Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => 'DIY' Kendin Yap => Konuyu başlatan: ErsanAkpınar - Mayıs 09, 2018, 12:22:54 ÖS

Başlık: Kevlar ile benzin tankı yapımı
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 09, 2018, 12:22:54 ÖS

Selam,

Takip ettiğim bir arkadaşın yapmış olduğu çalışmayı paylaşmak istedim çok hoşuma gitti.
Teknenin şekline göre benzin tankı yapmış.

Anladığım kadarı ile strafor kalıbı kevlar kumaş ile kaplayıp deliyor sonra da içine asiton döküp straforun erimesini sağlıyor.
Daha detaylı şekilde açıklama yapılırsa sevinirim ayrıca Kevlar bizim kullandığımız örgü elyaf kumaştan farklı sanırım san ki karbon fiber gibi.
 


https://www.youtube.com/watch?v=s6sCbE0eteY
Başlık: Ynt: Kevlar ile benzin tankı yapımı
Gönderen: sessizsakin - Mayıs 09, 2018, 01:14:28 ÖS
Kevlar karbon fiberden oldukca farkli. cam fiberden de oldukca farkli.

Kevlarin bilinen guclu ozellikleri :
1 - oldukca esnek.
2 - yuksek isiya dayanikli.
3 - asinmaya ve kopmaya oldukca dayanikli.

Oldukca esnek olmasi sebebiyle, konstruksiyon elemani olarak pek tercih edilmez.

Genelde isiya karsi dayanimi ve kopyama karsi dayanimi sebebiyle tercih edilir.

Benzin deposu yapiminda kevlar tercih etmenin baslica sebebi deponun delici nesneler darbeler yada asinma ile delinmemesi olabilir.
Bunun disinda benzin deposu icin pratik bir sebep goremiyorum.

Kopmaya ve asinmaya dayanimi sebebiyle kursun gecirmez yeleklerde ana onleyici malzeme olarak kullanilir. Tabi sadece kevlardan gomlek yapar giyerseniz kursunu da yersiniz. kevlarin kursun gibi delici nesneleri de gecirmemesi icin uygun bir tasarimla kullanilmasi gerekir. yoksa pek basarili olmayabilir.

Genelde dekoratif, isi ve asinmaya karsi bariyer yada delinmeye karsi tercih edilmiyorsa buyuk olasilikla bilgi eksikliginden bosa harcanan para denilebilir kevlar icin. Cunku guclu oldugu konular disinda kevlarin yerine cam elyafi kullanmak daha mantikli olur. Hemen hemen ayni neticeye cok daha ucuz yolla ulasabilirsiniz.

F1 arabalarinin yakit tanklari genelde kevlar kapli olur. Bazi kucuk pahali ozel ucaklarin ve savas ucaklarinin da. Boylece delinme sonucu tehlikeler meydana gelmez. Ya da en aza iner.

Tekneyi dusunuyorum. Simdi teknenin icinde muhtemelen dibinde, eger yakit tankina birsey olmussa, tekne de ortadan ayrilmis olma ihtimali var sanki :)
Teknesi olmayan bilmeyen ve ne zaman tekne sahibi olacagi belli olmayan birine gore deposu konusunda cok attim tuttum ama, bakinca ben kevlari cok gereksiz gordum yakit tanki icin. En azindan teknede.


Deriden yapilmamis kaliteli motosiklet ekipmanlarinda surtunmeye karsi bariyer olarak kullanilir mesela kevlar kumas. Pantolonunuz kevlar degilse, motordan dusup kicinizi asfalta surtunce totonun yarisi asfaltta kalirken diger yarisi da surtunmeden dolayi kizartma olmasin diye kullaniliyor :D

Başlık: Ynt: Kevlar ile benzin tankı yapımı
Gönderen: celenoglu - Mayıs 09, 2018, 03:51:48 ÖS
Kevlar, esnek ve cam elyafına göre daha güçlü, bu nedenle daha hafif malzeme ile güçlü yapı oluşturulabiliyor, uçaklarda kullanılıyor. Yarış teknelerini hafif olsun diye yapıyorlar, eğilip bükülmeye esnek ama boydan uzman yapmıyor, bu nedenle halat yapımında da kullanılıyor.  Benzin deposu için cam elyafı fazlası ile yeterlidir. Yapanın nedenlerini yine de dinlemek isterim.
Başlık: Ynt: Kevlar ile benzin tankı yapımı
Gönderen: ErsanAkpınar - Mayıs 09, 2018, 04:09:18 ÖS
Benim anlamadığım iki depo ayrı nasıl birbirine bağlanıp benzin çekebiliyor.
Başlık: Ynt: Kevlar ile benzin tankı yapımı
Gönderen: sessizsakin - Mayıs 10, 2018, 01:19:38 ÖÖ
yandan actigi deliklerle birbirine bagliyor. 8:36 ve 8:43 de gorunuyor sanirim o baglantilar.