Gönderen Konu: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?  (Okunma sayısı 14768 defa)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #30 : Ocak 02, 2018, 03:28:01 ÖS »

Çıta konusundaki itirazlarımı kısmen geri alıyorum. Hobicilerde standard kesilmiş çıtalar varmış. 2 x 2 mm ye kadar var. 4 x 4 mm x 100 cm 10 adet 10 lira. Bana 120 cm lazım bir miktar, bir ona bakmak lazım. Yukarı doğru kısalıyor boylar; bir de hangi ağaç daha uygun sağlamlık bakımından. Uçak yapıyor olsam hafif olacağı için kesin balsa derdim de, sağlamık için yine balsa mı, ıhlamur, ya da çam??

Tam hesap yapmadım ama, 300-400 kadar çıta gerekebilir. Artı yapıştırıcı vs.

Kanadı tümden karbon fiber iskelet yapsam galiba aynı fiyata gelecek :) Orada da CNC'de karbon levhadan profil kesime fahiş fiyat istiyorlar. Daha doğrusu fiyat 50 tl gibi de levha çok pahalı.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #31 : Ocak 06, 2018, 10:24:29 ÖÖ »
Doğadaki her malzeme yeterince ince ve uzun olduğunda esniyor. Ama karbon esnemesi beklenecek en son malzemelerden. ince levha veya ince çubuklar esniyor. ama azcık kalınlık verdiniz mi keçi inadı var. kırılırım gene de esnemem der. Hele ve yapmak imkansız.

İskelet niyetine koyacağınız karbon fiber çok mantıklı olmaz. Uçak kanatlarında koyulan boyuna kirişler genelde kanada dikey binen yükün tamamını karşılıyor. Kanadın geri kalan ( isimlerini tam bilmiyorum, ) aerofoil kesitleri sadece kanadın o kısmına binen yükü alıp bu kirişe aktarıyor ve sadece o kısım kadarlık dayanıklı olsa yetiyor.

Ancak dolu ahşap bir kanadın ortasına karbon çubuk koyarsanız şu olacak.

Yük bindiğinde ahşap oldukça esnek, karbonfiber de oldukça inatçı ve esnemez olduğu için yükün az bir kısmı ahşabı esnetmeye giderken, karbon fiber esnemediği için kalan bütün yük ona binecek. O da kanadın ebatlarını düşündüğümüzde ince ve zayıf. çok geçmeden kırılacak ve kanadın içinde sadece yer kaplamış olacak. daha sonra gelen yükler neticesinde ahşap esneyerek yükü absorbe edecek. Boşuna araya karbon çubuk masrafı sokmuş olacaksınız. Bu benim öngörüm :)

Aralarda kalacak çıtaları daha kalın, kenarlarda ve dış yüzeyde kalacak çıtaları daha ince yapabilirsiniz.
Çok süper kaliteli keresteye ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. budaksız olsa çoğu ahşap iş görür sanırım. balsa hariç :D

Genelde mekanik veriler bakımından huş baya iyi değerleri var gibi duruyor.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #32 : Şubat 06, 2018, 04:51:45 ÖS »
Bu konuya epey ara vermiştim. Çıta konusunu çok düşündüm ama, hem ekonomik olmayacak hem çok daha fazla uğraştıracak. Yine ucuz ve kolay çözümü seçtim, başta düşündüğüm 4mm kontrplak katmanlardan kanat yapmak.

Arka kanat tasarımı farklı idi aslında, ona da üşendim. Aynı kanat tasarımını küçültüp ters çevirip kullanmaya karar verdim, o şekilde satılan hydrofoil'ler var, bu neden olmasın dedim.

Kanadın kamburu için düşündüğüm basit kalıbı oluşturmakta kullanacağım tabaka ile birlikte toplam iki tabaka (1.70 x 2.20 m) aldım. 4mm. Telefonda aradığımda Rus marin var demişlerdi. Bugün almaya gittiğimde ellerinde bir tek BAHAR  marka birşey vardı. Marin konusuna hiç garanti veremedi. Damgası falan da yok. Uzatmadım, aldım. Tabakası 80TL, ikisi 160 TL.

