Gönderen Konu: Boya Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 8308 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Boya Nasıl Yapılır?
« : Ağustos 11, 2011, 06:36:29 ÖS »

Boyama İşlemi Öncesi Hazırlıklar
1- Uygun mevsimi seçmek. Dikkate alınacak etmenler; yağmur, rüzgar, sıcaklık. Yağmurlu ve çok sıcak bir hava olmamalı. Sıcaklık 10 ile 30 ˚C arasında olmalıdır. Sıcak yaz aylarında güneş altında çalışmak sağlığımız için zararlıdır. Hafif rüzgarlı, ılıman bir hava boyanın kurumasını kolaylaştırır, ancak rüzgarlı bir hava çalışma koşullarını ağırlaştırır.
2-Uygun tarihi, saati belirlemek; boyama sistemini aksatmayacak şekilde zamanlama yapmalıyız. Boyama işlemi kesinlikle yarım kalmamalıdır.Kaynakwh: 
3-Çalışma ortamını hazırlamak; gereksiz, çalışmamızı engelleyecek malzemeyi kaldırmalı, mümkün olduğunca rahat bir çalışma ortamı oluşturmalıyız. Çevreden toz gelmeyecek gölge bir yer seçilmeliyiz.
4-Kullanılacak malzemeyi önceden tedarik etmeliyiz. Malzeme ve aletleri kolay erişilebilir bir yerde mümkün olduğunca bir arada bulundurmalıyız. Malzeme aramak için çalışmayı yarıda kesmek hem boyama işleminin verimini düşürür, hem de gereksiz yere sinir harbine sebep olur.
Artık boyama işlemine başlayabiliriz.

Ahşap Teknelerde Boyama Sistemleri
Ahşap tekneler boyanırken iki ayrı durumda farklı yöntemler uygulanır. Eski boyalı ahşap yüzeylerin yeniden boyanması ve yeni ahşap yüzeylerin boyanması.

YENİ AHŞAP YÜZEYLERİN BOYANMASI
Yüzey hazırlığı ve temizliği: Boya sisteminin yüzeye yapışmasını arttırmak için temizliğin çok iyi yapılması gereklidir. Deterjanlı su ile yıkama yapılması tavsiye edilir. Özellikle yüzeydeki budak ve reçineli kısımları mümkünse kimyasal maddelerle çözünüz veya yakınız ve selülozik tiner ile iyice siliniz. Yüzeydeki toz, yağ ve kirleri temizleyiniz. Tam düzgün bir yüzey için zımpara yapınız. Zımparayı ağacın suyu yönünde yapmak daha uygundur. Astar uygulamadan önce, ahşabın lifleri arasına girerek ahşabın direncini ve astarın yapışmasını arttıran, bakteri, küf ve mantarın olumsuz etkilerini azaltan koruyucu özellikte bir doyurucu ve koruyucu malzeme kullanmak, sonucun mükemmelliğini garanti eder. Bu iş için genellikle bezir kullanımı yaygındır. Bu ise önemli bir hatadır. Çünkü bezir bakteri üremesi için uygun ortam yaratır. Bu yüzden uzmanlar bezir kullanılmasına kesinlikle karşılar. Koruyucu olarak özellikle teknelere yönelik hazırlanmış suya karşı mukavemeti olan, suyun geçirgenliğini önleyici ürünleri tercih etmeliyiz. Bu amaçla üretilen poliüretan bağlayıcılı ahşap astarları tercih edilmelidir. Tercihe göre bir ya da iki kat uygulanabilir. Tüm boyama sistemlerinde öncelikle primer boya uygulanmalıdır. Ancak üzerine uygulanacak macun ile uyumuna dikkat etmelidir. Ağaç yüzeylerde poliüretan macunların en iyi sonucu verdiği unutulmamalıdır.

YENİ AHŞAP YÜZEYLER İÇİN BOYAMA SİSTEMLERİ
1- Teknenin Sualtı (karina) Boyama Sistemleri:
Tek komponentli ya da çift komponentli olmak üzere iki şekilde uygulama yapılabilir. Tek komponentli sistem, çift komponentli sistemlere göre daha az maliyetli ve daha pratiktir. Ancak daha dayanıklı bir boyama yapmak istiyorsak çift komponentli sistemleri tercih etmeliyiz.

