Gönderen Konu: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri  (Okunma sayısı 14882 defa)

osmanuysal

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 1.028
  • Sevme dünya beni , seviyorum seni...
  • Ad Soyad: Osman Okan Uysal
  • Bulunduğu İl: adana
  • Doğum Yılı: 1979
  • Tekne Adı: TURNA
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #15 : Şubat 15, 2014, 10:21:47 ÖÖ »

Uzun zamandır siteye giremiyordum , bir baktım bu konu...

Herkesin değerli fikirlerini paylaştığını görüyorum ve tüm yazıları bir bir okudum. Bende daha önce çeşitli hak arama girişimlerinde bulunan biri olarak rahatlıkla aşağıdaki sıralamayı izlememiz gerektiğini söyleyebilirim.

* İlk olarak Volkanın hiçbir çatının altına girip orada faaliyet gösterme hakkındaki düşüncesi tamami ile doğrudur. ADF elbette değerli bir kurumdur onu asla kötülemek istemem ama bir amatör denizci belgesinin verilmesi ile ilgili sınavı bile elinde tutamamış , rüştünü ispat edememiştir.

* İsmail abi bu iş olacakca eğer , sen bu işin arkasında isen eğer , bizlerde seninle aynı görüşlerde isek eğer , belki kısa bir dönemde bu çabalarımızın sonuçlarını göremeyebileceğimizi ama ileri nesillere , yani bizlerle aynı sorunları yaşaması muhtemelen olan yeni denizcilere altında mücadele edecekleri gerçek bir yapı bırakmak bile bu ile bir yerden başlamak demektir. O nedenle bu işi , bu zamana kadar yapılmadığı için , ya biz yapacağız , ya biz yapacağız.

* Bu arada öneriler arasında , bazı yetkili kurumlara , kişilere ve olası yetki sahibi olabilecek kişilere mail atmak gibi öneriler inanın artık bana sıcak gelmiyor. İnsanlar bu tarz şeylere artık pek ilgi göstermiyor. Biz eğer bir dava sahibiysek ve bunu demokratik yollardan çözecek isek kendimize bir çatı edinmeliyiz , zamanla üyeler toplamalıyız , cüzide olsa aidat veya bağış toplamalıyız (isterse aylık 1 TL olsun) bunların yönetimini en en en en şeffaf hali ile ortaya koymalıyız vs. vs. vs. Böyle yapılaması gereken yüzlerce iş var ve evel allah hepsini yaparız.

* Birde tabi sorunumuzu doğru analiz etmek var , neden 50.000 kişi civarında insanın küçük teknesi olan varda bunların hepsinin bağlama sorunu yok acaba , ben bu zamana kadar bırakın bini 100 adet bile bağlama sorunu ile ilgili dilekçe , mail , başvuru yapıldığını hiç sanmıyorum.

Bana sorarsanız klasik "Türk tipi denizcilik" bu sorunun cevabı olarak karşımıza çıkar.
Şöyleki ;

* Vatandaş genelde teknesini çeker , bir yere bırakmaz , çünkü onunla gelip gidip her zaman ilgilenemez , şu hani 50.000 rakamı varya , kesinlikle onun 40.000 bini çekilen , garajda muhafaza edilen teknelere aittir.

* Vatandaş , genel olarak bir tekne sahibi olmayı keyif meselesi olarak addeder, çileye dönüştürmek istemez , bu nedenlede keyfi bir yerlerde yemek yemekten , biraz sinema , biraz AVM alışverişi yapmaktan fazla öteye geçemeyen vatandaşın tekneden beklentisi , az para harcasın , sorun çıkartmasın , iki balık tutayim , üç bira içeyim sınırında kalmaktadır.

* Vatandaşta en temel deniz bilinci dahi yoktur. Deniz vatandaş için mesire yeri , tatil beldesi , gelip geçici güzelliktir. Devamı hep kara hep karadır , bu nedenle daha denizcilik bilinci doğmamış bir bebekken bizlerin bu vatandaşa bir üst aşamaya geçin dememiz biraz anlamsızdır.

* Vatandaş , ekonomiye bakar her zaman, bir düşünsenize , adam belkide ayda bir teknesini arabasına aldığı 50 TL'lik LPG :)))))) ile çekip sahile götürecek , bir iki arkadaş (tabi onlarda hamiş familysından) denize indirecek , üçbeş saat balık tutacak veya deneyecek , bir iki birşeyler içip geri yallah eve dönecek , DENİZİ GENEL OLARAK BU ŞEKLİ İLE ALGILAMAYA ÇOK YATKIN , HATTA GENETİK BİLE OLABİLECEK BİR TOPLUMUN , bağlanma yeri sorunu yokturki , sizce varmıdır... Olsa idi kesinlikle kaçakta olsa bir çözüm üretecek toplum yapısında olduğumuzu düşünüyorum ben.

