Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Tekne Yapım Rehberi => Plan Okuma => Konuyu başlatan: vlkanaydin - Nisan 23, 2014, 12:23:01 ÖÖ

Başlık: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 23, 2014, 12:23:01 ÖÖ
Herkese merhabalar :)

Öncelikle başlık dolayısıyla bir açıklama yapmak isterim ki kimseye ders vermek hiçbirşekilde haddime değil :( Nacizane kendi tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Başlık tamamen google'a uyum için atılmış bir başlıktır. Şimdiden affola :)

Tekne yapmak isteyenler için güzel bir kaynak oluşturma çabasında olan bir deniz sevdalısı olarak kendi teknemin yani 'Sztrandek 650'nin' planlarını zaman buldukça sayfa sayfa adım adım anlatarak paylaşmayı ve anlaşılır kılmayı amaçlamaktayım.

Sizlere de bu şekilde kendi maceralarınızda ufak ipuçları verebilirsem ne mutlu bana.Ayrıca yanlışlarımda olacaktır muhakkak beni uyarırsanız sevinirim.

Düzen olarak önce resim daha sonra altına açıklama olarak gitmeyi planlamaktayım.


Evet 1. sayfamız ile başlayalım.

(https://lh6.googleusercontent.com/-g9VaPnuFCGQ/U1bZVtq9EHI/AAAAAAAAAVE/GtQ3uHJ9zow/s512/1.JPG)


1. sayfamız herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir plan sayfası bizlere teknemizin kabaca hangi özelliklerde olduğunu,şeklini şemalini,boyutlarını,ağırlığını,yelken alanını vs gibi bilgilerini veren sayfadır.Tekne çeşitlerine göre bu sayfadaki bilgiler değişiklik gösterebilir.



2. Resim

(https://lh4.googleusercontent.com/-0lwI5Se0A4A/U1bZZ5cWc5I/AAAAAAAAAWA/jr3tIO_Gm0g/s512/2.JPG)


2. plan sayfamız bizlere tasarımcının tekne iç tasarımı hakkında sunduğu seçenekleri göstermektedir.Mutfağın,wc nin yerleşimini,yatakların,dolapların nasıl konumlandırılacağı açıkça gösterilmiştir.Bu konumlandırma teknenin denge hesabına uygun şekilde yapılmış ve düzenlenmiştir.Ücretsiz planların talihsizliği biraz bu durumlarda kendini gösterir. Planlardaki tersliği ilerleyen yazılarımda işleyeceğim ve bu resimle göstereceğim.Ayrıca gördüğümüz üzere İbrahim abimiz 2. seçeneği inşa edecekmiş :)


3.Resim

(https://lh6.googleusercontent.com/-W4nRBuXLBx0/U1bZcuuBgYI/AAAAAAAAAWo/Keg_lXa5e6Q/s720/3.JPG)

Bu resim ile birlikte biraz biraz teknik kısımlara girmekteyiz.
Bu resimde teknemizin kabaca ölçüleri verilmiştir.

Chine 1 ve Chine 2 diye yazılmış olan kısım tekne inşası bittikten sonra oluşacak çene çizgisi kısmıdır.Bu plan üzerinde ölçüler mm cinsinden belirtilmiştir.Üstteki tekne boyuna ölçüleri alttaki tekne ise enine ölçüleri belirtmektedir.

Görüldüğü üzere tekne eni 2500 mm 250 cmdir. Bu uzunluk kontraplak,elyaf macun vs gibi işlemlerin sonunda ulaşılan genişliktir.
KLW yazan ve mavi ince çizilmiş çizgi ise teknenin 'su hattıdır' yani açıklamak gerekirse tekne yüzdürüldüğü zaman suyun altında ve üstünde kalacak kısımları belirleyecek çizgidir ve tekne inşasının ilk kısımlarında çok fazla dikkate alacağımız birimdir.

'10x 650' yazan kısım ise postalar arasındaki aralığı belirtmektedir. 10 x 65 cm teknenin toplam uzunluğu 6500 mm yani 650 cmdir.Tabikide bazı kısımlarda ölçü değişimleri vardır bunları ilerleyen yazılarda iskeleti kurarken detaylı bir şekilde anlatacağım.

Resmin kalanı ise ölçülerden ibarettir.tekne başı ile yelken direğinin yerleşeceği kısmın ölçüsü,tekne yüksekliğinin ölçüsü,havuzluk genişliği ölçüsü vs gibi bilgiler bu resimde detaylı bir şekilde bizlere sunulmuştur.
Başlık: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ehitay - Nisan 23, 2014, 01:01:20 ÖÖ
Hocam derse girebilirmiyim. :) Latife biryana yurdum insanının ciddi sıkıntısına bir deva olmaya soyunmuşsunuz, isabetli bir iş olacak zannımca, takipteyim, zaman zaman edit etmemde sakınca yoktur umarım, güzel iş ;)
Başlık: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: lleo - Nisan 23, 2014, 06:51:22 ÖÖ
Volkan yine çok sıkıntılı bir konuya değenmişsin şimdiden teşekkürler...
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler-Ofset Tablosu
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 23, 2014, 09:22:15 ÖS
Dananın kuyruğunun kopacağı,tekne yapımında küçük kıyamet olarak nitelendirdiğim en önemli iki plan sayfası ile anlatıma devam ediyorumm..

Öncelikle plan resimlerini paylaşalım.


4. ve 5 Plan Resimleri

(https://lh4.googleusercontent.com/-9m1U1wME3qI/U1bZdKw1hHI/AAAAAAAAAWs/Zfa2-szIirA/s720/4.JPG)

(https://lh5.googleusercontent.com/-_hE36SZdTjs/U1bZgZ-JGTI/AAAAAAAAAXI/vPV9qT6pnYw/s720/5.JPG)

Alttaki tablo namı ile ünlü ofset tablosudur.Tüm tekne planlarında aşağı yukarı bu şekilde bulunur.Teknenin her noktasının ölçüsünü mm cinsinden sizlere verir.
Üstteki plan resmi ise bu ofset tablosunun postalar üzerindeki projeksiyonu olarak anlayabiliriz.

