Kendi Tekneni Kendin Yap > Dayanışma Salonu

Epoksi Elyaf katları arası dolgu macunu olurmu

(1/2) > >>

Volkan Oksuz:
Merhabalar,

Plana göre 3 kat 300 gram elyaf ve epoksi reçine uygulayacağım. Kontraları birleştirirken heryerde eşit bükülme olmadığı için bazı yerler diğerlerinden daha çukur oldu. Sonkat elyafı sarmadan buraları epoksi macunla biraz doldurup son kat elyafı atsam sıkıntı olurmu. Elyaf işi sonrası astar ve macunda çok kalın bir tabaka oluşup sonrasında çatlamalar olmasının önüne geçmiş olurum diye düşündüm. örneğin 50 cm uzunluğunda 1.5 cm en derin yeri olan bir göçüğü son kat elyaf bitmeden birazını doldurup son kat elyafı atmak doğru olurmu, yoksa elyaf işi bittikten sonra astar ve 2-3 kat macunla mı doldurmak doğru yöntem olurdu...
Teşekkürler

SCALICA BOYA - Arda:
Epoksi reçine yerine kullanabileceğiniz macun türevlerimiz mevcuttur, 0535 363 47 98 nolu telefondan bana ulaşabilirsiniz.

eminuygarcelik:
Volkan bey merhabalar. Doğrudur ben aynen o şekilde imalat yapıyorum şu anda. Elyaf sarma öncesinde, borda kaplamalarında kontraplak plakalar arasında kalan boşluklar ve/veya yükselti farklılıklarını epoksi reçine ve talaş/fiber partikül karışımı ile doldurarak tesviye ettim ve akabinde epoksi macun ile tekrar düzeltim. Yapığım bu macunlama işleminden sonra elyaf sarmada herhangi bir sıkıntı kesinlikle yaşamadım. Ancak benim de başlarda elyaf sarma aşamasında elyafın yapışıp yapışmaması ile ilgili tereddütlerim vardı.  Elyaf kaplamada bana sorarsanız en dikkat edilmesi gereken husus yüzeyin çok iyi bir şekilde zımparalanması ve temizlenmesi. Ben ilk etapta 300 gr/m2 elyaf ile ilk kat sarmaya başladım. Daha öncesinde tüm yüzeyi önce 40 numara sonra ise 80 numara zımpara ile zımparaladım ve tozlarından kabaca arındıktan sonra işlem yapacağım kısımları aseton ile sildim. Sadece 5 - 10 noktada lokal olarak kabarcık sorunu oluştu. Elyafın sadece omurgaya ve omurga köşelerine yapışmasında sıkıntı yaşadım. Onlar da çözülemeyecek şeyler değil. Fotoğraf albümünden detaylarını görebilirsiniz. Kolay gelsin.
https://photos.google.com/share/AF1QipPeLex0cqaeBl2LXOxtbsvED7jZJrWp35VA0wIfoN1Iab19O1BNMCWNrTOavpkNag?key=a3JuNXNyczBzOHV4aFhJRjZDcVdXNVBrcnp6STJn

Volkan Oksuz:

--- Alıntı yapılan: eminuygarcelik - Mart 01, 2023, 11:54:26 ÖÖ ---Volkan bey merhabalar. Doğrudur ben aynen o şekilde imalat yapıyorum şu anda. Elyaf sarma öncesinde, borda kaplamalarında kontraplak plakalar arasında kalan boşluklar ve/veya yükselti farklılıklarını epoksi reçine ve talaş/fiber partikül karışımı ile doldurarak tesviye ettim ve akabinde epoksi macun ile tekrar düzeltim. Yapığım bu macunlama işleminden sonra elyaf sarmada herhangi bir sıkıntı kesinlikle yaşamadım. Ancak benim de başlarda elyaf sarma aşamasında elyafın yapışıp yapışmaması ile ilgili tereddütlerim vardı.  Elyaf kaplamada bana sorarsanız en dikkat edilmesi gereken husus yüzeyin çok iyi bir şekilde zımparalanması ve temizlenmesi. Ben ilk etapta 300 gr/m2 elyaf ile ilk kat sarmaya başladım. Daha öncesinde tüm yüzeyi önce 40 numara sonra ise 80 numara zımpara ile zımparaladım ve tozlarından kabaca arındıktan sonra işlem yapacağım kısımları aseton ile sildim. Sadece 5 - 10 noktada lokal olarak kabarcık sorunu oluştu. Elyafın sadece omurgaya ve omurga köşelerine yapışmasında sıkıntı yaşadım. Onlar da çözülemeyecek şeyler değil. Fotoğraf albümünden detaylarını görebilirsiniz. Kolay gelsin.
https://photos.google.com/share/AF1QipPeLex0cqaeBl2LXOxtbsvED7jZJrWp35VA0wIfoN1Iab19O1BNMCWNrTOavpkNag?key=a3JuNXNyczBzOHV4aFhJRjZDcVdXNVBrcnp6STJn

--- Alıntı sonu ---
teşekkür ederim

sessizsakin:
Olmaz mi, olur. Ama Kompozit mantigina ters. 3 kat elyafin gucunden taviz vermis oluyorsunuz.

Teknelerin govdesinde en cok cekme kuvvetleri calisir. Cekme kuvveti de bir nesnenin en cok dis yuzeylerini etkiler.
Macunun ise cekme kuvvetlerine karsi direnci yok'a yakindir.

Eger hic macun kullanmazsaniz, katmanlar arasi mesafe az oldugu icin cekme kuvveti neredeyse butun elyaf katmanlarina benzer miktarda yansir ve 3 katman da is yapar.
Macun kullanirsaniz, yukun tamamina yakini en distaki elyaflara yansir. Macun esner neredeyse hic bir dayaniklilik gorevi ustlenemez. Alttaki elyaf katmanlari da yuzeyen uzaklamis oldugu icin onlara cok az kuvvet yansir. Neredeyse is yapmazlar. Ta ki en distaki elyaf katmani su koyverinceye kadar.

Yani benim gorusume gore, Bu sartlarda teknenize yer yer tek katman elyaf uygulamissiniz'a yakin bir dayaniklilik elde edersiniz.

Dolguyu en dis'a uygularsaniz, herhangi bir cekme kuvveti karsisinda bu dolgu esner. Dolayisi ile kuvvet'i karsilama isi macun altindaki elyaf tabakasina kalir. 3 tabaka da arka arkaya oldugundan beraber calisarak kuvveti karsilarlar.

Yani, mantiken;
Macunu henuz ortada elyaf yokken en alta uygulamaniz en saglikli ve dogru olani. Eger henuz hic elyaf uygulamadiysaniz mutlaka bu yolu tercih edin.
Bu mumkun degil ise, elyaf tabakalarini beraber uygulayin. En son macun ile duzeltme yapin.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git