Gönderen Konu: El Dekupajı  (Okunma sayısı 6629 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
El Dekupajı
« : Ağustos 10, 2011, 03:31:49 ÖÖ »


İnce parçalarda oyma veya eğmeçli kenar kesme işlemlerinde kullanılan küçük tip bir makinedir. İki çeşidi vardır.

1-Masa tipi dokupaj makinesi masa üzerine bağlanabilecek şekilde ayaklı ve üzerinde tablası vardır. Küçük testere laması iki ucundan bağlıdır. Şekilde görüldüğü gibi altta bulunan motorun verdiği zikzak hareketle kesim işimi görür. Ayrıca yukarıdaki boyundan aşağıya inen hortum ile iş üzerine verilen hava talaş birikmesini önler.

2-El Dekupaj oyma makinesinde küçük şerit lama makineye bir ucundan bağlıdır. Alttaki çelik saç siperi, makineyi dayatıp sürerek çalıştırmaya yarar. Makine ters çevrilip tablası üstte gelecek şekilde tezgaha bağlanarak da iş görebilir.
Testere laması değiştirilerek çelik saç ve alüminyum plakalarda kesilebilir. Bu küçük el dekupaj makinesinde 25-40 mm. kalınlığına kadar ağaç kesilebilir. Makine ağırlığı 1.600-1.900 kg. olup alüminyum gövdelidir. Dakikada 3200 zikzak hareketi yapabilir.


Eskiden kullanılan dekupaj tekniği , elde kullanılan testerelerdi ve küçük ve ince bıçaklıydı. Daha modern olanları ise sonradan kullanılmaya başlanan elektrikli testereler oldu. Çoğu marangoz alet takımında dekupaj testeresi bulundurur. Birçok farklı materyali (plastik, metal, ahşap vb.) kesmeye yarayan bu testerelerin her bir farklı materyal için farklı bıçakları bulunmaktadır. Çoğu dekupaj testeresinin üzerinde hız ayarı vardır. Sert kesim veya yumuşak kesim ayarları da vardır ayrıca hız ayarının yapılabiliyor olması, kesim için belirlenen malzemenin istenilen şekilde kolaylıkla kesilmesini sağlar. Metal levha vs. keserken levhayı masa üzerinde hem güvenlik önlemi olarak hem de düzgün kesilmesini sağlamak için gergin tutmak gereklidir.

Dekupaj testeresinin en etkili özelliği, ince plakalardan ve dekupaj testere uçları ile tahtalardan vb. şekilli parçalar çıkarmasıdır. Diğer testereler gibi, dekupaj testeresini de kullanırken, güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi şarttır.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kesim yaparken yanlışlıkla testerenin elektrik kablosunun kesildiği çok görülmüştür. Bu tarz kazalardan korunmak için dikkatli olmak gerekir. Dekupaj testeresi kullanımında güvenlik önlemleri almak şarttır. Bu önlemler; işe başlamadan önce yapılması gereken kontroller, kullanım talimatlarının dikkatlice okunmuş olması, koruyucu baret, kulaklık, gözlük, eldiven, toz maskesi giyilmesi, bıçağın titrekliğinin kontrolü, gerekiyorsa bıçağın değiştirilmesi, güvenli çalışma ortamının sağlanması vb.dir. Ayrıca kesim yaparken bir tezgah kullanılması da hem güvenlik açısından hem de düzgün kesimler yapabilmek için oldukça gereklidir.

DEKUPAJ TESTERESİNİN KULLANIMI

Dekupaj testeresiyle, el kullanmadan düz bir kesim yapmak oldukça zordur, ancak diğerlerine nazaran daha pahalı olan pandül dekupaj testeresi kullanılırsa, düz bir kesim el kullanmadan elde edilebilir. Büyük ve derin kesimler, ileri dereceli beceri gerektirir ve ilk başlangıçta gözden çıkarabileceğiniz eşyalarla işe başlamak daha iyi olabilir.

Eğimli dekupaj testereleri, 45 dereceye kadar fonksiyon gösterebilir. Bu açıyı ayarlarken vidaları çıkarıp yeniden monte etmek gerekebilir, ancak yeni modellerde açı ayarlamak için oldukça hızlı mekanizmaların bulunmasından dolayı, bu ayarın manuel olarak yapılması gerekmemektedir.

Dekupaj testerelerin kullanımının püf noktalarından birisi keseceğiniz malzemenin cinsi ve kalınlığına göre testere bıçağı seçmeniz olacaktır. Aleti çalıştırmadığınız zamanlarda fişten çekmelisiniz. Bıçak değişimini yaparken eldiven kullanmalısınız. Bıçağın iyice yerine oturduğundan ve bu işlem sırasında aletin elektrikle bağlantısı olmadığından emin olmalısınız.

Malzemelerin kesimini yapmadan önce işkence denen aletlerle sabitlemeniz gereklidir. Böylelikle kesim sırasında hiç oynama olmaz ve rahatlıkla istediğiniz şekilde kesimler yapabilirsiniz. Kesim yapacağınız yüzey üzerinde testere bıçağına zarar verebilecek malzemeler bulunmamalıdır .
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!