuş ekledim. Start New Boat adımından sonra istediğiniz zaman bastığınızda 3D grafik çıkıyor. Mouse veya ekrandaki sürgülerle evirip çevireblir, pan/zoom yapabilirsiniz.

Bir de dün yazmayı unutmuşum. Daha doğrusu alttaki tabloyu anlatmadığım için o arada kaynamış olmuş. Mesut Ali merak ediyordu yuvarlak hatlı çizimi.

Tablonun en altında ROUNDED diye bir kutu var. Değeri normalde 0. Start New Boat tuşuna basmadan önce onu 1 yapıp, ondan sonra basarsanız çizimler yuvarlak hatlı çıkar.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 06, 2019, 10:30:40 ÖS
Uğraştım ama yuvarlıyamadım..sizden degil benim program kullanamama yeteneksizliğimden kaynaklanıyor. :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 06, 2019, 10:43:34 ÖS
Yok yok, o kadar zor değil. Zaten şimdi kullanım klavuzu da yazıyorum, bir tuşa bağlayıp koyacağım.

Dosyayı okuttuysan:

1.) F5'e basıp uygulamayı tazele. Tablo değerleri yerinde kalır, sorun olmaz.

2.) START NEW BOAT düğmesine basmadan önce ROUNDED hücresinin yanında 0 yazan kutuyu 1 yap.

3.) START NEW BOAT düğmesine bas. Hemen meşhur kesit grafiği çıkar.  BU GRAFİKTE YUVARLAMA YOK. o normal.

3.) Clear Screen tuşuna bas, ekranı temizle (gerekmez ama, kolay görünsün diye)

4.) Önce soldaki küçük menüden bir posta seç 3-5 herhangi biri. ve Make Station tuşuna bas. O posta yuvarlak hatlı olarak çizilir.

Alışınca sorun olmaz.

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 06, 2019, 10:47:24 ÖS
Diğer görüntülerde de (2D yandan / üstten veya 3D) yuvarlatma yok. Sadece tek tek posta çiziminde var, o üretimde kullanılacak diye. Daha sonra belki diğerlerine de eklerim.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 06, 2019, 10:57:05 ÖS
Evet oldu :).
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 06, 2019, 11:22:45 ÖS
(https://i.hizliresim.com/8a11B7.png) (https://hizliresim.com/8a11B7)

Kırmızı ile çizdiğim yerler,su hattı ve omurga ortası..
Bunlarıda,bir çentik yada çizgi ile belirtirseniz,yapacaklar postaları bu hat ve merkeze göre dizer..
Programı yeni,yeni kullanmaya başladım,belkide var acemiliğimden. çözemedim..

Sanırım chine 2 su hattı oluyor?.
Öyleyse mesele yok.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 06, 2019, 11:39:53 ÖS
Ben bilgisayarda rahatım ama tekne konusunda acemiyim. Sizin gibi ustalar yardım ettikçe onları da tam ve doğru hale getireceğim (z).

Türkçesi var mı bilmiyorum, O yarım kesit aslında tabi bunları veriyor. Çok güzel bir özet aslında. İki dik çizgi ekleyebilirim. Önceleri 2D çizimlerde su kesimini kalın bir çizgi ile gösteriyordum, sonra bir aralar kalkmış. 3D çizimde de zaten bir düzlem koyuyorum genelde ama, bu ızgara türü çizimlerde pek başarılı olmuyor. Koymadım. İleride tekne kaplı halde göstermeye başlayınca o zaman koyarım.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: Mesut Ali - Ocak 07, 2019, 09:06:11 ÖS
Ellerinizden dert görmesin. Şu an İzmir deyim bazı işler için. Bilgisayarı da oğlan çarptı, (onunki bozulmuş) umarım geçici olur:) O yüzden ne heveslerle beklediğim programı deneme fırsatım olmadı. Ama eminim çok öğretici ve eğitici olacak benim için. Allah c.c. nasip ederse, bilgisayarıma da kavuşursam haber eder rahatsız ederim buradan inşallah. Tekrar elinize sağlık ve teşekkürler. Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 07, 2019, 09:51:16 ÖS
Çok geçmiş olsun. Bilgisayar elimiz ayağımız oldu. Başına birşey gelince birden kendimizi boşta hssediyoruz gerçekten. Umarım kısa zamanda sorunlar hallolur.

Bu vesile ile burada sözetmiş olayım. Bugün uygulamaya biraz makyaj yaptım. İlk başta ortalık düğmeden geçilmiyordu. Neyin nerede olduğu belli değildi.

Şimdi bir düzen içinde düğmeleri menülerde topladım. Ortalık sakinleşti, kalabalık kalktı. Yapılacak işleri de arayıp bulmak daha kolaylaştı.

Düğmelere renk ekledim, ortalık biraz renklendi.

Bir yardım belgesi yazıp koydum, tuşa bağladım. Ama İngilize. Onu çevirip ayrıca ekleyeceğim.

Örnek OffSet tablosunu şimdi uygulamadan indirmek de mümkün.


Sanırım artık biraz daha kolay oldu kullanması.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 09, 2019, 06:54:20 ÖS
Şimdi artık şöyle bir çizimi siz kendiniz de birkaç dakika içind kolaylıkla üretebilirsiniz:

(https://lh3.googleusercontent.com/upgzoFpjjhs6-M6hvAuP-rEWJkExtxn6eQGf9s6OB_eaYolpLCeDiJpn_9oV6up-xebozdNNn-_5OPrsSJ7zDJ4RqY4CUB-ZMMx_GPZidB2al2kswqNJVh9cPdH___WBVA29uRy-nkl95CwohuyxuPaTF6s6Mta35vQD-KglRNoV61kOx8inyLc4T-fun_-JJ6dBVNYcNaE93vEy3n2M1ZTOi8pFHb6Qv-FOyFPPMmNA7JtY_77fo3FMt2fc2mDXu_YqwpApYZOEm8kFbyOawrRik2TIVDI0mf8VnbkIVN-Whw2dHYwU4hJlI4zlnRuF5bXgx0XuAZsWxmpApC9YjZKeMzQrCYiG6QM9azqAYw7xkoN7payTPLV-aq4cY8HTVKp__J5ZQTk6x1RON6xYyDOgEbSK3EHCus94blNb1gdfziOLs0mWq5fbDev0HA02cRDVUv5nV3gC-mqZSKr0yUMVZjxjKTeEGOWWo2FOja-eDL4GgFBkDgxoFs87EVM6CUS60k-iV4fX0y1_ADszyGupDTqHPwjVY5bISPisQQ1aZSdkWlQiYtQYLGsLCm3IEOC53bo_c6egBj1oa-Yc7pcw-WA1zYcE26TunkRsnbrtGFXPTXlMr_88a8rHIybX2Nib43r-lEZTcL9gL-LUXz8mQtLNhCx8niK3QUFpLcd_7SMgfhwz3HlnBL3yu2aVNCug84eS8HAI9rsupA=w1134-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/mjLDgMZbsNtXvtPE9

ve de hakiki bağlantısı:

haldenbilen.com
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 02, 2019, 09:19:05 ÖS
Neredeyse 2 ay olmuş. Ancak kafamı topralayıp programın son halini şöyle bir elden geçirdim. Birkaç bariz hata vardı, düzelttim. Yeni halini yükledim.

En önemli değişiklik tam esnek olması.  Satır / Sütun sınırlaması yok. Tamamen kullanıcıya kalmış. Tabi o zaman da bomboş, daha doğrusu, olmayan bir tablo / ekran geliyor. Onu elle doldurmak da pek kolay değil. En uygunu  örnek dosyalara bakarak, benzerini yaratıp yükleyip kullanmak.

Biraz da bunu aşmak için örnek tekne sayısını dörde çıkardım. Bu arada sorulan / konuşulan teknelerden Playboy ve Sivchuk850 planlarını da ekledim. Bir de bu forumda en çok yapılan herhalde S650, onun planını da ekledim. S495 çok kolay olmuştu. Bu da öyle olur sanmıştım ama öyle olmadı. Orijinal tabloya epey bir masaj yapmam gerekti. Çıkan plana tekne yapan arkadaşla yorum verirlerse memnun olurum. Hem planı düzeltiriz, hem de gerekiyorsa programı.

Genel olarak en arka profile yani transoma eğim konusunu henüz halletmedim. O nedenle yeni eklenen üç teknenin de transom yapısı anormal görünebilir. Onu biliyorum.

