Gönderen Konu: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı  (Okunma sayısı 6347 defa)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« : Kasım 24, 2017, 02:38:50 ÖS »

Mevsim kışa dönünce üretim azalıyor (en azından benim için), biraz teori (veya ev-laboratuarda deneme şeklinde) çalışalım bari.

Ama ben malum hep başka şeyler düşündüğüm için kontrplak nasıl kullanılır diye sormayacağım (zaten yeterince bilgi var), polikarbonat kullansak nasıl olur diye soracağım. m2 olarak hem fiyatı hem ağırlığı çok daha düşük. Tabii dayanıklılığı da.

Asıl neden, 3 sene önce terasta kurduğum seradan artan malzemeleri nasıl değerlendiririm düşüncesi. Epeyce malzeme var, ben de sandviç yapsam nasıl olur diye düşünmeye başladım.

Galiba polikarbonat petekler var da, muhtemelen bizim pazarda yok ya da çok çok pahalıdır. Ben bildik oluklu panelleri ara katman olarak kullanmak istesem ne mahsuru olur diye başlayayım.

Tabii o paneller tek yönlü. Benim çözümüm 90 derece dönmüş olacak şekilde ikinci bir katman kullanmak. İkisini yapıştırıp iki yönlü bir malzeme elde etmek. Olmazsa 3 yada 4 kat da düşünülebilir ama o zaman artık hem fiyat hem ağırlık olarak bir cazibesi kalmıyor. Daha üstüne yapıştırıcı parası ve işi gelmiş oluyor.

Yapıştırıcı olarak daha çok Metilen Klorür veya Klororform öneriliyor. Aseton zayıf kalıyor. Diğe ikisi oldukça sakıncalı malzemeler. Epoksi de kullanılabiliyor.

Zag Jel diye birşey denedim. Muhtemelen Metilen Klorür içinde eritilmiş polikarbonat parçalarından mamul. Oldukça iyi yapıştırıyor. Yani aslında yapıştırıcı değil, çözücü. Malzemeyi eritiyor. Uçtuğunda geri yine malzeme kalıyor. Ama bir sürü riski var sağlık açısından, geniş alanlarda kullanımı zor, hemen eritip uçuyor, falan.

Epoksi yapıştırıyor ( o da başka bir reçine) ama sert bir malzeme oluştuğu için katman olarak ayrılabiliyor.

Bally veya Derby daha iyi yapıştırıyor desem inanır mısınız bilmem? Daha nokta nokta işliyor. Esnese de ayrılmıyor. Uzun vadede ne olur, su dayanımı nedir bilemem tabii.

Diyelim ara malzemeyi böylece hallettik; elyafı da sardık. İlle de epoksi ile yapıştırmak şart mıdır? Hedeflenen tam nedir? Ara malzeme ve elyaf kumaşın en katı şekilde birbirine yapışıp, hiç esnemeden elyafın ara malzemeyi desteklemesi mi?

Elyaf kumaşın esneyebilir olması çok kötü birşey midir? Esnerse ne olur? Beklendiği gibi yeterince direnç sağlamamış mı olur.

Yoksa mesela, esnerse delaminasyon olmasını engellemede bir katkısı olabilir mi? Çünkü benim gördüğüm epoksi yapıştırmalarda, biraz ters zorlamalarda epoksi katmanı tümüyle pat diye atıyor. Esnek olsa bu engellenebilir ya da azalır mı?

Esnemekten kastın ne diye sorarsanız, epoksi yerine yine esnek yapıştırıcı, yani Bally kullansak derim (tamam diyeceksiniz, bu Bally ile kafayı bulmuş, heryere Bally kullanmak istiyor). Bally elyafı da iyi yapıştırıyor. çalışması kolay. Ama gözle görülmese de sanırım epoksiye göre esnek bir yapışmadır. Yoksa kumaşı bol bırakalım falan demiyorum.

Epoksiyi son katman, yani dış etkilere karşı sert bir yüzey elde etmek için kullanmayı düşünüyorum. Bally ile nasıl bir ilişkiye gire bilmiyorum. İyi anlaşırlarsa, dıştan içe kademeli olarak artan bir esneklik, içten dışa da artan bir sertlik olacaktır.

