Gönderen Konu: Matkaplar  (Okunma sayısı 7078 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.313
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Matkaplar
« : Ağustos 10, 2011, 03:31:36 ÖÖ »

Matkap ların birçok farklı çeşidi vardır. Bazıları manuel olarak çalışır, bazıları elektrikli yada sıkıştırılmış havanın hareket ettirmesiyle çalışır. Farklı büyüklükte uçları mevcut olan matkaplar her türlü zemin üzerinde istenen ebatlarda delik açabilir. Matkaplar takım çeliğinden veya ısıya daha dayanıklı olan yüksek hız çeliğinden yapılırlar.

MATKAP ÇEŞİTLERİ

Farklı amaçlar için kullanılan birçok akıllı matkap ve aksesuarları vardır. Bunlardan bazıları:
Sağ ve sol helis matkapları (sağa ve sola dönerek kesen, özel kullanım amaçlı matkaplardır. Delme işlemi sırasında sıkışmayı önleyen bir özelliği vardır.)
Helis oluklu matkaplar ın farklı kesme açıları vardır bunlar: uç açısı, uç kenar açısı, boşluk açısı, kama açısı, talaş açısıdır.
Düz ve konik saplı matkap lar (düz saplı matkaplar: mandrene ile mile bağlanır, konik saplı matkaplar ise mors kovanı ile mile bağlanır.)
Dövme matkaplar (dövme matkapların uçları 90-100 derecelik açılarla bilenir,
Havşa matkapları (delinmiş olan boşluklara silindir şeklinde yuvalar açmak için kullanılır. Kullanım amacına göre farklı açılara sahiptir.)
Punta matkapları (tornalanan yüzeye punta ucunu oturtmak için kullanılırlar.),
Muylu matkapları (derin delikleri eksende delmek için kullanılır.)
Darbeli Matkap ve Şarjlı Matkap ları da bu rupta gösterebiliriz.

AKILLI MATKAPLAR

Önceden belirlenmiş istenilen ölçülerde standart delikler oluşturabilmek için kullanılırlar. Akıllı matkaplar, delik çapları ve koordinatları önceden belirlendikten ve matkaba tanımlandıktan sonra, istenen bir yüzeye tanımlanan derinlikte deliği delerler. Deliklerin hepsi aynı ebatlara sahipse matkap ucu kullanılabilir. Yada öncelikle aynı ebatlı deliklerin tamamı delinir, daha sonra matkap ucu değiştirilir.

MATKAP AKSESUARLARI

Matkap aksesuarları arasında matkap pompaları vardır. Kendiliğinden motorlu olmayan bu pompalar, ancak matkap yardımıyla çalışır. Matkap pompalarının kullanım amaçları, sıvıların pompalanıp bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlamaktır. Evlerde kullanımı için tasarlanmıştır, ağır işlerde kullanılması uygun değildir. Kullanımı oldukça basit olan matkap pompaları, matkaba bağlandıktan sonra çalıştırılır, böylelikle sıvı aktarımı sağlanacaktır.

Elmas matkap uçları ile tüm sert ve zorlu (sertlik derecesi 8 e kadar olanlar) materyaller kolaylıkla delinebilir. Bu elmas uçlar, taşlar, granitler, seramikleri kolaylıkla delebilir. Ayrıca ağaç matkap uçları, metal matkap uçları, cam-fayans matkap uçları, granit matkap uçları, beton matkap uçları ve taş matkap uçları da akıllı matkap aksesuarları olarak mevcuttur. Bu uçlar çeşitli çap ve boyutlarda olabilirler.

MATKAP KULLANIMI ve DELME TEKNİKLERİ

Doğru matkap seçimi, uzun süre sağlam bir kullanımı olması için önemlidir. Bu yüzden kaliteli bir matkap alıp, bakımına özen gösterirseniz uzun süreler kullanabilirsiniz.

Delmek istediğiniz yüzeye uygun matkap uçları seçerken, beton delmek için kullanılan uçları yani küt uçluları tercih etmelisiniz. Ahşap yüzeylerde sivri uçlu olanları seçerseniz daha hassas bir delim sağlarsınız.