Print Preview tuşunun çalışma şeklini değiştiridm ve de herhangi bir çizim yapınca otomatik devreye girmesini sağladım. Umarım daha kullanışlı olur.

Omurga işine de henüz dokunmadım. Onu ve transomu halletikten sonra sıra diğer işlere gelecek.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: Mesut Ali - Mart 03, 2019, 12:41:12 ÖÖ
Tekrar ellerinize sağlık
Biraz bakındım sanırım çözmek biraz zaman alacak. Tarayıcım choreme. Sanırım onunda etkisi var.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 03, 2019, 09:03:58 ÖÖ
Chrome ile denedim. Evet, bazı farklılıklar ve çapaklar var, ama genelde uygulama çalışıyor.

Örnek tekne planlarından seç tuşuna basınca liste geliyor. S650 seçince doğru tablo yükleniyor. Yeni Tekne Başlat tuşuna basınca, yeni pencerede yarım kesit çizim çıkıyor. Normalde tek sayfa olması lazım ama, fazladan 4-5 sayfa çıkıyor. Bastırmak istersen üzerinde 0 yazna ve ok olan sayfayı seçmen gerekyor. Diğerleri gereksiz. Cancel tuşu ile pencere kapanıyor, ana uygulama penceresine dönülüyor.

Ben her çizimden sonra Clear Screen tuşuna basıyorum.

Drawings Menüsünden SideView veya Top View seçildiğinde yine yeni pencere açılıyor, yine fazladan sayfalar var. şe yarayanı seçmek gerekiyor. Cancel ile ger dönülüyor.

Drawings Menüsünden 3D seçince 3D çizim geliyor, ama ekran pırpırlanmaya başlıyor. Firefox'da böyle bir sorun hiç görmedim.

Make Station Menüsünden posta seçip çizdirbiliyorum. Diğer üç modelde çizimler tam çıkıyor, S650'de yarım  çıkıyor. Sebebini henüz anlamış değilim.

Benim görebildiklerim de şimdilik bu kadar.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 04, 2019, 11:00:27 ÖÖ
Programı güncelledim, çizim sorununu halletim. Çizimler düzgün olarak çıkıyor. S650 için de kontrol ettim. Çalışıyor. S650'nin posta çizimleri üst güvertede eksik çıkıyor. Sebebini tahmin ediyorum Çözümünü düşünüyorum.

1.) Tablo Yükle
2.) START NEW BOAT
3.) Yeni pencerede CANCEL
4.) Ana uygulamada CLEAR SCREEN
5.) Drawings >> SideView >> Print >> Cancel
veya
5.) Make Station XX >> PrintPreview >> Print >> Cancel
6.) CLEAR SCREEN
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: vlkanaydin - Mart 04, 2019, 02:13:37 ÖS
Programı güncelledim, çizim sorununu halletim. Çizimler düzgün olarak çıkıyor. S650 için de kontrol ettim. Çalışıyor. S650'nin posta çizimleri üst güvertede eksik çıkıyor. Sebebini tahmin ediyorum Çözümünü düşünüyorum.

1.) Tablo Yükle
2.) START NEW BOAT
3.) Yeni pencerede CANCEL
4.) Ana uygulamada CLEAR SCREEN
5.) Drawings >> SideView >> Print >> Cancel
veya
5.) Make Station XX >> PrintPreview >> Print >> Cancel
6.) CLEAR SCREEN

Abi aslında bize birde yelken yapimi icin bi program yazsan.bizim cahilcemize göre kolayca kullanabilecegimiz,hazır parcalari bize verebilecek,parcalata numara verip hangisini nerde dikecegimizi belirten okadar makbule gecerki eger imkan varsa.Sailcut diye bir program var ama galiba cok cok eskilerden kalma suan guncelmi is yapiyormu hic bilmiyorum.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 04, 2019, 03:34:31 ÖS
SailCUT programına baktım.

Yenisi çıkmış. Tabi bu sizler için yeni olan mı, eskisi mi bilmiyorum.

Ben yelkenden anlamadığım için yine sizlere soracağım. Yani kısaca birtakım parametrelerin girilmesi gerekiyor. Onlar bir anlam ifade ediyorsa, gerisi kolay herhalde.

İki ekran var bilgi girilecek. Biri yelkenin profilini oluşturuyor, diğeri ölçüleri. Resimde ikisini bir araya getirdim. Bilenler parmak kaldırsın. Gerçek ADB sınavı başlıyor ;)

(https://lh3.googleusercontent.com/OC3v9Y0wZv_bMQ9AQ6g8UMv73aLC6fkEWqpsz052Iyt1n9BCKjVosrwxB_J_8MhRFUDu2gzMOJt9WvJr-MVYhMAzN0A3mkNDT9lDKBSjapSiM8Ty6dzJD7-KoJqYsL9kK8sHS3AxP2z-YFGMY6ageO4tBxdfw31YqU8GlxaxPhD48WcglwYIkGdpQZckccpcHvwg1jtGNNEjxTkQ31eJK9SNe69sfA4YHcVmDhMBBkv5XbOBbVuPsX1Jt21z5JOmwwpqb8Wy0WykziIl9sBdGik_QoiYIPBWq7CE4fK8e4N-AZ9BqZYK3KsyAvoM73-UeFB36ZsIRuiD_Gua3r-SLVakoGvJ1I4_pSFzLXPSnSf_9hSNi9xoF_hICZE3C3dGJP9nj5z9yNhm9bhxm1qN27QeIw6qs9nrjWJkGvTFpbF09ID9JzYZtjJB-WgvXvlDZTRoG19lscJu6Fw4We1bepsiNntCtdwmkPXknKbeA_Iycl5x4ZGWIRR62mi8eL9pDRZSGGtGTvoxno2Ycx_-FTvmvWKR9G6fpYE7I3_ns-boH3IQRd3ZJoA5KLltP6pBGy6GqTvbwO24mu40Kx8jeVxTHfBJfFvuUkoQND1BZr9kAqB0W_kZHpg239YhUY4g99dG078kBk6TRFGIL7C6b8A4O3FMZsbKaYpkFdAYyxpo2eVg3p8LTM6CpxGQf4KqgNmKPCtqCTxXRNPVkn6OSbFH=w1749-h988-no)

bağlantısı:

https://photos.app.goo.gl/r9mfG4vLVfaRtLaf9
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 08, 2019, 09:54:58 ÖS
Bu yelken üretimi / kesimi konusunda kimseden ses çıkmadı. Ben pek hayra yormadım.

Umarım Volkan bana küsmemiştir. Topu taca attım, hemen pes ettim, konuyu es geçtim falan diye. Yanlış anlaşılmaktan hep korkarım ama hep de başıma gelir. O nedenle biraz daha açayım bari konuyu dedim.

Dediğim gibi yelken bildiğim bir konu değil. E, diyeceksiniz tekne de bildiğin bir konu değil. Tamam, doğru. Ama orada bir tablo var. Bütün çabam o tabloyu kolay kullanılabilir bir hale getirmek. Çizim yapmadan çizimleri üretebilmek. İyi / kötü, doğru yanlış. Ama anafikir şu. Elinde bilgi varsa onunla birşeyler üretebilirsin. Burada tablo var; ben sayıları çizgilere çeviriyorum.

Yelkene gelirsek, benim elimde birşey yok. Şimdi tamam ben oturup program yazayı diyecek olsam önce size soracağım: Yelken Nedir?
Nasıl tarif edilir? Parametreleri nelerdir? Nasıl kesilir, nasıl biçilir? Benim program yazmaya başlayabilmek için öncelikle bilmem, öğrenmem gerelen şeyler bunlar.

Bir de ortada hazır bir program var. O da muhtemelen istenen şeyi üretmek için - benim tahminim diyelim - üç aşağı beş yukarı aynı bilgileri soruyordur. Bilmiyorum.

Şimdi bunlar aynıysa: Benim soracağım sorulara cevap verebiliyorsanız, bu programa da cevap verebiliyorsunuz demektir. O zaman bu programı kullanbiliriz demektir. Ha, orasına burasına bakmak gerekebilir ama, onu kullanmak için gereken bilgi, benim program yazmam için gereken bilgi ile aynı.

Yani diyeceğim; ben program yazmaktan, işten kaçmam. Program yazmayı ayroca severim. Hele grafik/çizim ise bayılırım. O nedenle yelken programı yazmak da benim için keyif olur. Ama, ne yapacağımı bilmem lazım.