Kontrplak tecrübelerinize dayanarak beyin cimnastiği yapmak isterseniz ben de anlamaya, uygun olursa denemeye çalışırım.

servet

  • Kıdemli Üye
  • Onursal Rehber
  • *
  • İleti: 2.778
  • Tekne Adı: avanti
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #1 : Kasım 24, 2017, 04:33:22 ÖS »
Sanırım burda tekne yapanlar,yada benim gibi restore edenler fibere destek için k.plak dışında balsa,sandviç panel,bal petegi köpük kullandıgını sanmıyorum. alış veriş yaptıgım metre hesabı elyaf,polyester,epoksi vb gibi malzemeleri satan iş yerlerinde de bu malzemelere hiç denk gelmedim..
k.plaktan yola çıkıp bir çıkarım yaparsam,k.plagı elyaf yüzeye yapıştırmada tutkal tarzı yapıştırıcıları degil de,macunu öneriyor yazılı kaynaklar..
https://www.duayen.com.tr/TR,A---121-PU-Yapistirici,PR-25.html
https://www.duayen.com.tr/TR,A---190-PVC-Tutkali,PR-23.html
sanki bu yapıştırıcılarda uygun gibi fiber ve panel yapıştırmasına..
takviye malzemesi ve elyaf arasında da hiç boşluk kalmaması öneriliyor...
takviye malzemesi ile elyafın ayrılmayıp birlikte karşılaması lazım gerilim ve yükleri...

işim dolayısı ile bally,elek bezi dedigimiz,bazıları ipek de der,metal yada biz metal kullanırdık,serigrafcılar agaç, baskı kalıplarımız olurdu (parca kumaş baskı tişort vb) biz elek bezi dedigimiz materyali kösebentten yaptıgımız kalıplara turuncu renkli bally ile yapıştırırdık,ve bu kalıpların içinde ana madde gaz yagı evet gaz,sonraları kokusuz olan wasprit,binder,üre vb gibi kimyasallarla karıştırıp,kök boya ekleyerek baskı boyası ile çalışırdık,bu kalıplar günde 2-3 kere de yıkanırdı..eger yapıştırma prosesi iyi yapılmıssa yıllarca elek bezi kalıptan ayrılmazdı..fakat araya biraz su yada boya aldıgında,bu sıvı zaman içinde yürüyerek,bezin,kalıptan ayrılmasını yol açardı...
son tahlilde dediğiniz gibi yapıştırıcının kullandıgınız malzemeler ile ahenkli olması lazım..
Pu cift kompenantlı macun yapısı geregi epoksiden daha esnektir gerilim ve bükülmeleri daha iyi absorde eder..
balyy ve pu macunla iki parca deneyip testler yapmanız yada daha önce bu tip çalışmaları yapmış saglam kaynak yada bilgiye ulaşmanız lazım..parca boyutu ne olacak? 1-1.5 m gibi bir büyüklükse önce elyaf epoksi yada elyaf polyester kombinasyonunu düz bir alan da masa üstü yada k.plak bir parca üzerine naylon cekerek hazırlayın,bu kuruduktan sonra zımparalayıp takviye ile yapıştırın derim.

KARANLIK

  • Onursal Üye
  • ***
  • İleti: 1.905
  • Ad Soyad: İbrahim Şevki Karanlık
  • Bulunduğu İl: IZMIR
  • Doğum Yılı: 1954
  • Tekne Adı: S/Y RÜZOLİN
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2017, 05:42:38 ÖS »
      Servete ilave olarak, deneyleri deniz suyu ile yapın derim.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 644
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2017, 08:49:55 ÖS »
Hemen girişten birkaç net söylemde bulunmak istiyorum :

1 - Polikarbonattan core malzemesi olmaz. nedenini anlatacağım.
2 - Polikarbonat ve benzeri plastiklerin arası yapıştırıcılarla iyi değilir. en iyi yapıştırıcılar bile zayıf kalıyor. Gerçek anlamda yapıştırma olmuyor

3 - Sandviç tekniğine hakim olmadan sandviç planlamak epey kasvetlidir. hesap kitap olmadan da doğru malzemelerle bile başarılı sandviç yapmak şansa kalır.

4 - Fiberlerle beraber, o fibere uygun reçine kullanmak en doğru seçenektir. Fiber'in mekanik özellikleri ile reçinenin mekanik özellikleri uyuşmak zorundadır. Kimya çok karmaşıktır ve Fiber'lere uygun reçine zaten zar zor geliştiriliyor. Farklı yapıştırıcı düşünmek hem büyük bir hata olur, hem de epeyce bir rus ruleti.


Gelelim polikarbonattan ( zannımca oluklu polikarbonattan bahsediyoruz burda ) neden core, yani sandviç'in çekirdek malzemesi olmaz konusuna.

Olmaz, çünkü mekanik olarak tasarımı yanlıştır. Sizin düşündüğünüz üzere 90 derece çapraz kullansanız da işe yaramaz. Çünkü mantığı gereği, çekirdek malzemesinin dikine çalışması gerekir.
Yani oluklu polikarbon'u yere yatırın. 1cm genişliğinde bir şerit kesin. sonra şeritlerdeki delikleri  yukarı bakacak şekilde koyun.
Bunlardan yan yana bir sürü koyup üzerlerine elyafı serin. İşte, polikarbonat ancak bu şekilde kullanılırsa doğru bir çekirdek malzemesi olur. Bu çok önemli.
Balsa çekirdek malzemesi olarak çok kullanılır. Ama balsa'nın fiberleri, damarları dikine kesilir. İnternette ingilizce sandviç konusunu araştırırken dikkatinizi çekerse, sandviç çekirdeği olarak kullanılan balsalardan her zaman " END GRAIN " diye bahsedilir. Bizim keresteler gibi balsa fiberleri  kereste boyunca uzanmaz, kerestenin dikine uzanır. Bu da çekirdek malzemesinden beklenen mekanik özellikleri karşılar.

