Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Tekne İnşa Örnekleri => Devam Eden İnşalar => Konuyu başlatan: selim - Eylül 22, 2017, 01:21:54 ÖÖ

Başlık: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Eylül 22, 2017, 01:21:54 ÖÖ
Arkadaşlar merhabalar. Ben Yeni Üyeniz Selim Özdil, 62 yaşındayım, mesleğim EMEKLİ mühendis, Köyceğiz'de oturuyorum. Yaklaşık 30 yıldır model uçaklarla ilgileniyordum, tasarlar, yapar ve uçururum, 5-6 sene önce model gemiciliğe bulaşmaya niyetlenince, birkaç statik model tasarlayıp yapalım deyince, ellerimdeki fiziksel bir sorun nedeni ile baktık olmuyor, dinamik bir şeyler yapalım deyip, Radyo kontrollü yelkenli işi ile ilgilenmeye başladık. Tasarladıklarımın bazılarının planlarını Modelteknikleri forumunda yayınladım. Biri 50 cm, diğeride 30 cm yelkenlim var, Üşenmediğim zaman gidip yüzdürüyorum. Sırada 1 metrelikler var, önhazırlıklarımızı yaptık, inşaa için havaların serinlemesini bekliyoruz. Son çalışmam da tek hayatta kalan ve Istanbulda sergilenen Kadırgamızın model inşaa planını çizmekti ancak çıkan bir sorun nedeni ile  motivasyon kaybedip ara verdim ve bu arada aklıma GERÇEK BİR YELKELİ yapmak geldi. Yaklaşık 1 haftadır çalışıyorum. Bazı planlar buldum, her planda beğenmediğim birşeyler çıktı, ben de kendim tasarlıyayım diye düşündüm.
Bir 4.99 m tasarlamaya başladım, sonra düşündüm pek tecrübemiz olmayan bir konu, biraz küçük olsun diye düşünüp bir de 3.5 m tasarladım, eni de 1.6m. Kabası bitti sayılır. Yelkenler konusunda düşünüyoruz, henüz neticeye varmadık.
Gemicilik tabirlerini bilmediğim için beni mazur görün, omurga ve posta yok, dikişle ve yapıştır (stitch and glue) sitemi ile yapıp üzerini cam kumaşı/epoksi kaplayacağız, gövdenin altında hafif bir V var, dümen ve salma sürtmelere karşı katlanabilir tipte. İki alt ve iki yan panelden oluşuyor, alt paneller 10 mm yan paneller 6 mm kontraplak. Direkleri tahtadan düşünüyorum, takribi tahta ağırlığı 65-70kg civarında. 10 kg da camyünü ve epoksi, 10 kg da yelkenler ip ve geriye kalanlar tutar diye düşünüyorum. 200 kg için tasarladım yani bir kişi ve tekne, bunun üzerindeki her 60 kg için 1 cm batıyor. 450 kg'a kadar rahat gibi gözüküyor. Kürekleri de olacak tabii.
Şu anda lazer kesim yaptırabilirmiyim diye araştırıyorum, cam kumaşı, epoksi, marin kontraplak bulunabiliyor, bir de yelken kumaşı bulmak lazım. Ben modellerde UÇURTMA KUMAŞI kullanıyorum, yani takviyeli  ve geçirimsiz bir polyester kumaş.
Gelişme olduğunda sizlerle paylaşırım. 1000 TL'ye çıkar diye tahmin etmiştim ama tahtaları lazerle kestirsek bu rakkam 200-300 TL artar. Yat ve motor malzeme fiyatlarına baktım, dudak uçurtacak seviyelerde, herhalde motorsuz olacak ve ip ile ilgili donanımları imal edecek veya ettireceğiz herhalde.


Edit:Çizim dosyaları:

AutoCad:https://drive.google.com/file/d/0B7pqeJzAWhzyTHd4ZElHWXIwd2c/view?usp=sharing

Pdf:https://drive.google.com/file/d/0B7pqeJzAWhzya3ZvRXFBMUZSajA/view?usp=sharing
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Eylül 27, 2017, 10:55:07 ÖÖ
Lazer kesimcilerden bulduklarım, 5 mm üzeri kontraplak kesemeyeceklerini, kestiklerinde kenarların çok yanık çıktığını söylediler. Birçoğununun lazer tüpü 300 W idi. Aslında bu güçte 10 mm'ye kadar çok düzgün ve en fazla 0.25 mm kerf ve bir o kadar da koniklik ile çok rahat kesebilmeleri lazım ama herhalde aletlerini ayarlamasını bilmiyorlar. Birkaç Routercı ile de konuştum, onlar kesebileceklerini söylediler, plakası takriben 40-50 TL'ye kestirilebiliyor. Şimdi el ile mi keselim yoksa routerciye mi kestirelim diye düşünüyoruz. Lazer olsa idi iyi olacaktı, parça çizimlerini çentikli ve delikli yapsa idik, ölçme sorunumuz ve dolayısı ile parçaları yerleştirmedeki hatamız ortadan kalkacaktı.
Lazer ile Router kesim ile ilgili biraz daha teknik bilgi vereyim, belki faydası olur,
İyi bir lazerci, 300 W'lık tüp ve uygun bir makine ile 10 mm'ye kadar 0.25 mm kerf (kesim aralığı) ve 0.25 mm koniklik (kesim üst/alt aralık farkı) ile yakmadan kesebilmesi lazım. Yani üst yüzey sizin çizdiğiniz çizgiden 0.25/2=0.125 mm sapıyor, alt yüzey ise (0.25+0.25)/2= 0.25 mm sapıyor. Bu sapmalar kabul edilemeyecek seviyede ise siz parçanızı bu ölçüler için  büyük çiziyorsunuz.
Routerda ise neyi çizmişseniz o kesilebiliyor, aralarındaki en önemli iki fark var. İlki Lazerde kestirdiğiniz kenarları siyahlıktan temizleme için bir biktar zımpara ile tesfiye ediyorsunuz, aksı takdirde yapıştırıcı iyi tutmaz, Routerda ise çok temiz bir kenar elde ediyorsunuz. İkinci önemli fark, lazerde hem iç hem de dış keskin köşe yapabiliyorsunuz, bu size parçaları kertikli ve delikli yapma avantajı veriyor, bunun da parçaları doğru şekil ve ölçüde yerine koymada ciddi avantaj sağlıyor. Routerda ise keskin dış köşe yapmanız mümkün ancak iç köşeler  kullanılan freze ucunun çapı ile ilgili yarıçapta dönülebiliyor, yani normal bir çizim ile iç keskin köşe yapamıyorsunuz. Eğer mutlaka gerekli ise köşelerde içeri freze ucunun yarıçapı kadar dalarak, kesilen köşede bir girinti oluşturuyorsunuz, bunun için çiziminizin her içi köşesine bu dalma miktarında bir çizgi çizmeniz gerekli. Routerda köşe köşe oluşturmanın ikinci alternatifi, el ile tesfiye etmek.
Farkı gösteren bir resim eklemeye çalıştım ama beceremedim.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Eylül 28, 2017, 11:17:13 ÖÖ
Bugüne kadar küçük tahtalarla uğraştığımızdan bazı marangozluk aletlerimiz eksikti. Elektrikli planya ve frezem yoktu, Atlas Marka olarak sipariş verdim.Planya 900 W 165TL , Freze 1500W 225 TL. (hepsiburada.com)
Kaba bir hesap yaparak 5 litre epoksi (arc marka), 6 m2 de camyünü ihtiyacı çıkarmıştım. Onları da sipariş verim. Epoksi 120 TL, Camyünü (200gr/m2) 60 TL.(n11.com)
Tercih sebeplerine gelince Atlas Markayı makine güçlerine göre ucuz olduğu için seçtim, Freze kafası 12 mm, belki 8 mm kolay uç bulabilme açısından daha iyi olabilirdi.  Camyününün nasıl olduğunu bilmiyorum gelince göreceğiz, böyle bir epoksi de daha önce hiç duymamıştım ve bilmiyorum. "Ucuz etin yahnisi sası olur" derler ama maliyeti 1000 TL hesaplamıştık, bütçede kalmamız lazım, buna aletler ve router kesim dahil değildi. Aletler yatırım, maliyete dahil etmeyiz, sigarayı bırakır telafi ederiz, ancak bu maliyete bir de router kesim eklenecek gibi gözüküyor, o da takriben 250 TL tutacak. yani yeni maliyet hedefi 1250 TL, işçilik BEDAVA.
Biraz da teknik bilgi vereyim.
Güverte haricindeki laminasyonlar için teknenin büyüklüğüne göre 4-8 oz (120-240 gr/m2) camkumaşı kullanılması lazımmış. bizim 200 gr'lık kumaşımız 7 oz'a tekabül ediyor. Camyünü siparişi verirken bu bilgiye sahip değildim, o nedenle 200 gr'lık kumaş iyidir diye düşünmüştüm, biraz kalın olacak ama olsun. Güvertede 20 oz'luk kumaş kullanılması lazımmış yani 600 gr/m2, Bizim oturacak ve baş kısım haricinde güvertemiz olmayacağı için bir sorun yok. Tabii kumaş kalın olunca epoksi sarfiyatı da o miktarda artıyor. Eskilerden kalma 3-5 m2 bir cam kumaşım vardı, kalın, modellerde kullanamıyorum diye biryerlere kaldırmıştım bir arayıp bulalım şu kumaşı belki daha incedir.
Bir önemli bilgi daha, kontraplak üzerine polyester ile camyünü uygulaması çok doğru değilmiş. Zamanla kaplama polyesterden ayrılıyormuş. Ben denemedim yazanların yalancısıyım.
İnternette forumlarda yazanlara veya amatörce bir faaliyet gösterip yayınlananlara çok inançlı olmak doğru değil diye düşünüyorum, buralarda bunları  yazanlar kendi tecrübelerini paylaşıyorlar ve paylaştıklarının çoğu durumda da zaman boyutu yok. Ben bulabildiğimce tanınmış ve bilinen kişilerin kitaplarından faydalanmaya çalışıyorum, tabii internette beleş olarak bulduklarımdan. Allen Vaitsez diye biri varmış, onun kitaplarını çok methediyorlar ama henüz beleş olanını bulamadım.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: muratugurlu - Eylül 28, 2017, 12:39:39 ÖS
The gougeon brothers on boat construction
Abi hayirli olsun simdiden. Yukarida verdigim isimle aratirsaniz pdf formatinda indirip degerlendirebilirsiniz. Epoksi hakkinda da epey bilgi var .
Alet konusunu maalesef imkanlar karar beliliyor.  Ileriyi de dusunup almak lazim. Belki hosunuza giderse ufaktan ticaretini de yaparsiniz...
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Eylül 28, 2017, 01:36:25 ÖS
Camyünü olarak bu çatı izolasyonunda kullanılan sarı malzemelerden gelmesin ?? :A

Katsedilenin keçeelyaf oldugunu ben anladım ve biliyorumda satıcılarla karmaşa yaşanmaz insallah  :sar
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Eylül 28, 2017, 02:54:25 ÖS
Artık bazı şeyleri çabuk unutuyorum, unutmadan hemen sorayım. Forumda ehitay diye biri var, 2014 senesinden beri kayıp. Erol Hitay diye bir arkadaşım vardı, sanıyorum o. Nerelerdedir haberi olan var mı? Arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık, inşallah öyle bir şey yoktur.
Adres için teşekkür ediyorum, o kitap bende vardı ama başka kitaplar buldum, çok makbule geçti.
Camkumaşı ve epoksi geldi, bir sorun yok. Kalın dokuma bir kumaş ama bence mükemmel iş görür. Epoksi ile fikir yürütmek için karıştırıp kullanmak lazım ama biz bugüne kadar acayip epoksiler ile laminasyon yaptığımızdan, bir sorun olacağını zannetmiyorum, viskozitesi uygun gözüküyor. Eskiden kalan camkumaşını da buldum, 6-7 m2 var gibi gözüküyor, ağırlık aynı gibi ama dokuması ve fiberler daha sık, böyle olunca daha mukavim olur ve daha az epoksi gider. Onu da ikinci teknede kullanırız.
Tabii bu arada yine seneler önce model motorlu paraşüt yapacam diye aldığım ve kullanmadığım kumaşı da buldum. Paraşüt kumaşından yelken olmaz, geçirgen olduğunu biliyordum, ama şimdi çok geçirgen olduğunu farkettim. Geçirgeliğini nasıl anlıyorsun diye sorarsanız, ağzımı kumaşa dayayıp üflemeye çalışıyorum. Uçurtma kumaşında veya Volkan beyin belirttiği pilsada hiç üfliyemiyorsunuz.
Tabii routerda kestireceğiz diye bir fikir değişikliği yaptığımızdan, yaptığımız çizim de bir miktar değişecek.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: servet - Eylül 28, 2017, 03:10:54 ÖS
Selim bey,  Erol Hitay  forumu terk etti malesef..
Fethiye de yaşıyor..Degişmediyse telefonu vardı bende..
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Eylül 30, 2017, 11:51:25 ÖÖ
Servet bey, benim telefonum 0533 464 25 98, erolun telefonu mesaj olarak yollayabilirseniz çok sevinirim.