4.plan resminden göreceğiniz üzere postalar içten dışa doğru 0+,0,1,2,3,4,5 ... vs diye numaralandırılmıştır. Diğer yandan A,B,C,D,E,F.. vs gibi çeşitli harflerde bulunmaktadır. Yine mavi çizgi ile çizilmiş KLW 'su hattımızı' görebiliriz.Resmin yarıya bölünmüş olduğunu ve ikisininde birbiri ile alakası olmadığını görebilirsiniz. Sağ taraf baş görünüşü sol taraf ise kıç görünüşüdür.

Gelelim ofset tablomuzun nasıl okunduğuna.Bizim bu planımızın CAD yani tasarım programlarında hazırlanmış ve birebir boyutlarda yazıcılardan çıktı alınabilen dosyaları mevcut.Ancak her teknenin bu şekilde dosyaları mevcut olmayabiliyor. İşte bu aşamada varsa postalar bu ofset tablosu ve 4.plan resmi vasıtasıyla ortaya çıkartılıyor.Genellikle herkes bu bölümden şikayet ediyor anlamadığını,beceremediğini söylüyor.Alıştıktan sonra gerçekten çok kolay. Anlayabilmek için bu iki resminde basılı bir şekilde yan yana olması gerekiyor.

Küçük bir örnekle açıklayalım; Teknenin kurulumunda kritik rolü olan 'C' harfine baktığımız zaman C harfi bize bir postanın su hattı ile omurganın en dış kısmı arasındaki ölçüyü veriyor.

Ofset tablosunda ise C harfini bulduğumuzda sırasıyla 50,-10,-142,-263 gibi rakamlar görüyoruz. Sol sütünda ise posta rakamlarını. Buradaki kullanılan - ise tahminimce fizikte yön belirtilen - . Yani yeryüzünü bir çizgi olarak kabul ettiğimizde bu çizgiyi de su hattına benzetirsek yukarısı + aşağısı yani suya doğru olan kısım - ile ilişkilendiriliyor.
Gelelim C noktamıza. 0 postası için C noktasını konuşursak ve tekneyi suda hayal edersek  0 postası su hattının  50 mm yani 5 cm üstünde konuşlandırılacakmış anlamını çıkartırız.Zaten tek + değerimiz bu diğerlerinin hepsi - değerlikte ve su hattının altında konuşlandırılıyor. 0+ postasının ise su hattı çizgisinden -15 mm yani 1.5 cm aşağıda konuşlanacağını bize ofset tablosu söylüyor.

Kısacası bu harfler ve ofset tablosundaki rakamlar ile bizler bu veriler ışığında postalarımızın çizimlerini kendimiz yapabiliriz.Örneklerle biraz daha açmak gerekirse;
-A noktası su hattı çizgisi ile ilgili postanın tepe noktasını 0+,0,1,2 numaralı postalar kıç havuzluk postaları olduğu için onlarda yükseklik değeri olmadığını görebiliriz mesela
-D noktası teknenin Chine 1,F noktası ise teknenin Chine 2 (tam terside olabilir) ye kadar olan genişliklerini göstermektedir.
-E ve G noktaları ise bu Chine'ların su hattı ile olan mesafelerini göstermektedir.

Hangi postanın hangi ölçüsünü görmek istiyorsak sadece ofset tablosuna bakmamız yeterlidir.Biraz alıştırma ve çalışma ile çok kolay çözülebilecek bir olaydır. Gözünüzde büyütmeyiniz efenim :)


6. Plan Resmi

(https://lh6.googleusercontent.com/-uc4ivp17f9A/U1bZegu1-KI/AAAAAAAAAW4/n93m2mh3aDk/s720/6.JPG)

Öncelikle ben planın bu sayfasını uygulamadığımı belirteyim. Ancak yinede açıklamam gerekiyor.
Bu plan sayfası bize kaplamanın,stingerların ve chineların nasıl bir yapıda olacağını gösteriyor. Sol üstte bir postanın kesidini görüyoruz ve belirli harfler görüyoruz. A noktası omurgadır.2 tane A noktası örneği görüyoruz ki bunun birisinde 9 nolu posta için yazar. Bu teknede omurga diğer postalar için 20 cm'ken 9 nolu postaya geldiğinde daralır ve baş bodoslama ile birleşir. Baş bodoslamanın ölçüsünü alır. 9,5-10 cm'e kadar düşer. Kırmızı hat postanın kendi dış hattıdır.Gri çizgili kareler stinger çıtalarıdır. Yeşil hat teknenin kontraplak kaplandıktan sonraki sınır hattıdır. Elyaf kullanımı konusunda bu planlarda kesin bir tutum olmadığı için elyaf + macun dan oluşan tabakayı dahil etmemiş olabilirler ancak ben kendi tekneme elyaf+macun uyguladığım için benim yeşil hat macun uygulanmış olan kısım diyebilirim.
Ayrıca kontraplak birleşiminin de nasıl yapılacağı gösterilmiş ve siyah boyalı gördüğümüz kısımlar ise dolgu macunu ile doldurulmuş kısımlardır.
Stinger çıtalarının ölçüleri de bu plan sayfasında ilave olarak verilmiş 25x50 ,25x70 olarak bulunduğu yerlere göre çeşitli değerler gösterilmiştir.Aynı zamanda yine ben uygulamasamda iç ve dış omurganın ölçüleride net biçimde bizlere verilmiştir.

Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: mertbese - Nisan 23, 2014, 11:22:17 ÖS
Emeğine sağlık :) Sana sorduğum bir yığın soru geldi aklıma bunlara bakarken :)

Ben bu teknenin maketini yaptım plan okumayı anlayabilmek için. Şimdi her kısmı çok daha rahat anlıyorum, çok daha bilinç sahibi oluyor insan. Maket yapımı oldukça iyi pratik yaptırıyor :)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 25, 2014, 12:49:33 ÖÖ
Son sürat plan açıklamalarımıza devam ediyoruz efenim :)

7. Plan sayfası

(https://lh6.googleusercontent.com/-enpoYtsx01g/U07pm8kcNRI/AAAAAAAAAOg/zF_od6_3U7c/s720/7%2520%25282%2529.JPG)

Sztrandek 650 teknemizin 7. plan sayfası bize teknenin en büyük postası olan 3 nolu posta ve orjinal planlara göre teknede sabit kalacak postanın ayrıca teknenin en ön postası olan 9 nolu postanın nasıl ve hangi koşullara göre inşa edileceğini bizlere gösteriyor.