Çekirdek malzemesinin mekanik özellikleri ile fiberlerin mekanik özellikleri benzemesine gerek yok. Ancak sandviç yapımındaki en önemli amaç, " daha hafif bir çekirdek malzemesi kullanarak toplam kompozit ağırlığını az tutmaktır.
20mm kalınlığında fiber yaptın, gücü 20 ise, 20mm kalınlığında yapacağınız sandviç'in gücü 20 olmaz. 15 filan olur.
10mm fiber kabuk yerine, 20mm sandviç yaparsınız. 10mm fiber ile aynı ağırlıkta, ama 1.5 kat filan daha güçlü olur. Amaç da budur. hafiflik sağlamak. Bunun dışında sandviç'in mekanik avantajları da vardır. Fakat bütün bunlar oldukça fazla hesap kitaba dayalıdır ve pek amatör işi değildir.
Doğru core malzemesinin çalışma yönünü anlamak için google'a honeycomb core material yazıp şekilleri iyice inceleyin. malzemenin hangi yöndeki yüklere mukavim olacağını az buçuk kestirebilirsiniz. Bu da neden oluklu polikarbonatın olmayacağını gösterir.


Fiber'in esnemesi konusuna gelirsek. Fiber esnek olabilir, esnemeyedebilir. Bu tek başına anlamlı değildir. Daha ziyade beraberinde kullanılan materyallerle ilgilidir. Fiber ile beraber kullanacağınız reçine fibere uygun olmalıdır. böylece yüke maruz kaldıklarında beraber çalışırlar.
Aksi takdirde reçinenin esnekliğinin fiberden yarı yarıya daha az olduğunu varsayalım : Malzeme gerilime maruz kaldığında bütün yük daha az esnek olan reçineye biner. reçine esnemediği, fiber esnediği için fiber'in konuya hiç katkısı yoktur ve boşa ağırlık yapar.
Kuvvet reçineyi aşıp kırdığı zaman bu sefer bütün yük elyaf'a biner ve elyaf bütün yükü tek başına karşılamak zorunda kalır. Yani kompozitimizin bir manası kalmaz. Halbuki reçine ve elyaf yakın mekanik özelliklere sahip olsaydı, yükü beraberce karşılarlar ve zarar görmezlerdi.

Bu sebepten uygun reçine kullanmak zaruridir. Fiberin esnekliğinden ziyade tabi.

Fiber'in esnemesi iyi birşeydir.

Karbon fiber'ler neredeyse esnemez, ve onlarla, karbon fibere uyumlu epoksi reçine kullanılır. cam gibi serttir bu epoksiler. bir de pişirilir genelde. iyice sertleşir. Sonuç malzeme çok hafif olur. Ama benzer mekanik değerlere sahip fiber glas bir yük altında esneyerek durumu kurtarabilirken karbon fiber kırılıp kullanılamaz hale gelebilir.

Esnemeyen fiberler genelde çok da rijit oluyor. tercih sebepleri de çoğunlukla bu rijitlik oluyor. eğer rijitlikten ziyade dayanıklılık lazımsa ( ki tekne gövdelerinde en çok bu lazım ) esneyen fiber iyidir denilebilir.

Bunlar benim biriktirdiğim bilgi ve edindiğim tecrübeler. Umarım faydalı olur.



khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2017, 10:08:03 ÖS »
Yorumlarınız ve öneriler için çok teşekkürler.

İlk yazımda da belirttiğim gibi bu konudaki asıl neden elimde bu malzemeden bolca olması ve bunu değerlendirmeye çalışmam.

Forumda genelde epoksi + fiber + kontrplak kulanımının yaygın olduğunun da farkındayım. Sıfırdan bir işe başlıyor olsam belki ben de bu tecrübelerden yararlanmayı düşünürdüm, daha kolay olurdu. Çünkü epeyce bir deneyim ve birikim var.

Ama elde böyle bir malzeme olunca tabii ben "nasıl oldurulur" yönüne bakıyorum. Olmayabilir elbette. Nafile veya hatta tehlikeli bir deneme de olabilir ama, bu kış günlerini bir takım denemeler yaparak bir sonuç alabilir miyimi görmeye çalışıyorum.

Bal peteğinin farkındayım. Buralarda bulunabilirliği konusundaki kuşkumu da belirtmiştim; bulunsa da alacağım da yok da zaten, ona ne kadar yaklaşabilirim?