Yelkenlimizin tahta kısımının çizimi bitti sayılır, sadece el ile mi yoksa routerda mı kestireceğiz ona göre düzenlenmesi ve direk yuvası kaldı. Mekanik akşamların çizimi devam ediyor, katlanabilir dümen ve ana direğe bomun bağlanması (iki yönlü menteşe benzeri) ve tekli/ikili makara çizimleri devam ediyor. Tabii konuyu bilmediğimiz için araştırma yapmak ve düşünmek zaman aldığından işler biraz yavaş yürüyor. Daha basit yapılabilirdi ama bir arkadaşım bilabedel yaparım dedi biz de biraz fantazi takılalım dedik, . Aksamlar basit, çok az miktarda kaynak var, tüm malzemeler 3 mm paslanmaz levhadan (şimdiye kadar olanlar) yapılıyor ve paslanmaz bağlantı elemenları ile bağlanıyor. Makaraları çizdik ama neden yaptıracağımıza henüz karar vermedik. Poliamid veya polietilen olur diye düşünüyorum, ama bunlar kolay aşınan malzemeler, belki aliminyum veya fiber yaptırırız, henüz karar vermedik.

Kumaşçıda istediğimiz yelken için kumaş numuneleri geldi. KM-1289 polyester kumaş (15.12TL/m) ve KM-4614 (25.13 TL/m) paraşüt kumaşı olabilir gibi gözüktü.  Ben 1289'u beğendim. Dikkat edilmesi gereken husus, mesela KM-5608 ile 1289'un özellikleri aynı belirtilmiş ama kumaşlar farklı, 5608 geçirgen yani olmaz. Pilsa bence bunlardan sonra gelir ve zayıf. 4614'den güzel spinnaker olur gibime geldi.
Bu kumaşlar yırtılmaya mukavim değil, bizim yelkenlimiz küçük olduğu için sorun değil ama 10 m2'den büyük yelkenlerde, paraşüt kumaşı (4614)ince kalabilir, ama çift kat yapılabilir veya takviye edilebilir. Tabii ben bunları söylerken, göz kantarı kullandığımı ve bu konuda hiç tecrübem olmadığını da unutmayın.
4614'ü paraşüt kumaşı olarak belirtmişler ama bu paraşüt kumaşı DEĞİL, paraşüt kumaşının belli bir bir miktar geçirgenliği olması gereklidir, nekadar olduğu şu an aklımda değil. Uçurtma ve Şemsiye kumaşı olarak kullanılabilir.

Anladığım kadarı ile forumda mesaja resim (jpg gibi) veya doküman (pdf, doc gibi) ekleyemiyoruz veya ben beceremiyorum. Böyle bir imkan iyi olurdu, faaliyetlerimizi yayınlardık. Benim bu gibi konularda ticari bir faaliyetim olmadığı gibi, öyle bir planım ve beklentim de yoktur. İleride bu konuda ticari bir faaliyete geçeğim diye reklam ve sempati toplama yatırımı da yapmıyorum, dolayısı ile ben her türlü faaliyeti forumlarda sizlerle paylaşabilirim beğenenler kullanabilir veya yayınlananlardan fikir alınabilir belki yorum yapanlar olur, böylece biz de kendimizi geliştiririz.
Bazı arkadaşların Google gibi harici biryerlerde resim ve benzeri şeyler yayınladığını gördüm, ben hem bunun şeklini bilmiyorum hem de bunlar zamanla kayboluyor, bir süre sonra ulaşamıyorsunuz.

Mesela ben teknenin planını, parçaların çizimlerini, satın aldığım malzemelerin ve faaliyetlerin resimlerini yayınlayabilirdim.



Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Eylül 30, 2017, 01:08:16 ÖS
Servet bey, benim telefonum 0533 464 25 98, erolun telefonu mesaj olarak yollayabilirseniz çok sevinirim.

Yelkenlimizin tahta kısımının çizimi bitti sayılır, sadece el ile mi yoksa routerda mı kestireceğiz ona göre düzenlenmesi ve direk yuvası kaldı. Mekanik akşamların çizimi devam ediyor, katlanabilir dümen ve ana direğe bomun bağlanması (iki yönlü menteşe benzeri) ve tekli/ikili makara çizimleri devam ediyor. Tabii konuyu bilmediğimiz için araştırma yapmak ve düşünmek zaman aldığından işler biraz yavaş yürüyor. Daha basit yapılabilirdi ama bir arkadaşım bilabedel yaparım dedi biz de biraz fantazi takılalım dedik, . Aksamlar basit, çok az miktarda kaynak var, tüm malzemeler 3 mm paslanmaz levhadan (şimdiye kadar olanlar) yapılıyor ve paslanmaz bağlantı elemenları ile bağlanıyor. Makaraları çizdik ama neden yaptıracağımıza henüz karar vermedik. Poliamid veya polietilen olur diye düşünüyorum, ama bunlar kolay aşınan malzemeler, belki aliminyum veya fiber yaptırırız, henüz karar vermedik.

Kumaşçıda istediğimiz yelken için kumaş numuneleri geldi. KM-1289 polyester kumaş (15.12TL/m) ve KM-4614 (25.13 TL/m) paraşüt kumaşı olabilir gibi gözüktü.  Ben 1289'u beğendim. Dikkat edilmesi gereken husus, mesela KM-5608 ile 1289'un özellikleri aynı belirtilmiş ama kumaşlar farklı, 5608 geçirgen yani olmaz. Pilsa bence bunlardan sonra gelir ve zayıf. 4614'den güzel spinnaker olur gibime geldi.
Bu kumaşlar yırtılmaya mukavim değil, bizim yelkenlimiz küçük olduğu için sorun değil ama 10 m2'den büyük yelkenlerde, paraşüt kumaşı (4614)ince kalabilir, ama çift kat yapılabilir veya takviye edilebilir. Tabii ben bunları söylerken, göz kantarı kullandığımı ve bu konuda hiç tecrübem olmadığını da unutmayın.
4614'ü paraşüt kumaşı olarak belirtmişler ama bu paraşüt kumaşı DEĞİL, paraşüt kumaşının belli bir bir miktar geçirgenliği olması gereklidir, nekadar olduğu şu an aklımda değil. Uçurtma ve Şemsiye kumaşı olarak kullanılabilir.

Anladığım kadarı ile forumda mesaja resim (jpg gibi) veya doküman (pdf, doc gibi) ekleyemiyoruz veya ben beceremiyorum. Böyle bir imkan iyi olurdu, faaliyetlerimizi yayınlardık. Benim bu gibi konularda ticari bir faaliyetim olmadığı gibi, öyle bir planım ve beklentim de yoktur. İleride bu konuda ticari bir faaliyete geçeğim diye reklam ve sempati toplama yatırımı da yapmıyorum, dolayısı ile ben her türlü faaliyeti forumlarda sizlerle paylaşabilirim beğenenler kullanabilir veya yayınlananlardan fikir alınabilir belki yorum yapanlar olur, böylece biz de kendimizi geliştiririz.
Bazı arkadaşların Google gibi harici biryerlerde resim ve benzeri şeyler yayınladığını gördüm, ben hem bunun şeklini bilmiyorum hem de bunlar zamanla kayboluyor, bir süre sonra ulaşamıyorsunuz.

Mesela ben teknenin planını, parçaların çizimlerini, satın aldığım malzemelerin ve faaliyetlerin resimlerini yayınlayabilirdim.