Resmin üst kısmında gördüğünüz posta 3 nolu postadır.Plandan aşağıdaki bilgileri okuyabiliriz.
-Kamara girişi  üstte 600 mm altta ise 500 mm  olarak belirlenmiştir.Uzunluğu ise 700 mm dir.
-Mavi renk ile çizilmiş su hattı ile teknenin ayak basılacak dediğimiz tabanı arasında 200 mm fark olacağı belirlenmiştir.
-Eğer kıç altı yatak olarak kullanılcak ise bu kısmın girişi 630 mm olacak diye belirlenmiştir.Ancak yine görüleceği gibi su hattından 100 mm yüksek olmalıdır.

Alt kısmındaki resim ise 9 nolu postadır.Bu plan bize bu postanın 8 mm kontraplak ile inşa edileceğini,25x50 cm çam kereste ile 3 adet destek çıtası yapılacağını ilgili boşluğun su hattından 200 mm yüksek olacağını bize gösteriyor.Güverteden de 350 mm düşük olması gerektiği bize planda belirtiliyor.


8. Plan resmi

(https://lh3.googleusercontent.com/-RpZT5HPOF7c/U1bZgHJQI-I/AAAAAAAAAXQ/nkHQksgP9H0/s720/8.JPG)

8. plan resmi teknemizin önemli kısımlardan biri olan baş bodoslamanın nasıl inşa edileceğini ne şartlarda ve ne şekilde tekneye monte edileceğini gösteren plan sayfasıdır.
Sırasıyla plan sayfamızı incelersek sağ üst köşe bodoslamanın 1020 mm uzunluğunda olacağını alt kısmının 64 mm üst kısmının ise 226 mm ve 248 mm olacağını belirtiyor.Sol alt resimde ise bodoslamanın kaç katman olacağı ve katmanların üst kısımlarının genişliği belirtiliyor.

Sol üst resim ise bodoslamanın tekneye nasıl monte edileceğini gösteriyor. Öncelikle yerleşim olarak iki posta arasının 65 cm olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.Bodoslama tekneye yerleştirilirken güverte kısmında 65 cm kuralı uygulanır. Ancak bodoslama belirli bir açıyla yatık durumda olduğu için ve bu yapıyı oluşturmak için alt kısımda 65 cm - 39 cm =26 cm lik bir uzaklaştırma yapmalıyız.Plan öncelikle bize bunu söylemekte. Daha sonrasında bodoslama ve omurganın bayrak diyeceğimiz üçgen bir parça ile 124 derece açı oluşturacak şekilde birleştirilmesini de belirtmekte.

Aynı zamanda bu plan sayfası yine benim uymadığım omurga planını da bize söylemektedir. 2 adet 2 cm kalınlığında iç omurga 1 adette meşe ağacından 4 cmlik dış omurga uygulamamızı bize gösteriyor. Ancak ben sadece 2 cmlik çam ağacından bir omurga uygulayıp üzerini 8 mm kontraplak ile kapladım ve laser tekne tabanı gibi bir taban elde ettim. Faydalı mı,zararlı mı,batacakmıyız hep beraber göreceğiz :) 
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ugurozdes - Nisan 25, 2014, 12:47:02 ÖS
elıne uğraşina sağlik abı senın yerın nerede bu plan okuma hakkında sorularımız olursa sıze nasıl ulaşabılırız benım face ugurozdess@gmail.com saygılar

Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 25, 2014, 04:28:45 ÖS
elıne uğraşina sağlik abı senın yerın nerede bu plan okuma hakkında sorularımız olursa sıze nasıl ulaşabılırız benım face ugurozdess@gmail.com saygılar

Bu paylaşım alanı zaten sorulara cevap bulmamız,insanlara yardım etmemiz için hazırlanmış bir ortamdır. Burada istediğiniz her soruyu yöneltebilirsiniz,elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: daruga01 - Nisan 25, 2014, 11:18:42 ÖS
Volkan kanayan yaraya merhem hazırlıyorsun. Eline sağlık çok iyi düşünülmüş.
Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: Mesut Ali - Mayıs 07, 2014, 02:08:41 ÖÖ
Allah c.c. razı olsun. Son derece faydası oldu benim için. Teşekkürler Volkan
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 09, 2014, 11:33:11 ÖS
Plan okuma açıklamalarımıza son sürat devam ediyoruz efenim :)

9. Plan Resmi

(https://lh3.googleusercontent.com/-2xubgffamM8/U1bZhYlzYVI/AAAAAAAAAXY/f1jee7S70Zo/w792-h559-no/9.JPG)

Bu resmi aslında pek açıklamaya gerek yok çünkü resim kendini belli ediyor. Bu plan sayfasının amacı 0+ ve 0 postalarının haliyle tekne kıçının nasıl şekillendirileceğini bizlere açıklıyor. 0 postasının su hattı bölümünün genişliğinin 1100 mm olacağını,0+ postasının 25x100 mm boyutlarındaki çam çıtalarının nasıl ve hangi konumlarda yapıştırılacağını,6 mm kontraplak desteklerin ne şekilde konumlandırılacağını bizlere anlatıyor.

10. Plan Resmi
(https://lh4.googleusercontent.com/-OauM3Mpg3iI/U1bZV2_2ELI/AAAAAAAAAVI/16ZXa8zk6uA/w792-h559-no/10.JPG)

10 nolu plan resmi postaların nasıl iskeleye monte edileceğini gösteriyor. Aslında şöyle açıklamak gerekiyor. Bu forumdaki S650 yapan herkes çerçeveleri posta olarak yaptı. Ama planın orjinalinde mdf'den veya osbden yapılan çerçeveler çıkarılıyor.Aslında bu plan sayfası daha çok o kaba çerçevelerin iskeleye nasıl monte edileceğini bize açıklıyor.

Sol resimde su hattı çizgisinin iskeleden 1650 mm yani 165 cm olması gerektiği temel bilgisi veriliyor.İskele genişliğinin ise 90-100 cm arası olması gerektiği bize söylüyor.

Çerçeveler 2 adet çıta ile iskeleye bağlanıyor. Bu çıtalar 5 cm x 5 cm olsa sağlıklı olur bunun altındaki yapılanlar risk yaratabilir.


