Denizrehberim Forumu

Denizrehberim Eğitim Merkezi => Tekne Cihazları Kullanımı => Navigasyon => Konuyu başlatan: vlkanaydin - Kasım 21, 2011, 12:23:34 ÖÖ

Başlık: Seyir Haritaları
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 21, 2011, 12:23:34 ÖÖ
Navigasyon için en büyük yardımcımız seyir haritalarıdır.Bir seyir bölgesi için ayrıntılı bilgi içeren haritalara ' parça haritalar ' denir.Örnek olarak İstanbul_Mudanya haritasını verebiliriz.
Liman,boğaz haliç gibi küçük bölgelere ilişkin en ayrıntılı bilgileri içeren haritalara da ' portolon ' denir.Örnek olarak Çanakkale haritasını verebiliriz.Payda büyüdükçe bir cisim haritada daha küçük gösterilir.Paydadaki rakam büyüdükçe ölçek küçülür.Örnek olarak 1:300.000 ölçekli bir harita küçük ölçekli 1: 25.000 ölçekli harita ise büyük ölçeklidir.Hangi bölgenin ne ölçekli haritasının bulunduğu Harita Kataloğu'ndan öğrenilebilir.Haritada mevki işaretlenip,gidilecek yöne doğru rota çizilerek yola koyulunur.Haritada mevkiler enlem ve boylam aracılığıyla söylenir.
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: ismailoruc - Kasım 21, 2011, 07:14:04 ÖÖ
volkan iyiki  bahsettin bu konudan.
Devekuşu' na ege (çanakkale-izmir arası) birde marmara haritaları lazım . marmara  için olan haritanın Büyükçekmece - şarköy arası bende mevcut. bunun dışında kalan yerlerin haritasına sahip olan dostlardan haritaları paylaşmalarını rica edebilirmiyim. bi anlamda sponsor olmuş olurlar aynı zamanda. Sanırım renkli çekilmiş fotokopilerde iş görecektir.
saygılar
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: celenoglu - Kasım 21, 2011, 08:17:18 ÖÖ
Deniz haritalarının en büyük özelliği güncel olmalarıdır. Seyir Hidrografi dairesi yıl içinde birçok düzeltmeler yayınlar. Bu düzeltmeler elimizdeki haritalar üzerine işlenerek haritamız güncellenebilir veya yenisi satın alınabilir. Düzeltmeler haritalar üzerinde el ile veya baskı ile yapılmış olur.

GPS ile birlikte kullanılan digital haritalar ise maalesef güncel değildir. Tarihleri çok yeni olsa bile birçok değişiklik yapılmamıştır. Bu nedenle raster olsun, vektörel olsun digital haritaları yardımcı olarak kullanmanızı asıl navigasyon için kağıt harita kullanmanızı öneririm.

Haritaları kopyalayarak kullanmak da yukarıdaki mahzurları nedeni ile doğru değildir. Haritaların bu günkü fiyatı her adet için 35 TL'dir.
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: ismailoruc - Kasım 21, 2011, 09:56:42 ÖÖ
dogrudur mutlaka ama iki haritayla biyecek iş değil sanki. çünki bir paftada birçok alt harita var.yanılmıyorsam 4 veya 5 gurup ta tamamlanacak benim işime yaracak olanlar.
bilgi olarak yazdıklarınıza katılıyorum. ama genede bulursam fotokopi kullanacam.

selamlar
ismail
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 21, 2011, 12:11:30 ÖS
Tek bir detayli marmara haritasi bu is icin yeterli olmazmi ismail abi? Kiyi kiyi gidecegin icin cok bir onemi varmi?
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: celenoglu - Kasım 21, 2011, 01:19:22 ÖS
Bu sorunun cevabı evet veya hayır olabilir. Evet, Marmara'daki tüm limanlara daha önce girdiyseniz, yerlerini haritada işaretler ve gidersiniz. Bu limanların girişlerini iyi bildiğiniz koşulda sorun olmaz. Eğer limanlara daha önce girmediyseniz daha detaylı yani büyük ölçekli harita almanız gerekir. Bazı liman ağızlaranında sığlık fenerleri var ve bu fenerler yol gösterici olabiliyor ama liman girişi gibi sıkışık bir bölgede haritasız fenere ne kadar yaklaşacağınıza karar vermek oldukça zor olur.

Seyir hidrografinin yat haritaları bu konuda oldukça kolaylık sağlar, bunlar toplamda daha ucuza geliyor.
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 21, 2011, 05:52:15 ÖS
Liman girisleri derken bu girislerdeki sigliklarin veya zemin yapisinin kotulugunden dolayimi harita ihtiyacimiz var?
Kiyi seyrinde limanlar gozle gorulemezmi? Ozellikle mermarada her koyde her ilcede ufakta olsa bir liman,barinak mevcut.
Başlık: Ynt: Seyir Haritaları
Gönderen: celenoglu - Kasım 21, 2011, 06:49:29 ÖS
İki örnek:

Fenerbahçe sığlık feneri (degavsing) Batı kardinaldir. Yani doğusu sığlık demektir. Ama küçük tekneler Doğu'suna rahatlıkla girerler. Zaten Kalamış Marina da doğudadır.

Çanakkale Boğazında Kanlıdere Kepez burunlarına Güney'den gelirken Batı kardinal sığlık feneri vardır. Doğu'suna girerseniz otursunuz.

Selimpaşa barınağının girişinde sığlık fenerinin sahile çok yakın kısmı bile çok sığdır. Girerseniz salmayı bırakırsınız. Bodrumda Kuzey'den Kos'a inerken sığlık şamandırasını her iki tarafındandan da oldukça yakın geçebilirsiniz.

Seyirde bu nedenle büyük ölçekli haritalar gerekir.