Selim Abi forumda resim veya döküman yüklem bölümü vardı ancak artık çok fazla kişi olduğumuz ve yüklenme miktarlari gb lara ulaştığı icin forum altyapisi bunu kaldirmiyor. Aşırı yuklenmeden dolayi hosting kaynakli sikintilar cikiyor, sitenin baglantisi olur olmaz zamanlarda kesiliyor veya site komple kapaniyor. Bu gibi durumlardan dolayi forum tabanli dosya paylasimini kapatmak zorunda kaldik. Google albumu olusturmak inan cok zahmetli bir islem degil. Ayrica calismanin tum fotograflarini ayni yerde topluyor.İleride altyapimizi daha da yuksek seviyeye tasiyabilirsek ancak ozaman mumkun olabilecek.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 01, 2017, 03:46:56 ÖS
Bizim tarafta kayda değer bir ilerleme yok. Gerçek yelkenli donanımını öğrenmeye çelışıyoruz. Servet beye ehitayın telefonu için teşekkür ediyorum, görüştüm, iyiymiş, bana yakın, karşı karşıya görüştüğümüzde neden ortadan kaybolduğunu sorarım.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: KARANLIK - Ekim 01, 2017, 04:00:04 ÖS
         Selim bey, görüştüğünüzde selamlarımı iletirsiniz. Geçen yıl fethiyeden geçerken aramıştım ama ulaşamamıştım, görüşme imkanımız olmamışt.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 01, 2017, 04:29:04 ÖS
Epoksi almıştık ama bu laminasyon epoksisi idi, bununla camyününü kontrplağa lamine edeceğiz, bir de daha kalın epoksi bulabilrmiyim diye biraz araştırdım, bu da yapıştırma için. Eskiden bir tek 404 vardı, biz hep onu kullanırdık, yine var ama piyasa başka tür epoksi ile dolduğundan onlar bu reçineyi PLASTİK ÇELİK diye satıyorlar. Fiyatlar da uçmuş gitmiş. Yarım kilosu 50 TL.
Ben bu arada biraz teknik bilgi vereyim, laminasyon epoksisi ile yapıştırma çok zor yaparsınız çünkü akar, hele yaz aylarına daha çok akar o nedenle yapıştırmaları saf epoksi reçinesi ile yapmanız lazımdır. Gres yağı kıvamındadır, sürdüğünüz yerde de de hava çok sıcak değilse durur.
Biz tabii bütçede kalmak için laminasyon epoksisi ile yapıştırma yapalım dedik ama yapabilmeniz için kıvamını arttırmanız lazım. Bu nedenle de içine birşeyler eklemek lazım. Onu bulabilirmiyim diye araştırdım, var, mesele çözüldü. Malzeme adı Silika, Silika tozu diye satılıyor.
Bazıları birsürü katkı maddesi belirmişler, kimi cam fiberi tozu demiş, kimi kalsit demiş, aslında bunlar da olurlar bir cam yününü toz haline getirilmişi, diğer bildiğimiz karbonat.
Tekne yapanlar da ince odun talaşı, talk pudrası, buğday unu, mikrobalon  vb malzemeler kullanmışlar. Bunlar da olur ama tabii kullandığınız herşeyin epoksinin mukavemetine bir faturası vardır.
Silika bunun faturasız olanı, epoksi ile iyi yapışır ve hemen hemen aynı sertlik ve mukavemete sahiptir yani bulamaç yaptığınızda epoksi gibi bir şey elde edersiniz. En kötüsü odun talaşı ve buğday unu ve mikrobalondur, bunlar hem zayıftır hem mikrobalon haricindekiler de sıvıyı içine çekerler dolayısı ile sadece dolgu yapımı yani macun için kullanılmalıdırlar. Mikrobalonun neredeyse hiç mukavemeti yoktur, küçük köpük taneleri olarak düşünebilirsiniz.
Sıra ile, SİLİKA'dan sonra mısır nişastası ve talk pudrası gelir. Her ikisi de sıvı emmeme özelliğine sahiptir ancak bir miktar mukavemetten kaybedersiniz, talk pudrası ile yapılan biraz daha sert olur.
İsterseniz bunlardan karışım da yaparsınız, istediklerinizden istediğiniz miktarda katabilirsiniz ama neticede elde ettğiniz yapıştırıcı kıvam itibarı ile YAPIŞABİLİR olmalıdır, çok katkı maddesi koyarsanız veya kıvamı çok olursa YAPIŞMAZ. Kıvam fazla olursa, epoksi ve sertleştirici ile bir miktar daha karışım hazırlayıp ekleyebilirsiniz.
Bu karışımı kullanacağınız yerlere önceden katkısız sıvı epoksi sürmek yapışmayı daha da güçlendirir. Koyu kıvamlı akışgan olmayan epoksi sürüyorsanız bir miktar saç kurutma makinası ile ısıtıp akışganlığı arttırabilirsiniz ama dozunu kaçırırsanız epoksi sıcaklık ile kürlenme hızını arttırır.
5 dakikalık epoksilerde kesinlikle katkı kullanmayın hatta yarım saatliklerde de kullanmazsanız iyi olur. Katkı sadece UZUN KÜR SÜRESİ olan epoksilere yapılmalıdır.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: sessizsakin - Ekim 01, 2017, 04:55:23 ÖS
Bugüne kadar küçük tahtalarla uğraştığımızdan bazı marangozluk aletlerimiz eksikti. Elektrikli planya ve frezem yoktu, Atlas Marka olarak sipariş verdim.Planya 900 W 165TL , Freze 1500W 225 TL. (hepsiburada.com)
Kaba bir hesap yaparak 5 litre epoksi (arc marka), 6 m2 de camyünü ihtiyacı çıkarmıştım. Onları da sipariş verim. Epoksi 120 TL, Camyünü (200gr/m2) 60 TL.(n11.com)
Tercih sebeplerine gelince Atlas Markayı makine güçlerine göre ucuz olduğu için seçtim, Freze kafası 12 mm, belki 8 mm kolay uç bulabilme açısından daha iyi olabilirdi.  Camyününün nasıl olduğunu bilmiyorum gelince göreceğiz, böyle bir epoksi de daha önce hiç duymamıştım ve bilmiyorum. "Ucuz etin yahnisi sası olur" derler ama maliyeti 1000 TL hesaplamıştık, bütçede kalmamız lazım, buna aletler ve router kesim dahil değildi. Aletler yatırım, maliyete dahil etmeyiz, sigarayı bırakır telafi ederiz, ancak bu maliyete bir de router kesim eklenecek gibi gözüküyor, o da takriben 250 TL tutacak. yani yeni maliyet hedefi 1250 TL, işçilik BEDAVA.
Biraz da teknik bilgi vereyim.
Güverte haricindeki laminasyonlar için teknenin büyüklüğüne göre 4-8 oz (120-240 gr/m2) camkumaşı kullanılması lazımmış. bizim 200 gr'lık kumaşımız 7 oz'a tekabül ediyor. Camyünü siparişi verirken bu bilgiye sahip değildim, o nedenle 200 gr'lık kumaş iyidir diye düşünmüştüm, biraz kalın olacak ama olsun. Güvertede 20 oz'luk kumaş kullanılması lazımmış yani 600 gr/m2, Bizim oturacak ve baş kısım haricinde güvertemiz olmayacağı için bir sorun yok. Tabii kumaş kalın olunca epoksi sarfiyatı da o miktarda artıyor. Eskilerden kalma 3-5 m2 bir cam kumaşım vardı, kalın, modellerde kullanamıyorum diye biryerlere kaldırmıştım bir arayıp bulalım şu kumaşı belki daha incedir.
Bir önemli bilgi daha, kontraplak üzerine polyester ile camyünü uygulaması çok doğru değilmiş. Zamanla kaplama polyesterden ayrılıyormuş. Ben denemedim yazanların yalancısıyım.
İnternette forumlarda yazanlara veya amatörce bir faaliyet gösterip yayınlananlara çok inançlı olmak doğru değil diye düşünüyorum, buralarda bunları  yazanlar kendi tecrübelerini paylaşıyorlar ve paylaştıklarının çoğu durumda da zaman boyutu yok. Ben bulabildiğimce tanınmış ve bilinen kişilerin kitaplarından faydalanmaya çalışıyorum, tabii internette beleş olarak bulduklarımdan. Allen Vaitsez diye biri varmış, onun kitaplarını çok methediyorlar ama henüz beleş olanını bulamadım.

Selim bey merhaba, Bütün yazılarınızı okuyamadım. kusuruma bakmayın. router kesim işini henüz neticelendirmediyseniz, köşeler için şöyle bir öneride bulunabilirim. yıllarca ahşap routerlar ile çalıştıktan sonra bazı ufak tefek numaralar geliştirdim.

Diyelim ki kontraplakta bir girinti yapacksınız ve iç köşede keskinlik istiyorsunuz. Elbette 8mm freze ile kestiğinizde, iç bükey köşelerde 4mm radius kalacaktır. Pratik çözümü şöyle :

plaka makineye bağlandıktan sonra, bütün iç bükey köşe noktalarını 6 veya 8mm matkapla delin.
ardından parmak freze ile kestiğinizde köşelerde sıkıntınız kalmaz.
Ben ahşap işçiliklerinde böyle bir gereksinim duyarsam genelde 8mm freze kesimi için 6mm delik açıyorum. routerlar o denli hassas olmadığı gibi köşede kalan ufak çıkıntılar lastik tokmakla tıklatmaya bakıyor.

Yazılımlarını kullanmayı bilen bir operatör için çok kolay bir işlemdir. Fakat cnc router işçiliklerinde en zor şey de bu operatörü bulmaktır. Benim yaşadığım civarda 4 - 5 tane cnc router sahibi insan var. ama hiç birisi düz kesimden öteye birşey yapamıyor. bilmiyor ve ilgilenmiyor da.

Güzel kalibreli lazer olsa 6mm 10mm olur ama zor. Ayrıca kenarlardaki yanıklar yapıştırmanın zayıf kalmasına sebep olur. O bakımdan bence sağlıklı bir fikir de değil. modellerde sorun olmuyordur. Ancak insan taşıyacak bir kütlede hatırlı bir zayıflığa sebebiyet verebilir. Cnc kesim bence en sağlıklısı.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 01, 2017, 07:07:31 ÖS
Frezeci ile telefonda görüştüğümde, kendisine kaçlık freze ucu kullanacağını sordum, 6 ve 10 mm kontraplakta 4'lük, 20 mm kontraplakta 5'lik olduğunu söyledi. Bunu sormamın sebebi iç köşelere çizimlerde ne kadarlık bir çizgi koyacağımı belirlemekti. Köşeniz varsa ve hakikaten köşeye ihtiyacınız varsa, olabildiğince küçük çaplı freze ucu kullandırıp, yuvarlak kalan kısmı daha sonra tesfiye etmektir. Eğer köşeye ihtiyacınız yok ise,  yani karşı diğer köşeli parçanın sadece yerleşmesi gerekiyorsa, frezenin yarıçapı kadar freze kafasının içeri dalacağı, dışarıya doğru bir çizgi çizmeniz, buraya köşeli diğer parçanın yerleşmesini sağlar. Görüntü olarak da iç köşe önceden freze kafası çapında bir matkapla delinmiş gibi olur.
Keşke çizip açıklama imkanı olsaydı.
Bir "Y" harfi düşünün, yani KUYRUKLU "V", üst kısımdaki "V" şekli sizin iç köşeniz olsun, kullanılan uç yarıçapı boyunda bir çizgi ile buraya kuyruk eklerşeniz, freze kafası kuyruk hattında ve boyunda girer ve çıkar. Açıklayıcı oldu mu bilemiyorum. Burada da Frezeye bu çizgiyi eksende takip et demek lazım.
Tabii izahat eksik oldu, birşeyleri daha açıklamak lazım, frezeye siz kullanacağınız freze ucunun yarıçapı kadar bir uzaklıktan çizgiyi takip etmesini söylersiniz (offset/talaş payı). Bu da yetmez, sizin hangi çizgilere içten, hangi çizgilere dıştan çizgiyi takip etmesini de söylemeniz gerekir. Bir halka düşünün yani içi içe iki daire, halkayı doğru kesebilmek için, yani çizdiğiniz şekilde ve ölçüde kesmesi için offseti dış dairenin kesiminde dışa, iç dairenin kesiminde içe vermeniz gerekir. offseti içe veya dışa verebileceğiniz gibi, hiç yani sıfır offset de verebilirsiniz. Bu durumda da freze kafası çizginin üzerinden takip ederek gider. Frezecinin bunu bilmesi lazım yoksa gidip balık tutsun, niye frezecilik yapıyor. Bir sorayım bakiim, bizim niyetlendiğimiz frezeci bunları biliyor mu? Lazer hassasiyetinde keserim demişti ben de kendisine frezenin daha hassas kesebileceğini söylemiştim, çok sevinmişti.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 01, 2017, 07:15:50 ÖS
         Selim bey, görüştüğünüzde selamlarımı iletirsiniz. Geçen yıl fethiyeden geçerken aramıştım ama ulaşamamıştım, görüşme imkanımız olmamışt.

İlk görüştüğümde söylerim.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 01, 2017, 08:12:31 ÖS
Epoksi reçineye katılan katkı maddelerinde bende kaba üstübeç kullandım hep. Teknem henüz yüzmediysede karada uygulanan kuvvetlerde hiç sorun çıkarmadı. Bunuda ek not olarak ben eklemiş olayım.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: KARANLIK - Ekim 01, 2017, 09:02:21 ÖS
     Üstübeç + epoksi karışımının suda da bir sıkıntısı yok. Ayrıca talaş + epokside de bir sıkıntı yok.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 02, 2017, 10:20:20 ÖÖ
Model uçakçılıkta popüler olarak kullanılan tahta BALSA ağacıdır, başka malzemelerle uçak inşaa teknikleri vardır ama hemen hemen herkes model uçak yapımında bu tahtayı kullanır. M3'ü mukavemetine göre 100-300 kg civarında ve pahalı bir tahtadır. İnşaa esnasında özellikle epoksi kullanılacak yerlerde hemen hemen herkes içine MİKROBALON konulması gerektiğini söyler. Gerekçesi ise içinde boşluğa yakın kısımlar bırakarak epoksiyi hafifletmek ve balsa sertliğine yaklaştırarak zımparalanmasını düzgünleştirmek ve kolaylaştırmaktır.
Metal yapıştırma amaçlı epoksilerin içinde metal tozları vardır, bunların amacı da mikrobalon için bahsedilen hususun tam tersi içindir, yani epoksiyi ağırlaştırmak ve sertleştirmek.
Üstübeç, macun yapımında kullanılan popüler bir dolgu malzemesidir, bana göre OLUR ama dezavantaj olarak ZEHİRLİDİR.
Tekne inşaatı konusunda internette formüller gördüm, XX kısım epoksi, XX kısım talaş, XX kısım mikrobalon, XX kısım talk pudrası, tabii bunlar kullanıcının hedefine uygun karışım sağlamış formüller, ama bence bu formül çok zımparalama işi çıkaracak bir uygulamaya uygun bir formül ve adam yapıştırıcısının güzel kokmasını istiyor. Demek ki adam yapıştırma işinde kirli çalışıyor, çok zımpara yapıyor ve epoksi kokusunu sevmiyor.
Tahta yontarken epoksi, planya ve freze gibi aletlerinizin uçlarına zarar verir, eğer böyle bir işleminiz varsa tabii ki mikrobalon, talaş tozu, üstübeç, mısır nişastası gibi malzemelerle epoksiyi biraz zayıflatmak gerekli. Bunun formülü nedir ben bilmiyorum, fakat epoksi kokusu sevmeyen adamın formülü güzel gözüküyor. Hiç fikri olmayanlar ve deneme yapmaya üşenen arkadaşlar da üstübeç kullanmalı. Denenmiş ve başarılı olduğu belirtiliyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 02, 2017, 11:07:06 ÖÖ
Ben epoksi katkısında üstübecin uygunluğunu bilmediğim için bir önceki mesajı yazma gereği duydum, aslında amacım bu mesajı yazmaktı.
Henüz kontraplak almadım, hala araştırıyorum sebebine gelince, temel olarak 3 tür kontraplak vardır.
1. Kapalı yerler için (İndoor Plywood)
2. Açık yerler için (Outdoor Plywood WBP- Water and Boil Proof )
3. Deniz Kontraplağı ( Marine Plywood MGP- Marine Grade Plywood)
İlk sıradaki (kapalı yerler) bu standart kontraplak, yapıştırıcısı suya dayanıklı değil. İkincisi (açık yerler) kaynayan suya dayanıklı bir yapıştırıcısı olan bir kontraplak, bazan en üst katmanlar suya dayanıklı bir malzeme olarak da kaplanabiliyor. Bu husus kapalı yerler için olan kontraplaklar için de geçerli ve her ikisinin de üst katmanları ince veya eşit ve katmanlar arası bazı boşluklara izin veriliyor. Üçüncüsü yani Marin Kontraplağı ise, 2.nin benzeri fakat adı şu anda aklımda değil, yapıştırıcısı farklı, katmanlararası boşluğa müsaade edilmiyor ve üst kaplamaları ara katmanlara göre daha kalın.
İnternette kontraplak satıcılarını gezdim, bazıları SU KONTRASI demiş, bazıları MARİN KONTRASI ve kaynayan suya dayanıklı demişler ama anladığım kadarı ile bunlar MGP DEĞİL, WBP gibi gözüküyor.
WBP inşaatçıları beton kalıbı için yoğun kullandıkları bir malzeme, en azında kullanmaları gereken diyelim çünkü birçok yerde ben kalıplarda üzerleri kaplanmış normal kontraplakla kalıp yaptıklarını gördüm, belki ucuz diye böyle yapıyorlar.

Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaş var mı?

Bizim gibi küçük tekne yapanlar için 2. sıradaki kaynayan soya dayanıklı (WBP) de iş görür, hatta ben ilk sıradaki kontraplak ile tekne yapanları da internette gördüm, bu da olabilir ama su izolasyonunu nasıl yaptığınıza bağlı.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: servet - Ekim 02, 2017, 12:29:28 ÖS
kontraplak konusun da bir standart yok malesef..satıcılarda yetersiz sattıkları ürün konusunda..kombi denilen farklı agaç katmanlarının kullanıldıgı k.plaklar da makbul degil tekne yapımın da..bütceyi zorlayıp sertifikalı kontraplak almak lazım..
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: izci04 - Ekim 02, 2017, 12:39:18 ÖS
kontplak alırken bunların dışında loyd sertifikası ve loyd damgası olmasına özen gösterin. konrplakların bir köşesinde bu damgayı görceksiniz . bu damga yoksa hiç almayın o kontplağı.satıcılara loyd damgası varmı diye sorun.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 02, 2017, 01:13:53 ÖS
Aklıma geldi, unutmadan yazayım, MGP'de kullanılan yapıştırıcı RESORCİNOL. Daha önce de resorcinol ne diye araştırmıştım, tahtayı en iyi yapıştıran malzeme olarak bilinir, internette hep eczacılıkla ilgili birşeyler çıkmıştı, şimdi de öyle çıkıyor ama siyah renkli bir tür fenolik yapıştıcı olduğunu biliyorum. Belki WBP'de de aynı yapıştırıcı kullanıyorlardır.
 
Marin kontraplak diye satılan kontraların yapıştırıcısı siyah veya koyu kahverengi mi?
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 02, 2017, 01:56:26 ÖS
Bir kontraplak satıcısı yazmış:

-------------------------------------------------------------------------
KONTRAPLAK HAKKINDA   

Belirli uzunluk ve çaplardaki kaliteli ağaçların gövde kısımlarının tornada soyulması ile elde edilmiş 1,2mm-1,5mm-1,7mm-2,1mm vb. kalınlıklarındaki papellerin kurutmalarda TSE 46 şartlarında nem kalacak kadar kurutulduktan sonra papellerin birbirine dik olmak üzere (suyuna sokrasına) 3,5,7 ve daha çok tek sayıda papelin WBP suya dayanıklı tutkal ve üre tutkal ile tutkallanarak yüksek basınç altında preslenmek sureti ile elde edilen malzemedir kontrplak.
 
Genellikle üç çeşit tutkal kullanılır  bunlar üre formaldehit, melamin formaldehit,ve fenol formaldehit tutkallarıdır. Üre formaldehit tutkalı kullanılan kontrplaklar genel amaçlı kontrplaklar olup kapalı yerde kullanımlar için uygundur.
 
Fenol formaldehit tutkalı WBP kullanıldığında ise dış hava koşullarına uygun su kontrplakları elde edilir. Üre formaldehit tutkalına belirli oranda melamin formaldehit tutkalı katılarak da kapalı yerde rutubetli ortama dayanıklı kontrplak elde edilir.
 
En az 5 veya 7 katman olmalıdır katman sayısı ne kadar fazla ise mukavemeti o kadar güçlü olur.CNC kesimlerinde katman sayısı fazla ise malzeme boşluğuda az olacağından kat atma ve açma problemi yaşanmaz. Kontrplak katmanlarında kullanılan iç malzeme sertliği ve yoğunlugu aynı agaç türünden olmalıdır, degişik türde agaç ürünleri kullanılırsa kontrplakda çarpılma ve dönme problemleri yaşanabilir  malzeme kalitesini ve mukavemetini düşürür. 
 
Kontrplak yapımı firavunlar devrine kadar uzanmasına rağmen ilk sanayi üretimi 1896 yılında Amerika'da gerçekleşmiştir. Bu tarihten sonra kullanım alanları genişlemiştir. Ülkemizde ise ilk üretim 1932 yılına rastlamaktadır ve gelişerek devam etmektedir.  
 

MARİN SUYA DAYANIKLI KONTRPLAK 
 
Marin suya dayanıklı ve normal olarak üretilen kayın, ağaçlarından elde edilen Kontrplaklar mobilya, inşaat, otomotiv dış mekan reklamcılığı sektörlerinde, ambalaj sanayisinde ve tekne imalatı gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. WBP tutkalından üretilen kontrplaklar 72 saat kaynar suya dayanıklıdır. Marin özelliği olan Su Kontrplakları gemi yapımında, kamyon kasalarında, reklam panolarında, park ve bahçe mobilyalarında, çatı kaplamalarında, dış mekanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kontrplak'ın bir çok alanda kullanılmasının nedeni sağlamlığı, çekme ve şişme yapmaması, yüksek mekanik özellikleri ile çivi ve vida tutma yeteneğidir. Ayrıca kolay işlenebilirliği ve dekoratif olmasıdır.  

--------------------------------------------------------

Kontraplağın adına MARİN KONTRAPLAK, izahatında WBP kontraplak, MARİN SUYA DAYANIKLI KONTRAPLAK, ve YAT İMALATINDA kullanılır demiş.

Bu bir SATICI HİLESİ,

KONTRAPLAK HAKKINDA'ki açıklamalarında doğru bir şekilde yazmış.

- Standart kontraplakta kullanılan yapıştırıcı ÜRE FORMALDEHİT,
- WBP'de kullanılan yapıştırıcı MELAMİN FORMALDEHİT,
- MGP'de kullanılan yapıştırıcı FENOL FORMALDEHİT

Yat imalatında kullanılır derken GÜVERTE ÜZERİNİ kasdetmiş olabilir. :-\



Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 02, 2017, 05:53:36 ÖS
Daha yukarıda Ersin abi de belirtmiş.Çok detaylara girmissiniz bence kafanızı bulandırmışsınız.Loyd sertifikasi olan kontrplakları kullanabilirsiniz rahatlıkla.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 05, 2017, 11:33:24 ÖÖ
Direkleri ahşaptan yapma niyeti vardı, 65/45 mm üste doğru daralan, 12 mm tahtadan içi boş olarak rahatça yaparım, üzerine de henüz bilmediğim ıvır zıvırı da kolayca monte ederim diye düşünmüştüm ama marangozlara gidip tahta araştırınca, biraz niyet değişti. Bomları da 45/35 içi boş düşünmüştüm. Alternatif olarak da ana direk 60x2 mm, bomlar da 40x 1.5 mm idi. Alimiyum yaparsak bazı birleştirmelerde dayanıklılık için paslanmaz çelik perçin kullanmak lazım, bulunabilir mi bilmiyorum ve ben hiç paslanmaz çelik perçin yapmadım. Yani kafa karışık.
Kontraplak konusunda kafa karışık değildi, ben sadece birçok satıcının Marin Kontraplağı diye WBP Kontraplak sattığının bilinsin istedim.
Bu ölçüleri nasıl hesapladın diye sorarsanız tabii ki hesabı kitabı yok, benzer büyüklükteki teknelerin planlarından esinlenerek belirlemiştim.
Yapanlar var ama bu kadar küçük teknede SLOOP-RİG donanımı biraz fantazi gelmişti, çoğunluk CAT-RİG yapıyor, yelken üçgen mi dörtgen (gaff)mi henüz karar vermedim. Bunların Türkçelerini bilmediğim için umarım beni affedersiniz sözlükte de bulamadım.
Salma pozisyonu ve büyüklüğü ile direk pozisyonunu da başka planlardan esinlenerek belirlemiştim, şimdi bunlar ne kadar doğru, onu bulmaya çalışıyorum. Kendi tasarladığım model yelkenlilerde de böyle kopya çekiyordum, yaptıklarımda gayet güzel iş görmüştü, ama bu teknenin içine binip kullanacağız. İstemediğimiz bir yöne giden tekne istemeyiz ve tehlikeli olur.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 08, 2017, 08:56:59 ÖÖ
Bu yelkenliyi yapmaya niyetlendiğimde söyle bir maliyet analizi yapmıştım.
2 Plaka 10 mm Kontraplak..................180 TL
4 Plaka  6 mm Kontraplak...................260 TL
5 Litre Epoksi.....................................100 TL
6 M2 Can Kumaşı.................................60 TL
7 M2 polyester yelken bezi....................70 TL
Vida, Cıvata, Paslanmaz, aliminyum......100 TL
3 Litre boya.........................................45 TL
Muhtelif tahta (direk, yan çıtalar vs)......100 TL
Görünmeyenler, ip, zımpara vs.............100 TL
TOPLAM........................................... 1015 TL

Teknenin boyu 3.5 m, genişliği 1.6 m ağırlığı da 65 kg olacaktı. Çok basit de bir CAT_RİG yapacaktım, bomu bile olmayacaktı. Hiç güvetrtesi, oturacak yerleri bile olmayacaktı. Tüm tahtaları kendim kesecek ve yelkenleri kendim dikecektim. Aliminyum ve paslanmazları kendim büküp delecektim vs, yani işçilik maliyeti olmayacaktı.

Tabii atasözleri hep doğru söyler, EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ. herhalde bizde de öyle oluyor.

Tabii böyle bir plan yapmıştık ama böyle planların genellikle %50 şaştığını biliyorduk, dolayısı ile 1500 TL'yi gözden çıkarmıştık. Bu şımarıklık nedeni ile kontraplakları ROUTER'da kestirmeye karar verdik, bu iş için de 250 TL düşündük. Direği aliminyum yaparsak, o da 6 kg tutar ve 90 TL yapar dedik ve başladık.