CNC kesim için ilk başta düşündüğüm tek kanat işi yaklaşık 20metre idi, ve yine yaklaşık 20 lira tutacaktı. Bugün bir küçük kanat ekledim, herhalde 15 metre falan vardır. Bir kalıp için düşündüğüm düz parçaları da CNC'de kestiler, normal adi hızar yokmuş, o da yaklaşık 20 metre tuttu. Fiyatı metre değil, dakika üzerinden. 75 dakika tutmuş, hepsine 75 TL verdim.

CNC makinayı da yakından inceledim. Yapacağım makina için fikir edindim. İzmir'de gerekli tüm parçalar (ille de kit halinde değil, tek-tek) satılıyor. İyice düşünüp taşınıp son tasarıma karar verip birine başlarım. Elimdeki iki eksen çalışıyor, programı epey ilerlettim. Üçüncü eksen niyetine bir solenoid bobin mıknatıs koydum. Bir de kalem bağladım mı, oldu size 2D x-y çizici.

Biraz da ahşap fotoğrafı...













Kanatlar da kabaca şöyle birşey olacak:




Tabii daha yapıştırma, törpüleme, zımpara; sonra epoksi ve elyaf kaplama ves işleri var..

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #33 : Şubat 08, 2018, 07:33:23 ÖS »
Izmirdeki firmalar pek ekonomik degil. istanbuldaki firmalardan farkli urun satmiyorlar.
Ankarada cetinkaya otomasyon ve istanbulda sahin rulman makul kalite malzemeleri uyguna satiyor. Sahin rulman, cetinkaya otomasyon ile ayni kalitede urunleri daha uyguna veriyor genelde. sahin rulman ile fatura ve kdv konularinda da anlasabilirsin.

Daha once cnc ekipmani  cok kullandim. Piyasada calisan benim yaptigim 5 - 6 tane profesyonel cnc router da var.  5 - 6 tane de kotu tasarlanmis router'i revize etmisligim de var. ayni paraya daha verimli yapilabilecekken ufak hatalardan cok paralara kotu makineler cikiyor.

Makineyi yapacagin zaman eger istersen, ihtiyacin olursa, ne nasil olmali konularinda yardimci olurum.


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #34 : Şubat 08, 2018, 08:28:15 ÖS »
Adaşım çok sağol, her daim yardımıma koşuyorsun.

Daha önce de dediğim gibi, zor gelen taraf mekanik kısım.

Denizli'de gittim alüminyum profil baktım. Ki genelde amatör işler için hep Sigma Profil kullanılıyor. Kataloglarında var ( o da 40mm) ama ellerinde yok, duymamış bile satan çocuk. Öyle çelik ray/kanal falan sorsam herhalde keserler beni. Rulmancılara gitmedim gerçi de, oto sanayiide kullanılandan farklı değişik bir şey sorsam acaip acaip bakıyorlar yüzüme.


Ama resimdeki makina Konya'da yapılmış mesela, ona çok sevindim. Atla deve değil, her malzeme Çin'de var, al getir yap. Ama epeyce dolar tutuyor. İyisi Amerika üzerinden geliyor, epeyce taşıma parası istiyorlar; yani malın kendisinden fazla.


Resimdekine benzer mantıkta ama daha basit birşey yapmaya çalıacağım. Mantık dediğim de şu:

X-ekseninde motor arabada olacak. Kremayer dişli kullanacağım, yani rack and pinyon dedikleri türden. Evdeki denemede LeadScrew kullanmıştım, ama kasma yapıyor. En az üç çubuk var paralel olması gereken, işi zorlaştırıyor. Kayış kullanmak bunu ortadan kaldırıyor ama, ona pek güvemiyorum, bu onun daha iyisi diye düşündüm. Şimdi yanlardaki arabayı tasarlamaya çalışıyorum, yani eldeki malzemeler ile. O standard çelik ray ve arabaları (lineer modül dedikleri) kullanmadan, üstten ve yandan ikişer pirinç tekerlekli, L hatta neredeyse C şeklinde bir (yani iki) araba. Motor en altta ve üzerinde tablada kremayer dişli olacak. Mil dönünce motor kendisi yani araba hareket etmiş olacak. Bugün evde kremayer dişli bile olmadan, dişliyi çift taraflı yapışkan banda tutundurarak gayet güzel hareket ettirdim arabayı.