Dün yazdığım kısaca bu. Bu program da benim soracağım soruları soruyor; bunları cevaplıyabiliyorsak bu programı kullanalım. Kullanmak için gereken yardım neyse ona da varım.

Ama kimsenin küsmesini, darılmasını, üzülmesini istemem... :(
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: vlkanaydin - Mart 08, 2019, 10:01:48 ÖS
Bu yelken üretimi / kesimi konusunda kimseden ses çıkmadı. Ben pek hayra yormadım.

Umarım Volkan bana küsmemiştir. Topu taca attım, hemen pes ettim, konuyu es geçtim falan diye. Yanlış anlaşılmaktan hep korkarım ama hep de başıma gelir. O nedenle biraz daha açayım bari konuyu dedim.

Dediğim gibi yelken bildiğim bir konu değil. E, diyeceksiniz tekne de bildiğin bir konu değil. Tamam, doğru. Ama orada bir tablo var. Bütün çabam o tabloyu kolay kullanılabilir bir hale getirmek. Çizim yapmadan çizimleri üretebilmek. İyi / kötü, doğru yanlış. Ama anafikir şu. Elinde bilgi varsa onunla birşeyler üretebilirsin. Burada tablo var; ben sayıları çizgilere çeviriyorum.

Yelkene gelirsek, benim elimde birşey yok. Şimdi tamam ben oturup program yazayı diyecek olsam önce size soracağım: Yelken Nedir?
Nasıl tarif edilir? Parametreleri nelerdir? Nasıl kesilir, nasıl biçilir? Benim program yazmaya başlayabilmek için öncelikle bilmem, öğrenmem gerelen şeyler bunlar.

Bir de ortada hazır bir program var. O da muhtemelen istenen şeyi üretmek için - benim tahminim diyelim - üç aşağı beş yukarı aynı bilgileri soruyordur. Bilmiyorum.

Şimdi bunlar aynıysa: Benim soracağım sorulara cevap verebiliyorsanız, bu programa da cevap verebiliyorsunuz demektir. O zaman bu programı kullanbiliriz demektir. Ha, orasına burasına bakmak gerekebilir ama, onu kullanmak için gereken bilgi, benim program yazmam için gereken bilgi ile aynı.

Yani diyeceğim; ben program yazmaktan, işten kaçmam. Program yazmayı ayroca severim. Hele grafik/çizim ise bayılırım. O nedenle yelken programı yazmak da benim için keyif olur. Ama, ne yapacağımı bilmem lazım.

Dün yazdığım kısaca bu. Bu program da benim soracağım soruları soruyor; bunları cevaplıyabiliyorsak bu programı kullanalım. Kullanmak için gereken yardım neyse ona da varım.

Ama kimsenin küsmesini, darılmasını, üzülmesini istemem... :(

Abi küsme darılma yok olurmu öyle şey.Ben detylıca yazıcam ama boş,geniş vakit bulamıyorum bulduğum gibi detaylı yazıcam
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 08, 2019, 10:10:20 ÖS
Bu arada, programda bazı yenilikler yaptım; güncelledim.

Daha önce OffSet Tabloyu ve çizimleri dosya olarak saklama olanağı vardı. Şimdi tüm çalışmayı bir proje olarak saklama ve sonra geri yükleme olanağı var. Yani pratikte belki çok fark görmeyeceksiniz şimdilik ama, aslında bu Sanal Tekne yapımının bir parçası diyebilirim. Pratik olarak bunun somut olarak görüldüğü yer Drawings Menüsündeki 3D View çizimi.

Postaları ürettikçe, o postalar 3D çizimde yerlerine diziliyor. Daha önce de Tel Kafes çizim şeklinde vardı, ama pek görülmüyordu/anlaşılmıyordu. Artık yavaş yavaş katı 3D grafğe geçmeye başladım. Şimdi postalar (henüz kağıt gibi ince de olsa) ahşap desenli, katı levha gibi ve görülebilir durumda. Daha sonra borda kaplama çizimlerini de üretecek duruma geldikçe kaplamalar da yerine konacak. Böyle böyle teknenin içi- dışı tamamlanacak.

örnek resim şöyle:
(https://lh3.googleusercontent.com/LSeFoiDkS1vw--IQJEvY3sfTiOsYu2MfzOAp_ES4osER9J3PViGPnt0ltaDc-81_BB9hv_JLJg5kfznBycfwa22qhVPIeSViL6GyMCAymwoHzeiToT6645Sj9FcPo-TAzTVKw-t_JjOR5erKKxHwO-AtWjpTBtl_p1iKAwNuc2sTclF47UUq0276dfP1NcSZwEfdXDU_EPvPVA2NmFfu9pfNY_HiN1-zlNa34w2TQO0dnzzNZc16dzSiMFj68c_91h301qZGPraPEEd0QnbYafS2wUM_Ik7Lw5k0XICcIsdOIvVfivWsZwJ9MY0w9I8YGezdyWtT1Fvi8EBQ5XHHhoNtZMxOqnfdFITCwKUAoedar_FOVdOk615Q5QtlBNrt0coRTXSjYShXcb8xv0MPoA0t1qYmaApsmb3bPiXV5QS7S4dQ1jodP3Egq4WzFCraIjFns6uB9O_5LS7_EQcnLcPevbgILVhrn-5c47c_zFdCetoutacqexp8LoHG_hmotOmdZNqhUoidY4zYsSkQt4-cqWYdYbG8KAnvYyIhVn8ue-Wz-GhDyJiDWbelyYKd9pdoKenmQCGpQlrD6lANbpacNxKp1nBlBNA-xOAoqjpCdozcL7CqRuuGqr31Ssx3cXvVMc-BRjDxPcB48LsuLZDNwxmr5ISMvUcwCeWUZmJRVB_l182YhV-Mjjld3bcHSg6U78-4vZhJRa_eLY1t0AJi=w1399-h837-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/fauGDNc45ZRfPvpA9

Projenizi saklamak için File >> Save Project
geri yüklemek için   File >> Load Project

Projeyi saklamadan önce postaları üretmişseniz, bilgisayarı açıp kapasanız bile, geri yüklediğinizde 3D resimde postaları görebileceksiniz. Şu an, dur şu 3 numaralı postayı bir geri çağırayım da bakayım / çizdireyim demek isterseniz henüz mümkün değil; zaten batan çizdirmek de  çok zor değil de; ben sanal teknenin tamamlanması adımı olarak gördüğüm için o işin ilk adımı, temeli.

Bunları yaparken programdagördüğüm birkaç sorunu da hallettim. Çapakları da oldukça azalttım.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 08, 2019, 10:12:10 ÖS

Abi küsme darılma yok olurmu öyle şey.Ben detylıca yazıcam ama boş,geniş vakit bulamıyorum bulduğum gibi detaylı yazıcam

İyi bari, sevindim. Umarım yelkeni de keser biçer, açarız artık :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 12, 2019, 12:51:50 ÖS
Programı yine güncelledim.

Yenilikler:

1.) Omurga eklendi. Çizgi profil ve katı levha olarak görünüyor. Çizgi profili sayfalama yapıp baskı almak veya kesim için dosya almak mümkün. 3D görüntüde ahşap görünümlü omurga çıkıyor.

2.) Yan  Kaplamalar üretiliyor.  Çizimler Menüsüne ekledim.

Drawings >> Side Plates deyince şu an teknede kaç "çene" varsa, güverteden aşağı doğru o kadar sayıda, yani güverteden omurgaya kadar olan kaplama panellerini üretiyor. Hepsini aynı sayfaya basıyor. İleride Posta üretimi gibi ayırıp o menüye taşıyacağım. Tek tek seçilip üretilip basılacak, ya da saklanacak. Ben şimdi bir bakayım; hatta kendim hızlıca kartondan / kağıttan bir maket yapıp doğru mu, işe yarıyor mu ona bakayım. Ona göre son halini veririm. Daha önce kendi ortamımda S495 için yapıyordum, oldukça başarılı idi. Bir de burada göreyim.

Şu an piyasada en makbul model Sivuch 850  olduğundan  ( ben Sivchuk deyip duruyorum, onu da bir ara değiştireyim)hem de nispeten kolay, onun maketini yapayım hızlıca. Kaplayıp bakayım. Sonra bir tane de SXXX serisi denerim.

Yan kaplamaları üretince, 3D görüntüde de gövde kaplanmaya başlıyor.

Yani giderek sanal teknemizi oluşturuyoruz.