1.a-Tek Komponentli Boyama Sistemi:
1-Yüzey hazırlığı yapıldıktan ve astarı çekildikten sonra ilk yapılacak olan; özellikle ahşap teknelere yönelik olan ürünlerden iki kat zehirli boya astarı çekmektir. Katları çekerken ince çekmeliyiz ve daha önce belirttiğimiz uygun olan zımpara ile her katta zımpara ile yoklama çekmeliyiz. Böylelikle çektiğimiz katların ileride kabarmasını önlemiş ve de pürüzsüz uygun yüzeyler hazırlamış oluruz. Zehirli boya astarı olarak klor kauçuk reçine bağlayıcılı ürünler örnek olarak verilebilir. Bir denizcinin çevreci davranması da önemlidir ve bu nedenle aldığımız ürünün TBT(Kalay) içerip içermediğine de dikkat etmemiz yerinde bir davranış olur. Bakır oksitli zehirli boyaları tercih edebiliriz.
2-İki kat antifouling boya çekilir. Boyayı da astar gibi ince çekmeliyiz. Uygun boya zımparası ile ilk katı güzelce zımparalamalıyız.
Mantık olarak, sualtı (karina) kısmını en son boyamalıyız. Her yerde olduğu gibi teknelerde de boyama işlemine yukarıdan başlanır. Zehirli boyanın özelliğine göre teknemizi uygun süre içerisinde denize atmalıyız. Bu konuda boya etiket bilgilerine harfiyen uymalıyız. Zehirli boyanın çok katlı çekilmesi, boyanın yararlı ömrünü uzatır.

1.b-Çift Komponentli Boyama Sistemi:
1-Yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra; su geçirmeme özellikli iki komponentli epoksi bağlayıcılı zehirli astar boya iki kat çekilmelidir.
2-Ardından yine iki kat, çift komponentli epoksi bağlayıcılı, yüksek su geçirmezlik direncine sahip özelliklerde bir macun çekilmelidir.
3-Bir kat sentetik polimer bağlayıcılı ince bir astar atılmalıdır.
4-İki kat antifouling özellikte boya çekilmelidir.
Tüm katlar ince çekilmeli, ara katlar uygun zımpara ile zımparalanmalıdır.

2- Teknenin Su üstü Boyama Sistemleri:
2.a-Tek Komponentli Boyama Sistemi:
1- Yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra; alkid esaslı ya da poliüretan bağlayıcılı bir astar atılır.
2- İki kat poliüretan bağlayıcılı son kat boya çekilir. Boya çeşidi önceden verdiğim bilgiler ışığında seçilmelidir.
Bazı boyalar birbirlerinin üzerine uygulandığında diğerlerinin özelliklerini bozarlar ve kötü görünüme neden olurlar. Bu nedenle atacağımız astarla ve eğer önceden kalma bir boya üzerine çalışıyorsak, önceki boya ile kullandığımız boyanın uyuşmasına dikkat etmeliyiz. Genellikle vinil boyalar diğer boyalarla uyuşmaz. Özellikle epoksi boyalarla kullanılmaz. Epoksi boyayı vinil boya üzerine uygulamak için alttaki vinil boyayı iyice zımparalamak gerekir. Ancak epoksi boya üzerine vinil boya tatbik edeceksek epoksi boyayı tamamen kazımalıyız.

2.b-Çift Komponentli Boyama Sistemi:
1- Bir kat iki komponentli epoksi astar çekilir.
2- İki kat poliüretan esaslı iki komponentli astar çekilir.
3- İki kat uygun özellikte (iki komponentli epoksi bağlayıcılı son kat boyası tavsiye edilir.) son kat boya çekilir.

ESKİ BOYALI AHŞAP YÜZEYLERİN BOYANMASI
Yüzey hazırlığı ve temizliği: Eski boya artıkları ve yosunlar temizlenir. Temizleme işlemi için, daha önce boyama aletlerinde anlattığımız yöntemlerle; ıspatula, jet motoru, iskarpela, sistre gibi boya kazıyıcılar, gerektiği yerlerde de boya sökücü kimyasallar kullanılarak temizlik işlemi yapılır. En son, boyamadan önce boyanacak yüzey tinerli bez ile silinmeli ve basınçlı su ile yıkanmalıdır. Temizlik işinden sonra ahşabın ortaya çıktığı bölümlere poliüretan bağlayıcılı ahşap astarı (primer boya) çekilir. Ahşap astarının kapatmadığı çukurluklar, aralıklar ve çatlaklar ıspatula ile iyice macunlanarak doldurulmalıdır. Macun muhakkak astardan sonra uygulanmalıdır. Aksi takdirde ham ahşap, macun içindeki reçineyi emerek yapısının bozulmasına neden olabilir. Macun kuruduktan sonra zımpara yapılır. Sonra zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar çekilir.

ESKİ AHŞAP BOYALI YÜZEYLER İÇİN BOYAMA SİSTEMLERİ :
1- Teknenin Sualtı (karina) Boyama Sistemi:
Yukarıda anlatılan yüzey hazırlığından sonra iki kat antifouling boya çekilerek boyama işlemi tamamlanmış olur.

2- Teknenin Su Üstü Boyama Sistemi:
Yukarıda anlatılan yüzey hazırlığından sonra iki kat uygun özellikte poliüretan bağlayıcılı son kat boya çekilir.

