Kendi Tekneni Kendin Yap > Teknemi Yapmaya Karar Verdim

4.5 Metre Dinghy

(1/6) > >>

khbilen:
Epeydir bu konuya kafa yoruyorum. Benim şişme katamaranın muzları artık kurtarılamayacak duruma geldi.

Özellikle son iki yıldır yerinden hiç kımıldamadan güneşte yağmurda bekleye bekleye güneş gören yüzler yandı eridi, altta kalan yerler ezildi delindi. Şişirsem bir saat sonra yine inmiş oluyor. Yani tamir mamir olacak gibi değil.

YouTube'da kümes teli +  elyaf + epoksi ile botumsu şeyler yapanlar var. Ama ağır olur gibi geliyor.

Hala yelken yerine paraşüt / uçurtma kullanma gibi düşüncelerim yerinde duruyor. Daha önce bir cafe yazısında paylaştığım uçurtmayı karada evin önünde sokakta denemekteyim. Komşunun 5m. sürat teknesi var. Oltacı. 60Hp motoru da var ama ucuz bir çözüm arayışı da var. Meraklı da. Onun teknede birkaç prova yapmayı düşünüyorum ama tekne ağır.

Keni teknem olmalı. Fiyatlara bakıyorum. Uçtukça uçuyor. Yaş 70e geldi. Artık son bir gayret birşeyler yapmam lazım.

Düz tabanlı üçgen gövdeli birşeyler yapmak istiyorum. Bu tekne oldukça uygun gibi. Altı hafif V ama sanırım ben tam düz yapabilirim. Ukraynada biri düz yapmış.  Orijinali şu:

http://www.dinghy.pl/45m_dinghy.htm

Dik yapıştır demiyor ama şöyle bir baktım ve planlarda verdiği 1:25 ölçekli çizimden hızlıca bir "dikmeden yapıştır" dekota model yaptım. Olacak gibi.

Planları epey inceledim. PDF dökümanları içinde çizimler. Onları temizleyip .SVG yaptım. onları istenilen ölçekte CNC de kestirmek için kullanmak mümkün.

Çizimlerde ek yerlerine düz çizgi koymuş. Ben oralara kilitli zigzag deseni koydum. Bir de dikiş deliklerini yerleştirirsem kesime hazır olacak.

Şimdi tam kış mevsimini mi buldun yapmak için diyeceksiniz. Aslında zamanı tam belli değil. Halen hasta anneme bakmaktayım ve kendime kalan zaman çok çok az.

Planları iyice hazırlarım. Belki malzeme alıp hatta parçaları kestiririm. Şimdi yaptığımdan daha büyük modelde yapım sürecini denerim falan...

Tekneyi normal yelken donanımlı yapıp bitirip liman kaydı yaptırıp bulursam da bizim buralara bağlamayı düşünüyorum. Gerçi römork için uygun da römorku da yenilemem gerekecek.

Yelkenle birkaç tur attıktan sonra uçurtma denemelerine başlamayı düşünüyorum. Daha önce paylaştığım uçurtma videolarındaki tekneler kano veya kayak. Ağırlığı çok az. Bu tekne 6mm kontrplak ile 100 kg. Hafifletmeye çalışacağım. Borda kaplamayı kavak kontrplak veya dekotadan yapmak gibi.

Bir ucundan başlamak gerek...







sessizsakin:
Bence bu proje muzlardan cok daha guzel.

Epoksiye sonunda bulasman gerekecek :)


Kavak kontraplak bildigim kadariyla oldukca dayaniksiz oluyor.
Benim direk bilgim olmasa da, uzun yillar arastirmalarim sonucunda Hus kontraplagin hem fiyat performans, hem de agirlik/dayaniklilik bakimindan en makul kontraplak oldugu kanaatine vardim. Ayrica bol ve degisik kalitelerde bulunabilen bir kontraplak.