Şöyle görünüyor:

(https://lh3.googleusercontent.com/Wl-MICw6E9xI-vqN7wbIdX2NdWcxN_GL5xA8SBY6x19TbS1MRb9w1wMRryC1SvjvLDUbpDVXOyt9VHb_IBrkIyRfDRgKCnJN7zdCUZORTS_NAzlCI1pnHIE3SxWqPKmvlnymh49fEQOoZAY_nlZvox7O2bJvW_y75s-c_UEyaAqYxkVCgbZtKKrWf0FklY3Wtdz_hbfieaTMZ25ev8f-_E_a5KtPDgQYtHUhnbXyTpGRPUWg81iz9U34AsvwsKWq1QArVg5t06jHLs4VpXUVstttf51Jk8A4q5w_ttbySTFbEUzQVv8Ez46u8zXfZ0kYg7jvW2A7cj_KR1zXovR1_N3z6LHxh3OPcKZqjh1szFII1piMeoxKtBlLQQxcUFTBbyRPRelhjq6k7j52s5kgBRpmVkWPfCElppyqBNwZvrbaJQ1rwmpAhWwCUuO--Qffhz5J5IYxY09xh9TepWH_IbSI7W318TgRhMZsksqe-Ge7fMZKpuKqUEdW_3szJvhe7P60pIRYBFC-xFHxaCqg0GNPmuH0Z2YS2EydRZrF3VNgNVlahmAj5RFZxgUuq9Tg37hRVb6rgK9yddlrkmEaX1x04N2viD6tLAcc_rQkky80jrZxrGQE_3yZQL2ik_zYnGUM8qZ0E4vNvETnj68ogR2Kpqton5t8Mgw_rNpUG6qwGflK3VrGfQ8iljbgWwlKwRsRl5U0xSjAAtekbHK87Lx-=w1251-h822-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/dJJaExj3zWjy3gJA7

Şimdi eski konulardan iki tane kaldı:

Birincisi arka posta (transom) için eğim konusu
İkincisi postaları "keserken", yukarı doğru da kesebilme. Yani U yapma. SXXX serisinde sorun değil de, Sivuch'da kesip de U yapamıyoruz. Onu değişik halletmek lazım.

Daha sonra sıra zaten yatay ve dikey kesitler almaya gelecek. Yani ille de posta olan yerden değil, istediğimiz yerden. Bu iç tefrişat için gerekli.
Ondan sonra genel amaçlı geometrik şekil çıkarma olanağı gelecek. (Şimdi özelleştrilimiş / kısıtlı olarak CUT işlemi var, onun genelleşmişi): O zaman ara bölmeler yapılabilecek. Sonrası zaten yatak, döşek, salma dümen...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 18, 2019, 12:39:05 ÖS
Programı güncelledim. Bundan sonra biraz ara vereceğim güncellemelere. Acil bir sorun yoksa; transom eğim konusu biraz vaktimi alacak. Orada tabloda ufak bir değişiklik gerekecek. Ön ve arka eğimler için sadece Z değil Y offset de eklemek gerekecek. Ona göre birşeyler tasaralamam gerek. O nedenle o biraz yavaş gidecek.

Bir de borda panellerinin kesimi için çıkan çizimleri denemek için hızlı tarafından mukavva/karton/kağıt ile basit bir maket yapacağım. Borda panellerini o tekneye giydirmeye çalışacağım. Doğru çizim çıkıyor mu onu görmek istiyorum. Bu da ayrıca vakit alacak.

Bu güncelleme ile birkaç yenilik /değişiklik geldi.

Güncelleme yapınca zaten ilk farkı önce hemen ekranda göreceksiniz :)

- Posta kesimlerini tepeden U şeklinde açma olanağı daha önce gelmişti. Onu CUT menüsünün altına sakladım.
- Borda panellerinin kesim çizimleri üstüste hepsi birden basılıyordu, şimdi seçimlik tek tek olacak şekilde Drawings altında yeni bir menü oldu.
- Ekranda ve yazıcı çıktılarında çıkan kalabalığı oldukça sadeleştirdim. Sanırım artık ekran kalabalığı olmayacak.
- yazıcılardan çıktı alındığında ölçü sorunu konusu epey baş ağrıttı. Şu an TEK SAYFAYA SIĞAN çıktılarda tam kesin ölçü basım şu şekilde çıkıyor:

1.) Posta Yarat
2.) Files >> SaveSVG ile çizimi dosya olarak sakla
3.) Çizimi tıklayıp tarayıcıda görüntüle
4.) Tarayıcıda normal sayfa yazdırır gibi yazdır (Ölçek 100%). Bu yöntem Sivuch Posta7 için tam 288mm basıyor.

Çoklu sayfa basımlarında mecburen sayfalama yapılacak. Sayfalama yaparken ben programda herhangi bir ölçeklendirme yapmıyorum. Ama sonuçta birkaç milim farklı basabiliyor. 288 yerine 284 gibi. Ben A4 boyutları olarak 295 ve 210mm kullanıyorum. Ölçtüğüm kağıt boyutları da öyle. Ama PDF'te 297.01 210.02 gibi (muhtemelen İngiliz sisteminden çevirme) biraz farklı değerler kullanıyor. Tarayıcılar ne kullanıyor bilmiyorum. Bunlar farkettiriyor mu onu da bilmiyorum. Çoklu sayfa basımı için:

1.) Posta yarat.
2.) Drawings >> PrintPreview
3.) Print

Çoklu sayfalamayı A4 kağıt ve Yatay (Landscape) için ayarladım. Dikey (Portrait) yanlış sonuç verebilir. Ya da hepten kaldırmış bile olabilirim, basmayabilir, eksik basabilir vs.

Posta Çizimlerine Su Hattı ve Omurga Hattı çizgileri ekledim. Bunu taa en başlarda Servert önermişti. Tamam dedim, unuttum. Geçen gün resimle açıklama yapmaya çalışırken benzer çizgiler çizince aklıma geldi, ekledim.

Maketleri/Tekneleri yaparken postaların diziminde ve hizalanmasında yardımcı olacak.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Nisan 01, 2019, 01:40:56 ÖS
Geçenlerde bir mesaj göndermiştim. Daha doğrusu gönderdiğimi sanıyordum. Herhalde göndermemişim, ortalıkta görünmediğine göre... Yaşlılık dedikleri bu galiba :)

Diyordum ki orada: Program güncellemelerine bir süre ara vereceğim. Hızlı tarafından karton/kağıt ile bir maket yapıp borda kesimlerinin doğru çıkıp çıkmadığını deneyeceğim...

Postaları bastırdım. Evdeki ambalaj malzemelerinden (biraz kaliteli olan ince ama sağlam görünen) oluklu mukavvalara yapıştırıp kestim. Sonra evde geçen seneki hydrofoil yapımında kullandığım kontraplaktan parçalar gördüm. 10cm lik şeritler halinde, 4mm parçalar. Kalın ve az.

Dedim transom ve baş bodoslamayı, bir de omurgayı kontrplak yapayım, gerisini mukavva devam. Sonra baktım  ortadaki birkaç posta çıkacak gibi. Biraz daha, biraz daha derken 3, 5, 7 hariç diğer postaları (bütün bölme şeklinde)  kontrplaktan kestim. Geçen seneden beri epeyce güneş ve biraz yağmur gördükleri için yamulmuş, gevük güvük şeyler. Islatıp işkence ile sıkıştırdım. Bir gece beklediler. Düzelmş gibi görününce hemen işe koyuldum.

Ama sonra başladılar yine yamuk şekillerine geri dönmeye. Ben ger dönmedim. Olan oldu deyip devam. Öyle ya da böyle postaları dizip hizaladım. Stringerleri de 4mm kontrplaktan kesince, eni 3mm 6 mm arasında değişen çıtalar elde ettim. Bunlar da sert oldu, pek öyle kolay şekle girmedi.

Olduğu kadar deyip devam.

Borda çzimleri bastırdım. Kestim, kağıtları denedim. En üst katman (Güverte-Çene2 arası) nedense dar kaldı epeyce. Diğerleri tamam gibi. Bir miktar sapmalar var tabii. O kadar yamuk postada mutlaka sapmalar olmuştur. Önce kağıt ile kapladım. Sonra iş artık amacından çıktı. Şunu bir de ahşap kaplama yapayım dedim. Epeyce aramak zorunda kaldım; sounda akşamın darında bir yerde buldum. Aldım geldim. O da pek kalitesizmiş Dokunduğum yer tel tel açılıp elimde kalıyor. Bir tabakası yetecek idi, ik tabaka aldım; yetmedi. Bazı yerleri ekli yaptım.