Devam edecek..............
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 08, 2017, 09:38:44 ÖÖ
Tekne planı çizimine başladık ve kabasını çıkarıp ağırlığını hesapladık, tahminimiz doğru idi kabasından 60 kg çıktı, buna 10 kg da tahta direk ekleriz 70 kg olur dedik ama kazın ayağı öyle değilmiş.
Model uçaktan kalma bir alışkanlığım vardır, başkasının planından bir şey yapmam, model yelkenli de böyle oldu, bu teknede de böyle oluyor, planını çiziyorum ve olabildiğince detayına inmeye çalışıyorum.
Tabii böyle olunca tahmin ettiğiniz birçok şey değişiyor. Bir de bilmediğiniz birşeyleri zamanla öğreniyorsunuz.
- İçi boş tahta direk yapacaksanız, abidik gubidik tahtadan olmaması ve tahta et kalınlığının direk ebadının %20'si olması ve direk çapını %17 büyütmeniz gerekiyormuş, bizim direkler çıktı 20 kg'a. 20 kg tahta direk yapacağımıza 6 kg aliminyum direk yaparız dedik, direğe birsürü perçin vida koyacağız 2 mm et kalınlığı yetmez 3 mm olsun dedik, bizim direk çıktı 9 kg'ya. Yetmedi bari bir de bom yapalım dedik ağırlığı aşağıda çok önemi yok dedik, oldu bizim direk yine 10 kg.
- Böyle bir teknede, salma ve dümen kalınlığının 18 mm'den az olmaması gerekiyormuş, bizim dümen ve salmamız çıktı iki katına.
- Böyle bir teknede yüzerlik sağlaması için bazı kısımların hava tankı olarak yapılması gerekiyormuş, bunları yapacaksak oturak da yapalım, hatta bir ön güverte de yapalım dedik, oturakların altına destek falan derken tahta miktarı uçtu gitti.
- Altında 1 m salması ve ona yakın da bir dümeni olan tekneyi karaya nasıl çekip, sahile nasıl yanaşacağız derken onlar da katlanır olsun dedik, birsürü tahta da buradan geldi.
- Direği ipsiz yapalım, kendi kendine ayakta dursun dedik, bu nedenle ön güverteyi desteklemek gerekti, bir miktar da tahta oradan geldi.
- Ta bu kadar şey değiştirdik, şu ip düzenini de makaralı, palangalı yapalım, ip oraya buraya sürterse aşınır dedik bir sürü makara, paslanmaz çelik de oradan geldi.
- Burası iyi çalışmaz, böyle daha iyi olur, bir de şunu ekliyeyim derken bizim yelkenli aldı başını gitti.

Merak etmeyin yapacağız teknemizi. Ben başka bir noktaya gelmek istiyordum, hikayeyi de bilin istedim.
Gerçek kontraplak fiyatlarını bulunca, maliyet hesabını tekrar yayınlarım ANCAK şu anda tekne 100 kg, maliyeti de işçilik hariç 2000 TL gözüküyor.

Bunun anlamı şu, yapacağınız bir teknenin işçilik hariç 20TL/kg maliyeti var gibi gözüküyor. Yani 4.5 ton bir tekne yapacaksanız, 90.000 TL civarında bir malzeme maliyeti düşünüp bunun üzerine bir de motor ve elektronik koymak lazım gibi gözüküyor.

Devam edecek................





Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 08, 2017, 10:26:24 ÖÖ
Bir de mesleki bir hesap yapalım, biz mesleki olarak herşeyin fiyatını kg esasına indirip öyle hesap yaparız. Tam bir fiyat vermez ama bir mertebe verir. Bana sorarsanız otomobil fiyatını bile ağırlık ile değerlendirebilirsiniz. Kilosu 18-20 USD. Ucuza giderseniz 13-15, pahalıya giderseniz hatta lüx sınıfa 50-60 USD mertebelerine çıkarsınız.

Konumuza dönelim,

İnşaat kerestesi 600 TL/m3 civarında ama bizim teknede kullanağımız tahtalar sanıyorum 2500-3000 TL civarındadır, marketten alırsanız iki katına çıkar. 2500 TL/m3 diyelim, m3 ağırlığına da 650 kg dersek 4 TL/kg yapar.
10 mm 1500x2200 kontraplağa da 120 TL, 700kg/m3 dersek bu da 5 TL/kg yapar. Kolay olsun, 5 TL/kg'dan gidelim, çünkü biz kontraplak ağırlıklı tekne yapıyoruz. 
Kullanacağınız tahtanın %40 firesi olur, örnek 10 kg tahtanın 6 kilosunu kullanabilirsiniz. 5/0.6=8.3 TL/kg Nakliyesi, KDV'si ile 10 TL/kg diyelim. Diğer malzemeler için de bunu iki ile çarpalım, 20 TL/kg bulduk. Daha önce bulduğumuzla aynı rakkam.
İşçilik için bunu da iki ile çarparız, oldu 40 TL/kg,
Yapıp satan %25 kar edecek dersek oldu 50 TL/kg.

1 Ton ağırlığında bir ahşap tekne satın alacaksanız, motor, mekanik aksamlar ve elektronik hariç mertebesi 50.000 TL'dir.
1 Ton ağırlığında bir tekneyi kendiniz yapacaksanız mertebesi motor, mekanik aksamlar ve elektronik hariç 20.000 TL'dir.

Tabii gördüğünüz gibi bu basit çarpanlarla yapılan mertebe belirlemek için yapılan çok kaba bir hesap. Aşağı da gidebilir yukarı da çıkabilir ayrıca ben bir ahşap tekne için ilk defa böyle bir hesap yapıyorum.

Ben bu hesabı önceden yapmıştım, tekneyi 60 kg düşündüğüm için 1.200 TL çıkmıştı. Biz biraz hafifletiriz, firesi az keseriz, malzemeleri biraz da ekonomik satın alırız diye 1.000 TL hedef koymuştum ama gördüğünüz gibi çuvalladık.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 08, 2017, 12:27:58 ÖS
Bir de mesleki bir hesap yapalım, biz mesleki olarak herşeyin fiyatını kg esasına indirip öyle hesap yaparız. Tam bir fiyat vermez ama bir mertebe verir. Bana sorarsanız otomobil fiyatını bile ağırlık ile değerlendirebilirsiniz. Kilosu 18-20 USD. Ucuza giderseniz 13-15, pahalıya giderseniz hatta lüx sınıfa 50-60 USD mertebelerine çıkarsınız.

Konumuza dönelim,

İnşaat kerestesi 600 TL/m3 civarında ama bizim teknede kullanağımız tahtalar sanıyorum 2500-3000 TL civarındadır, marketten alırsanız iki katına çıkar. 2500 TL/m3 diyelim, m3 ağırlığına da 650 kg dersek 4 TL/kg yapar.
10 mm 1500x2200 kontraplağa da 120 TL, 700kg/m3 dersek bu da 5 TL/kg yapar. Kolay olsun, 5 TL/kg'dan gidelim, çünkü biz kontraplak ağırlıklı tekne yapıyoruz. 
Kullanacağınız tahtanın %40 firesi olur, örnek 10 kg tahtanın 6 kilosunu kullanabilirsiniz. 5/0.6=8.3 TL/kg Nakliyesi, KDV'si ile 10 TL/kg diyelim. Diğer malzemeler için de bunu iki ile çarpalım, 20 TL/kg bulduk. Daha önce bulduğumuzla aynı rakkam.
İşçilik için bunu da iki ile çarparız, oldu 40 TL/kg,
Yapıp satan %25 kar edecek dersek oldu 50 TL/kg.

1 Ton ağırlığında bir ahşap tekne satın alacaksanız, motor, mekanik aksamlar ve elektronik hariç mertebesi 50.000 TL'dir.
1 Ton ağırlığında bir tekneyi kendiniz yapacaksanız mertebesi motor, mekanik aksamlar ve elektronik hariç 20.000 TL'dir.

Tabii gördüğünüz gibi bu basit çarpanlarla yapılan mertebe belirlemek için yapılan çok kaba bir hesap. Aşağı da gidebilir yukarı da çıkabilir ayrıca ben bir ahşap tekne için ilk defa böyle bir hesap yapıyorum.

Ben bu hesabı önceden yapmıştım, tekneyi 60 kg düşündüğüm için 1.200 TL çıkmıştı. Biz biraz hafifletiriz, firesi az keseriz, malzemeleri biraz da ekonomik satın alırız diye 1.000 TL hedef koymuştum ama gördüğünüz gibi çuvalladık.

Selim abi baktıgım zaman bu hesaplaman ile  eger bu tekneye cok degil 2-3 yıl önce başlamış olsaydın %40 daha ucuz yapabilirdin. Ozamanın net fiyatlarını çok iyi bildigim için şuan ile karşılaştırdığımda dehşete düşüyorum.
Burası başka bir mecra olsa bu devirde tekne almayı geçin o zaten -orta düzey gelirli için- hayal oldu ama galiba tekne yapmakta bu malzeme maliyetleri ile hayal olacak gibi duruyor derdim.

Senin yapmayı düşündügün tekne için çok degil max 3 sene önce 600-750 ₺ ye yapılabilir diye düşünürdük.Şimdi hesap nerelere gelmiş benim okurken gözlerim faltaşı gibi açıldı :h
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 08, 2017, 07:29:45 ÖS
Sevgili Volkan, bu işlerde bir gariplik var!!!! Biraz önce pazardan geldim, en pahalı meyvenin kilosu 5 TL. Geçen hafta buralardaki marangozlara uğramıştım, bir çama m3'ü 2200-2500 TL dediler. Oğlum şaka mı yapıyorsunuz, kilosu 4-5 lira yapar, ben bu paraya manavdan muz alıyorum dedim. Abi napalım piyasa böyle dediler. Marketlere baktım fiyat iki katı. Epoksi fiyatı keza öyle. Aliminyum fiyatı kurşundan %10-15 ucuzdur, boru veya profil olunca iki katına çıkar, alimiyum boru sordum kilosu 16-17TL dediler. Haklısın bunlar son 1-1.5 senede oldu. Ben sebebini biliyorum ama buranın konusu değil.
Napalım yola çıktık bi kere, sigarayı bırakır ayda 300-400 TL tasarruf ederiz.

Teknemizin tasarımı son aşamaya geliyor, yelkeni nasıl hareket ettireceğimizi belirlersek bitecek. Oraya bağladım, üzerime geldi, buraya bağladım kafama çarptı, başka yere bağladım dümen koluna mani oldu, şuraya bağlayayım dedim, neden fazla güç kullanayım deyip vazgeçtim. Makarasız veya az makaralı yapalım demiştik ama Türkçesini bilmiyorum, "traveller" siz olmayacak gibi, ip mi metal mi düşünüyoruz. Gönlümde ip yatıyor ama metal daha kolay gibi. Bakarsınız boma ip bağlar elimle tutarım der ve bir parça iple meseleyi çözeriz. Bitirdikten sonra son bir gözden geçirirken birşeyleri değiştirirmiyiz bilmiyorum.

Küçük bir tekne ama iyi donanımlı oluyor gibi. Yelkeni ve salmayı makara ile kaldırıyorsunuz. Bom ana direğeğe üniversal bir menteşe ile bağlanıyor. Bir ara salmanın altına içinde kalacak şekilde 15-20 kg kurşun dökeyim mi diye düşünüp sonra salma kontraplak olduğundan vazgeçtim. Salmayı tahta yaparsanız ve yapıştırıcı kullanmazsanız olur. Tahta kalıba kurşun dökülebilir.