YAZI DİZİSİ 2.SAYFADAN DEVAM ETMEKTEDİR.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: izci04 - Mayıs 12, 2014, 02:03:29 ÖS
Volkan bey bu değerli çalışmanız için çok teşekkürler. Devamını bekliyoruz.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: blackpearl - Ağustos 31, 2014, 10:48:06 ÖS
Siteyi yeni keşfettim, başığı da ilgiyle okuyordum ama yarım kalmış sanırım. Mayıs'tan beri ilerleme yok.:)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: benreis - Mart 10, 2015, 04:46:37 ÖS
Sayin Volkan Aydın
Bugun bır konu ıle ılgılı sıze bıraz baskıda bulunacagım, yurtdisindan yazdigim icin turkce klavye kullanmiyorum, o yuzden imla hatalarindan dolayi ozur dilerim simdiden.
Sevgili kardesim, size kardesim diye hitap ediyorum cunku yasca benden cok kucuksunuz, bu vesileyle de agabeylerimi selamliyorum.
Sevgili Volkan kardesim, amator tekne yapimi konusunda cok yeniyim sayilir, hatta su ana kadar, kucuk te olsa, yapmis oldugum bir tekne dahi yok...ancak yazilarinizi, fikir paylasimlarinizi 2 senedir takip ediyorum....onemli bir izlenimim var...bu konuyu zamaninda baska arkadaslar da dile getirdiler...
yeni baslayanlarin en buyuk sorunu plan okuyamamalaridir...oyle ki ben eli alet, edavat tutan,  egitimli, ingilizceyi de yasamimi idame ettirebilecek kadar iyi konusabilen biriyim, buna ragmen, karsima her plan cikisinda zorlanmadigimi soyleyemem, baska lisandaki bir plani elinize aldiginizda, o lisani Herne kadar iyi konusursaniz konusun, takdir edersiniz ki teknecilik kelime hazineniz yoksa hersey nafiledir......sorun bakalim ingilizcesi olan arkadaslara, hangisi arma donaniminin ingilizcesini ilk okuyusunda anlayabilmis.....tekene plani okuma ile ilgili yazmis oldugunuz birsuru sayfa, kanaatimce bu blogda yapilmis en iyi seydir, simdi gelelim yapacagim kritige....
Sevgili kardesim konuyu neden bitirmiyorsunuz ? bu, biz yeni baslayanlarin en buyuk dayanagidir inanin....artik bu konuda yaptiginiz sey sadece plani okumayi ogretmek degildir, tekne yapmayi ogretmektir.... ben sahsen bu konuyu bitirmenizin, yapacaginiz en onemli sey oldugu kanaatindeyim ....belki yanlis bir kelime kullanip kritik dedim, dilim surctuyse affola, tekrar ediyorum onemli bir takipcinizim, sesimi hernekadar duymuyorsaniz da...
Bazi seyleri ogrenip yeteri kadar bilgi sahibi olmadigim surece de beni fazla duyamayacaksiniz buyuk bir ihtimalle....
Ben bir onemli eksigi tamamlamaniz taraftariyim...size minnettar olurum kendim ve diger yeni baslayacaklar adina
Sevgiler, saygilar
Bol Denizli sezonlara
Nuran Ayvat
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mart 10, 2015, 10:10:26 ÖS
Sayin Volkan Aydın
Bugun bır konu ıle ılgılı sıze bıraz baskıda bulunacagım, yurtdisindan yazdigim icin turkce klavye kullanmiyorum, o yuzden imla hatalarindan dolayi ozur dilerim simdiden.
Sevgili kardesim, size kardesim diye hitap ediyorum cunku yasca benden cok kucuksunuz, bu vesileyle de agabeylerimi selamliyorum.
Sevgili Volkan kardesim, amator tekne yapimi konusunda cok yeniyim sayilir, hatta su ana kadar, kucuk te olsa, yapmis oldugum bir tekne dahi yok...ancak yazilarinizi, fikir paylasimlarinizi 2 senedir takip ediyorum....onemli bir izlenimim var...bu konuyu zamaninda baska arkadaslar da dile getirdiler...
yeni baslayanlarin en buyuk sorunu plan okuyamamalaridir...oyle ki ben eli alet, edavat tutan,  egitimli, ingilizceyi de yasamimi idame ettirebilecek kadar iyi konusabilen biriyim, buna ragmen, karsima her plan cikisinda zorlanmadigimi soyleyemem, baska lisandaki bir plani elinize aldiginizda, o lisani Herne kadar iyi konusursaniz konusun, takdir edersiniz ki teknecilik kelime hazineniz yoksa hersey nafiledir......sorun bakalim ingilizcesi olan arkadaslara, hangisi arma donaniminin ingilizcesini ilk okuyusunda anlayabilmis.....tekene plani okuma ile ilgili yazmis oldugunuz birsuru sayfa, kanaatimce bu blogda yapilmis en iyi seydir, simdi gelelim yapacagim kritige....
Sevgili kardesim konuyu neden bitirmiyorsunuz ? bu, biz yeni baslayanlarin en buyuk dayanagidir inanin....artik bu konuda yaptiginiz sey sadece plani okumayi ogretmek degildir, tekne yapmayi ogretmektir.... ben sahsen bu konuyu bitirmenizin, yapacaginiz en onemli sey oldugu kanaatindeyim ....belki yanlis bir kelime kullanip kritik dedim, dilim surctuyse affola, tekrar ediyorum onemli bir takipcinizim, sesimi hernekadar duymuyorsaniz da...
Bazi seyleri ogrenip yeteri kadar bilgi sahibi olmadigim surece de beni fazla duyamayacaksiniz buyuk bir ihtimalle....
Ben bir onemli eksigi tamamlamaniz taraftariyim...size minnettar olurum kendim ve diger yeni baslayacaklar adina
Sevgiler, saygilar
Bol Denizli sezonlara
Nuran Ayvat

Mesajınızı okumaya başlarken itiraf etmeliyim ki korktum. Çünkü benim konuşma tarzımdan,samimiyetimden yanlış anlaşıldığım çok oldu.Yine acaba böyle birşey mi oldu da birisinin kalbinimi kırdım diye üzüldüm.Neyse ki durum öyle değilmiş:)