Sonunda birşeyler çıktı ortaya. Dün bitirecektim, ama malum seçimler bizi yedi bitirdi... Bugün hızla tamamlayıp bu işten de kurtulayım artık dedim. Nisan geldi. artık burası paydos zamanı. Toparlanıp gitme vakti geldi...

Arada çektiğim birkaç resimden bazıları...

Omurgayı, transomdan önce dışarıda, bir başka sağlam yere vidaladım, eğim verirken gerilim/yük makete binmesin diye.

(https://lh3.googleusercontent.com/K1iNeYaCN-ItWFTkZmxQft1nzHWuieIDX7RKTRjuAvGet6fcf3JaR-2--ZGJViXmKZA9X1fqwGFgiedMg79cAdC9YyXiubI8ZEnIvBKXqWJ8aHfdkVr8wfA9n1zyXBvY6oHBkSEArp9r-tdwQMFuv1M8-mwwlsttigk6ytgNp6oYUsWp6noczvIQoEdL4kFuOopHfSvtu865w6CvKGWEvEkmpKmk-vhNmSWA78ZHaEMxnVAXr-9UBsYmaTqeW8Qsn0Niyu0rTCY-HM5YM327TEHpmQUNAQK8XJ2WAv-g95o3t6-wwMLJy65AMGprwei67lSBqAmuzHonLDtyqk7qMGS1VYq4594Pv12rdSIdh26P7WKciUdbjIkYvPnC9UYlJzXjH0JXVZ2EDadm6gfskn2K3eSv8LlAnwaCAsq0qthvu8EGhHoEaHrTcNVBrlW2aPVQYgthEOkCbxMw59Z6CWSs7XAXTshjSpN9KvQ2SMqIeXmd5nM8NHKJSdLyz5CwTI_rAk77zI40Bo8jiF4zl2y-RK2D63s1kiaTwDuK7vKuCwMi4kLIwMp5qRiAXnJaxooNhg2w0tcxIHH3cWQvDDGJWB6n2w4FHxew0f7rT388mHnwCxam1i9xopxnCXh9fsszEVmcXfO9jOyS_vsTG6PfUtrG_wKED1XHdTxUnVxuoCk07fKj8rUXo_nX_T-dXMshL18Ke-3RSBiJmCZwifKt=w1536-h864-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/rHqX4Hy32p5jPhEm6

Baş taraf biraz daha zayıf kaldı.

(https://lh3.googleusercontent.com/EsqL5ozxUAwJl63zlokC-GOlnQilalaEntk3ex8bxQlNnimOsj_wmJe--oe7lsyVuqEmmmRs8YSbm61lndxH3LtT53aPn8CGAOyTwU4whXhfwiUDO1cYzXV1HX3kNtoalU9-qESs5PqMheWlvRXy8KpegOZJPfctNyNdKajzG1h9-ri6syjo1SLTquvVh5k9to6Kv8DErKY_xfphU-TF0PyVF9OC8ufsl08mh_HwLjpM_Ha3Vp9kH3KwuqmZa6eR1QgYVfz2VqPvzONyU1B7sXGvAO8uo8xkPTdDLaLyByntavkQCFzFgf0ysFQmZn0FvE7GTb3-hPs64a34zAucYNwFUsVHe8z8tNgW_pcirS4VBqpDWHenS8Vtgg8MDxSLgf6UV7eRH2myWUi5ZMwZoVXKv_gjQQgA6LYXDj5yu5P-Y49UdtWFXMX69Lgbh5l5K6tBhrM7KaQh05qx3cePeiLSLP_8QLXTANhd32Yc4JJWaVkX79YfLahGR7hhHcSBh2Zznjpl_JgvGu9s3rVz97dOGoc1FacUMKdjobMtWUynCGOc1u7wdaOVGoA4WH_V6c-OGtK6D7XTvpN0AttRgqKzIw6SlvgTEIvHD6JJbXSjkU82McFsTyYyNBHOilgdWhL5d3smawjbSg_-dLEgxxBkyxVzOixnbavgNQ1CbmJ_UtcNtjpFahPXptU_b0bdDwS09J_j94aWy_e8N_adEnW_=w1536-h864-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/fEytuZkvnRA6rY8Q8

Postaları böyle vidaladım bir kereste barçasına:

(https://lh3.googleusercontent.com/il6muusK1gOffaH5f65SBLO0GLsE_kFqTWZOkZVlI4fo2rCsGo6nkufVQq6t9DtWBOygOcQe2lhCCNY17jIITGftR9BVVxHJkKCZSGy8-kjH-srkVBkZSltNMO9iyzrpgBDIZoWrOmFEE-S1owL5qwW8N3XdpCIUsSxflmCxu0-6IdflFPbLYB2_ZZBIuwhN0lHGOz6jnWnn6PHMbyv9hmxgskEJ1ZdkjOLkA8YbtrXRRhAETttsFGHFq_C1LM-4ldZfvJIjHpS_dZbnt3YUoihE4UjqLKJ3Um6Wm8epbKnbm40hzqmFFLCImU1s1s8OPsZBKb_y0ExB2bx8AvYUL_Pi1L03ynQ-j6k7M8tabGHQNJzeAVWn-CXM-la7TJ6lMNnb6h5ZVZuCk0f6rp-d24TQ8SeYNclKB3KA_Ocfe_I2sx8DyX_S2jbiRSJHvo0V9dUCyVsfLiJGxVqy1ysWZ-Rta38ntWRNCTBVYLzPeX02CoO2yplxd-sy4gVzeBMutixgfuuAJ2ZGtkBH8ifofcsiSHIEt9cgp-2UpjSJU_C3TrBVdDTe9QO9E7vPJ6p50NAPdIZ3PG5QVUa6LtV-yyrP3XNWoigqLM5uGF1pyCc5IMAXz0MUnDXX-0d4WJBVGozE2CffwvM_p_rObd6ikWa9b2S21a0=w1536-h864-no)

bağlantısı:

https://photos.app.goo.gl/HCHZawaEK9dDkwNC6

Kağıt kaplama (daha doğrusu ölçme faslı):
(https://lh3.googleusercontent.com/VfPJNJWT8SanisR15WT6Yd_M-YE3qq8tNxG04iIIfokgfhCqXuR3GSb2jrHZaTIKoXSVrspRvUWi2CFtM0fpmXmKvDNU4dlEad7v52dah12yiMN8l57eox-qEc8hP7MKzz3T0cBQLdAAXFGHnXVTKi5t5Rwlay2cvsF3y_1325MysIQcNtBE3sFwZcIiEWUM4QKthASnbAHXx5QohT4SEaYsw5ws1PzVzHDtbosM68G5kxGhfMzVcJpdchAI39gHYn7IT99_7G_78Nkfj6dK6s__i5PFIA6F9w1T9XltsevB8-Au37OwJQkg1sPJ4b27DY5zhsa63g_aoO1sFBthQwjTxQH8VWMXTs3frJlYty3b6Qq_lMp4t25UVpn7CDN9DkfiKqYhq6stKnGJ0hPC9q8GAiGbb0RSPLkvOJU0dlFRjxv1KkONjCx5DHQB5fGl20dhchnEoUwzO1N2m2FDBEqkcW08uzTuZzrtPstj8kuZNlv5eFKAOmlkFHTnotMffgZHJ2tVtwNQd4-Kq5F-SHSs70tuPtew3ckNWOfCllasMDZXJp6ugseHOhiLdUWBAEy_zzz82O9XYlcunl1pzmXyBSTZWU5v6P8ovX9qY7LOPFNiXGQSiik4dQYOhX36ADqfxjHqEoZkAaG_dhAna06djHnHna0=w1536-h864-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/kSqMWQcypGmRiDuw7

ahşap kaplama:

(https://lh3.googleusercontent.com/BcR4YnhonM5ZcNq9Yd547qjvon7db6HmHV6S8tqKECMPxiVD3i-PXaMepFez0nqnJs8CymxgRLZukHac_qZ0bYkgQ0jLlai8Gf7nuaBEzaa5hNtRZQ_r9SS4brUQ9XPpdm5T905tUCKCOkXFybn-azfTI8TnEvJK0ilw4uoCVv0N50dZwdDviEj_-ufEy9SI3KILjHPiBBxDHo5wOSoHNlJT7GaLlY1RkxGC2JIgmZGjU5ll69dreR7IqdBJqWQ98XxRKGu6UOYKhdMrRr8LOBLOdslkqUsRV27gCvwmxGDsWekz6zSrsrP0i5k9_EIDjkcaswV2ByIH-4NimlTz2P--Pr2APmqCN1M2H6IhqC6IbzHniJMaolRqWwIuDyyzhiNsj7HCg5mMoIKzEbKLPjKtQ36-LBOkejpZEdh0b2VH50n3ry1y_uuGJdI2LN2Nfj155vDg43H-CbxhKcBcF_27qatmFa_x5l2bAQL3TizGnongGD05881U25bhKY16Hd7LIMYxe0EyGjasY8ez-6URer7G_AYqDbTkZNYftkuU7X_Bnoa-9shyryrc76wrF1l9Ts9P5AshoVcHS06niyDk_5GHaFlStIx6K9JGYIUrGUZ1ZWB1_WEPJntp2DuxLmqvft2AZzJp42gPX1GNLMztf84NsUE=w1536-h864-no)

bağlantısı:

https://photos.app.goo.gl/FA8gTfKDTyfnqDTp7

ve en nihayet vitrinde...