Bir de illa bal peteği değil hedefim. Mesela kontrplağın kendisi de (gerçi pek de sandviç mantığında kullanılmıyor ya), dikine değil enine-boyuna örgülü. (Tüm panelde değil belli yerlerde petek benzeri bir yapı oluşturmayı da düşünüyorum. Basitçe, malzemeyi oluklara paralel sararak rulo yapıp bir polikarbonat "kütük" elde etmek. Ama bu sandviç içinde değil, daha büyük ölçekteki "profil" içinde "aşırı yüklere" karşı kullanmak için. Mesela yani. Bir düşünce, ve de deneyeceğim.)

Polikarbonat kontrplağa göre hafif ve ucuz. Ama o kadar dayanıklı değil. İşte katman sayısını artırarak (fiyat ve ağırlığı çok artırmadan; yani hala kontrplaktan hafif ve ucuz kalacak şekilde) kontrplak sağlamlığını elde etmeyi başarabilir miyim?

Elyaf esnekliği derken yanlış veya belki eksik söylemiş olmuşum. Aslında bir iki yerde daha doğru söylemişim ya, asıl vurguyu reçineye fazla yapmamışım. Ama yine de Bally kullanmaktaki temel vurgulamak istediğim reçine esnekliği idi. Cam elyafın elyaf olarak kendisinin pek esneyeceğini sanmıyorum. Örgüden dolayı kumaş biraz esneyebilir tabii, ama o da işte reçinenin izin verdiği kadar olur. Benim de aslında üzerinde durmak istediğim bu idi. Bu esneme iyi birşey olmalı. Çekirdek malzemeye, arada boşluk kalmayacak şekilde yapışacak, tamam, ama gerektiğinde çekirdek malzeme ile birlikte, reçine esnekliğinde esneyecek. O zaman darbelere karşı daha dayanıklı olur, emme yeteneği artar.

Ağırlık olarak kontrplakla yarışmayı düşünmekle birlikte balpeteğinden de çok uzakta olduğumu sanmıyorum. Yani iki kat yeterse. Yetmezse zaten hem fiyat hem ağırlık olarak anlamlı olmuyor. Bal peteğine baktım kabaca 200 kg/m3. Elimdeki levha 6mm ve 1.300 kg/m2. m3'e çevirirsem yaklaşık 216 kg/m3 ediyor. Biraz da yapıştırıcı ağırlığı.

Kimya uzmanı değilim ve bu yaşta pek de uzman olmaya çalışmak gibi bir niyetim yok. Çerçeveyi de elimdeki malzeme diye çekince, olabilecek malzemeyi daha çok deneyerek görmeyi (ille de bulamayabilirim) neredeyse tek yol olarak görüyorum.

Ben de zaten iki üç gün önce denemeler yapmaya başladım. Tabii yaptığım şeyler gerekli bütün bilgileri sağlayacak şeyler değildir elbette de, evde yapabileceğim en basit denemelerle ne görebilirim, amaç bu.

6mm oluklu levhadan iki parça kestim. Biri enine, biri boyuna. 15 cm x 60 cm boyutlarında. Levhaları 50cm aralıklı iki destek üzerine koyup, üzerine standard ağırlık koyduğumda ne kadar esnediğine baktım.

1.) Enine levha üzerine 1 küçük akü (ağırlığını ölçmedim, yarın ölçer yazarım 1-2 kg falandır sanırım) koyup esnemesini ölçtüm.

2.) Boyuna levha üzerine 1 küçük akü koyup ölçtüm

3.) Enine ve Boyuna levhaları Bally ile yapıştırıp, kuruduktan sonra bir küçük akü ile esnemeyi ölçtüm

4.) Bu birleşik levhayı çift yönlü 600 gr/m2 elyaf kumaş ile sardım, Bally ile yapıştırdım. Yine ölçtüm.

5.) Bu levhayı Epoksi ile kapladım. Daha kurumadı, sabaha kurumuş olur, o zaman ölçeceğim.

Sonuçları da toplu olarak yarın sizlerle paylaşacağım.

Tabii bu tek bir deney, tek birşey ölçüyor. Sonunda levha ne kadar ağırlık taşıyabiliyor ona bakacağım. Bir de ani yükleme deneyi de yapılabilir, yani yüksekten daha büyük bir ağırlığı aniden bırakıp ne olduğuna bakmak gibi. Oldukça kısıtlı ve amatör denemeler. Ama fikir verecektir diye düşünüyorum.

İkinci aşamada bir boy yukarı çıkıp bu malzemeden profil yapmayı ve mesela alüminyum profil ile karşılaştırmayı düşünüyorum. Mesela bu malzeme ile 10cm x 10cm, veya 20cm x 10cm kutu profil yapıp alüminyum profilin esnemesi ile karşılaştırmak gibi. Burada bazı pratik zorluklar var. Katlama işi biraz hazırlık ve donanım gerektiriyor. Bakalım.