Muhtemelen Y eksenini de öyle yapacağım, genelde leadscrew kullanılıyor, deneme modelimde de öyleydi, belki de öyle tutarım. Z kafadan banko leadscrew düşündüm baştan beri, belki ray yapısını daha ciddi düşünmem gerekebilir.

Motor gücüne karar vermiyorum, çünkü hangi işe ne kadar motor (hem kesici, hem de onu destekleyecek tahrik motoru) gerekir bilemiyorum. X ekseni için iki tarafa birer 2-2.5 NM Nema23 düşünüyorum. Y eksenin 4-5 NM Nema 23 veya 34. Herhalde Z ekseni 34 olacak. Alüminyum da keseyim diyorum, o zaman baya ciddi malzeme gerekecek.

Motor gücüne göre de sağlam profil ve ray/araba sistemi gerekecek.

İnternette otomasyoncu.net diye bir yer var, fena değil gibi, oldukça çeşit var fiyatlar da iyi gibi. (SANKAYA MEKANTRONİK). Galiba Şahin Rulman'ın da sitesinde denk geldim sanırım.

Bilgisayar kısmını kendim hallederim diye düşünüyorum. Şu an Arduino ile işin önemli kısmını halledebiliyorum. Yani polygon koordinatlarını verince senkron bir şekilde verilen noktalara gidiyor. Pi'ye geçmedim, aslında normalde PC'de Python kullanıyorum, ve USB bağlantı ile PC'den arduinoyu kontrol ederim diyorum. Yani çizim dosyasını okuyup koordinatları alma kısmını PC'de yaparım, hatta hazır programlar da vardır muhtemelen, bakmadım daha.

Tavsiyelerine açığım, dinlerim.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #35 : Şubat 08, 2018, 09:40:12 ÖS »
Acelen yoksa birkac ay bekle :) masraf yapma. ben ekonomik bir router / plazma kesim tezgahi tasarimi yapacagim opensource dagitmalik. Yillarca biriktirdigim deneyimim var. O islere de devam etmedigimden bosa gitmesin istiyorum. Beklemek istemezsen isini kolaylastiracak detaylar asagida.

Arduino icin grbl super. Hatta su an is olarak grblyi kumanda eden ozel bir yazilim hazirliyorum bir sirkete.
20 - 30 liraya motion controller oluyor. super imkanlar sunmasa da is goruyor.
Raspberry de linuxta windowsta hazir uygulamalar var opensource. indir kur kullan. g-code'u cikardin mi gerisi kolay. g-code eskiye gore cok kolaylasti. hazir senin isini gorecek opensource uygulamalar var.

Sigma profil icin :
http://www.segaotomasyon.com/

sitelerinde fiyat listesi var. gecen yillarda pesin odemeye fiyat listesinde %35 iskonto yapiyorlardi. muhtemelen hala oyledir.
Istanbuldan ambara veriyorlar. 3000 liralik profil alsan, 200 - 300 liraya denizliye getirirler.
Ancak sigma profil amator yapim makine icin cok pahali. Ustelik rijit de olmuyor. rijit olmasi icin cok fazla baglanti parcasi ve kalin profil kullanman lazim. O zaman da fiyatlar astronomik oluyor.

Ben sana soyle bir oneride bulunabilirim. Amator yapim, ekonomik ve saglam makine yapmanin en olur yolu,  origami mantiginda siyah sactan lazer  kesim parcalar.
hazir demir profillerin oturacagi yuzeyler olusturacaksin. origami parcalarini birbirine gecirip verceksin demirciye. parcalara 8 - 10 puntadan hallice kaynak atacak.

Hem ucuz, hem de kaya gibi saglam olur.

Su resimde benim daha once yaptigim bir router revizesini gorebilirsin. dakikada 2metreden hizli calismiyordu makine. revizyondan sonra dakikada 10metre calisir hale geldi.
koprunun sac parcalarinin lazer kesimleri 3 yil once 600 lira tutmustu.  hayvani bir dayaniklilikta yaptim ama. yani mantik cercevesinde yapsam 200 - 300 tl civarinda olurdu.