Yukarıda belki biraz karışık izah ettim arkadaşlar ama özetle demek istediğim şuydu aslında , bu mücadele gerçekten zor ve çetrefilli yollardan geçiyor , bu işe ilk gönül verenlerin bir çözümü bırakın bir çözüm alameti bile göremeyeceği yollardan geçiyor ama diyelimki bizler göremedik ileriki nesillere bir alt yapı mirası bırakmayı göze almaktan geçiyor... Bu günlük , yarınlık bir mesele değil bu aslında , insanlar dünya üzerinde 12000 yıldır varmış , eh biz Türklerinde o kadardır olduğunu varsayarsak , Milletimizin 12.000 yıldır aynı sorundan müzdarip olduğunu ben kesinlikle söylerim. Biz denizci bir millet değiliz , önce denizci bir milletin temel taşlarını atmamız lazım.

osmanuysal

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 1.028
  • Sevme dünya beni , seviyorum seni...
  • Ad Soyad: Osman Okan Uysal
  • Bulunduğu İl: adana
  • Doğum Yılı: 1979
  • Tekne Adı: TURNA
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #16 : Şubat 15, 2014, 10:33:50 ÖÖ »
Bu arada sorunun gerçekten çok derinlerde olduğunu acı ama gerçek bir örnekle anlatayim sizlere ;

Bir kaç yıl önce 600 yıllık imparatorluğun sarayına yani Topkapı sarayına gittim , orada bir saltanat KAYIĞI vardı ama bir saltanak KADIRGASI , TEKNESİ falan filan hiçbirini duymadım , görmedim... Adam gibi teknesi olan ilk lider Atatürk'tü bu toprklarda , sonramı , İsmet İnönü , Celal Bayar falan , hepsi bizler gibi yarım pabuç yörük... :))))

Son olarak İsmail abi , şu resimli Kayığımla barınmak istiyorum yazısı varya , birazda bundan çıktı alayim ben , sen Nisan'da bu yana doğru geliyorken liman liman dağıtırsız , ne dersin.

Aslında bir filimde görmüştüm , bir kampanya için , küçük el ilanları hazırlıyorlardı ve onları küçük şişelerde denize açıldıkları yerlerde atıyorlardı , ilanlar sahile vurdukça insanların ve basının ilgisi artıyordu falan filan işte , bizde böylemi yapsak... Madem sen İstanbuldan , İskenderuna kadar geleceksin , algı yaratabilme açısından iyi olur gibi ne dersin :))))

ismailoruc

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 1.133
  • Ad Soyad: İsmail Oruç
  • Bulunduğu İl: İstanbul
  • Doğum Yılı: 1960
  • Tekne Adı: Devekuşu-2
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #17 : Şubat 28, 2014, 11:18:54 ÖÖ »
Dün Hava soğuktu. Sokakta top oynayan çocuklarda yoktu ki yaşlı bir emekli olarak ,kaçan toplarını alıp kesme tehditinde bulunarak vakit geçireyim.
Aklıma Ulaştırma bakanlığına birşeyler sormak geldi ve kafama takılan soruların birkaçını Ulaştırma bakanlığına sordum. Aynı zamanda Başbakanlık BİMER e de ilettim. Bakalın sorularıma cevap vereceklermi?
Su sabah önce başbakanlığın başvurumu almış olduğuna dair mail aldım. Ancak Ulaştırma bakanlığından bir ses yok derken ikinci mail düştü. Bunu ve sorduğum soruları sizlerle paylaşmak istedim.
Bugün hava güzel Çocuklar top oynamaya çıkarsa mesele yok. Kimseye bulaşmam .Söz. :D

bilgiedinm​e (bilgiedinme@udhb.gov.tr)
Kişilere ekle
10:50
[Bu iletiyi gelen kutunun en üstünde tut]
Kime: ismailoruc5@hotmail.com
Bilgi: bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr
bilgiedinme kişisinin resmi
Sayın İsmail ORUÇ,
 
Başbakanlıktan ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza yönlendirilmiş olan başvurunuz incelenmiş olup; başvurunuzda da belirttiğiniz üzere aynı başvuru 27.02.2014 tarih ve 106295 sayı ile Bakanlığımız bilgi edinme sistemine de yapmış olup, tarafımızdan ilgili birimlerimize gereği yapılmak üzere yönlendirilmiştir. Başvurunuzun hangi aşamada olduğunu, belirtilen linkten Başvuru Sorgulama kısmından verilen tarih ve sayı ile sorgulayabilirsiniz. Cevap ilgili birimce iletişim adresinize/mail gönderilecektir.
Bilgilerinize..

