Gönderen Konu: Galvanik akım ve korozyon  (Okunma sayısı 3712 defa)

amatordenizci

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Ad Soyad: bulent
  • Bulunduğu İl: izmir
  • Doğum Yılı: 1963
Galvanik akım ve korozyon
« : Haziran 18, 2014, 06:55:39 ÖS »

Galvanik Korozyon Galvanik korozyon elektrik potansiyelleri birbirinden farklı iki metal iletken bir sıvı içine daldırıldığında ve elektriki olarak birbirine bağlı iken oluşur. Aslındayapılan işlem bir pil yapmaktır. Galvanik korozyon için iki şartın yerine gelmesi gerekir:
- Metaller iletken bir sıvı içinde bulunacak
- İki metal birbirine elektriki olarak bağlı olacak Galvanik Korozyon Nasıl Oluşur? Galvaniz -Paslanmaz Çelik (Galvanik Korozyon)Hakkında yani temas edecek veya kablo ile birbirine bağlanacak.
Teknede bu koşulların yerine gelmesi oldukça kolaydır. Deniz suyu iyi bir iletkendir ve su altında değişik metalleri birbirine bağlayarak kullanırız. En güzel örnek ise pervane şaft ikilisidir. Biri paslanmaz çelik diğeri ise bronzdur. Bu iki metalin potansiyelleri birbirinden farklı olduğu için birbirlerini etkilerler. Bu nedenle korunmaları gerekir. Galvanik korozyondan korunabilmek için elektrik iletisini engellemek için boya kullanılabilir Galvanik Korozyon Nasıl Oluşur? Galvaniz -Paslanmaz Çelik (Galvanik Korozyon)Hakkında ancak deniz içinde hareket eden pervane ve şaft boyayı uun süre koruyamalar. Bu nedenle birbirlerini etkilemelerini egellemek için potansiyeli daha fazla olan bir metali pervane şaft ikilisine bağlamak gerekir. Tutyalar denizde kullandığımız gerekli metallerden daha yüksek potansiyellidir. Böylece pil oluşması u metal parçası ile olur. Elektrik akımı tutya üzerinden geçeceğinden tutya erir diğer metaller ise zarar görmez. Bu nedenle pervane veya şaftınız üzerine tutya takmanız önerilir. Tutyaların ömrü toplam metalin 1/3 oranında erimesi ile bitmiş sayılır ve değiştirilmeleri gerekir. Galvanik korozyonun oluşabilmesi için iki metalin elektriki bağlantısı olması gereğinden bahsetmiştik. Bu nedenle aynı marinada bağlıiki tekne arasında elektriki bağlantı olmadığından galvanik etkileşim olmaz. Bu nedenle komşunuz olan bir alüminyum teknenin veya bakır perçinli ahşap bir teknenin sizin teknenizi etkilemesi mümkün değildir. Teknenizin su altındaki metal kısımları sahil elektriği aldığınız kablnun toprak hattına bağlıysa ve yakınınızdaki tekne de toprak hattını kendi su altı metallerine bağlamışsa pil etkisi oluşabilir. Bu koşullarda galvanik korozyndan etkilenemek için toprak hattınıza galvanik izolatör taktırmanız gerekir. Böylece iki tekne arasındaki elektrik bağlantısı kesilmiş olur. Pik döküm salmalar ve kurşun salmalar galvanik korozyona karşı korunma gerektirmezler. Bu metaller teknenizdeki diğer metallerle genellikle elektriki olarak bağlı değildir. Eğer şaftınızı Galvanik Korozyon Nasıl Oluşur? Galvaniz -Paslanmaz Çelik (Galvanik Korozyon)Hakkında su giderlerinizi kablo ile topraklama amacı ile birbirine ve salmaya bağladı iseniz koruma için tutya gerekebilir. Eğer elektriki bir bağlantı yoksa salma üzerine takacağınız tutya aşırı bir şekilde erise de galvanik olarak bir koruma sağlamayacaktır. Oluşan sadece sizin koyduğunuz tutya ile salma arasında pil etkisi oluşmasıdır ve tutya eriyecektir. Bu nedenle eğer salmanızı diğer su altı metallerine veya sahilden gelen elektrik hatttının toprak hattına bağlamadı iseniz tutya kullanmayınız.

öncelikle galvanik korozyon olması için elektirik akımının olmasına gerek yoktur. iki farklı metal çifti bir araya geldiğinde elektrokimyasal gerilim serisine bakıldığında eğer aralarında potansiyel farkı var ise yani biri diğerine göre daha soy bir metal ise bu durumda korozyon hücresi oluşacak ve daha az dirençli olan malzemede yenim (korozyon) daha fazla oluşacaktır. örneğin çeliğe civatalı bir birleştirme yaptınız ve kullandığınız civata da diyelim ki bakır. bu durumda bakır malzeme daha dirençli olduğundan çelik malzemede korozyon daha fazla oluşacaktır. sizin durum da buna benziyor. yani farklı iki malzeme kullanılması nedeniye ortamda galvanik korozyon oluşmuş.. bu tür çalışma ortamlarında
tasarım yapılırken galvanik dizide birbirlerinden uzak metal veya alaşimlarin eşlenmesi olanaklar ölçüsünde önlenmeye çalişilmalidir. yani ya her ikiside paslanmaz olmalı ki daha doğrudur..Sağlığın söz konusu olduğu yerlerde kesinlikle paslanmaz çelik öneririm ha biraz pahalı olabilir ama çok daha uzun sürelidir ve güvenlidir. Ancak yinede bu tür bir eşleşmeyi yapmak zorunda kalırsanız yalitkan conta veya ara parçalari kullanarak izole edilmelidir. Veya korozyonu dan korumamnın en basit yöntemlerinden birisi olan yüzey kaplama yöntemi olan koroyona uğrayan yüzeyi boyamayı kullanabilirsiniz. Conta kullanıldığı zamanda bu sefer eğer iyi bir yalıtım yapılmazsa orda ki su birikintisi nedeniyle aralık veya çukurcuk korozyonu dediğimiz korozyon türü de ortaya çıkabilir ama diğeri kadar kısa sürede malzemenin bozulmasına neden olmaz.

Sizin anlattıklarınızdan çamur vb. söz konusu ise ortamda galvanik korzoyonun yanında mikrobiyolojik korozyonda etkili olabilir.

Alıntı Ahmet Çelenoğlu


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
1379 Gösterim
Son İleti Ekim 08, 2021, 05:31:19 ÖS
Gönderen: sessizsakin