Eger hassasiyeti yeterli verimli bir makine yapim, cok hizli olmasin ama olmusken de isimi gorsun dersen, onerim butun eksenlerde nema 34, 4.5nm step motor kullanman. Sebebi ise, fiyat olarak eli ayagi tutan is goren herhangi bir nema 23 motordan cok fazla pahaliya gelmiyorlar. buna ragmen rahat 2 kat guclu oluyor. toplamda motorlara filan %20 - 30 daha fazla odersin, ama makine yaptigina gercekten deger.
X ekseninde 2 tane step motor kullanmak rijitlik ve hassasiyet bakimindan dogru olur.
Rack pinion en ideal secim. Isin asli, en hassas, ucuz ve saglami da rack pinion.  bilyali vida milleri amator yapim icin uygun degil. 0.02 mm hassasiyetinde monte etmezsen illa kastiriyor. kastirince ne hassasiyet kaliyor ne omur. ustelik motor gucunun yarisi da kasintida kayboluyor. Rack pinion ile vida milinden daha iyi hassasiyet alirsin. ustelik makine daha hizli ve guclu olur. amator yapim bir makineye 1 - 1.5 modul gider.

En temizi linear kare ray kullanmak. Ama pahali. Onun disindaki butun cozumler hassasiyet katili. zaten routerda alsan alsan %5 hasasiyet ya alirsin ya almazsin. bir de dusuk hassasiyetli kizaklar olursa %10 lari buluyor hassiyetsizlik :). internette binde bir filan yazan cok site var da, kagitta hesaplarken gecerli o. gercekte hava sicakligi 2 derece degise celik 0.2mm uzuyor zaten. nereye binde bir hassasiyet. yillarca yaslandirilmis dokme demir yada granit govde anca binde bir goruyor. o da kalibrasyon ister surekli.

linear kare ray kullanamiyorsan ( ki pahali ). en pratik cozum su.

Origami lazer kesim parcalar yaparsan, paslanmaz celik kosebenti kizak olarak vidalayabilecegin yuvalar yaparsin. paslanmaz celik kosebenti vidalarsin, mis gibi kizak. zaten %5 den hassas calismayacak makine icin %1 - binde 5 hassasiyetli kizaklara para bayilmanin anlami yok :)

otomasyoncu.net cetinkaya otomasyonun sitesi.

su da sahin rulmanin sitesi : http://www.sahinrulman.com/
sahin rulmanin sitesinden alisveris yapma. siteden ihtiyaclarini belirle, telefon edip mail al. mail at. sana fiyat versinler. sitedekinden uygun cikacaktir. kargoyla gonderiyorlar ne istersen. ben cok malzeme aldim onlardan. linear rulmanlar satarlar. sahin rulmanin bi linear rulmanlarini sevmedim. ama yine de cok ucuza is goruyorlar :). step motorlari filan cok kaliteli degil, ama 5 yil once bi fabrika makinesine taktigim step motor hala ayni performans calisiyor. gunde 9 - 10 saat araliksiz.

Aslinda step motor kontrolu icin en iyi yol piyasada satilan AKZ250 mi ne, bi hareket kontrol karti var. windowsta mach3 ile calisiyor. En verimli hizli ve guzel makine onla yapiliyor. Ama 500 - 600 lira sadece kart. Gerek yok dersen arduino - grbl devam.

Spindle onemli. Duzgun is cikarmak, surekli bicak kirmamak icin mumkun oldugunca dusuk titresimli, bicak baglanan ve kendisinin makineye baglandigi kisimlari komple metal bir spindle en iyisi. Endustriyel spindle almazsan da, ucuz mobilyaci frezelerinden de kullanmaz. az paraya kiy. zira onden kiymazsan spindle malzemelerine ve bicaklarina kiyiyor. tecrubeyle sabit. Titresim ve esnemeler bicaklarin katili.

kesme bicagi olarak sakin ola bosuna karbur freze uclarina para verme. hem ahsap icin gereksiz, hem de titresimlere karsi daha hassas. Ucuz hss freze uclarindan devam. freze ucu satanlarda hassas is yapanlarin isine yaramayan ama hala is goren ikinci el bicaklar olur. topluca ucuza kapat. bi kere al kurtul :D.
Otomotiv yedek parca isi yaparken, 400 - 500 parcadan sonra hassasiyeti artik karsilamadigi icin 150 liralik uclari 50 liraya takimciya geri vererek yeni freze fiyatlarindan dusuyorduk. onlar da 75'e tornaciya satiyor. sana sifiri 20 - 30 liralik bicaklar lazim. onlarin da ikinci elleri var. 10 - 15 liraya alirsin. kimini denk getirirsen topludan tanesi 3 - 5 liraya gelir.