Kaşıntı çok ama düşünmeyi tamamlayıp inşaata başlamak lazım. Modelteknikleri forumunda kışın yapacağız diye söz verdiğimiz model yelkenlimiz de var. Model ile ilgilenenler için bilgi, planlarını da yayınlamıştım, 1 m boyunda bir yarış yelkenlisi (şalopa -sloop), uzaktan kumanda ile yönetiliyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 09, 2017, 06:17:28 ÖS
Sonunda yelkeni nasıl bağlayacağımıza karar verdik ve tekne çizimini bitirdik. Kesilecek parçaları çizim olarak kontra plakalarına nasıl yerleştirileceğini de planladık ve ağırlığı hesap ettik.
Tahta ağırlığı 77 kg. tahminen 8-10 kilo camyünü+epoksi gider, 15 kilo civarında da direkler ve yelken, 100 kg'ı geçtik. Daha hafif olabilirdi, ama 80 kilonun altına çıkmaz gibi gözüküyor, en azından ben cesaret edemem.
Keşke imkan olsa da resimleri yayınlasaydım, dümen ve bom menteşesi, makaralar belki de teknennin komplesi bazı arkadaşların işine yarardı.
Tekneyi tarif etmeye çalışayım, 3.5 m boyunda, max 1.6 m genişliğinde, (transom 1.5 m - burun 0.85 m), draft 0.18 m, taban  V, iki plakalı chine gövde, alt plakalar 10 mm, yan plakalar 6 mm kontraplak (WBP), Transom, salma ve dümen 20 mm, direk 60/3 mm T6 Aliminyum, bom 40/2.5 T6 aliminyum, ipler 6 mm, makaralar kestamid (veya HDPE), yelken 200gr/m2 polyester kumaş, metal aksamın tamamı paslanmaz çelik.
CAT tipli bir tekne olacak, direk kendi kendine duruyor, yelken ve salma makara ile kaldırılıyor, yelken üçgen ve 6.5 m2. Dik ve yapıştır yöntemi ile yapılacak, tekne dışı 200 gr/m2 camkumaşı+epoksi olacak, ek yerleri ve köşeler kaplanmadan  önce camyünü bant+ epoksi ile dönülecek. iç kısımdaki önemsiz bazı yapıştırmalar yat tutkalı olabilir, iç camyünsüz epoksi ile izole edilecek, beya veya sarı enamel boya ile kapatana kadar boyanacak, (tahminen 40-50 mikron. Çok gözebatan ve veya hasarlı yerler dışında MACUN KULLANILMAYACAK. Macunun cinsi ne olursa olsun, iyi bir yapışma elde edemezsiniz ayrıca macun ve boyaya dikkat etmezseniz çok ciddi miktarda ağırlık gelir.

Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 09, 2017, 07:20:59 ÖS
Selim abi eğer senin için sakıncası yoksa çizmiş olduğun teknenin planlarını burada yayınlayabilirmisin ? Beğenip yapmak isteyenlere alternatif bir çalışma olur.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 10, 2017, 10:44:30 ÖÖ
bi becerebilsem hiçbir sakıncası yok.
altta bir dosya ekleme komutı varmış, ben hep yukarlarda arıyorum, yaşlandık işte


*Moderasyon Edit: Mesaj ekleri rahat takip edilebilmesi için konunun ilk mesajına eklenmiştir.*
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 10, 2017, 11:25:15 ÖÖ
Başardım herhalde,

Bu resmin tamamını veya herhangibir kısmını ticari niyetler haricinde istediğiniz şekilde kullanıp değiştirebilirsiniz. Resim ayıklanıp işaretlenip düzeltilmemiştir ancak 1:1 ölçeğnde çizilmiş olup ayrıca bir de 6/10/20 mm kalınlıktaki kontraplakların router kesimi için hazırlanmış 1700x2200 plaka için kesim planı vardır.
Otokedin yenilerden bir verziyonu ile kaydedilmiştir, eski verziyonu olanlar veya başka programı olanlar için, arkadaşlar çevirimleri yaparlar ve yayınlarlar herhalde.
Resimleri kullanacaklar benim hayatımda yelkenlileri sadece uzaktan gördüğümü ve HİÇ KULLANMADIĞI dikkate almalıdırlar.

Panel açılımı çizmek için çok düşünülmüş ve kendi bulduğum bir yöntem ile panel açılımları çizilmiştir. İnşaa edilmediği için doğrulukları kesin değildir ama model yapımlarında bugüne kadar ufak tefek noktalar ve çizilmesi unutulan parçalar haricinde bir sorun karşıma çıkmadı. Dolayısı ile herkes kendi riskinde kullanmalıdır.

Soru soracaklar çabuk sormalıdır, zaman içinde bazı şeyleri unuttuğum için cevaplaması zor olmakta veya neyi neden öyle yaptığımı hatırlamakta güçlük çekilmektedir.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 10, 2017, 11:59:46 ÖÖ
Bitmiş bir resim düşüncesi ile plana baktığınızda, resim üzerinde anlamadığınız veya eksik birtakım çizim teknikleri vardır. Üst kısımda da esinlenilen yelkenli çizimin bir kısmını görüyorsunuz. Özellikle yelken dümen ve salma büyüklükleri ve konumları bu tekneden örnek alınmıştır. Kopya da diyebilirsiniz ama aynıları değil.
Bir ara yelkeni GAFF yapmayı da düşündüğüm için direğin tepesinde üst bomun, direğe oturmasını sağlayacak tahta yuvayı da görebilirsiniz. Bazı detaylarda eksik ve yanlış çizgiler olabilir neticede kemdim kullanmak amacı ile yaptığım için bazı detaylara girme gereği duymadım.
Su hattı kıç aynanın (transom) alt panel bitimi noktasındaki tam yatay hattır ve 200 kg için tasarlanmıştır. Ağılık merkezi siz ne dersiniz bilmiyorum ama bana göre güzel bir yerdedir, üstten görünüşte küçük bir yuvarlak olarak görebilirsiniz. 1 cm batmada 38 kg taşıyabilmektedir, yani 1 kişi (90kg) ve tekne (110 kg) ile tasarlanan su hattında durmakta, ikinci bir kişi daha bindiğinde 2-2.5 cm civarında batmaktadır.

Motor da takabilmek amacı ile kıç ayna 20 mm kontra düşünülmüştür, balık tutarken teknenin önünde ayakta durmak (kaşık atma veya benzer bir faaliyet) amacı ile tekne buru yaklaşık 85 cm  genişliğinde tasarlanmıştır, baştaki (yan görünüşte göremiyorsunuz ama kesim planında var)
ve kıçtaki ilk istasyonlar, şamandra amaçlı kapalı hava tankıdır, ben köpük doldurmayı düşünüyorum ama iç ve dış iyi bir izolasyonla boş da kalabilir.

Aklıma başka önemli şey gelirse yazarım.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 10, 2017, 02:07:16 ÖS
otoket açamayanlar için bir genel görünüş taslağı hazırladım, makara ve mekanik kısımların resmini de koydum.
Belki bazı arkadaşlara faydası olur. Doğru ölçüleri ve özellikle tahta kesim planları için otoket remini açmanız gerekli.

*Moderasyon Edit: Mesaj ekleri rahat takip edilebilmesi için konunun ilk mesajına eklenmiştir.*
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 12, 2017, 08:50:23 ÖÖ
WBP kontraplaklarımızı da sipariş verdik. Ebat cins ve fiyatları aşağıdaki gibi. KDV dahil fiyatlar.
6 mm  kayın 1700x2200 mm         75 tl      3 plaka
10 mm kayın 1700x2200 mm        105 tl    2 plaka
20 mm kayın 1700x2200 mm        210 tl    1 plaka
Bu arada önemli bir şey unuttuğumu farkettim, bizim yelkenlinin küreklerini unuttuk, hemen bir iskarmoz ve kürek tasarlamamız lazım, biryerlerde bir kaç kürek planı indirmiştim, hemen bir inceliyelim.
Biz dik ve yapıştır yöntemi ile yapacağız, tel için de 1.5 veya 2 mm  inşaat teli kullanacağız. Youtubeda bazı videolarda bazılarının bakır tel, bazılarının da plastik kelepçe kullandığını gördüm, hepsi olabilir, bakır tel en son sırada gelir, esnemesinin avantajı varmıdır yokmudur bilmiyorum ama faydası var ise plastik kelepçe de iyi bir seçim olarak gözüküyor, bir denemek lazım, ama niyetimiz tel kullanmak ve delikleri 3 mm yapacağız. Bazıları bir miktar yapıştırdıktan sonra bu telleri çıkarıyorlar, biz çıkarmayıp, yapıştırıcının içinde kalmasını sağlayıp, üzerine camkumaşı takviyesi yapacağız.
Camkumaşı bant fiyatlarına baktım, çok pahalı, biz kumaştan bant keserek yapacağız. yapıştırıcıyı da silika ile lamine epoksi reçinesini karıştırarak yapacağız, Camyününü bantı uygularken de önceden bir kat epoksi reçine ile bantlanacak yeri boyayacağız. Plastik kelepçe polietilendir, epoksi YAPIŞMAZ, çıkartmanız gerekir, çıkartırken de epoksi bulaşması nedeni ile zorlanıyorsanız, teli propan lambası ile ısıtıp epoksiyi yumuşatabilirsiniz ama plastik kelepçe olursa ısıtamazsınız. Benim bu konuda hiç deneyimim yok denedikçe göreceğiz.

Tellerin yerinde kalmasının, tabii dıştan spiral olarak büktüğümüz fazlalıkları keseceğiz ama delik içi ve teknenin iç kısmında kalacak, bunların birleşime faydası vardır diye düşünüyorum. (beton içindeki inşaat demiri gibi).
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: ErsanAkpınar - Ekim 12, 2017, 10:21:48 ÖÖ
WBP kontraplaklarımızı da sipariş verdik. Ebat cins ve fiyatları aşağıdaki gibi. KDV dahil fiyatlar.
6 mm  kayın 1700x2200 mm         75 tl      3 plaka
10 mm kayın 1700x2200 mm        105 tl    2 plaka
20 mm kayın 1700x2200 mm        210 tl    1 plaka
Bu arada önemli bir şey unuttuğumu farkettim, bizim yelkenlinin küreklerini unuttuk, hemen bir iskarmoz ve kürek tasarlamamız lazım, biryerlerde bir kaç kürek planı indirmiştim, hemen bir inceliyelim.
Biz dik ve yapıştır yöntemi ile yapacağız, tel için de 1.5 veya 2 mm  inşaat teli kullanacağız. Youtubeda bazı videolarda bazılarının bakır tel, bazılarının da plastik kelepçe kullandığını gördüm, hepsi olabilir, bakır tel en son sırada gelir, esnemesinin avantajı varmıdır yokmudur bilmiyorum ama faydası var ise plastik kelepçe de iyi bir seçim olarak gözüküyor, bir denemek lazım, ama niyetimiz tel kullanmak ve delikleri 3 mm yapacağız. Bazıları bir miktar yapıştırdıktan sonra bu telleri çıkarıyorlar, biz çıkarmayıp, yapıştırıcının içinde kalmasını sağlayıp, üzerine camkumaşı takviyesi yapacağız.
Camkumaşı bant fiyatlarına baktım, çok pahalı, biz kumaştan bant keserek yapacağız. yapıştırıcıyı da silika ile lamine epoksi reçinesini karıştırarak yapacağız, Camyününü bantı uygularken de önceden bir kat epoksi reçine ile bantlanacak yeri boyayacağız. Plastik kelepçe polietilendir, epoksi YAPIŞMAZ, çıkartmanız gerekir, çıkartırken de epoksi bulaşması nedeni ile zorlanıyorsanız, teli propan lambası ile ısıtıp epoksiyi yumuşatabilirsiniz ama plastik kelepçe olursa ısıtamazsınız. Benim bu konuda hiç deneyimim yok denedikçe göreceğiz.

Tellerin yerinde kalmasının, tabii dıştan spiral olarak büktüğümüz fazlalıkları keseceğiz ama delik içi ve teknenin iç kısmında kalacak, bunların birleşime faydası vardır diye düşünüyorum. (beton içindeki inşaat demiri gibi).

Kumaştan Bant keserken kumaş dağılıyor araları açılıyor dikkatli olmak gerek.
west system şerit 10 bant 1cm di sanırım genişlik 60 tl gibi bir fiyata almıştım.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: KARANLIK - Ekim 12, 2017, 02:45:42 ÖS
     Ersan, elyaf şerit keserken bant yapıştırırsan dağılmaz.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 12, 2017, 09:35:39 ÖS
     Ersan, elyaf şerit keserken bant yapıştırırsan dağılmaz.