Bitiremem sebebim hem yorulmam,hemde farklı konuların araya girmesi oluyor genellikle,haklısınız sonlandırıp bitirmem gerekiyordu. Bu konuda gerekeni yapacağımdan emin olabilirsiniz,yazdığımın faydalı olması beni gerçekten çok mutlu etti :)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: benreis - Mart 11, 2015, 06:06:20 ÖS
Sevgili Volkan,
Yazima baslarkenki lisanim belki sert bir gorunumdeydi ama inan ki ve belli oluyor ki oyle degil....kisaca sunu anlatayim....aciklamalarini ve diger arkadaslarin fikir telakkileri beni 2 senedir oyle ilerletti ki, su an kesinlikle eminim, gozum kapali,  bir tekne insaasina giebilirim ve bundaki en buyuk etken de plan okumanin nasil oldugunu anlatmandan ibaret...tabii ki buna seyrettigim diger yabanci videolari da eklemem gerekiyor....
Buna ragmen hala anlamadigim seyler var...aciklig kavusturursan cok sevinirim.
Mesela plan okuma nin ilk adiminda 0 ve 0+ postalarinin ofestte okunmasindan bahsetmissin...0+ postasi C noktasinda, ofsette -10 gorunmesine ragmen neden 1,5 cm dedin anlayamadim....yarim cm. o noktada cok buyuk bir degisiklik yapmayacaktir belki bilemiyorum ama konu ofest tablosundan plani dogru takip edebiliyormuyum edemiyormuyum...budur.

2 sorum da su olacak sevgili Volkan.....bodoslamanin ic ve dis omurgaya montajiyla ilgili bir sema var...bu semayi daha yakindan, elle de olsa cizip bu sayfaya asabilirmisin lutfen, mumkunmu, teorik olarak katmanlari, distan ice dogru en genisten en dara dogru yapistirmam gerektigini anlayabiliyorum ama ic ve dis omurgayla agac parcalarinin nasil kesisebilecegini 3 boyutlu olarak gozumun onune getiremiyorum.....bu tekneyi maket olarak yapmada fayda vardir belki ancak
nasil bir olcekle yapabiliriz bu maketi...1/10 kullansam milimetreler asiri kucuk olacak oyle degil mi???
Soz sana birdahaki sefere korkutmam seni...:))))))

Saygilar
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ergun35 - Mart 14, 2015, 09:45:02 ÖS
Volkan abicim izahın için çok teşekkür ederim ben çok faydalandım kafamdaki soru işaretlerinin hepsi gitti .yalnız  yelken direği,salma,yeke  montaj ve imalatı verilmemiş onlarıda verirsen dükkanı kapatacagım şimdiden teşekkürler.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: asperger_hhs - Mart 26, 2015, 04:34:06 ÖS
Devamını beklemekteyim. Saygılar :)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mart 28, 2015, 10:02:40 ÖS
11. Plan Resmi
(https://lh4.googleusercontent.com/-u4bmLAxRFwI/VRcEd9F97TI/AAAAAAAAA5E/xK19_yRu1xY/s720/11.JPG)

Uzun süredir konuya yazmamışım.Diğer konularla ilgilenelim,başka işleri kovalayalım derken devam ettirmemiz gereken konular unutulup gitmiş.Tabi hatırlatan dostlarda olunca..

Herneyse konumuza dönelim.

11. plan resmindeyiz.Daha önceki plan sayfalarında ofset tablomuzu,postaları nasıl oluşturacağımızı,baş bodoslamayı nasıl yapacağımızı gördük. Ee bunlar tek başına tekneyi oluşturmaya yetmiyor malesef,bunların belirli bir düzende birleşmesi gerekiyor. Hıı işte bu plan sayfası o postaların hangi düzen içerisinde birleşeceğini ve neyin üzerinde birleşeceğini bizlere anlatıyor.

Plan resmini incelediğimizde en üstteki bölüm bize diyorki; Mavi çizgi KLW yani su hattı çizgisidir aman haa buna dikkat edesin öncelikle bu mavi çizgi yani su hattı yapacağın iskeleden 1650 mm yani 165 cm yukarıda düz bir hat olacak ve bu hatta göre postaların yüksekliklerini hizalayacaksın demiş.Ayrıca ofset tablosunda bahsetmiştik bizim bir C noktamız vardı. İşte C noktası burada hayati bir önem kazanıyor. Postanın omurga kısmı ile bu mavi çizgi  arasında mesafe ofset tablosundaki C noktasının ölçüleridir.Kurulum buna göre yapılır. Sonra'da bize demiş ki usta bak bu iskelenin boyuda aşağı yukarı 7200 mm yani 720 cm olmalı.Dz nin bodoslama olduğunu diğer rakamlarında postalar olduğunu söylememe gerek yok heralde ? :)

Bir altındaki şemaya geçecek olursak eğer bu bölümde de bize iskelenin tepeden bir şemasını göstermiş,eninin 100 cm olması gerektiğini,dikey kesen 6 bölüm olduğunu söylemiş ve bodoslamanın montajının yapılacağı bölümün ayrıntılı çizimini vermiş ve genişliğin 50 cm olacağını belirtmiş. (25cm bir yandan 25cm de diğer bir yandan ortaya doğru gelirsek tam ortada 50 cm lik bodoslama iskeletini oluşturabiliriz.)

Sol alt köşedeki şema iskelemizin 25 veya 35 mm X 100 mm lik kalaslardan yapılacağını,tam ortadan geçen bir gergi kullanmamız gerektiğini ve tüm bağlantıların vida ve çivi kullanarak yapılacağını söylemiş.

Sağ alt köşedeki detay hakkında inanın benimde fikrim yok muhtemelen yukarıda işaretlediği A ve B noktaları ile ilgili eğimi ayarlamaya yöneliktir.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ergun35 - Nisan 10, 2015, 09:00:36 ÖS
volkan abicim isteyenlere maket yapmak için autocad dosyasından postaların 1/10 ve 1/16 ölçeklerinde çıktılarını konu sayfasına aktarabilirim.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Nisan 10, 2015, 09:22:06 ÖS
volkan abicim isteyenlere maket yapmak için autocad dosyasından postaların 1/10 ve 1/16 ölçeklerinde çıktılarını konu sayfasına aktarabilirim.

Ee abi süper olur :) google docs ile indirme linki de saglayabilirsen tadindan yenmez.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ergun35 - Nisan 11, 2015, 09:13:08 ÖÖ
volkan abicim isteyenlere maket yapmak için autocad dosyasından postaların 1/10 ve 1/16 ölçeklerinde çıktılarını konu sayfasına aktarabilirim.

