Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Tekne Yapım Rehberi => Kullanılan Malzemeler => Konuyu başlatan: Kaptan Reşat - Ağustos 26, 2018, 12:51:32 ÖS

Başlık: Poliüretan Deniz Tutkalları
Gönderen: Kaptan Reşat - Ağustos 26, 2018, 12:51:32 ÖS
poliüretan deniz tutkallarını denedinizmi?Ne kadar güvenilir ve suya tahammülleri nedir?
Başlık: Ynt: Poli üretan deniz tutkalları
Gönderen: KARANLIK - Ağustos 26, 2018, 02:30:55 ÖS
     İç mekanlarda kullandım, halen de iç mekan işlerinde kullanıyorum ama epoksi kadar sağlıklı değil; zorlayınca ayrılıyor.
Başlık: Ynt: Poli üretan deniz tutkalları
Gönderen: sessizsakin - Ağustos 27, 2018, 11:23:12 ÖÖ
Poliuretanin saglam yapismasi icin yapisma yuzeylerinin birbirine bosluksuz temas etmesi cok onemli. Ustelik preslemek sart. Eger yuzeyleri birbirine presleyemiyorsaniz cok dandik bir yapistirici. Presleyebiliyorsaniz cok guclu.

Poliuretanlar mantiken suya cok dayanikli olmasi lazim. Genel poliuretanlar suya ve kimyasallara mukemmel dayanikli diye pazarlaniyor. Her materyal su emer. Epoksiler ile poliuretanlar arasinda su emme bakimindan pek fark gorunmuyor. ikisi de %1 - %5 arasi su emme oranina sahip gibi gorunuyor etraftaki bilgilere gore.

Simdi buradan yuruyecek olursak, Mantiken poliuretanlarin su altinda performans kaybinin cok dusuk olmasi lazim. Zamanla da onemli bir kayip olmamasi lazim gibi geliyor. Ama sabah sabah ben de merak etip turkce kaynaklardan bi deniz tutkallarinin teknik verisine bakayim dedim. 10 kadar farkli pdf'e ulassam da hepsinin icerigi ayni yerden kopyalanmis. Yani muhtemelen poliuretan deniz tutkali ureticilerinin cogu bile bu dediginiz durum hakkinda bilgi sahibi degildir.

Hic bir ekstra faydali bilgi sunmayan yukaridaki paragraftan sonra, benim fikrim epoksi su altinda saglam diye biliniyor ve poliuretan deniz tutkali ise saglam mi degil mi bilinmiyor. Kendi imkanlarimizla test etsek de teknik veriler uretemeyecegimiz icin bence risk almamakta fayda var.

Ama dogrudan suya maruz kalmadigi, arada bir suya maruz kaldigi durumlarda uzun yillar performans kaybetmeyecegini dusunuyorum.

Ustelik deniz tutkali diye satilanlar sanirim tek komponentli oluyor hep. Benim bildigim ( dogrulugundan emin degilim ) cift komponentlilere gore daha zayif oluyorlar.
Başlık: Ynt: Poli üretan deniz tutkalları
Gönderen: celenoglu - Ağustos 27, 2018, 03:05:13 ÖS
Poliüretan, arada aşırı boşluk olmamak ve preslenmek kaydıyla ahşabı çok iyi tutar, Küçük boşlukları da doldurur ama tam öpüşmesi daha iyidir. Su altı kesimlerinde de kullanılabilir. Poliüretan kürlenmesi su buharına yani suya bağlıdır, böyle bakılnca çift komponentli gibi düşünülebilir. Bir  komponent sudur. Epoksi de iyi bir yapıştırıcıdır, özelliği ise su ile reakbet etmesidir, yani ıslak bir zemine epoksi tutunmaz, epoksili bir zemine ise su giremez.
Başlık: Ynt: Poli üretan deniz tutkalları
Gönderen: yalova77 - Ağustos 27, 2018, 09:29:01 ÖS
ben ilk satın aldığımda iki kontrplak parçayı işkence ile sıkıp yapıştırdım düzgün yüzey olunca mükemmel yapıştı. satın aldığım firmada satıcıya tekne yapımında kullanacağım deyince üşenmedi üretici firmaya telefon açtı firma yetkilisi ile görüştürdü adam büyük garanti verdi.tam bu işler için üretiyoruz dedi. ben gövde kontraları hariç her yerde kullandım. gözlemlerim sağlıklı yapışma yapıyor. düzgün olmayan yüzeylerde kullanmadım. son bir not şeffaf ve sarı renk olanları var sarı olanları iyi sonuç vermiyor.