Kendi Teknem Var > Yelken ve Yelkenli Donanımları

FRP / GRP Direk

(1/4) > >>

khbilen:
Karbon fiber çok kullanılıyor, biliyorum. Ama çok pahalı.

Türkiyede CTP kısaltmasıyla üretilen (camelyaf takviyeli plastik, ya da polyester) standard profillerden direk ya da bumba yapıp kullanan deneyen oldu mu hiç?

Pulltrusion dedikleri yöntemle üretilen içi boylamasına cam elyaf, etrafı cam keçe sarılı, bol reçineli(çoğunlukla polyester) bir malzeme.

Alüminyumla başa baş ya da daha sağlam diyorlar. Fiyat da kabaca öyle. Yüzde 20 gibi daha hafif. sanırım sürtünmesi de daha az.

Hem hafif olduğu için hem de üzerine kullandığım parçaları da hafif, standard, kolay yapabilmek için alüminyumları bu ctp profiller ile değiştirmeyi düşünüyorum.

Sağlamlığı konusunda bazı kuşkularım var. emin olamıyorum.

vlkanaydin:
Kadir abi ben hiç duymadım veya denk gelmedim böyle cam elyaftan direk yapımına. Karbonfiber elyaftan yapıldığını çoğu yerden izledim. Uygun profil kalıp üzerine sarıp oluşturuyorlar ama camelyaf ile ilgili hiç denk gelmemiştim,gözüme çarpmadı. 

Biryerlerde reçine bol bol oldukça kırılganlığın arttığına dair bir yazı okumuştum. Aslında denemek lazım belirli küçük bir yerde. Ben bumbayı biraz kısaltıcaktım 20-30 cm kadar. O çıkan parçayı kalıp olarak kullanıp aslında bir deneyebilirim aklımda kalsın. Hem bakmış oluruz nasıl bir yapı ortaya çıkıyor.

khbilen:
Yok, bunu sen kendin yapmıyorsun. Fabrikasyon hazır.

Sağlamlığı konusunda kuşkulu olmamın iki nedeni var:

1.) El yatırması gibi örgü elyaf kullanmıyorlar. En üstte, toplayıcı ince keçe elyaf içinde bir demet elyaf
2.) Dediğin gibi bol reçine kullanılması. Bu da kırılgan yapıyor.

Mesela şunlar hazır profiller (alüminyum profilde olduğu gibi, çoğu benzer, standard ürünler.
http://www.pultechfrp.com/urun/ctp-yapi-profilleri.html

şu yapılış şekli
https://chemicalsnewspaper.com/global-pultrusion-market-2019-outlooks-research-trends-and-forecast-to-2028/

şunlar da bazı özel parçalar. BMC Bağlantı Parçaları başlığındakiler. Bu parçalar aslında döküm. Yani elyaf yerine tozu var katkı maddesi olarak. Bir miktar dayanıklılık verse de reçineye, elyaf gibi değil, sarma elyaf gibi hiç değil.

khbilen:
Aslında anladığım kadarı ıile standard yarış teknelerinde falan kullanılıyor.

Şu ve benzeri belgeler var. Kuralları anlatıyor. Resin miktarından ölçülere kadar anlatıyor. Anladığım direk ve bumba GRP olabiliyor ve kullanılıyor.

http://www.worldsailingywc.org/tools/documents/IM_Manual_May2007-[3929].pdf

Lazer için bakmadım ama, o ve benzeri teknelerde de kullanılıyor olabilir.

sessizsakin:
abi cam elyafi aluminyuma gore asiri esnektir. bu da direkte istenmeyen bir durum. cesitli yukler altinda direk olmadik yerlere egilebilir veya s gibi kivrilabilir. avantajli tarafi, yuk kalktiginda kirilmadi yada catlamadi ise eski seklini mutlaka geri alacaktir. dayaniklilik olarak aluminyumdan daha saglam yapilabilir. hazir profillerin dayanikliligi kalitesi tamamen ureticisinin umurunda olup olmamasina bagli.

elyaflarin orgu olmamasi dayanikli olmayacaginanlamina gelmez. onemli olan elyaflarin malzemeye binen yuk dogrultusunda uzanmasidir.

bu sebeple fiber direkleri daha ziyade  boylamasina duz elyaflardan olusan kabugun en son ince bir elyaf ile dikine sarilmasi ile yapilir. esnekligi en aza indirmek icin fiberler dumduz, esnekligi artirmak icin, istenen esneklik miktarina gore zigzag deseni yapacak sekilde boylamasina cekilir.

karbon direklerde genelde zigzag patternler goruruz. cunku karbon kendiliginden neredeyse esnemez. halbuki diregin azcik esnek olmasinin yuku dengeli dagitabilmeye faydasi olur.
ancak cam elyaf cok fazla esner ve bu yuzden pratikte yelken diregi yapimina uygun degildir.


ben de epey kafa yordum cam fiber direk yapmaya. oldukca ucuza cok guzel direk yapabilirim diye dusundum. ama o esneklik herseyi batiriyor. hele ki wingsailde daha zor gibi

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git