Ee abi süper olur :) google docs ile indirme linki de saglayabilirsen tadindan yenmez.

en kısa zamanda hallederim inşallah
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: cekic64 - Haziran 19, 2015, 12:53:30 ÖÖ
Değerli Volkan kardeşim, öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.  Tekne yapımında  plan okuma işi, en korktuğum yerdi. Sayende bu işide çözeceğime inanıyor, saygılarımı sunuyorum. Derslerin devamı varmı? Selamlar...
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: Irkın Çubuk - Kasım 01, 2015, 02:03:35 ÖS
Volkan Bey muhteşem bir yazı dizisi olmuş. Kendi teknemi yapmaya karar verdim ve birçok plan inceledim, video izledim ama benim için asıl önemli olan bu planı okumaktı. İlk bakışta çok karmaşık gözükse de 10dk sonra planımı artık kağıt üzerinde çizebilir hale geldim. Verdiğiniz bilgiler buişe yeni başlayanlar için çok değerli, elinize sağlık.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 18, 2016, 03:41:02 ÖS
Selamlar,

Caballero planında ki offset tablosu ile ilgili sıkıntılarım var. İlkez offset tablosundan posta çıkartmaya çalışıyorum.
Planda tablonun Dimension feet, inches and sixteethns ölçü üzerinden ölçeklendirildiği yazıyor sanırım.
AutoCAD programımı buna göre ayarlaya biliyorum ancak nasıl başlıyacağımı bir türlü çözemedim.
Height ve Widths olarak ayrılmış güzelce ama kafam çok karıştı yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler.

(http://i.hizliresim.com/6nY8L0.jpg) (http://hizliresim.com/6nY8L0)
(http://i.hizliresim.com/WYWELm.jpg) (http://hizliresim.com/WYWELm)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 18, 2016, 06:36:31 ÖS
Bu konu Mehmet Köstekçi abinin konusu,bu işi o çözer :D
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 24, 2016, 12:57:54 ÖS
Peşini bırakmıyorum ve tablonun cm versiyonunu şu anda bitirdim hemen paylaşıyorum.
Herhangi bir postayı biri nasıl çizildiğini gösterebilir mi acaba.
Teşekkürler.

(http://i.hizliresim.com/GzEEdy.jpg) (http://hizliresim.com/GzEEdy)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 24, 2016, 01:05:24 ÖS
Birde şu body planını paylaşıyım

(http://i.hizliresim.com/nrkAYl.jpg) (http://hizliresim.com/nrkAYl)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 24, 2016, 05:27:31 ÖS
Planda geçen Fairbody teknenin hangi kısmı oluyor acaba?

Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 25, 2016, 11:34:55 ÖÖ
Yine ben :)

Sanırım yavaş yavaş çözüyoruz.
Bir bakarsanız sevinirim Keel yani omurga kısmını çözemedim center line üzerinde ki keel ile birleştirirsem alakasız yamuk bir çizgi çıkıyor.

(http://i.hizliresim.com/EJbA09.jpg) (http://hizliresim.com/EJbA09)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 25, 2016, 11:52:10 ÖÖ
Abi bir üst resimde keel baya kalın görünüyor acaba hiç birşeyle birleştirilmeyecek direk omurgayamı bağlanacak ?
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 25, 2016, 12:14:25 ÖS
Abi bir üst resimde keel baya kalın görünüyor acaba hiç birşeyle birleştirilmeyecek direk omurgayamı bağlanacak ?

Sanırım dediğin doğru. Aşağıda ki görselde omurga üstüne bir parça daha koyulmuş. omurganın boşluğu olabilir acaba adı fairbody diye mi geçiyor.

(http://i.hizliresim.com/bbjZl0.jpg) (http://hizliresim.com/bbjZl0)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 25, 2016, 04:19:43 ÖS
Abi bir üst resimde keel baya kalın görünüyor acaba hiç birşeyle birleştirilmeyecek direk omurgayamı bağlanacak ?

Sanırım dediğin doğru. Aşağıda ki görselde omurga üstüne bir parça daha koyulmuş. omurganın boşluğu olabilir acaba adı fairbody diye mi geçiyor.

(http://i.hizliresim.com/bbjZl0.jpg) (http://hizliresim.com/bbjZl0)

Fair body bana tanıdık gelmedi abi bir bilgim olmadığı için yanıltmak istemem. Tahminimce dediğim gibi omurgada bitecek yeniden bir eğri eklemene gerek kalmıcak.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 31, 2016, 02:31:33 ÖS
Çözdük bu işi ya :)

(http://i.hizliresim.com/v4LjbO.jpg) (http://hizliresim.com/v4LjbO)
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: fatihmichel - Ağustos 19, 2017, 03:12:31 ÖS
volkan bey en son ders11 de resim 11 de kaldık lütfen derslere devam bende stranzdek s650 de karar kıldım sayenizde planlarıda indirdim ama gel gör ki yazılar ingilizce filanda değil polonyaca filan herhalde hiçbir şey anlamadım ben planları bakıyorum planlar bana...
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: fatihmichel - Ağustos 19, 2017, 04:00:14 ÖS
volkan diyeceğim bey lafını sevmediğinizi yeni öğrendiğim için isminizle hitap edeceğim volkan sen bu tekneyi yaptın bu teknenin s650 wregi renderi 3d autocad dosyalarını bana gönderirsen çok memnun kalacağım....
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: KARANLIK - Ağustos 19, 2017, 05:17:15 ÖS
      Bir yerlerde s650 nin Türkçeye çevrilmiş planları vardı, yanlış hatırlamıyorsam. Sitede bir arayın.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: fatihmichel - Ağustos 19, 2017, 06:06:48 ÖS
      Bir yerlerde s650 nin Türkçeye çevrilmiş planları vardı, yanlış hatırlamıyorsam. Sitede bir arayın.