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.304
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #5 : Kasım 24, 2017, 11:08:48 ÖS »
Benim gibi cahiller ve google sayfasına cıkıp arama yapmak istemeyenler için polikarbonatın ne oldugunu ne benzediginide suracığa eklerseniz müteşşekkir oluruzz :tav O:-)
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #6 : Kasım 24, 2017, 11:18:00 ÖS »
Bir solid dedikleri film ya da plaka şeklinde kullanımı var, bir de oluklu. Daha çok seracılıkta, apartman fabrika vs doğal aydınlatmada, duraklarda vs. koruma amaçlı kullanılır.

Oluklu levha




Balpeteği çekirdek


servet

  • Kıdemli Üye
  • Onursal Rehber
  • *
  • İleti: 2.778
  • Tekne Adı: avanti
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #7 : Kasım 24, 2017, 11:22:16 ÖS »
ballyinin fiberi yeterince ıslatabilecegini,ıslatsada polyester-epoksi malzemesinin mekanik direncini verecegini sanmam..yapışma olabilir ama,gelen güçleri karşılayabilirmi?

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #8 : Kasım 24, 2017, 11:28:02 ÖS »
Oldukça iyi ıslanıyor ve yapışıyor. Ölçümler de sayısal olarak bir katkı olduğunu gösteriyor. Ancak epoksi kadar olur mu yu anlamak için aynı deneyleri bir de epoksi ile yapmam gerekir.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 644
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #9 : Kasım 25, 2017, 12:20:20 ÖÖ »
Polikarbon bir plastik çeşididir. Farklı özellikleri dolayısı ile çok kullanışlıdır.

Örneğin, acayip bir darbe emme kabiliyeti vardır. 5mm solid polikarbon'a 9mm olduğunu söyledikleri bir altıpatlar ile kendim 10 metreden ateş ettim. mermi diğer tarafa geçmedi. Polislerin askerlerin müdahalelerde kullandığı şeffaf kalkanlar polikarbondur.
Esnektir, ışığı epeyce iyi iletir. Mermi falan durdurabilmesine rağmen kolay kesilir. kolay çizilir. Hiç kolay kırılmaz. Ama bükülebilir.

Bunun oluklu versiyonu fiyat / performans ürünüdür.


Bally'nin mekanik özellikleri muhtemelen bir yapı malzemesi yapmaya yetmeyecektir ( varsayıyorum. Çünkü benim bildiğim bally, yapı malzemesi olarak kullanılmıyor. dolayısı ile geliştiricisi özelliklerini kimyasını ona göre ayarlıyordur diye düşündüm )

Polikarbon ve diğer bir çok plastiği yapıştırmak için kloroform kullanılabilir.
Kloroform genelde plastiğin yapısını çözüyor. daha sonra buharlaşıyor ve çözülen plastik geri kaynıyor. bir nevi kaynak görevi görmüş oluyor.

Benim defalarca uygulayıp iyi sonuçlar aldığım yöntem şu :
Daire testere gibi bir aletle polikarbonu keserek talaş çıkartın. Bu talaşı istediğiniz yoğunluğa göre kloforom ile karıştırın.
Ama iyi karıştırın. Neticede macun gibi bir malzeme elde edersiniz. Bunu yapıştırmak istediğiniz plastiklerin arasına sürüp presleyin. neticede bütün malzeme gibi birbirine kaynıyorlar.

Fakat kocaman bir parantez açmak lazım : Kloroform sağlık için epeyce zararlı bir kimyasal. Mutlaka açık havada ve açık havaya rağmen maskeyle kullanmak lazım. Çok fazla maruz kalırsanız bayıltabilir. Eskiden anestezik olarak kullanılırmış. zararları anlaşıldıktan sonra bırakılmış. Mutlaka uygun eldivenle kullanmak lazım.

Reklamcılar pleksi yapıştırmak için bolca kullandığından, reklamcılardan yada internette pleksi yapıştırıcısı diye arandığında bulunabilir.

Aynı plastik yapıştırma macunu alkol ve tinerle de yapılabiliyor. Ama onlar hem kloroform kadar etkili olmuyor hem de plastiğin yapısına zarar veriyor. Bunlar hep tecrübeyle sabit. Bunlar dışında etkili plastik yapıştırıcısı pek yok. Epoksi'lerin çoğu plastiklere iyi yapışmıyor. Özellikle plastik yapıştırmak için epoksiler var diye görüyorum. Ama fiyatları dehşet.. Ayrıca tecrübem yok. Nasıllar bilmiyorum.

Polikarbon basınca karşı oldukça mukavimdir. Oldukça da iyi darbe emicidir. Mesela benim motosiklet kaskımın dış kabuğu polikarbon. Derinlere dalan araştırma denizaltı'larının kubbe camları genelde polikarbondan yapılır. Çünkü büyük ebatlarda şeffaf ve basınca dayanacak başka malzeme yok.