Bence yapacagin uygulama icin (Turkce'yi unutmaya basladim)  traction control'u mumkun oldugunca iyi degerlendirmende fayda var diye dusunuyorum.

Bunun icin en az 3 nokta oldukca onemli.
1 - Teknenin su altinin yanal direnci.
2 - agirlik merkezi.
3 - Ucurtmanin tekneye baglandigi nokta.

Agirlik merkezi, yanal direncin en azindan bir miktar onunde kalmali. Bundan emin olabilmek icin de tasarimin varsa salmasi, birazcik geriye dogru olmasi gerekir.
Ucurtmanin baglandigi nokta agirlik merkezinin birazcik onunde olmali.
Ucurtmayi ne kadar denize yakin noktadan baglayabilirsen o kadar iyi performans alirsin diye dusunuyorum.
Vucut agirligini ucurtmayi kontrol etmek icin kullanmayacagini varsayarak, oturur pozisyonda kumanda edilecek sekilde olmasi tahminimce cok iyi sonuc verecektir.



vlkanaydin:
Kadir abi kontprlak cnc yerine poliüretan sert köpük ten mantıklı olabilir senin için. İşlemesi kolay. Sadece biraz fazla kat elyaf atman gerekebilir.

khbilen:
Epoksiye çoktan bulaştım, her tarafım yapış yapış da, işin sonunda malum zımpara var, asıl beni korkutan o.

Epoksi ve bilumum yapıştırıcı / kimyasal ellerimde ciddi alerji yapıyor. Kaşınma aşamasını da geçtik, deri soyulup et yarılıyor. Eldiven şart. Ama onunla da iş yapılmıyor. Neyse, yapacağız.

Salma ve direk bağlantı yerleri planda var. Direk oldukça önde. Uçurtma da aynı yuvaya bağlanmış olacak. Salma da oldukça önde. Onu arkaya kaydırabilirim.

Teknenin draftı çok az zaten 15 cm diyor planda. Tabi borda yüksekliği var biraz. Yani uçurtma teknenin tabanına bağlı olmayacak. Ön güverte denebilir mi bilmem, baş tarafta direğin dışarı çıktığı yükseklikte olacak. Bir tür otomatik mekanizma yapmaya çalışacağım. Direk yatağında sebestçe dönebilen, sapkası geniş sapı kısa T şeklinde birşey. iki ucundan ipler çıkıp uçurtmaya gidecek. Aşağıda bir makaraya sarılı olacak. Bunu becerebilirsem ben arkada oturup dümen tutacağım. Olmazsa direğin hemen arkasında uçurtmayı direksiyon kullanır gibi kullanacağım. o zaman salmayı biraz daha geriye almak gerekebilir.

Salmayı biraz küçültebilirim (enini daraltmak "cockpit'te bana 3 5 cm yer açar.) Uçurtma tekneyi yatırmayacak ve batırmayacak. Tersine yukarı çekecek. Öyle bir kuvvet olmayacağı için salma desteği gerekmeyecek. Ama teknenin iyi dümen tutması için minimal de olsa salması olacak.

Huş kullandım. çok yumuşak hafif ve de esnek. dayanıklılığı o esneklikten geliyor. onu da kullanabilirim. Daha pahalı tabii.

khbilen:

--- Alıntı yapılan: vlkanaydin - Kasım 09, 2023, 05:08:52 ÖS ---Kadir abi kontprlak cnc yerine poliüretan sert köpük ten mantıklı olabilir senin için. İşlemesi kolay. Sadece biraz fazla kat elyaf atman gerekebilir.

--- Alıntı sonu ---
y

Özellikle bordada nasıl olacak o? esneklik? o yüzden dekota demiştim. YouTube da biri okyanus geçecek küçük tekne yapıyor. her tarafı dekota + epoksi ile yapıyor. Geçti mi geçer mi bilmem ama yapıyor.

Bir de fazla kat elyaf daha hafif olmuyor. 300 gr elyaf + epoksi dedin mi zaten kontrplak kadar ediyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git