çok çok teşekkür ederim ibrahim bey planları sayenizde buldum ......

bu aralar işlerim bayağa yoğun ama 2-3 ay sonra bir aksilik çıkmasa senelik izne çıkaçağım izinde mordoğanda sizi ve tekneniz RİZOLİN e misafir olmak isterim tabii sizinde uygun olmanız halinde... facebook sayfanızında takipçisiyim ...şu anda evde mini bir marangozhane kurmuş durumdayım 1-2 makinam eksik tamam sayılır

sizin tavsiyelerinizden ve sizlerin tecrübesinden istifade etmek isterim......SAYGILARIMLA.......
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: KARANLIK - Ağustos 19, 2017, 06:29:32 ÖS
   Beklerim Fatih bey.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Ağustos 19, 2017, 06:58:01 ÖS
volkan diyeceğim bey lafını sevmediğinizi yeni öğrendiğim için isminizle hitap edeceğim volkan sen bu tekneyi yaptın bu teknenin s650 wregi renderi 3d autocad dosyalarını bana gönderirsen çok memnun kalacağım....
Bende bey falan sevmem büyklerin kardeşi kücüklerinde abisi bana yeterli :)
İbrahim abi soylemis zaten Türkçe planlarin oldugunu,şuan bilgisayarim yanimda olmadigi icin cad çizimleri konusunda yardimci olamayacagim ama onlarda sitede mevcut aslında biryerlerden çıkması lazim.Yada planin orjinal sayfasinin en altında indirilebilecek dosyalar var.

Plan okumaya da musait oldugumda devam ettirmeye çalışacağım elimden geldigince farklı konulara değinmeye çalisiyorum.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: KARANLIK - Ağustos 19, 2017, 07:39:01 ÖS
  Fatih bey, s650 orjinal sayfasının altındaki dwg dosyalarını bunları gösterecek program yüklü değilse göremezsiniz. Bu konu çok taönemli değil, zira görsenizde siz bir şey yapamazsıniz. Ozalitçiye gidip sayfanın web adresini verdiğinizde onlar kendi bilgisayarlarında açıp baskı yapıyorlar. Belki tek kağıda basamayabilirler ama iki veya üç parça olarak basarlar siz onları birleştirebilirsniz. Yalnız çıktıların 1/1 olmasını istediğinizi belirtin.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 07, 2017, 09:30:42 ÖS
Uzun süredir güncelleme yapmadığım bu konuyu tamamlama anlamında bir adım daha atmak istedim. :Si Kafam onlarca tarafa ayrıldığı için haliyle konulara devam etme aralığı uzayabiliyor herkesten tekrar özür diliyorum  :crying

12-13 ve 15 nolu Plan resimleri ile devam edelim.

12-13 ve 15 nolu plan resimlerinin mantığı aynı olduğu için hepsini aynı konu içinde işlemek istedim. Bu plan sayfalarının mantığı nedir ?  Bu plan sayfaları bize güçlendirme kirişlerini nasıl döneceğimizi-yapacağımızı,bu kirişlerin ahşap ve kalınlık özelliklerini,bağlantılarının nasıl yapılacağını,vidamı kullanılacak,yapıştırılacakmı vs vs hepsinin detaylarını vermeye çalışıyor.
12 numaralı plan sayfası güverte çıtaları ile bilgi ve nasıl monte edileceğini
13 numaralı plan sayfası genel olarak havuzluk ve havuzluğun 3 nolu postaya bağlantısı ile ilgili bilgileri
15 numaralı plan sayfası ise tekne içindeki mobilya yerleşimlerinin yapılabilmesi için gerekli olan çıta montaj bilgilerini içeriyor.

(https://lh3.googleusercontent.com/RjVpAld5zGjkOPGXWME8jBb0Z7HwnFm4vCMT6VSusZEk_3jSWQGmH8KltRXrz3awRx7CLJs089lfC9MKrfdfE6jDBYg_q7eqhoifa-58wli9Hn4Tz0dPcmxtT32HYah3OAylJ_3xih9y4mMwrUTkvbe8QTC8YZvLSMCNDRDLQghrElN0Rq95qbjbcP6NQXdWgdwSCdViyMybkUtuquwuKBG0rGiGV66c_nZLxz1yDca5LsppdsGAbiwqxMVkunXiSDRNKjYSf1ZnF4Tutcw5RjlcKzZpC9N0fsSz921-rOMCSf2E2r0S5qzRBG8PsQfrkNMKbtHxmGlV57E_a0n1aqHRK8NMXnqTKj9W3bZmNIjhI3I1ybIxfvXDsCzWWI5c6B_uqupwpdKt4ec-u_T5WrN7UBmgWHxjfpNECjDPAUM80r9oGJFv8KolMt20e7re-qgiImTzbEd9bQ719xUu5-4Aeb3LamIHUJC0kjqP7keSW2XtpV2ItqqyQQW9VkjIK4YIuByOf70RLmQZ3hYTvNh3RO4hKf8KSma71YV5Crd3f5AIHWrXulos_owBZhHxEXgU74ny6zxp0tTOfHicYQ8V_LQCmLytyaH5KETdvUOtLjcGHWC2UdQsm2AefZJ5YqJ6ocjgnEN3NDEQPhjGRgec4nWs=w769-h535-no)

Bu plan sayfasından dikine ve boyuna kullanılacak ahşapların kalınlıkları veriliyor.Ayrıca kaporta girişi ve hatch kapağının destek parçalarının şekilde vebilgileri de mevcut.Planda göreceğiniz üzere çok çeşitli kalınlıkta ağaçlar kullanılmakta yerine ve yapacağı işe göre. 25x70,25x50 ,35x50,25x60 vs gibi birçok değişik kalınlık ve boyut bulunmakta.


(https://lh3.googleusercontent.com/UHI7hFNUV1pLlj6QlPe1oy9lqgmAgGsnoeBQusfzKF77YnafUiBAoXA6X-0hj1si7oS7Oyuy924AOYBZTdv77H5vdkh1QVT73jQvG5lCvf1bwJCDZe4A9jcPkLXbUc5iAsnJC6BkC-yS2DN8EapHlOpK4wSC1Un8mOgDs4lH8sQk4HDZldgAW7TGnWRlaL63TvmCFiH_NpCTi27iBka6Bvdm5Bb4LcNpVgXWDnI7UdWfn82e5bnCeT3WUvMac0zKoxWs69L-OzX-HU_sxFrKmd6iKVbFV9aYSRDjjM_AqeadOHPvDj-08jVh5BeBERLwBE4uf1Sn-T4ymbQeLHZ16NcWo87hcqGCnspm27pJQHRraMRkkwW85R4XIiLI8v61EwWnuq_tI1XlVQMzV4Ni-jNUo03W2RQkn-oqJB4IDdAfrG9ekFtn-QqkBSBjsXafHvKRoVM-vmJumjOhHw74-YryYlk0Kg5kX2JXSzt1Dg3oNcKFb0JfMHTxiC2wpRpnaA1bJe_I37c1J74uRDdvGQU0y25YCrG1e-7gVErKKw4tVASOKopxhjz__53QGKk-sUGgaPPtZ1AwJ-_him0-Is5kWovZeellRAaH-c9CT1f4gD9pFbBi5bX9S2egO8wAZjDwSWVEWiGh7bsBNQL8CwgnLQIs=w793-h559-no)