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 
Kimden: bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr [bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr]
Gönderildi: 28 Şubat 2014 Cuma 09:34
Kime: bilgiedinme
Konu: Başvurunuz..

TARİH/SAYI: 27.02.2014 / 201859 SAYIN İSMAİL ORUÇ T.C. Kimlik No: .................. Adres: Uçmakdere köyü Şarköy TEKİRDAĞ E-Posta Adresi: ismailoruc5@hotmail.com 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesi çerçevesinde tarafınıza yönlendirilmiştir. Bilgilerinizi rica ederiz. Başvuru : Ulaştırma , Denizcilik bakanlığının web sitesinde yayımlanan Sektör raporunda 2023 hedeflerinde belirtilen Amatör Denizci sayısının birmilyona ulaştırılması ve her 75 kişiden birine bir tekne hedefinden bir amatör denizci olarak mutlu oldum. Ancak bugun itibarıyle yaklaşık 50 bin olan özel tekne sayısına bağlanma imkanı olan yaklaşık 15 bin olan marina kapasitesi ve 40 bin teknelik balıkçı barınağı kapasitesi malumunuzdur.
Hülasa
1- mevcut durumda özellikle büyük şehirler ve turizm bölgelerinde yetersiz olan bağlanma kapasitesi nasıl çözülecektir? 2- Bağlama sıkıntısının çözümünde marina yapımı plan hedeflerinde olmasına rağmen mevcut fiyat politikaları nedeniyle küçük tekne sahipleri için daha ekonomik bağlanma yeri imkanı nasıl sağlanacaktır?
3- 30 bin civarında olan 0-9 metre arası tekne sahipleri nin teknelerini ekonomik fiyatlarla bağlama imkanları için neler yapılacaktır?
4- İlave edilecek olan 950 bin teknenin sizce boy ve değeri ne olacaktır ve olmalıdır? İthale hayanan pahalı tekneler mi yoksa daha ucuza alınabilinecek daha küçük teknelermi?
5- Sizce Amatör denizciliğimiz bugün fuarlarda sergilenen milyon dolarlık teknelerle mi? yoksa özellikle gençlerin edinebileceği veya kendi yaptıkları küçük teknelerle mi olacaktır?
 Saygılarımla arz ederim
İsmail Oruç
Not: Ulaştırma bakanlığına da 106295 başvuru numarasıyla müracaat ettim
T.C. BAŞBAKANLIK Bilgi Edinme Birimi Başbakanlık Merkez Bina Bakanlıklar 06573 ANKARA Ayrıntılı Bilgi İçin İrtibat: Ş.Köymen Telefon: 0 312 422 37 19 Faks: 0 312 422 26 67 E-posta: bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr Elektronik ağ: www.basbakanlik.gov.tr

osmanuysal

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 1.028
  • Sevme dünya beni , seviyorum seni...
  • Ad Soyad: Osman Okan Uysal
  • Bulunduğu İl: adana
  • Doğum Yılı: 1979
  • Tekne Adı: TURNA
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #18 : Mart 01, 2014, 09:26:38 ÖÖ »
İsmail abi , rast gelsin.

ABİ SENİN KAFAN BİRAZ RAHATLASIN , EGE , AKDENİZ SEYRİNİ TAMAMLA İNŞALLAH , SONRASINDA  ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ DERNEK KURALIM BİZ ABİ...

BENİM ELİM TAŞIN ALTINDA OLACAK SÖZ.

VOLKANIN , MEHMET ABİNİN , SERVET ABİNİN , SEDATIN ELLERİNİDE ZORLA SOKARIZ...