(https://lh3.googleusercontent.com/cHSn64iL6oG7NXagpzR37Zlr2y7ywl4ZfYtIo2KFM2IWWWuBxMQpnZf2ti9fiPsvehW6-S-OuX6w_VTOt926JQ33XGRx0Bby3bgrDIYwz5Y6-6mxPSBUzFR9o3eBDZ7yFKlaAQAW0e7utngqeJTjYcv4MNTmVK107gHNzqEy0YA-lxccmDG37A1-G-Yie27mr8e-BUXjJiTCjSEoi_nUK4gD7xdKOk97eSWD4NqU_hq5T-QHdCucdJqhh6zNUNglAB_105sUfg-6xwjUA19SlhGTCy1j7flINm1EyY0eDQSOzZqvNpSoigQRn-sYx0wdPOKRC_kU-W2npJsMr_IEn7Kdur6vPWjnA0jXCpPcz6kGQY47fF_YYGUGNqEOBMCdSvMs9mXuwR0oYPlbaEpyG8YR0RY0NCIjZAer_w17JLi56kEcCgrlY6g8ByRbEXM6Lf-zTGRwKaAIsSEU5GlMtI2Wr_1xjwelMM0FzilmVh0mC4z2hYcRROTe_JLkZoESVwmeR8S_Mf_NWAVCDLuWOgePPvikGfn0TwlJt1wQFuIsUDBvWScfIZa2Jivil-cUtezBHV6kvmIUcy7D8HlgJAFbkWJDcW5zvcfS6nHY2k6eMMPUWMyxJq98HAP00jJeOVtFaHP1Q2LxOy1-1l-5zlqj3O0uDu0mesWCvy4VtXH_SCuMiFDUMLnqH6Zk1ys7ySUYwP8Q2K8y9XOG0FiPPQ81=w1757-h988-no)

bağlantısı:
https://photos.app.goo.gl/J5dXFq1LyDDmGSWy9

Bu egzersiz sırasında da gördüm ki, ben tekne yapamam. Yani sabredemem. Parça hemen kesilmeli. Tutkal hemen kurumalı. Hep acele, hep acele. Sabırın zerresi yok.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 20, 2020, 07:51:10 ÖS
Aslında bu başlık epey eskidi, karıştı ya, malum kış geldi dışarıda çalışmak zor, evin içine hapsolduk. En kolayı yine sanal dünyada gezinip gönül eğlendirmek.

Gerçi katamaran salonda yarı kurulu (asıl direk hariç) bekliyor ve ara sıra ufak tefek iyileştirme çalışmaları da yapmıyor değilim, ama biraz da yerim dar kolum dar hesabı orası pek hızlı yürümüyor. Klavye başında imalat çok daha kolay geliyor. Ne macun var ne zımpara, ne de kimyasal kokusu.

Bu sefer biraz (ya da iyice mi demeli) tembelleşmişim de. Video yapmak zor geldi. Yani düzeni kurunca video kısmı kolay da, oraya kadarki adımlar tekneyi yapmaktan zor. Ya da öyle geliyor artık. Belki dia gösterisi gibi resimleri arka arkaya dizip basit birşey de yapabilirim de, şimdilik bir iki resim paylaşayım da sonrasına sonra karar vereyim.

Tekneyi herhalde bakınca tanırsınız. Çok beğendiğim bir tekne. Bakalım ne kadar benzemiş diyeceksiniz...

Resmi doğrudan ekledim. Umarım görünür. Büyük falan demez.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 20, 2020, 09:00:00 ÖS
gerçekten güzel görünüyor.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: vlkanaydin - Ocak 20, 2020, 11:15:20 ÖS
Abi şimdi bu pop 25 görünümlü sztrandek 495 mi olmuş  :fiyu
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 20, 2020, 11:22:19 ÖS
Buna evrim diyorlar kısaca.  :)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 20, 2020, 11:32:50 ÖS
Buna evrim diyorlar kısaca.  :)
alt gövde yuvarlak degil mi?
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 20, 2020, 11:42:06 ÖS
Değil. Köşeli. Bu açıdan bakınca  kıç taraftaki boylamasına olan kavis sanki biraz enlemesine gibi görünmüş.  Borda dik, altı düz neredeyse. Sonraki resimlerde görülür.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 20, 2020, 11:45:39 ÖS
yeni bir tasarım olmuş o zaman..ama ben üstten,yandan olan görüntüyü begendim..kamara ,küpeşte destekleri de iyi düşünülmüş.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 20, 2020, 11:52:35 ÖS
Tasarım güzel tabi de yapan ben değilim. Resimlerine baka baka planı çıkarıp uyguladım. Volkan hemen çaktı durumu ;)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 20, 2020, 11:54:27 ÖS
Tasarım güzel tabi de yapan ben değilim. Resimlerine baka baka planı çıkarıp uyguladım. Volkan hemen çaktı durumu ;)
Buda bir iş..
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 12:01:56 ÖÖ
Tasarım gerçekten güzel. Ben geometrisini beğeniyorum. Ama tekne çok basit 3 4 çizgi ile tanımlanabiliyor. Bütün yapı o çizgilerin üzerine sanki modüler doğrama imiş gibi döşeniyor.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 01:30:48 ÖS
Bu teknenin yapım kolaylığı tasarımın basitliğinden geliyor. Amatörlerin kolayca yapabileceği bir tekne olması için sözünü ettiğim eğrileri çok basit tutmuşlar. Yani birçok yerde yüzeyler sadece bir yönde eğiliyor. Bu da çizim, kesim ve özellikle kaplama işini kolaylaştırıyor. Gerçi zamane teknelerinde modern tasarımlar genelde artık böyle. Düz taban, düz borda, neredeyse karinesiz tekneler. İşe başlarken önce Beneteau Figaro 2 benzeri birşey düşünmüştüm. Birde Volvo Ocean 65. Özellikle Volvo tam yarış teknesi. Çok büyük. ikisi de boyuna göre daha yassı alçak tekneler. Ama benzer şekilde hep yassı üçgen gövde. Sonuçta orta boy gezi teknesi olarak buna karar verdim.

Teknenin inşaatını anlatırken tasarımın temel noktalarını açıklarsam daha iyi olacağını düşündüm. Hem anlamaya yardımcı olacak, hem de ileride tasarımda ufak tefek bazı değişiklikler yapma (haşa! sümme haşa!) şansımız olabilecek.

Tabi tasarımı yapan ben olmadığım için, dışarıdan bakıp resimlerden geri giderek, yabancıların "Reverse Engineering" yani Tersine Mühendislik (inşaat değil de, bir anlamda söküm gibi düşünün) dediği yöntemle tasarıma ulaşmaya çalıştım.

Uzun lafın kısası bir sürü resim ve çizime bakarak tekneyi tanımlayacak birkaç ana, birkaç yardımcı eğri çıkardım. Bunları kullanarak tekneyi yeniden tanımlamak, sonra da orasıyla burasıyla oynamak mümkün. Tabii şimdilik sadece geomterisi ile. Geometri yani şekil tamamlanınca işin statik dinamik hesaplar kısmına geçebiliriz.

Ekteki ilk resimde aslında iki temel eğri var.

Birincisi sarı renkli Küpeşte çizgisi. Teknenin malum üçgen şeklini veriyor.
İkincisi mor renkli boylamasına taban profili. Bir bakıma omurga diyebiliriz.