Buna rağmen polikarbon pek rijit bir malzeme değildir. Kolay bükülebilirliği gibi özellikleri yüzünden kötü bir yapı malzemesidir. Bu sebeple de konstrüksiyonlarda kullanıldığını pek görmeyiz.
Isı farklarına karşı da dayanıksızdır ve 90 dereceden sonra genelde şeklini koruma kabiliyetini kaybetmeye başlar.
Çok fazla nem emer. Bu sebeple de nemli ortamlarda uzun süre kullanıldığında mekanik özellikleri oldukça kötü etkilenir.

Aynı kalınlıklarda yaptığınızda polikarbon ile kontraplaktan daha dayanıklı malzeme yapmanız mümkün değil.
Çok daha kalın bir katmanlama yaparsanız aynı dayanımda daha kalın bir polikarbon elde edebilirsiniz. Ama bu sefer de kontraplaktan daha ağır olacaktır.

Bu konuda ahşap'lardan daha iyi malzeme yok zaten. ağırlık / dayanıklılık oranı en iyi olanlar ahşaplar.
Polikarbonun özgül ağırlığı ortalama 1.2, ahşapların ortalaması 0.7 Ayrıca ahşaplr fiber yapısı dolayısı ile her zaman polikarbondan daha dayanıklı olacaktır. Fiber yapı bu noktada çok farkediyor.

Kiloya vurduğunuzda da polikarbon ahşaplardan çok daha pahalı. 10mm kontraplağın en  babası bile 500 lirayı geçmez sanırım plaka olarak. ama benzer boyutlarda 10mm solid polikarbonu 2000 liraya bulabilir misiniz bilmiyorum. 10mm solid polikarbon kontraplaktan daha ağır olacaktır.

Bunların yanında polikarbonun uv dayanımı düşüktür. Zaman içerisinde güneş ışığıyla bozulur ve yetenekleri düşer.

Oluklu polikarbonlar fiyat / performans ürünü olduğundan çoğu zaman geri dönüşüm polikarbonlardan yapılır. İçinde çoğunlukla polikarbon dışında da malzeme karıştığından solid polikarbonlar gibi doğrudan polikarbon kalitesinde de olmazlar.

Sizin elinizdeki polikarbonların ölçüleri nasıl acaba? kaç mm kalınlıktadır? Güneşte çok kaldılar mı?

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #10 : Kasım 25, 2017, 01:47:48 ÖÖ »
Elimdeki levhalar 2015 den kalma. Hemen hemen bugünlerde yapmıştım serayı. Bunlar serada kullanmadıklarım. Seradan çıkma değil. Yani pratik olarak pek güneş görmediler. Evde odalarda duvarlarda dikine sakladım. UV filmleri de üzerinde hala.

Sera da oldukça iyi durumda. Patlayan çatlayan birşey yok. Bir tek kumrular nemden oluklarda oluşan suları içmek için gagalayıp deliyorlar, birgün serayı başıma yıkacaklar.

Levhalar 6mm kalınlıkta. M2si 1.300 gram. Solid olmadığı için kontrplaktan hafif, ama o kadar güçlü değil. Duvar et kalınlıkları 1mm yok, zaten bir tarafı daha da ince. Yine de 12mm ( 2 × 6mm)  panel ile 9mm kontrplak performansını BELKİ yakalayabileceğimi düşünüyorum.

Zag jel dediğim de anlattığın türden çözücü içinde eritilmiş polikarbon parçacıkları muhtemelen. Aldım, denedim. İyi yapıştırıyor. Ama kanser dahil, özellikle solunum yolları ve kalbe direk ve hemen kısa zamanda büyük zarar veren çok riskli ölümcül bir malzeme, o nedenle pek kullanmak istemiyorum.

Seradaki performansına bakarak oldukça başarılı görüyorum. 2 yıldır sürekli güneş altında. Kar yağmur fırtına hepsini gördü ve hala iyi durumda. Sürekli suda duracak olursa durum farklı olabilir tabii.


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #11 : Kasım 25, 2017, 02:17:11 ÖÖ »
Bir de şöyle kullanım sözkonusu ama, içimden geçirsem de pratik olarak evde birşeyler yapmak pek mümkün olacak gibi değil.

Aslında polikarbonat da epoksi gibi bir reçine ve de sandviçin dış katmanında da kullanılabilir. Veya iç dış birleşik gibi diyeyim. Yani fiber kumaşı polikarbonat ile veya polikarbonata yapıştırıyor olabilirsiniz.

Böyle ürünler de var, yani hazır kompozit. Şu bağlantıda böyle bir ürün anlatılıyor. Tabii bu oluklu panel değil, fiber kumaş kaplı ince solid film.

https://lanxess.com/en/corporate/media/press-releases/2015-00007e/

Şimdi bunun benzerini evde yapayım desem, iyimser olsak, en basitinden iyi bir fırın lazım. Evdeki fırına sığacak en büyük parça 45 cm. Isı tabancası bir başka çözüm, ya da kumaşı tersten ütüleyip yapıştırmak gibi olasılıklar da düşünülebilir ama bunlardan çıkacak ürün parçalı dalgalı olur, homojen olmaz.