Bu planda ise öncelikle havuzluk desteğinin önemli bir bölümünü sağlayacak 3 numaralı postanın destek çıtalarının nasıl yapılması gerektiği bilgisi veriliyor. 25x50 mm boyutlarında çam kullanılması gerektiğini bize söylemiş.Ayrıca 1 ve 0+ postalarınında çıta şeması gösterilmiş. Çok basit şekiller ve anlaması kolay olan konular olduğu için çok fazla detaya girip okuyanıda sıkmak istemiyorum. Sonuçta orada ahşap kalınlıklarının benim kadar sizlerde görmektesiniz zaten. :on

(https://lh3.googleusercontent.com/BA038Ws8E7OqXub3NEEnaLQid_U0KKEzVg1HbaxBeG5puYrBmILaWrlCcxAn1o9YUD3EFJbiyjw3-W6frWkVDoxbyLgI-SUui9YKePckKeVao-jg_ADeju32V3hoL2n4phlYZ3Nx6CyEIXjgTAeMQNwtI6PscQe2NUNQYTt_7wGoAL9_BeSrTNZqsWu9ZIOCGv576yzo3fdYSkXa3uTQu4N1sJHLOl91e8-68_GUYRs2xcr4E3blubU9AjOpCwGFPQdWDWuZ4Zixo_fQqDW3xDzkfm2FheV64AoHQrfmqZ9Sr999kvgfEuQmDq_S3ILHEn-KCGLCBlj6Gim9j0QFw3ubbNMlGRev5FKAOGaKAmM1xdcmZ5iNR4B5GDFy8uqVusY0L_Q1y65sHxEUMEUsXqbQaQytA2amcpJrCdi92SUno-XkxURmYtQOeyApPHwP_j5RBxU_DHEEauAS1durdjZldqONoR74lnB47j-I2HgUZP6fUlgOS3cmP5pW6zAXunXkqKspic53sbhWgzB6TE15sgEEriLYkaKGjs7xO0gfQQvhbcy_QBsB95TksmoLby5Aqc29epaoR_r5_pZZS1xJwKeO4GtAcApQR-K4XfXXzJh34O-V8a14luA2nW4zxhxLMteh8rJLqslMfsizf5K0Ow4M=w790-h560-no)

Son plan sayfası ise iç mobilyalar ile ilgili. Sztrandek teknesinin  4 farklı iç yerleşim planı olduğu için bu yerleşim değişekte. Planların çeviricisi İbrahim abi olduğu için kendi uygulayacağı planı çevirmiş. Ondan da sağ alt köşeye not eklemiş. Diğer çeşitler için değişiklik yapmalısınız diye.
Bu plan sayfasındaki çıtaları doğru geçmezsek veya eksik geçersek iç yerleşimimiz doğru olmaz. Bu çıtalar yatak,mutfak,wc,salon vs gibi yapılar için ana taşıyıcılık yapacak olan desteklerdir.Yine bu plan sayfasında da uygun kalınlıklar,neresinin kapalı neresinin açık olacağı gibi iç yapının yatay olarak gerekli olan bilgileri verilmiştir.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: senmisin33 - Mayıs 09, 2018, 10:45:40 ÖÖ
merhaba

pekiştirmek için aşağıdaki örneğe benzer bir kaç örnek daha verebilir misiniz?

  ''Gelelim C noktamıza. 0 postası için C noktasını konuşursak ve tekneyi suda hayal edersek  0 postası su hattının  50 mm yani 5 cm üstünde konuşlandırılacakmış anlamını çıkartırız.Zaten tek + değerimiz bu diğerlerinin hepsi - değerlikte ve su hattının altında konuşlandırılıyor. 0+ postasının ise su hattı çizgisinden -15 mm yani 1.5 aşağıda konuşlanacağını bize ofset tablosu söylüyor''

Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: fatihmichel - Temmuz 04, 2018, 11:09:10 ÖS
unuttum sanmayın ilgiyle takipteyim deerslere devam....
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: bulentk - Temmuz 13, 2018, 05:57:50 ÖS
Emeğine sağlık :) Sana sorduğum bir yığın soru geldi aklıma bunlara bakarken :)

Ben bu teknenin maketini yaptım plan okumayı anlayabilmek için. Şimdi her kısmı çok daha rahat anlıyorum, çok daha bilinç sahibi oluyor insan. Maket yapımı oldukça iyi pratik yaptırıyor :)

Haklısın, belki de en sağlam yöntem önce maketini yapmak. Maket yapmayı nereden öğrendin?
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: devrimg - Şubat 23, 2019, 04:34:01 ÖS
Hocam merhaba,

Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim, elinize sağlık.
Çalışmak için ekleri indirdim 1 den 15 e kadar fakat 14. Sayfa mevcut değil? Eklemeyi mi unuttunuz acaba, ya da ben mi göremedim?
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: vlkanaydin - Şubat 24, 2019, 07:35:35 ÖS
Hocam merhaba,

Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim, elinize sağlık.
Çalışmak için ekleri indirdim 1 den 15 e kadar fakat 14. Sayfa mevcut değil? Eklemeyi mi unuttunuz acaba, ya da ben mi göremedim?
Teşekkürler.

Merhabalar

Büyük ihtimal 14. sayfa çok yüzeysel ve eklenmeyi gerektirmeyecek bir sayfa olduğu için eklememişimdir.Eğer sizi zorlayan veya anlamadığınız noktası varsa bu sayfanın seve seve açıklarım.
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: bluewolf89 - Nisan 19, 2020, 01:23:39 ÖS
selamlar bende s650 yapmak istiyorum ve elle model yerine bilgisayarda 3d modelleme yapacağım. Rica etsem 16-22 arası sayfalarla ilgili yorumlardada bulunabilir misiniz ?
Başlık: Ynt: Tekne İnşa Planı Nasıl Okunur? Görsel Dersler
Gönderen: canini - Nisan 18, 2021, 10:11:49 ÖS
Su hattı ile omurganın en dış kısmını anlıyamadım. bir görselle destek verebilir misiniz?