Bu ikisi kabaca teknenin gövdesini, yani kabuğu üretmemize yeterli. Tabi sadece o haliyle üçgen profilli bir gövde kesiti oluşur. Çeneli veya yuvarlak hatlı bir gövde elde etmek için omurga ile küpeşte arasına bir veya birkaç çizgi daha eklemek gerekir. Bu teknede küpeşte çizgisinin neredeyse tam aynısı bir çene çizgisi eklemişler. Böylece dimdik bordalı, neredeyse karinasız, ve hatta omurgasız, düz taban bir tekne tasarlamışlar.

Ben bu eğerileri enine ve boyuna farklı 2 boyutlu resimlerden çıkarıp 3 boyutta birleştiridm. O adımları atlıyorum. sonuçta resimde postaların, ya da bölmelerin köşe noktalarının birleşmesi ile ana çizgileri elde etmiş oluyorum.

Bir de yardımcı çizgi dediğim çizgiler var. Kabuk bunlar olmadan yapılır da, mesela kabin ya da kokpit olacaksa, yani üstgüvertede birşeyler olacaksa onları tanımlayacak birşeyler de lazım. Burada iki çigi daha var. Kırmızı olanı kabinin üstünü tanımlayan çizgi. Beyaz olan da bir bakıma altı diyebiliriz.

Ama bitmedi...
Bu kadar basit değil. Şimdi okullar tatil ama ben sizi lise günlerine geri götüreceğim.

Bu noktaları öyle nokta olarak kullanmak pratik değil. Onlardan bir formül üretirsem, yani eğrinin formülünü üretirsem, o zaman gerektiği yerde gereken noktayı formülle hesaplayıp kullanabilirim. O yüzden matematikteki (veya istatistikteki) adıyla, bu noktaların oluşturduğ her bir çizgiye bir eğri uydurdum. Bunlar internette bir sürü programda hazır var. Noktaları veriyorsunuz, o da size işte eğrinin formülü şu diyor.

İşte bu meşhur formüller şöyle şeyler:

Küpeşte eğrisi:

kx =  -0.00003845 x z2 + 0.127 x z +  1256
ky =   0.000000000144 x z2 + 0.012 x z  -98

Bu formülde tekne boyunca olan mesafe "z" diye adlandırılıyor. z değeri mm cinsinden 0 ile 7500 arasında değişiyor.
z değerini verdikçe, yataydaki x değerini (teknenin genişliği) ve düşeydeki y değerini (teknenin yüksekliği) bulabilirsiniz.

Formülde z2 diye yazdığım, znin karesi anlamında.

Bunu her bin mm'de bir 8 noktada hesaplasanız bile oldukça kaba olsa da teknenin şekli çıkar. Excel gibi birşey kullanırsanız, istediğiniz sıklıkta, mesela her 100 mm de hesaplarsanız daha yumuşak düzgün bir eğri elde edersiniz.

Benzer şekilde omurga çizgisi de şu formüllerle hesaplanıyor:

ox =  -0.00003227 x z2   + 0.103 x z +   1091
oy =   0.00002578 x z2  - 0.215 x z  - 850

Kabin üstü:
ux = -0.000025148 x z2 +  0.1062 x z +  638
uy =  -0.000031636 x z2 +  0.2111 x z +   208

Kabin altı:
ax =  -0.00002520 x z2 +  0.0606 x z   + 1002
ay =  0.00001444 x z2 +  0.01217 x z  -98

İkinci ve üçüncü resimler bu formüllerin 2 boyuttaki görüntüsünü veriyor. İlki üstten bakış, yani yatay görünüm. İkincisi yandan bakış, yani omurga çizgisini görebiliyoruz.

Dördüncü resimde de 3 boyutta basit tekne şeklini görebiliyoruz. Ben görünürlüğü artırmak için renkli çizgileri gerekli yerlerde beyaz çizgilerle birleştiridim. Böylece 3 boyutta çizgilerin yeri ve anlamı daha belli oluyor.

Bugünlük bu kadar kafanızı şişirdiğim yeter. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Buradan devam edebilirsek, o formüllerdeki katsayıların tek birinde ufak bir oynama yaparak,  teknenin enini boyunu nasıl kolaylıkla değiştirebiliriz onları da konuşabiliriz.

Yeterince
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: vlkanaydin - Ocak 21, 2020, 04:07:15 ÖS
 :47 :sar

Kafamdan dumanlar çıktı Kadir abi :sad11

Lisede neden matematiğim çok iyi degildi simdi anlıyorum.Konu tekne yapımıda olsa matematik girdimi dikkatim dagiliyor :gk

İsin sakasi bir yana bu tarz islerle ilgilenenler için nimet bilgiler.Ellerine kollarina saglik <>
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 04:37:28 ÖS
Yav çok zor birşey değil aslında. Ama klavyeden anlatması çok zor oluyor. Ben bile yazdıklarımı anlamıyorum. :fiyu

Hani bie hep x,y türünden anlatılır ya:

y = a          sabit düz yere paralel çizgi

y = a*x + b   yukarı veya aşağı doğru düz çizgi. b'nin değerine göre sıfır noktasını keser veya başka bir noktadan geçer.

y = a*x2 + b*x + c  işte bizim eğri. İkinci derece denen, aşağı veya yukarı U şeklinde eğri çizgi.

a,b,c dediklerim orada verdiğim acaip sayılar.

bir de üç boyutta çalıştığımız için x,y,z hepsini kullanıyoruz.

z: teknenin boylamasına
x : teknenin enlemesine
y: tekne yüksekliğince, aşağıdan yukarı

z mesela postaların dizileceği yerler. z'yi verip x ve ye yi hesapladığımızda postaların köşelerini elde edeceğiz. bu kadar basit. gerçekten basit.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Ocak 21, 2020, 04:50:59 ÖS
matematik,fizik konusunda Volkan'dan daha beterimdir. :)..
anlayanlar için devam..en,boy nedir bunun?
dediginiz gibi çok kolay kurulumu olur,tam amatör iş'i..
birde statik,yüzdürme vb hesapları tam olursa tadından yenmez..
rhino gibi programlar bu işi yapıyor sanırım..
internette beleş bir tane yada deneme sürümü gibi birşey bulunabilirmi.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 05:34:50 ÖS
onları bilmiyorum da, biraz ilerlesek göeceksiniz ki çok kolay.

matematik fizik hiç üzmeyin kendinizi. statik dinamik hesaplar sonra. şekil olmadan onları yapamayız.

bende excel yok. google docs da bir tane örnek hazırladım.

küpeşte için tek tarafı ikincisi zaten onun eksi işaretlisi. uygun zamanda tam yaparım.

tabloya meşhur garip katsayıları girdim. onlar arkada saklı duruyor.
asıl tablo önde üstte. z değerlerini verince z değerlerini hesaplıyor. bu z değerleri postaların konacağı yerler. Teknenin boyu 7.45
enini de x değerlerinden göreceksiniz. şekil de veriyor zaten.

bu örnek üzerinden konuşalım. bu anlaşıldıktan sonra gerisi çok kolay.

Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 05:45:03 ÖS
Bu küpeşte tam. üstten görünüm. yani teknenin üçgen şekli. zaten bu grafiği böyle kullanmayacağız. sadece o sayıların nasıl göründüğünü ve kullanıldığını göstermek için bu örneği hazırladım.

büütün sayıları tabloya geçince onlardan her brinden birer değer hesaplayıp postalrı elde edeceğiz. güzel tarafı o olacak.

bir de yandan görünüm yani omurga çizim hazırlayayım örnek. sonra posta işine geçerim.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 06:12:38 ÖS
BU DA OMURGA VE KABİNİN YANDAN GÖRÜNÜMÜ.


BENZER ŞEKİLDE EXCEL TABLOSU HAZIRLAYABİLİRSENİZ SİZ DE BU GRAFİKLERİ KENDİNİZ ELDE EDEBİLİRSİNİZ.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 07:35:08 ÖS
hızlı tarafından bir örnek posta hazırladım. Tabloda bir sürü kalabalık var ama çoğu kullanılmıyor şu an

Verdiğim formüller tablonun sol üst tarafında.

5 çizgi var.

- Kabin üst
- Kabin alt
- Küpeşte
- Çene
- Omurga

Bunlar her postanın (ya da bölme) köşe noktaları

Her birini hesaplamak için üçer katsayı var tabloda.