Duvarın delinmesinden sonra kullanılan malzemeler vida ve vidanın deliğe tam oturmasını sağlayan dübeldir. Duvarı dübel boyutunda delebilmek için ise matkap ucuna dübel boyutunda maskeleme bandı yapıştırırız. Böylece belirlenmiş derinlikten daha fazla delmeyi önlemiş oluruz.

Darbeli delme tekniği ile önceden duvar üzerinde işaretlenmiş noktayı delmek için normalden hızlıya doğru çalışan yöntemle istenen derinlikte uygulamak mümkündür.

Ayrıca şahmerdanlı delme yöntemi vardır. Düşük devir hızıyla ancak kuvvetli darbelerle delme şekline şahmerdanlı delme denir. Beton, doğal taş vb. gibi dayanıklı malzemeler bu şekilde delinebilir. Elmaslı delme ve özel delme de diğer delme yöntemlerindendir.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Matkap kullanmayı öğrendikten sonra evinizde kolaylıkla uygulayabilir, ufak tefek montaj veya tamir işleri ni yapabilirsiniz. Ancak matkap kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı güvenlik önlemleri vardır. Örneğin, kesinlikle bir elektrik prizinin, elektrik düğmesinin, gaz düğmesinin, su tesisatının yakınlarını delmeyin. Delmeyi düşündüğünüz bölgeyi öncelikle bir detektörle iyice kontrol etmelisiniz.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

mertbese

  • İleri Üye
  • ***
  • İleti: 354
  • Ad Soyad: Mert BEŞE
  • Bulunduğu İl: İzmir
  • Doğum Yılı: 1989
  • Tekne Adı: ŞAKA
Ynt: Matkaplar
« Yanıtla #1 : Ağustos 22, 2013, 01:39:00 ÖS »
Benim bu konuda epey bir tecrübem oldu bilgisayar mesleğinden, ben de eklemek isterim :) Matkap kadar hatta matkaptan daha da önemli sayılabilecek bir konu da matkap uçları... Neden derseniz matkap ne kadar güçlü ne kadar iyi kaliteli olursa olsun kalitesiz uç kullanırsanız deliği delmekte çok ama çok zorlanırsınız. Ayrıca delmek için iyice matkaba yüklenecek ve matkaba zarar da vereceksiniz; yıpratacaksınız. Yorulması da cabası...

Şuna da katılmıyorum.. En iyi matkap bilinen markadır, en dayanıklısı odur. Ben hiç bilinmeyen bir matkabı yaklaşık 5 senedir kullanıyorum. Hiçbir zarar gelmedi başına. Ama nasıl ? Matkap uçlarını gidip en iyisini alarak kullandım. Kutudan çıkan uçları direk çöpe atın eğer iyi bir markadan almıyorsanız. Kullanım da önemli. Eğer matkabınız hilti değilse (kırıcı) duvarı delmek için darbedeyken tüm gücünüzü sakın matbaka vermeyin. Yakarsınız :) Bu işler aceleye gelmez sabır ister. Saygı ve sevgilerimle :)

msceylan

  • Usta Rehber
  • *****
  • İleti: 1.450
  • Ad Soyad: M.Sedat Ceylan
  • Bulunduğu İl: Ankara
  • Doğum Yılı: 1972
Ynt: Matkaplar
« Yanıtla #2 : Ağustos 25, 2013, 10:41:48 ÖÖ »
İşi yapan zaten kesici/delici takımdır. orta kalitede amatör el aletleri amatör tekne yapımına yeterde artar bile , çoğu yapı maketin kendi ürünleri var onların üst serileri oldukça iyi, ama uçları paket halinde topluca ucuzlardan alınacağına, ki çoğu kullanılmaz, işimize yarayacakların iyilerini almak lazım, el aletlerine gelince ( testere, planya, iskarpela, tornavida, çekiç vs.) alabileceğinizin en iyisini alın, kesinlikle vakitten tasarruf ettirir.