Bir de kimyasal seçenek olabilir, o tehlikeli madde kullanarak, kumaş jel banyosuna yatırılır, çözücü uçar polikarbonat içine gömülmüş fiber kumaş kalır.

...  da, bunlar artık daha da fantezi gibi kalıyor, ortaya ne menem birşey çıkacağı çok meçhul.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 644
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #12 : Kasım 25, 2017, 08:17:00 ÖÖ »
Polikarbonat bir termoplastik. Çözücülerle komple eritip yapıştırmak yapısını bozar büyük ihtimal.
Bunun dışıda bütün termoplastikler gibi ısı ile eritip şekil verebilirsiniz. Fiberi içine gömersiniz. Ama dediğiniz gibi ev ortamında imkansız.

Ayrıca polikarbon çok fazla nem emdiğinden, ısıyla işlemeden önce düşük sıcaklıkta fırınlamak gerekiyor. yoksa işlem yapmak için ısıyı verdiğinizde içindeki nem polikarbondan hızlı ısınarak baloncuklanmaya sebep oluyor. Yani ısı tabancasını dayadığınızda önce şeklen deforme olur, ardından da yumuşayacağı sıcaklıklara geldiğinde kabarcıklanma başlar. Hele kış aylarında.

Çeşitli plastiklerden aşağıdaki gibi ürünlerden yüzlerce tasarlayıp ürettim. Bu sebeple plastikler hakkında yazdıklarım bilgi ve tecrübeye dayalı diyebilirim.


Dediğiniz gibi polikarbon'a fiber gömmek için bir kazanda polikarbon eritilmeli ve sıcaklık kontrolü olan bir ortamda, fiber ile beraber tamburlardan geçerek çekilmeli. Öyle yapılabilirse dediğiniz olur. Tabi bu da bildiğiniz koca makine demek.

Ben plastik işinde çalışırken bu konuya kafa yormuştum. Fiber takviyeli plastik olayına yani. Ancak reçinelerin icadı bu sebeple yapılmış zaten.  Reçine dediğimiz de zaten bir plastik. standart plastik deyince aklımıza gelen termoplastikten ( yani erit şekil ver ) farklı olarak reçinelere termoset deniyor. yani ısı verip şekillendiremiyorsunuz. Ama en başta sıvı halde bulunduklarından fiberlerle kullanmaya uygun oluyor.

Benim bu konuya kafayı taktığım zamanlar makinesini yapabilecek imkanlarım da vardı. Fakat nihayetinde oluşacak materyal fiyat performans olarak fiber / reçine ile yarışamıyor. Üstelik termoplastiğin en iyi özelliği olan ısıt şekil ver olayı da içindeki fiber yüzünden imkansız hale geliyordu. Dahası bir çok termoplastik kimyasallara reçineler kadar dirençli değil.

O yüzden gönderdiğiniz linkteki gibi ekstrem ürünler haricinde pek görmüyoruz.

2x6mm den 12mm polikarbonat ile 9mm kontrplak seviyesinde ürün çıkacağını düşünmüyorum.
Şöyle ki, 1m x 1m metal bir çerçeve düşünün. üstüne 9mm kontrplağı yatırıp, üstüne çıkıp zıplayın. aşağı inmezsiniz.
ancak 2x6mm kompanse yapıştırılmış oluklu polikarbonu çerçeveye yatırsanız muhtemelen üstüne çıktığınızda aşağı inersiniz. zıplamanıza gerek kalmaz. Bu benim düşüncem.

Olukların dikine makaslama kuvvetine dayanmayacağı için üst üste kompanseli kullansanız da her iki oluk da kendilerine dik kuvvete maruz kaldığında makaslayarak kendi kalınlığı dahilinde yana doğru ezilecektir. bu sebeple de yine yapı malzemesi olarak işlevi düşük.

Elinizdeki malzeme ile, muhtemelen çok az konstrüksiyon öğesi kullanarak wing sail yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Rijit bir kanat kabuğu oluşturmak için yeterince dayanıklı ve hafif. içine de yine aynı malzemeden bulkhead'ler yaparak epeyce rijit bir kanat formu çıkabilir. Hesap kitabı da ortalama kullanmak isteyeceğiniz rüzgar'a göre yapılırsa verimli de olabilir.

Olukları sayesinde de büyük boyutlarda oluk dikine hareketlerde esnek olduğundan  wing sail'i bir miktar ayarlı yapmak bile mümkün olabilir. Böylece farklı rüzgarlarda verimli de olur. Ki ben böyle bir projeye girişmek isterseniz elimden gelen bilgiyi sağlamak, mekanik kontrollerin çizim ve tasarımlarını yaparak işinizi kolaylaştırmak isterim.

Bunun dışında rulo gibi sarıp sağlam ve hafif direk elde edebilirsiniz diye düşünüyorum. Direk dayanıklılığına göre kalın olacaktır. Ama aşırı dayanım gerektirmeyen yerlerde hafif yapı malzemesi olarak iş görebilir.