Abi bantı çıkarırken de dağılıyor iki ucu çikolatalı değnek  :gk
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 12, 2017, 09:50:33 ÖS
Bende iki cins kumaş var, ikisi de 200 gr/m2, biri eskilerden kalma, sık örgülü, çapraz, onda keserken bir sorun olmuyor, ben düz hatları çelik cetvel ve çok KESKİN bir maket bıçağı ile kesiyorum. Yeni aldığım kumaş gevşek ve fiberler büyük, denemek için kıyıp kesmedim ama dağılır gibi gözüküyor. İkaz için teşekkür ediyorum.
Böyle kumaşı epoksi uyguladıktan sonra yerinde kesebiliriz, cetvel, bıçak veya makas epoksiye bulanır ama aseton veya trikloretilenle temizleriz. Napalım gülü seven dikenine katlanır.
Cam kumaşını keserken çok keskin bir makas kullanmanız ÇOK ÖNEMLİ, her makas cam kumaşını kesmez belki o nedenle dağılıyordur, ben berber makası kullanıyorum, imkanı varsa söylediğim gibi maket bıçağı ve cetvel kullanıyorum.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: KARANLIK - Ekim 12, 2017, 10:11:34 ÖS
  Volkan, bantı çıkarma; biraz fazla bindir elyafı, epoksiyle ıslat kürlenme bittikten sonra kes. Selim bey, anlatabildim mi bilmiyorum ama kürlendikten sonra keserseniz kesici araçta kirlenmiyor hatta biraz bükünce kırılıyor kesiciye bile fazla gerek kalmıyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek
Gönderen: selim - Ekim 12, 2017, 10:47:45 ÖS
Şöyle bir eski defterleri karıştırdım, acaba kontraplak kalınlığını inceltip (bir sonraki tekne için :gk) epoksi kalınlığını arttırabilirmiyim diye?
Karşıma bir hesap tablosu çıktı, belki size faydası olur, hangi kalınlıktaki kumaş için ne kadar epoksiye ihtiyacınız olur diye, sizinle bir paylaşayım dedim.
Yanlış olduğunu zannetmiyorum, yoksa saklamazdım ama konudan anlayan bir arkadaş kontrol ederse iyi olur.
El ile VAKUMSUZ veya BASINÇSIZ bir uygulama için hazırlanmış bir tablodur. Vakumlu veya basınçlı uygulamada reçine azalır, CK artar dolayısı ile laminasyonun özgül ağırlığı artar. Bu hesap reçine özgül ağırlığı takribi 1.2 kg/litre laminasyon yani CK+reçine 1.8 kg/litre ile hesaplanmış bir tablo.
Aklımda bir bilgi daha kalmış, 1 mm epoksi laminasyon, 5 mm sert tahta kalınlığına eşdeğer, yani 6 mm kontraplak üzerine 1 mm epoksi laminasyon yaparsanız, 11 mm kalılığında kontraplağa eşit olur, tabii bu birçok faktöre göre değişir ama bazen bakkal hesabı gideriz ya, o esasta bir mukayese. Bunun da yanlış olduğunu zannetmiyorum ama tabii doğruluğunun teyid edilmesi lazım.
ÖNEMLİ NOT: 5 mm kontra yerine 1 mm epoksi laminasyon kullanırsanız eşit OLMAZ. Mukavemeti sağlarsınız ama rijid olmaz.

Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 13, 2017, 08:19:52 ÖÖ
Evet tablonun ne anlama geldiğini biraz açıklayalalım. Biraz inceleme şansım oldu.
Tablo, el ile uygulamada, "oz" olarak, hangi cam kumaşı kalınlığında "1 galon" epoksi reçine ile kaç "yarda kare" alan boyarsınız, rakkamlarını, "kg" olarak, hangi cam kumaşı kalınlığında, "1 m2"için kaç "kilo" kumaş ve epoksi reçine kullanırsınızı hesaplıyor. Hesabı kitabı ben yapmışım, bazı kutular gereksiz diye gizlenmiş, istiyorsanız açabilirsiniz.
Epoksi reçinenin özgül ağırlığı 1.2 kg/litre, uygulanan laminasyonun ki de 1.8 kg/litre olarak düşünülmüş.

Bir örnek verelim, popüler ve işe yarayan bir örnek oldun.

Biz teknede "6 oz"luk yani "0.2 kg" (200 gm) lık kumaş kullanıyoruz.
Bu kumaşta "1 galon" (3.78 litre veya 4.54 kg) epoksi ile "8.3 m2" alan kaplayabiliyormuşuz.
1 m2 alan için 0,2 kg cam kumaşı ve 0,55 kg epoksi gerekiyormuş,
1 m2 laminasyon ağırlığı 0,75 kg geliyormuş
Bu uygulamanın kalınlığı 0,419 mm (419 mikron) oluyormuş.
Uyguladığımız laminasyonun ağırlık olarak % 27'si cam kumaşı, %73'ü epoksi reçine oluyormuş.

Hatırlamıyorum ama ben bu tabloyu hazırlamak için bilgileri mutlaka doğru dürüst birinin yazdığı bir KİTAP'tan almışımdır. İnternette birilerinin yazdıklarına be pek inanmam.

Ben maliyet hesabı ve ihtiyaç çıkarırken 200 gm'lık kumaş için 1 kat laminasyon için 1 m2'ye 1 litre reçine ve bu kaplama ile 400 mikron kalınlık elde eldeceğimi düşünmüştüm. bu da 1 m2 için 1.2 kg reçine yapar. Çok yanlış değilmiş, reçinemizi biraz fazla almışız DEMİYECEĞİM: Uygulama yaparken kullanamadan kürlenen bir sürü reçine oluyor.

Tabii bu tablo ne tip bir kumaş için hatırlamıyorum, mutlaka örgülü kumaştır ama hangi tip? bilemiyorum. Bu miktarlar kumaşın cinsine göre değişir, prensip itibarı ile gevşek örgülü kumaşta daha fazla reçine kullanmanız gerekir. Tabi uygulama pratiği, reçinenin akışganlığı, hava sıcaklığı da önemli, az reçine kullanırsanız yüzeyde cam kumaşı desenini görürsünüz.

Yüzeyde cam kumaşı deseni belli oluyorsa SAKIN ZIMPARA YAPMAYIN, kumaşı yersiniz.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 14, 2017, 11:54:02 ÖÖ
Su ile balast yapmak isteyenler için bir örnek.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 18, 2017, 12:03:59 ÖS
Tahtalarımızın kesim siparişini de verdik, henüz fiyat bilmiyorum. Bu ne biçim iş diyeceksiniz ama biz sizi üzmeyiz dediler ve ben, hababam birşeyleri beğenmeyip değiştirmek istiyorum, artık neyi beğenmiyorsak yaparken değiştiririz.
Bu arada (sanki bu bitmiş gibi!!) ikinci proje ne olur diye düşünüyorum.
Kite sörf benzeri bir şey, klasik tahta şeritten kano yapımı, bunun bezden yapımı, iskeletin aliminyumdan yapımı, hatta bezden yapılma bir yelkenli, köpükten (strafor) yapılma bir yelkenli. Tabii bunlar birkaçyüz lirayı geçmeyecek ve biz yüzerek sahile çıkmayacağız veya birileri bizi deniz veya gölün ortasında aramayacak.
Tabii ben sürekli olumsuz şeyleri düşündüğüm ve maceracılık yaşım geçtiği için, hepsinin birsürü olumsuz yanı çıkıyıyor, kiminde kullanma sorunu, kiminde risk, kiminde maliyet, kiminde inşaa zorluğu.
Mesela bezden bir kano yapalım dedim. Posta kalıpları yapılması ve tahtanın ısıtılarak bükülmesi lazım ve bir montaj tezgahı gerekli. Aliminyum iskelet bizi kalıp ve tezgah yapılması tahta bükmesi zahmetinden kurtardı, aliminyumları da perçinleriz dedik. Bez olarak polyester kumaş kullanırız dedik, yırtılmasın diye üzerini camyünü epoksi kaplarız dedik. Bunu aslında BALİSTİK NAYLON denen bir kumaşla kaplıyorlar.
Kürek çekemeyiz, kanoya yelken koyalım dedik, kano devrildi, devrimesin diye kenarlara HAWAİ kayığı usulü floatlar koyalım dedik, sonra kanonun içinde yeteri kadar hareket edeceğimiz yer olmadığından bezden bir yelkenliye çevirdik, sonra maden bu kadar camyünü epoksi kullanacağız abidik gubidik bir şey olacak, şöyle köpükten fiyakalı görüntüsü olan bir şey yapalım dedik, köpük kesmek kolaydı ama bükerken kırılır, düz hatlı bir şey olsun dedik şeklini beğenmedik, eğri yapalım dedik şablon işi çıktı, bunlarla ne uğraşıyorum git biraz daha büyük bir tekne yap dedik. Yani anlayacağınız GÖNÜL GEZDİRİP vakit geçiriyoruz.
Tabii bu gönül gezdirmeleri yaparken birsürü şey öğreniyorsunuz.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: sessizsakin - Ekim 20, 2017, 12:53:28 ÖÖ
Kano için Hem güzel hem sağlam bir kumaş için şöyle bir fikir verebilirim. Ama tabi bunun denenmesi, olur olmazlığının iyi tartılması lazım. Ben daha önce yapmadım, ama reklam sektöründe kullanılan şeyler.

Reklamcılarda, dış cephe baskı yapanlarda genellikle laminasyon aletleri olur. dijital baskıyı malzemeye bastıktan sonra baskı mürekkebi çevre şartlarından etkilenmesin diye şeffaf pvc veya pet levhalarla sıcak rulo preste kaplanır. buna da laminasyon deniyor. Hani şu kimlikler pasolar pvc yöntemiyle kaplanır diyen teyp kaydı gibi. sadece ebat büyük.

Hani şu inşaatlarda sıva yada seramik yapıştırıcı tutsun diye kullanılan fileler olur. onlar genelde cam elyafıdır. iki pvc film arasına bu inşaat filesini koyup reklamcıda lamine ettirebilirseniz muhtemelen epeyce sağlam ve su geçirmez bir kaplama malzemeniz olur. Hem de şeffaf :)

Tabi bu bir fikir. deneyip görmüşlüğüm yok. imkanı ve vakti olan birisi küçük bir parça denetip mukavemetini test edebilir.

Pahalı teknolojik yelkenleri genelde bu mantıkla yapıyorlar. farklı olarak yelkenlerde pvc değil polyester film kullanılıyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 20, 2017, 03:39:40 ÖS
Bilgi için çok teşekkür ediyorum, ben model yelkenliden laminasyonlu yelken yapma tekniğini biliyorum ama benim harcım değil, beceremem. Bizim işlerde teknolojik konular olmayacak, kes ve yapıştır yani. Gördüğünüz gibi bunu bile beceremeyip tahtaları router'cıda kestiriyoruz.
Kanoda polyester bezin ben gayet güzel iş göreceğine inanıyorum, ortalıkta gezinip duruyoruz ama bir bakarsınız neticede kano yapmak ortaya çıkar. Mantıken en doğrusu gözüküyor. tabii daldan dala zıplama gibi bir huyumuz olduğu için konu döne dolaşa şişme bota geldi.
Ben şişme botla ilgili bir konu açtım, belki farketmişsinizdir, çünkü ben çoğu zaman dikkatimi çekmedikçe konuların ne olduğunu farkedemiyorum. Siz bu konuda bayağı bilgilisiniz ve paylaşımcısınız. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Volkan bey nerelerde?, şişme botla ilgili onun da bildiklerini paylaşmasını bekliyoruz. Hazırlık yapıyor olabilir. :P
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 20, 2017, 08:56:53 ÖS
Bilgi için çok teşekkür ediyorum, ben model yelkenliden laminasyonlu yelken yapma tekniğini biliyorum ama benim harcım değil, beceremem. Bizim işlerde teknolojik konular olmayacak, kes ve yapıştır yani. Gördüğünüz gibi bunu bile beceremeyip tahtaları router'cıda kestiriyoruz.
Kanoda polyester bezin ben gayet güzel iş göreceğine inanıyorum, ortalıkta gezinip duruyoruz ama bir bakarsınız neticede kano yapmak ortaya çıkar. Mantıken en doğrusu gözüküyor. tabii daldan dala zıplama gibi bir huyumuz olduğu için konu döne dolaşa şişme bota geldi.
Ben şişme botla ilgili bir konu açtım, belki farketmişsinizdir, çünkü ben çoğu zaman dikkatimi çekmedikçe konuların ne olduğunu farkedemiyorum. Siz bu konuda bayağı bilgilisiniz ve paylaşımcısınız. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Volkan bey nerelerde?, şişme botla ilgili onun da bildiklerini paylaşmasını bekliyoruz. Hazırlık yapıyor olabilir. :P
Abicim ben İstanbuldayım gurbetlerde. bilgisayarım yanımda degil,mobil olarak takip edebiliyorum konulari.Pazar günü evime dönmüş olucam bilgisayarıma kavuştuğum gibi konuya müdahil olucam.Şimdilik izlemekle yetinebiliyorum  :crying
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Kasım 26, 2017, 10:38:41 ÖÖ
Nihayet tahtalarımız elimize ulaştı. Hayatımda hiç bu kadar kalitesiz kontraplak görmemiştim üstelik üzerlerinde 1.sınıf ve MARİN diye damgalar var. Uzaktan kumanda etmemek gerektiğini biliyorduk ama başka imkanımız yok diye düşünmüştük, neyse tekneyi yapmamıza engel değil. Biraz fazla budaklı bir tekne olacak.