DERNEK KURMAK ÇOK BASİT. KANARYANIN SARI TÜYÜNÜ SEVENLERİN BİLE DERNEĞİ VAR NEREDEYSE.

ismailoruc

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 1.133
  • Ad Soyad: İsmail Oruç
  • Bulunduğu İl: İstanbul
  • Doğum Yılı: 1960
  • Tekne Adı: Devekuşu-2
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #19 : Mart 04, 2018, 04:15:13 ÖS »
Bu konu tıkanmış kalmış galiba.
Osman ın fikirlerine katılmamak imkansız.
bu arada bildiğim kadarıyla birkaç dernek kuruldu. hatırladığım kadarıyla biri barınak derneği, tuzla amatör denizciler derneği diğeri de dadd. bilmediğim başka dernekler de kurulmuş olabilir.
http://www.adbder.org/
http://www.tuzlaamatordenizciler.org.tr/
https://www.denizlerdeyiz.org/

Konuyu biraz sulandırayım.
tek bir merkezde dernek kurup şubeler açarak mı ilerlemek yoksa ihtiyac duyulan her yörede o yörenin insanları tarafından dernekler kurup daha sonra bir çatı altında birleştirmek?
sizce hangisi?


KARANLIK

  • Onursal Üye
  • ***
  • İleti: 1.905
  • Ad Soyad: İbrahim Şevki Karanlık
  • Bulunduğu İl: IZMIR
  • Doğum Yılı: 1954
  • Tekne Adı: S/Y RÜZOLİN
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #20 : Mart 04, 2018, 05:01:22 ÖS »
   İsmail, amatör denizcilik dağınık bir yapı; dernekçilik, zor ve meşakkatli bir iş. Zaman istiyor, para istiyor. Bir de bu dağınık yapıyı bir araya getirip, birleştirmek çok daha da zor. Şu platformda yılardır bir aradayız, kaç arkadaş yüzyüze geldik. Kimimiz İstanbulda, kimimiz İzmirde, Antalya, Ankarada. Bırak şehirler arasını, aynı ilde bile her birimiz bir tarafta, bir araya gelemiyoruz. İstanbulda gene bir araya gelebiliyorsunuz toplu taşıma vs ile, burada, KH Bilen  yanıbaşımda, Urlada. Aramız elli km. görüşemedik daha. DADD birşeyler yapmaya çalışıyor, internetten takip ediyoruz ancak. Burada, hanımlara bir dernek kurduk el emeklerini degerlendirsinler diye, sağdan sola 1.5 yukardan aşağı 1 km lik yerde bile kör topal gidiyor. Dernekçilik zor iş.

tcgberk

  • Çırak Rehber
  • ****
  • İleti: 163
  • insanlar 3e ayrlır,yaşayanlar,ölüler ve denizciler
  • Ad Soyad: Tunç Aş
  • Bulunduğu İl: istanbul
  • Doğum Yılı: 1974
  • Tekne Adı: CJ 3B WILLYS
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #21 : Mart 07, 2018, 10:30:23 ÖÖ »
Ülkemiz de Amatör denizcilik hakkında bazı tespitler yaparak başlamak istiyorum.

Toplam 67000 adet tekneye sahibiz. Bu teknelerin 26000 i 5 metreden küçük, 30000 adedi 5-9 mt arası ve kalan 11000 adedi de 10 metre ve daha üzeri boyda(Yabancı bayraklı tekneler hariç). Toplam içindeki Balıkçı teknelerinin sayısı da yaklaşık 12000 adet.

İç sulardakilerde dahil 341 adet balıkçı barınağı mevcut ve kapasitesleri 37000 tekne civarında. Marinaların toplam kapasitesi de yaklaşık 15000 civarı. Marinalarda bağlanan teknelerin büyük bir çoğunluğunu uyguladıkları fiyat politikasıyla doğru orantılı olarak ya yabancı bayraklı tekneler ya da boyu 10 metrenin üzerinde tekneler oluşturmakta.

Öncelikle bu rakkamları vermemin nedeni en büyük sorunun teknelerin barınma sıkıntısı olmasından dır. Bunun dışında mavi kart uygulamasından tutun barınak ve marinalardaki bağlama ücretleri, tekne satınalmalardaki banka kredisi zorluklarına kadar irili ufaklı yüzlerce sorunla karşı karşıyayız. Denize ilgisi olan ve tekne sahibi olmak isteyen vatandaşımızın hayallerini ertelemesine  bu sıkıntıların  en büyüğü olan barınma yeri sıkıntısı neden olmaktadır.İkinci el bir otomobil fiyatına küçük te olsa bir tekne sahibi olabilme imkanı olan onbinlerce kişi, neredeyse tekne fiyatını bulan yıllık marina bağlanma ücretleriyle karşılaşınca hayallerini ertelemek hatta vazgeçmek zorunda kalıyorlar.