Alternatif olarak, ki bu fikri sevebilirsiniz, kite-a-maran için dagger board yapabilirsiniz bence. O iş için harika olabilir.

Aluminyum bir boru. etrafına airfoil şeklinde bu malzemeyi sararsanız yapımı kolay olur. daggerboard'un maruz kaldığı kuvvetlerin yönü de oluklarla örtüştüğünden yeterince dayanıklı olur.

Kite sizi bir yöne çekmeye çalışırken traction için epey iş görür diye düşünüyorum. Bunun yanında kite'ın çektiği yöne göre doğru taraftan indirilirse stabiliteye de epey faydası olur sanırım.





khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Sandwiç Tekniğinde Polikarbonat Kullanımı
« Yanıtla #13 : Kasım 25, 2017, 10:12:59 ÖÖ »
Sessiz Sakin adaşım dile gelmiş, döktürmüş yine.

Ben önce Bally hakkında birkaç satır yazayım, bazı şeyleri yazmayı atlamışım - eksik kalmasın.

Sonra sonuçları yazayım, ne elde ettim onları görelim.

Son olarak da olası projeleri konuşuruz.

---------------------------------


Buraya yazmadığım ilk iki katman yapıştırma denemelerini Bally, epoksi, ve Zag Jel ile ayrı ayrı üç çift küçük parçada yapmıştım. 10cm x 10 cm gibi. Daha Bally'yi sürerken bir farklılık hissetmiştim. Her ne kadar yapışkan da olsa, Bally oldukça kaygandır. Bir tabaka belki altta yapışıyor gibi olsa da üst katmanlar kayar gide. Bu öyle olmadı. Daha baştan spatulayı tutuyor gibiydi. Sanırım nedeni içindeki toluol mu toluen mi her neyse, o çözücü. Yani o da polikarbonatı bir miktar çözüyor ve sonuçta eritme + yapıştırma gibi birşey oluşuyor. İyi mi kötü mü bilemem ama şöyle bir deneme daha yaptım.

Tek kat iki levhayı dikine birbirine, kenarından yapıştırdım. Birinin yüzeyi oluyor tabii de, diğerinin o oluklarının ağzı. Yani tutunma yüzyi son derece az. 1mm'den ince duvarcıklardan diğer levhaya tutunacak.




Zorlayıp yatırsam tabii ayrılacak ama, çekince öyle olay kolay ayrılmıyor. Biraz torpilli davranıyorum mutlaka ama yine de sağlam bir direnci var. Muhtemelen erime sonucu yapışmadan kaynaklanıyor.

İlk denemeler için evde küçük tüpte kalmış olan Bally kullanmıştım. O bitti, yenisini almaya çıktım, bulamadım. Derby No 76 aldım, aynı diye. Parası biraz fazla görününce dönüşte internetten fiyatlara baktım. Derby No 76 neredeyse Bally'nin iki katı fiyatla satılıyor. Yani diyeceğim belki ikisi aynı, belki biraz farklı. Derby için Endüstriyel Yapıştırıcı demiş. Tam özelliklerini bilmiyorum, ama burada yazdığım denemeleri aslında Bally ile değil Derby No 76 ile yaptım. Bunu da yazmış olayım.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 925
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
SONUÇLAR
« Yanıtla #14 : Kasım 25, 2017, 10:25:26 ÖÖ »
Şimdi de sonuçlar:

Önce ağırlık olarak kullandığım aküyü tanımlayayım. ORBUS 12V 20AH. Ağırlığı 1.884 gram

Esnemeler sırasıyla şöyle:

1.) Enine tek kat levha: 2.9 cm

2.) Boyuna tek kat levha: 1.9 cm


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
4844 Gösterim
Son İleti Ağustos 27, 2011, 12:19:00 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
6 Yanıt
14498 Gösterim
Son İleti Kasım 21, 2011, 09:18:18 ÖÖ
Gönderen: denizayalp
67 Yanıt
38626 Gösterim
Son İleti Şubat 04, 2013, 12:36:18 ÖS
Gönderen: Mehmet Köstekçi
6 Yanıt
6109 Gösterim
Son İleti Kasım 08, 2011, 11:47:16 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
6 Yanıt
6190 Gösterim
Son İleti Nisan 23, 2012, 01:08:01 ÖÖ
Gönderen: aslankaya35
15 Yanıt
8729 Gösterim
Son İleti Nisan 20, 2015, 03:10:37 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
7 Yanıt
4071 Gösterim
Son İleti Aralık 26, 2017, 07:58:58 ÖS
Gönderen: khbilen
2 Yanıt
1587 Gösterim
Son İleti Nisan 30, 2020, 11:50:07 ÖS
Gönderen: Hopa
1 Yanıt
562 Gösterim
Son İleti Haziran 28, 2023, 05:39:50 ÖS
Gönderen: XX