Birkaç kontraplakçı gezmiştim, onlar da benzeri kontraplakları, "bunlarla tekne yapılıyor" diye tanıtmışlardı ve üzerlerinde benzer damgalar vardı, demek ki bu işin piyasası bu şekilde.


Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: sessizsakin - Kasım 26, 2017, 12:24:44 ÖS


Hayırlı olsun, sonuçta azgın sulara açılmadıktan sonra pek sıkıntı olmaz sanırım.

Damga yaptırmak zor değil. Bir denetimi, şikayet etseniz de bir yaptırımı yoksa hele... 20 liraya yaparlar damgayı.  Hele kurumsal firmalar, yasal gösterebildikleri bütün üçkağıtları uygulamak için yarışmaya başladı resmen.

Memlekette hele hammaddenin sertifikalısını kalitelisini bulmak imkansız. Ben plastik ve çeliklerden biliyorum. Adamın A malzeme diye satıp sertifikasını da verdiği çelik ürün kaynak tutmayınca analize gönderiyoruz. A dışında herşey çıkıyor malzeme. Ama sertifikası var :) Yani adama dava açsak mahkeme rahatlıkla şunu diyebilir : "Sertifikası var"... Sertifikayı veren kuruluşun da yasal bir yaptırımı yok. Ama sertifikalı olduğu için fiyatı sertifikasızdan da fazla :D.

Yani neticede bir çok bakımdan buralar hala dağ başı :D


Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Şubat 02, 2018, 09:11:26 ÖÖ
Bir miktar ilerledik. Kontralar kabarıyor, özellikle 10 mm son katta sorun var, zaten daha önce bazı hataları kontraplakçı tashih edip gazlamış, be de kontralaraı suladım, kabaran yerleri tamir ederek gidiyorum, resimde gördüğünüz alacalı bulacalı yerler tamir yerleri.
Yapıştırmayı, mısır nişastası+epoksi ile yaptık, yapıştırma yerlerine çektiğimiz epoksi bantı da cam yünü kumaştan, keskin bir makasla 100-150 mm genişliğinde keserek yaptık.
Kontranın kabarması ve kötü işçiliğimiz hariçinde bir sorun gözükmüyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: vlkanaydin - Şubat 02, 2018, 10:34:35 ÖÖ
Selim abi ben bu konuyu devam eden inşalara taşısam nasıl olur ?
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Şubat 06, 2018, 01:39:30 ÖS
olur, bir sorun yok.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Haziran 01, 2018, 11:17:28 ÖS
Biraz ilerlememiz var. Teknemizin dışını camyünü epoksileyip, içini de sadece epoksi ile boyadık.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Eylül 16, 2018, 08:36:04 ÖÖ
Sona doğru yaklaşıyoruz, yelkeni de diktirmeye verdik.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: yalova77 - Eylül 16, 2018, 12:02:57 ÖS
selim bey ellerinize sağlık güzel olmuş.Yelken kumaşını ne aldınız kaç liradır dikimi ile ne kadara mal olacak
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Eylül 16, 2018, 01:31:46 ÖS
Kumaşı kumaşçıdan aldım.
https://www.kumasci.com/urun/polyester-kumas-beyaz/5608
1.5 m eninde, 210gr/m2 ağırlığında, polyester, geçirimsiz bir kumaş, farklı renkleri de var. Şemsiyelik Kumaş diye nitelendiriyorlar.
Yelken küçük (4 m2 civarında) olduğu için ben 210 gr'lık kumaş seçtim, daha büyük yelkenler için kullanılabilecek daha ağırlarının da olduğunu zannediyorum.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Eylül 16, 2018, 01:41:36 ÖS
Ben aldığımda fiyatı 15TL/m idi, şimdi biraz artmış. Brandacıya diktiriyorum, dikimi için de 150 TL vereceğim. Brandacının ilk söylediği fiyat, pazarlık yapmadım. Fitilleri ve takviyeleri ve kuşgözlerini brandacı kendi sağlayacak, yani fiyata dahil. Ben brandacıya ölçüleri verip nasıl dikeceğini söyledim.

USD 4 TL civarında iken bir yelkenci ile konuşmuştum, bu yelkeni yapmak için 1.500 TL istemişti.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Eylül 16, 2018, 02:11:09 ÖS
Bir de direk ve bomla ilgili bilgi vereyim.
Planladığım veya bu konudaki gördüğünüz plana göre, direk ve bomu T6 veya T7, 60 ve 40 mm çapında, 1.5 mm kalınlığında aliminyum borudan yapacaktım, fakat bir tekneyi yapmakta yardımcı olan arkadaşın ısrarı üzerine, elinde yelkenli ve çıkma malzemeleri olan bir tanıdığından bu aliminyum boruları aldık. Bunlar düşük mukavemetli 50 mm çapında, 2 mm kalınlığında aliminyum  borular. Tabii başka bir gerekçe de, ben köyceğizde oturduğumdan, Istanbuldan Köyceğize iki boy boru nakliyatı sorun olacaktı, tercihin bir başka gerekçesi de bu nakliyat sıkıntısı idi ama Istanbul veya civarında iseniz, mukavemetli aliminyum boru alma şansınız olabilir.
Ben biryer bulmuştum, geçen sene konuşmuştum, fiyatlarını tam hatırlamıyorum ama gayet makul aliminyum boru fiyatları idi.
İlgilenecek arkadaşlar için:
http://www.garantialuminyum.com/borular.asp
6XXX cinsi denilen borular piyasada T6 diye nitelendirilir, çok büyük ihtimalle ısıl işlem görmüşlerdir, aslında T6 ısıl işlem görmüş 6XXX serisi aliminyumdur, ısıl işlem görünce ALAŞIMLI aliminyumun mukavemeti artar ama ALAŞIMSIZ aliminyumların mukavemetleri artmaz. 6XXX veya 7XXX aliminyum boru alacaksanız, ısıl işlem görüp görmediğini sorun.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: Sunay Gönenden - Eylül 20, 2018, 03:54:34 ÖS
Selim bey kolay gelsin güzel iş çıkartıyorsunuz tebrik ederim. Kontrplak konusunda ben de sıkıntı yaşamıştım. Kayın marin kontrplak maalesef yazdığının gibi problemli. Bunun yerine gelecek defa 'egzotik marin' veya 'okume marin' kontrplak kullanmanızı öneririm. Biraz daha pahalı ama üzülmezsiniz.
Yelkenin nasıl dikildiğini merak ettim. Torlu mu dikiliyor? Planı göremediğim için yazıyorum, planı var mı ve yelken konusunda deneyimsiz biri dikebiliyor mu?
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 06, 2018, 10:45:37 ÖS
Teknemiz bitti suya indirilmeyi bekliyor.
Yelkeni bir brandacıya olcu ve sekllini verip diktirdim, iyi olmadı, hem eğri hem de itinasız dikti. Mütekamil bir yelkenden ben anlamadığım için özel bir şey yok, sadece koşelerde ve kuşgözlerinin olduğu yerlerde takviyeler var. Ben yelken kullanmasını da bilmiyorum, o nedenle biraz kuçuk yelkenle başlayalım istedim. Su anki direk boyu 3.8 m, aslında ilk basta 5.5 metre dusunmustum, öğrenebilirsek yelkeni büyüteceğiz.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: KARANLIK - Ekim 07, 2018, 01:20:29 ÖS
   Alt yakayıda bumbaya bağla, fena görünmüyor.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: vlkanaydin - Ekim 07, 2018, 02:23:29 ÖS
Bende yelkenin alt kısmının bumbaya bağlanmasını yazacaktım ki İbrahim abi erken davranmış. Bence de gayet başarılı görünüyor. Acemiliği attıktan sonra zaten az çok nasıl bir şey olması gerektiği kafada belirmiş olur ozaman daha iyisi yaptırılır,yelken alanı büyültülür.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: selim - Ekim 08, 2018, 01:08:44 ÖS
Yelkenden anlamadığım için alt yakanın bumbaya bağlanmasının ne anlama geldiğini tam anlayamadım.

Yelken ön alt köşe ve arka alt köşeden bumbaya (daha doğrusu ön bumba muylu düzeneğindeki halkalı cıvataya) bağlı, ön bağlantı sabit, arka bağlantı yelkenin formunun ayarlanması için öne arkaya hareket ettirilebiliyor.

 Yelkenin üst ön köşesi bir ipe bağlı, ip direk tepesindeki bir makaradan geçip aşağı güverteye iniyor,  güvertede de bir halkadan geçtikten sonra bir kurtağzına sabitleştirmek için dolanıyor. Yelkenin hücum kenarı da direğe makaralı halkalar ile bağlı, ilk önce makarasız yapmıştım, indirip kaldırırken sıkıntı çıkardı, sonra bağlantı halkasının üzerine bir paspastan çıkardığım makaraları dizdim, şimdi yelken gayet kolay indirilip kaldırılanbiliyor.

Direk tepesinde bir makara daha var, bomun arka ucuna bağlı bir ip bu makaradan geçip ön güverteye iniyor, bunun amacı da kürek çekerken bomun engel yaratmasını önlemek için, arkasını kaldırarak, ana direğe kadar katlamak için. Bom/Direk muylusu üniversal, yani hem yatayda dönebiliyor hem de dik olarak kaldırılabiliyor.


Rüzgar esmasında bomun yukarı kalkmasını önlemek için ipten bir kaz boynu düşünmüştüm ama gerek olmadığı düşüncesine kapılıp koymadım, iskota yeteri kadar tutuyor gözüküyor ama gerekirse koymak kolay.

Bom ve direğin projeye göre biraz kısa olmaları nedeni ile projeden bazı sapmalar yaptık. Projede iskota teknenin arkasındaki bir seyyah ipine makara ile bağlı idi ve bomun tarafına göre bu ip üzerinde sağa sola hareket edebiliyordu ama bom kısa olduğu için, arkası tekne içinde kaldı, bomda tekli, tekne tabanı ortasında ikili makara düzeni yaptım fakat İYİ ÇALIŞMADI, ip tekne kenarlarına sürtüyor. Oturak seviyesine bir halka takarak bom arkasındaki makara ile ikili ip düzeni yaptım, yelkenin tekneyi devirme momentini artırdık ama şimdi sorun yok gibi gözüküyor ve yelken küçük. Rüzgarda çok zorlarsa gayet kolaylıkla halkaya bir ikili makara takarak, üçlü ip düzenine geçilebilir.

Denizcilik terimlerinden anlamadığım için umarım isimlendirmeleri mazur görürsünüz.
Başlık: Ynt: Tasarlayıp Yelkenli İnşaa Etmek-Çizimli
Gönderen: Sunay Gönenden - Ekim 09, 2018, 02:43:45 ÖS
 Direk ruzgarda eğilir. Dört taraftan ince çelik halat ile baglarsaniz iyi olur.