Boyama Sistemleri İçin Son Söz:
Dikkat edilirse yukarıda anlattığımız sistemler uygulanmakta olan sistemlere göre daha fazla kat boya uygulamalarını ve çok katlı boyama sistemlerini içermektedir. Bu sistemler biraz daha uğraştırıcı ve maliyetli gibi gözükse de, asıl uygulanması gereken sistemlerdir. Sistemi uygulamaya alıştıkça daha rahat edecek ve sağladığı yararlarla yüzleşince çabalarınızın ve paranızın boşa gitmediğini göreceksiniz. Önemli olan sistemi tatbik ederken, yaptığımız uyarıları dikkate almanızdır. Çok katlı sistemler iyi uygulanılırsa boya kabarmaları ve boya kalkması dediğimiz sonuçlara rastlanmaz. Kalın çekilen az katlı boyalar kabarmaya ve bozulmaya elverişli katmanlardır. Kullanacağınız boya seçimi çok önemlidir, seçilen boyanın etiket bilgilerine göre zamanla kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz, ancak anlattığımız bazı temel uygulamaların dışına çıkmamaya özen gösterin.

Boya Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1-Boya yanıcı ve parlayıcı özellikte tehlikeli bir kimyasaldır.
2-İçerdiği maddeler sağlığa zararlıdır ve uzun süre kapalı ortamda teneffüs edilmemelidir.
3-Boya yaparken, kendimize olduğu kadar çevremize de dikkat etmeliyiz. Boş kutuları, kullanılmış fırçaları ve diğer bütün çöplerimizi denize ve doğaya zarar verecek alanlara atmamalıyız.
4-Boyayı yeterli ve gerektiği kadar kullanın, israftan kaçının. Boya miktarını hesaplarken boyayacağınız alanı bilmelisiniz. Karina yüzeyinin alanını şu formülle kolayca hesaplayabilirsiniz:
Yaklaşık karina alanı = su hattı boyu X su hattı eni X 0,7
5-Fırçanızı tinerle temizlemeden bırakmayın.
(Bakınız : Fırça)
6-Boya kutunuzda artan boya eğer uzun süre kullanılmayacaksa; sentetik özellikte olan astar, vernik ve boyaların üzerine 1 cm kadar tiner ilave edilip karıştırılmadan kutu kapağı sıkıca kapatılmalı ve donmayacak bir yerde saklanmalıdır.
7-Yeni açılan boya kutusu açılmadan önce kesinlikle çalkalanmamalı ve hızlıca karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde oluşacak köpükler ileride boyayı uygularken size çok sorun yaratır ve boyanın kalitesini bozar.
Son söz ; Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır, her ustanın da boyama stili ve sistemi farklıdır. Önce de söylediğim gibi boyacılık zor zanaattır, ancak zamanla siz de bu teknikleri öğrenerek ve uygulayarak kendi tekniğinizi yaratabilirsiniz. Bunu yaparken şu sözü de aklınızdan çıkarmayın; "müzikte yeni notalar, denizde de yeni rotalar aramayın"
Tüm denizcilerimizin pruvası neta olsun.
 

Mert Boyacılık bilgi ve yazısına başvurulmuştur.



KAYNAKLAR:
1. DENİZCİLİK DERGİSİ. Mart-Nisan2004. YIL:3, SAYI : 15
2. DKK HİDROGRAFİ NEŞRİYATI. 1979.TÜRKİYE LİMANLARINDA FOULING VE BOURING ORGANİZMALAR
3. DYO BOYALARI BOYA KATALOĞU
4. HÜSEYİN TAYLAN.OCAK2002.ATILIM BASKI LTD.ŞTİ.TEKNELERDE BAKIM VE ONARIM
5. JOTUN YAT BOYALARI BOYA KATALOĞU
6. JOTUN YAT BOYA SİSTEMLERİ KLAVUZU
7. MORAVIA YAT BOYALARI BOYA KATALOĞU
8. MORAVIA YAT BOYA SİSTEMLERİ KLAVUZU
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
31 Yanıt
18875 Gösterim
Son İleti Haziran 21, 2023, 07:25:35 ÖS
Gönderen: cherhem
4 Yanıt
10899 Gösterim
Son İleti Nisan 02, 2014, 09:05:59 ÖÖ
Gönderen: osmanuysal
0 Yanıt
6178 Gösterim
Son İleti Ocak 02, 2017, 12:14:01 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
1 Yanıt
7104 Gösterim
Son İleti Ağustos 15, 2017, 06:11:43 ÖS
Gönderen: KARANLIK
2 Yanıt
3940 Gösterim
Son İleti Eylül 03, 2017, 09:06:29 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
7 Yanıt
11558 Gösterim
Son İleti Mart 24, 2021, 04:16:52 ÖS
Gönderen: servet
2 Yanıt
5491 Gösterim
Son İleti Aralık 09, 2019, 09:46:32 ÖS
Gönderen: Sunay Gönenden
3 Yanıt
3663 Gösterim
Son İleti Temmuz 08, 2020, 09:13:51 ÖS
Gönderen: celenoglu
14 Yanıt
3313 Gösterim
Son İleti Temmuz 22, 2020, 09:33:37 ÖÖ
Gönderen: khbilen