Bu sorunları hemen her dost meclisinde, forumlarda  daima konuşmamıza rağmen kısa vadede bir çözüm olasılığı yok. Çünkü sorunun çözümü devletten gelmek zorunda. Barınma yerlerini inşa etmek devletin işi. Bu arada devlet bağlama kütüğü harcı olarak bizlerden yılda yaklaşık 18 milyon(eski parayla 18 trilyon) gelir elde etmekte ve bunun karşılığında da bizlere herhangi bir hizmet veriyormu?  ben görmedim.

 Biz, kısıtlı imkanları olan vatandaşlar olarak ne yapmalıyız? Denizle ilgili hayallerimizden vaz mı geçelim? Sesimizi de duyan pek yok. Bu işleri yoluna koymak devleti yönetenlerin insiyatifinde olduğuna göre sesimizi onlara nasıl duyuralım?

Benim nazicazene önerim bu sıkıntıyı yaşayanların kendi ilinde ilçesinde beldesine Amatör Denizci Dernekleri kurarak kurulan bu derneklerle  mevcut Amatör Denizcilik Federasyonuna katılarak (ADF kabul etmez ise başka bir federasyon oluşturarark)  baskı gurubu oluşturmaktır.

Dernek, Kaydı kuydu,yönetimi, üye ve yöneticilerin egoları uğraşılması hem kendi içinde hem de yasal yükümlülükleri açısından zor iş. Ancak doğru planlanırsa ve adımlar en baştan doğru atılırsa yapılmayacak bir iş de değil. Zaten doğru ve planlı çalışmayan bir sivil toplum kuruluşundan da baskı gurubu oluşturması pek beklenemez.

Bu dernekler taşın altına herkesin elini koyması şartıyla ,aynı zamanda özlenen, olmadığından dem vurduğumuz deniz kültürünün oluşturulması ve gelişmesinde de büyük rol üstlenebilir ve bunu pekala da başarabilirler, yeterki planlı, doğru ve özveriyle çalıştırılabilsinler.



istanbuldan antalyaya 2013 yılında taşındığımda 7.60 teknemi de beraberimde götürdüm .
inanır mısınız antalya merkezde bağlamaya yer yoktu.
2013 yılında aylık 600 lira isteyen kale içi marina ,1100 tl isteyen antalya limanı,
sonra balıkçı barınağına gittim ...bilirsiniz onlar daha samimi sıcak eski kurtlardır...yat limanlarının istediği özelliklere en boy yükseklik olmasına rağmen buradaki başkan tekneyi de görmek istedi ...sonra anladım ki teknenin ŞEKLİNE  göre fiyat verecekti . senin derdini anladımn ben diyerek oradan çıktım .ve yaklaşık 6 ay teknem karada evin önünde (ki böyle bir şansa sahip0tim çok şükür) bekledi ..hırsız girdi v.b .
krom vardevela yaptıacağım...3 mm et kalınlığı olsun çapı 50 mm olsun 316 olsun boyu da şu kadar diyorum ...adam bana tekneyi görmem gerek diyor ...
bahousa gidiyorsun ...tekne için mutfak bataryası alacağım ...marine kısmında 60 tl ...mutfak su filtrelerinin orada aynı ama aynı musluk 15 tl ...
led lamba alacaksın ..marine kısımda 80  tl elektrik kısmında 10 tl...civata vida pul her şey 3 katı farklı ...bütün esnaf maalsef böyle
şimdi...
başta devlet baba
balıkçı barınağındaki reis
yapı marketçi
nalbur
sonra bu fiyatlar neden bu kadar yüksek diye yakınırken kolunu teknesinin parmaklığına dayamış seni tiksinti ve acıyla karışık bir bakışla süzen 15 metrelik teknenin sahibi ...herife senin teknenin pruvası ne taraf desen bilmiyor ...tutmuş bir kaptan teknesiyle oynuyor...kaptan da çoğu zaman balıkçı veya güverte lostromosu ...onun da 2 günde g...tü kalkıyor zaten ...
yani arkadaşlar 3 tarafı denizlerle çevrili memlekette sırtını denize dönüp oturan millet oldukça bize sikktin sene barınak falan gelmez ...2009 da teknemi aldım...yıl 2018 ...tek bir milim ilerleme yok
pruvanız neta deniziniz sakin olsun

