Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Soru-Cevap => Konuyu başlatan: serdaraysun - Haziran 04, 2015, 05:16:46 ÖS

Başlık: çelik gövdeli veya demir den yapılma tekneler hakkında ??
Gönderen: serdaraysun - Haziran 04, 2015, 05:16:46 ÖS
bu sitede çelik malzemeden yapılma hiç tekne yok şimdiye kadar kimse böyle bir tekne yapmayı denememiş bu sitede yelkenli olarak bir örnek olsaydı fikir edinebilmek için çok güzel olurdu böyle bir yelkenli tekne yapım aşamalarını amatör olarak yapan bir link veya bir kaynak bilen arkadaşimiz varsa burada paylaşirsa gayet güzel olur .. bu arada alüminyum teknelerde var ama onlar konu dişi çünki maliyetleri astronomikk amatörlere uygun degil gerçi demirde pek ucuz sayılmaz ama genede düşüncelerinizi bekliyorum
Başlık: Ynt: çelik gövdeli veya demir den yapılma tekneler hakkında ??
Gönderen: vlkanaydin - Haziran 04, 2015, 06:31:50 ÖS
Amatorler daha cok 4-7 metre tekneler ile ugrasir.Hem maliyet hem ustunden gelinebilir metrelerdir bunlar. Sac tekneler icin ise 9+ yapmak gerekir saglikli bir performans icin.Ayrica iyi bir kaynak makinesi,cesircesit demir kesiciler,oksijen kesici vs gibi maliyetli alet edevatlara da ihtiyac va.Benim gibi 50 liralik dekupaj,20 liralik zimpara birde 90 liralik vidalama ile bitirmeniz imkansiz. Bu sebepledir ki metal teknelere amatorler degil hedefi olanlar(dunya turu vs gibi ) veya hastalari daha da veya  isi gucu demir,kaynak,sac ile ilgili olanlar yanasiyor.
Başlık: Ynt: çelik gövdeli veya demir den yapılma tekneler hakkında ??
Gönderen: celenoglu - Haziran 04, 2015, 07:05:13 ÖS
Çelik tekneler gerçekten amaca uyugn olacaksa 12m veya üstü olmalı. Saç kalınlığı teknenin çok ağır olmasına neden oluyor, bu nedenle ancak 12 m ve üstünde yapılması iyi oluyor. Aynı fiberglass tekneler gibi içinde ciddi bir omurga sistemi olmadan saçlar kaynatılarak yapılıyor.  Kaynak içinse mutlaka kalınlık gerekiyor. Üstlerinin galvaniz veya epoksi ile kaplanması gerekiyor, bu da ancak tekne bitkten sonra mümkün oluyor ve çizilme ve çarpmalara bağlı olarak bu koruyucu tabak gidince paslanma başlıyor ve saç inceliyor. Genelde bu inceltme macun ile doldurularak gideriliyor ve belirli bir süre sonra tekne gövdesi çok fazla inceliyor.

Benim aklıma hep otomobil imalatı gibi bir tekniğin uygulanıp uygulanamayacağı gelmiştir. İnce saçtan basılmış, yer yer kıvrımlarla veya içeriden omurga ile deteklenmiş paslanmaya karşı gerekli önlemleri alınmış bir teknenin mümkün olup olmadığını düşünürüm. Böyle bir tekne düşük maliyetli ve düşük fiyatlı olurdu, aynı otomobil gibi daha kısa bir kullanım hayatı olmasına rağmen fiyatı nedeni ile kullanılabilir olurdu.
Başlık: Ynt: çelik gövdeli veya demir den yapılma tekneler hakkında ??
Gönderen: serdaraysun - Haziran 04, 2015, 07:13:33 ÖS
aslında buna benzer bir şey yapan mutlaka yurt dişinda birileri vardır ama ulaşmak çok zor birde zaten çelik tekneyi yapmanın amacına ters düşebilir ''uzun mesafeleri güveli geçmek '' bu amac dolurltusunda olmaz bence sert denizlerde herşey başina gelir ozman anladıgım kadarıyla bu işinde içinden çikmak zor ve 4 ile 7 yıl arasında olan oluyor tekneye degeri yarıya iniyor saglamlıgıda ...