Denizrehberim Forumu

Genel Bilgiler ve Mevzuatlar => Tekneler Genel => Konuyu başlatan: vlkanaydin - Kasım 28, 2011, 09:03:13 ÖS

Başlık: Baştan Kıça Boyuna Tekne Kesiti Açıklaması
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 28, 2011, 09:03:13 ÖS
Omurga teknenin bel kemiği,temel yapı elemanıdır.Omurga tekne iskeletinin altında  ve ortasında yer alır.Tekneye ek bir stabilite kazandırmak için altına konan metal parçaya da safra omurga denir.Omurganın başında ve kıçında bodoslama adı verilen,teknenin başını ve kıçını oluşturmak üzere uzanan,düşey veya eğikomurganın devamı uzantılar yer alır.
Baştakine baş bodoslama,kıçtankine kıç bodoslama denir.Tekne omurgasını bel kemiği olarak düşünürsek,omurgaya bağlanan,teknenin kaburgasını meydana getiren eğri ağaçlar olan postalar,kaburga veya eğri(veya posta eğrisi) olarak da bilinirler.

Posta başlarını tekne boyunca bağlayan ve güvertenin en dıştaki ilk parçası küpeşte'dir.Karşılıklı postaları birbirine bağlayan teknenin enlemesine kirişlerine ve teknenin en geniş yerine kemere denir.Güverte kemere kirişlerin üzerine oturtulur.Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan,kıç bodoslamaya takılan düz levhaya dümen palası veya yelpaze denir.Dümen palası,dümen yekesi veya sadece yeke denilen parça ile kontrol edilir.

Boyuna tekne kesitindeki diğer parçaları özetlersek;direğin tabanıyla oturduğu yer ıskaçadır.Teknenin kıç şeklini düzleştirmek için kıç bodoslamaya bağlanan enine parçaya ayna denir.Kuşak;postaların üzerinde baştan kıça uzanan ve teknenin boyuna direncini arttıran ince tahtalardır.Parçaları birbirlerine bağlamakta kullanılan ve kullanıldıkları yerlere göre çeşitli şekillerde yapılan destek parçalarına praçol denir.
Bodoslama praçolu,ayna praçolu gibi destek yaptıkları yere göre adlandırılırlar.Bodoslamanın omurgayla birleştiği yerdeki düz veya dikey parçalar tampon kütüğüdür.Dümen milinin içinden geçtiği dikey boruya ise dümen kovanı denir.


Amatör Denizci El Kitabı Kaynak Olarak Kullanılmış ve Denizrehberim Forumu Tarafından Eklenmiştir.
Başlık: Ynt: Baştan Kıça Boyuna Tekne Kesiti Açıklaması
Gönderen: izci04 - Kasım 28, 2011, 11:05:31 ÖS
Değerli ve faydalı bilgiler için teşekkürler.Aklımızda bir resim oluşmasını sağlamak için bu açıklama şunu kastediyor.
Tekneye iskele veya sancaktan baktığınızı düşünün tam ortadan ve paralel olarak yarıdan kesip bir yarısına bakmak gibi tarif edilmiş.