rack pinion icin su sekilde bir gerdirme tasarla. rack'i muhtemelen ip gibi hizalayamayacaksin. gerdirme kasintilari tolere ediyor. ustelik disliyi surekli rackin ustunde tuttugundan hassasiyet en ust seviyede oluyor. kasinti ve sekmeler olmadigindan makine daha sessiz ve yumusak calisiyor.
Bi ara benim eski tasarimlari bulursam atarim sana.



Hehehe, bir tekne sitesi icin cok fazla cnc yazisi yazdim :D Ama aslinda bu siteye lazim. Millet bu konuda birseyler  ogrense isi cok kolaylasir. Zaten yapmayi dusundugum router tasarimi da senin benim gibi adamin cok para vermeyip isini gorecegi bir tasarim. kolay ucuz, super hassas degil ama insan elinden iyi olacak kadar. Belki bu sitede de yapmak isteyen arkadaslar cikar.
Sustum kaciyorum. :)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #36 : Şubat 08, 2018, 10:59:17 ÖS »
Yok, yok. Bu konunun merkalısı çok, bilenler biliyor, işin farkında.

Volkan çok yıllar önce bir başlık açmış bu konuda ama öylece kalmış. geçenlerde tesadüfen gördüm, Benim evde yaptığım prototipin videosunu koymuştum. Hemen talep geldi.


http://www.denizrehberim.com/hadi-bakalim-kendi-cnc-routerini-yap-t2626.0.html;new;topicseen#new


Belli ki sen bu konuda çok fazla deneyimlisin, ben o zaman tekerleği yeniden keşfetmeyeyim, biraz bekleyeyim.

Tavsiyelerin harika olmuş. Bu arada boş durmam ufak ufak oynarım evde de, sonunda bir alıveriş listesi çıkaracaksan, onu bekler ona göre malzeme alır işin başına geçerim.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #37 : Şubat 09, 2018, 04:41:19 ÖS »
Isin asli bu tarz bir bloggerlik isine giricem. ona hazirlaniyorum. Bilgi birikimimi opensource projelere dokup millet bedava faydalanirken ben de onlarin tiklarindan faydalanicem :D

O yuzden beklemen iyi olabilir. Amacim cok hakim olmayan bir kisinin benim projeyi alinca isin icinden cikabilecegi, yardim almak durumunda olmayacagi projeler hazirlamak.
Yani evet malzeme listesi de olacak :)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #38 : Şubat 25, 2018, 01:51:42 ÖS »
Nihayet parçaları bir araa getirip kanada benzer birşey elde etmeye başladım.

Önce bütün parçaları tek tek 3 kat bezir yağı ile doyurdum. Tabii 4mm kontrplak 3 katmandan oluştuğu için alt ve üst katmanlar yeterince doymuştur da, orta katman ne kadar yararlanabildi bu işten bilmiyorum.

Sonra yine kontrplaktan 120 x 40 x 10 cm max ölçülerinde bombeli basit bir kalıp yaptım.

Sonra da en alt katmandan başlayıp, hergün bir üst katmanı epoksi ile alttakilere yapıştırdım.

Ortaya çıkan kanat 6 kat, 4mm kalınlıkta teraslı, 10 cm kadar bombeli birşey. Törpü ile bu terasları alıp, düzgün kanat profiline uygun ve bombeli bir kanat elde edeceğim.

Resimlerde teraslar ve törpülemeye başladığım sağ ön çeyrek var. En üst katmandan başlamıştım. Fazla derin girmişim. Durup orayı macunladım. En alt katmandan başladım, böylesi daha doğru oldu. Şimdilik kabaca törpüleme işinin dörtte biri bitti. Törpü diyorum ama; önce rende düşüdüm. SOnra rende kontrolsuz olur rende-törpü gibi şeyler var. Onlardan aldım, başladım. Ömür törpüsü.

Geçtik matkabın başına 80 numara zımpara kağıdı. Tabii biraz kontrolsuz oluyor, bazan fazla kaçıyor falan. Şimdilik onunla devam. Törpüişi bitince son halini paylaşırım. Sonta sıra elyap -epoksi kaplamaya gelecek.