Hangi postayı hesaplayıp çizeceksek, onun altındaki x,y değerlerini hesaplatmamız lazım. Her postanın bir Z değeri var. Ben oraya ikişer koydum.
x ve y için aynı değer kullanılacak. Ama iki sütun gerektiği için x için de y için de aynı Zden birer kopya koymuş oldum. 5 çizgi yani 5 köşe var. 5 de öbür yanda. Toplam 10 nokta için x,y değerleri hesaplanacak.

Ben açıklaması kolay olsun diye böyle yerleştirdim. Daha kolay kullanım için farklı yerleşim daha koly olabilir.

Sonuçta her posta için iki sütun, 10 hücre uzunluğunda, sayı hesaplacak. Ben örnek olarak Posta 7 için  10 nokta hesaplattım. Sonra da grafiğini çizdirdim. Gördüğünüz gibi çizim hemen çıktı.

Tabi bu çizimde sadece tek çizgi var, çıta genişliği vs yok. Zaten bu teknede posta değil bölmebütün olarak yapılıyor. Burada bu ana şekil çıktıktan sonra kontrplaktan tüm bölme kesiliyor... falan. arkasını sonra anlatacapım zaten.

Ama burada güzel olan şu.

Girdi olarak sadece o 5 x 3 toplam 15 sayı var. Veonlarla oynadıkça posta şeklinin nasıl değiştiğini, tekne şeklinin nasıl değiştiğini anında görebiliyorsunuz.

Hiç çizim yapmadan.

Görüntü dosyası ekliyorum.

İlgilenen olursa csv olarak excel tablosu da koyabilirim.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Ocak 21, 2020, 07:55:05 ÖS
Ben tabii Excel kullanmıyorum. Doğrudan 3D grafik modelleme programında üretiyorum herşeyi. Hepsi toptan çıkıyor.

Ama şu an henüz tasarım aşamasında olduğumuzu unutmayalım. Oradak esnekliği anlatmaya çalışıyorum.

OffSet Tablo yerine bu 15 sayıdan oluşan formül çok daha güçlü gibi geliyor bana. Tüm tekneyi bu 15 sayı ile tanımlamış oluyorsunuz. Yani aslında şu anda elinizde teknenin (kabuk diyelim) planı var.

Neyse ben araya parça koyup ilgi çekmeye çalışayım.

Ekteki resim işte bu formüllerle hesaplanıp sonra üstünde oynamalarla tamamlanmış bölmeleri gösteriyor. Hepsi otomatik.

Bunu webdeki uygulamaya koyacağım ama, daha önce de dediğim gibi orada kullandığım Javascript denilen program kendi kullandığım Python denilen programa göre çok ilkel ve zayıf kalıyor, hiç içimden gelmiyor orada aynı programı daha zor koşullarda yeniden yazmak. Bakalım eşref saati gelirse...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: kberker - Şubat 09, 2020, 11:19:08 ÖS
Çok emek verilen bir çalışma olmuş.
Öncelikle ellerinize sağlık.  :okey
You tube videonuzu da izledim.

Sonuçta S496 veya 650 model bir yelkenli yapmak niyetindeyim , ancak web sitenizde ki make station ve cut station sekmelerini çalıştıramadım.(chrome tarayıcı)
Tüm izlediklerimden ve okuduklarımdan anladığım şu:
web sitenizde ki örnek teknelerden (eğer kendimiz ölçüleri girmeyeceksek) birini seçip , lazım olan tüm bileşenlerin şablonlarını basabilerceğiz.
sonra plana bakarak birleştirip gövdeyi oluşturacağız.

Nihayetinde : ya sitede çalışmayan birşeyler var ( ki yönergelerinizi takip ederek yaptım) , ya da ben beceremiyorum :-)

Ne yapmam lazım...
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Şubat 10, 2020, 01:18:29 ÖÖ
Önce teşekkürler, ilgi ve övgüler için.

Epeydir web sayfasını ihmal ettim. Doğrudur. Düzgün çalışmayan şeyler olabilir. Açıkçası hatırlamıyorum problem var mıydı neydi diye. Bazan bir modelde çalışan şey diğerinde problemli olabiliyor.

Ama temel fonksiyonların çalışıyor olması lazım. makeStation gibi. Çıktılarda sorun oluyordu. en son milimetrik olarak ölçüp karşılaştırmıştık. Yazışmalar başka bir arkadaşın sayfasındaydı.

Oradaki örnekler kolay başlangıç için. İşin özü OffSet Tablosu. O örnek tabloları da değiştirip kullanabilirsiniz. Kendi tasarımınıza veya baka bir tekneye ait OffSet Tablosunu da girip sıfırdan, başka bi tekne de yapabilirsiniz.

Bir de üstteki yazışmalarda anlatmaya çalıştığım, çok daha esnek, tamamen görsel, el ile ama AutoCAD gibi çizim yapmadan, neredeyse basit karakalem eskizle tekne tasarımı oluşturmayı hedefleyen yeni uygulamam var. Kendi çalışma ortamımda çalışıyor ve yukarıdaki sayfalardaki resimleri üretebiliyorum.

Uygulamayı webde başkalarının da kullanabileceği hale getirmek için herşeyi en baştan başka bir programlama dilinde yazmam gerekiyor. Epeyce tamamladım. Bir kaç hafta sonra ortaya birşeyler çıkabilir.

Onun mantığı ve kullanımı çok farklı. En azından şimdilik hazır tekne yok. S650 veya S495 ve diğerleri yok. Başka bir tekne yapısını şablon olarak kullanıyorum. Hiç dokunmadan aynen kullanırsanız o tekne çıkıyor. Sağını solunu çekiştire çekiştire S650 de yapabilirsiniz, bambaşka bir şey de. Daha önce de yazdım sanırım, standard/modüler birşey yapmaya çalışıyorum. Lego ile Ikea arası modüler bir tasarım üretiyor kullanıcı. Bakalım bir bitsin. Görücüye çıkacak. Belki onu kullanırsınız.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Şubat 10, 2020, 11:09:54 ÖÖ
s495 VE s650 için uygulamaya girip denedim. makeStation ve cutStation çalışıyor. 2D 3D görüntü alınıyor.

Sizde çalışmayan ne?

Hiç mi çalışmıyor? Bozuk mu çıkıyor, eksik mi? tam nedir sorun?

Tekrar yazayım

- Önce SELECT SAMPLE BOAT
- **** sonra mutlaka START NEW BOAT ***

- ondan sonra makeStation
- sonra isteniyorsa cutStation (her bir make Stationdan sonra, yani her posta için önce bir makeStation, sonra cutStation; ondan sonra bir sonraki posta)
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: khbilen - Mart 24, 2020, 04:01:39 ÖS
https://haldenbilen.com adresindeki tekne uygulamasını geçici olarak kaldırdım.

Yerine basit bir CoronaVirüs yayılma ve Önleme simülasyon uygulaması koydum. Aslında muhtemelen hepinizi bildiği şeyler. Benzerleri de yayınladı, ama burada elinizle oynayıp deneme şansınız var. Umarım ilginizi çeker ve yararlı olur.

Yeni tekne uygulaması da yakında onun yerini alacak.

Sağlıklı günler herkese.
Başlık: Ynt: Sanal Ortamda Tekne İmalatı Denemesi - Sztrandek 495DR
Gönderen: servet - Mart 24, 2020, 04:27:10 ÖS
https://haldenbilen.com adresindeki tekne uygulamasını geçici olarak kaldırdım.

Yerine basit bir CoronaVirüs yayılma ve Önleme simülasyon uygulaması koydum. Aslında muhtemelen hepinizi bildiği şeyler. Benzerleri de yayınladı, ama burada elinizle oynayıp deneme şansınız var. Umarım ilginizi çeker ve yararlı olur.

Yeni tekne uygulaması da yakında onun yerini alacak.

Sağlıklı günler herkese.

10 gündür,gönüllü ev hapsindeyim :)..2 kere market alış verişi için çıktım..
Panik yapmadan,okuduklarımdan,günlük haberlerden çıkardıgım..
Hızlı yayılan bir virüs,şakaya gelir tarafı yok..
Tabiki bütün insanlar  evlerin de kalamaz,yaşamında idame etmesi lazım..
Ama en azından ben ve benim gibi emekli,dışarda olması için bir sebebi olmayanlar (iş,ilaç,alışveriş vbg)
İzalasyona uysunlar,buda geçecek,en az hasarla geçirelim..herkese saglık günler dilerim.