Hakan Alten

  • Yeni Rehber
  • **
  • İleti: 19
  • Ad Soyad: Hakan Alten
  • Bulunduğu İl: İzmir
  • Doğum Yılı: 1971
Ynt: Amatör Denizciğin Sorunları Hakkında Tespit ve Çözüm Önerileri
« Yanıtla #22 : Mart 28, 2018, 10:49:13 ÖS »
Ben nacizane  bu konuda biraz çuvaldızı kendi kendimize batırmamız gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki;
Yukarıdaki serzenişleri okuduğumuzda hepimizin sıkıntılarının hemen hemen aynı olduğu açık bir şekilde görülüyor zaten. Ancak maalesef ki çözüm önerileri konusunda gerçekçi tek bir  öneri ortaya koyamıyoruz. Çünkü teşhisimiz yanlış. Ben bir kamu çalışanı ve bu konuların merkezine yakın biri olarak bürokrasi sorununun bu işin ikinci kısmında olduğunu düşünüyorum. Bizler -hepimiz- denize gönül veren tüm dostlar, şunu çok iyi anlamamız gerekiyor ki ne yaparsak yapalım bu bürokrasiyi aşma yada zayıflatma gibi bir şansımız hiçbir zaman olmayacaktır.Çünkü biz millet olarak bürokrasiye aşığız. Bununla yaşamaya alışmalıyız.
Bizim esas sorunumuz denizi batıda plaj ve lüks yatlar yada kuzeyde ise hamsi olarak algılamış olmamız.
Yıllarca  hepimize pompalanan bu algı, (Karadeniz'i tenzi ediyorum) denizcilik sektörünün belirli bir elit gurubun eline geçmesine neden olmuş, denizciliği bir zengin uğraşı haline dönüştürmüştür. Bunu denizle, tekneyle uğraşan hepimizin çok iyi bildiği bir konu olduğu da tartışmasızdır.
Hal böyle olunca da denizcilik pahalı bir uğraş olmaktan kurtulamamıştır. Hepimiz herhangi bir ürünün önüne "Marin" ifadesi  konulduğunda fiyatının otomatikman  3 katına ,5 katına çıkıverdiğini yakından bilmiyor muyuz? Amatör tekne yapmaya niyetlenenlere gerekli malzemeleri sayarken, Cam Elyaf Polyester demek yerine Fiber Glass, Su Kontrası demek yerine Marin Kontraplak, vs.,vs....  dememiz de hep bu yüzden değil midir? 5 TL.lik bir plastiğe sırf marin diye 15 dolar ödemek zorunda kalan insanlar yine bizler değil miyiz?
İşte kritik soru burada saklı... Hangimiz buna karşı tepki koyabiliyoruz? Hangimiz itiraz edebiliyoruz ? Bunu sadece "piyasa böyle ne yapalım kardeşim" deyip geçiştirdiğimiz sürece bizim bu yukarıda saydığımız hiçbir sorunun çözümü olmayacaktır. Çünkü bu iş hep "Zengin İşi" olarak bir gurup elitin tekelinde sürdürülüp gidecektir. Bu elit gurup bize 5 TL.lik malı 50 TL.ye satacak, bizler 6 metrelik kayığımıza Balıkçı Barınaklarının bir köşesinden bile bir yer bulamazken bu arkadaşlar en lüks marinalarda keyif çatmaya devam edeceklerdir. Tabi ki bizlerde böyle forum sitelerinden bağırıp çağırmaya....


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
6885 Gösterim
Son İleti Ağustos 12, 2011, 07:31:30 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
0 Yanıt
11409 Gösterim
Son İleti Şubat 02, 2012, 04:17:25 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
1 Yanıt
3353 Gösterim
Son İleti Ekim 08, 2012, 12:16:38 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
14 Yanıt
21715 Gösterim
Son İleti Ağustos 15, 2016, 05:10:26 ÖS
Gönderen: Aysegulunlu
14 Yanıt
9272 Gösterim
Son İleti Ocak 08, 2014, 09:30:08 ÖS
Gönderen: harunm
11 Yanıt
6428 Gösterim
Son İleti Ağustos 20, 2016, 02:10:58 ÖÖ
Gönderen: ssb
74 Yanıt
11502 Gösterim
Son İleti Temmuz 05, 2020, 07:30:44 ÖS
Gönderen: KARANLIK
3 Yanıt
2128 Gösterim
Son İleti Şubat 03, 2022, 10:06:41 ÖÖ
Gönderen: khbilen
0 Yanıt
906 Gösterim
Son İleti Ekim 06, 2023, 10:54:50 ÖS
Gönderen: vlkanaydin