Kalıpta katmanlar preste:



Son durum genel görünüm:



Teraslar yakından:




Terasların törpülenmiş hali:




Bombe:


vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.316
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #39 : Şubat 25, 2018, 09:18:42 ÖS »
Abi resim ayarlarını herkese açık yaparsan biz resimleri görebiliriz,şuan resimleri göremiyoruz  :crying
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #40 : Şubat 25, 2018, 09:25:15 ÖS »
Garip!

Bu işi bir türlü anlamıyorum.

Başta görünmüyordu. Sonra hallettik, görünür oldu. O zamandan beri aynı şekilde resim koyuyorum. Yine bir süredir görünmez oldu.

Bir bakayım ne yapabilirim.

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.316
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #41 : Şubat 25, 2018, 09:30:28 ÖS »
Garip!

Bu işi bir türlü anlamıyorum.

Başta görünmüyordu. Sonra hallettik, görünür oldu. O zamandan beri aynı şekilde resim koyuyorum. Yine bir süredir görünmez oldu.

Bir bakayım ne yapabilirim.

Abi forumun resim ekleme kısmıda açık oradan da ekleyebilirsin.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #42 : Şubat 25, 2018, 09:33:20 ÖS »
Bir daha deneyelim.

Bir ara paylaşılan albüme koymuştum. Sonradan görünmez olmuştu. Oradan çıkarmıştım. Şimdi tekrar paylaşılan albüme koyup deniyorum. Görünüp görünmediği konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Baştan:

Kalıpta:



Genel görünüm:



Teraslar yakından:



Törpülenmiş teraslar:




Bombe:



Umarım görünür olmuştur.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #43 : Şubat 25, 2018, 09:51:31 ÖS »
Bunlar da normal dosya ekleme


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kontrplak ile Hydrfoil Kanat Yapmak?
« Yanıtla #44 : Şubat 27, 2018, 04:55:43 ÖS »
Kaba zımpara bitti. Elle, gözle görebildiğim tepe çukurları aldım. Macunlanacak yerler var. Onu en sona bırakacağım. Kanat kesitinin konkav şeklini oluşturabilmek için şu an düz taban olan en alt katmanın altına, ön ve arka kenarlara, parça katman yapıştıracağım. Onları da zımparalayıp şekli verince kanadın ahşap işi tamam olacak.

Talaşını bezir yağı ile sildim, ahşap doku iyi görünebilsin diye. Üstten, önden, yandan profiller çektim, üç boyutta eğimler görülsün diye. Kanadın sağ ve sol yarılarını da yakından çektim. Ahşap doku görülsün diye. Çizgiler ne kadar düz, dalgasız-kıvrımsız, birbirine paralel ise orası o kadar düzgün olmuş demek. Nerede dalga kıvrım var, orada tepe çukur var demek. Bir de sağ ve sol yarılar simetrik olmalı.

Genel simetrisi oldukça iyi olmuş olmalı ki 2 cm sunta üzerinde rahatça dengede durabiliyor.




 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
7 Yanıt
8534 Gösterim
Son İleti Mart 30, 2014, 03:21:56 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
8 Yanıt
6025 Gösterim
Son İleti Nisan 04, 2015, 09:49:49 ÖÖ
Gönderen: serdaraysun
2 Yanıt
3740 Gösterim
Son İleti Nisan 24, 2015, 01:09:47 ÖÖ
Gönderen: serdaraysun
1 Yanıt
3730 Gösterim
Son İleti Ağustos 21, 2016, 01:26:53 ÖS
Gönderen: Mustafa Umut Sarac
2 Yanıt
3994 Gösterim
Son İleti Eylül 03, 2017, 09:06:29 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
2 Yanıt
3124 Gösterim
Son İleti Mart 25, 2018, 02:12:47 ÖS
Gönderen: akkus
0 Yanıt
2568 Gösterim
Son İleti Nisan 21, 2018, 11:38:39 ÖÖ
Gönderen: osman topcu
2 Yanıt
4434 Gösterim
Son İleti Şubat 27, 2019, 03:55:50 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
14 Yanıt
4820 Gösterim
Son İleti Ağustos 16, 2020, 04:53:35 ÖS
Gönderen: Fırat