Kendi Tekneni Kendin Yap > Tekne Tasarım ve Planlaması

Planları Büyütme ya da Küçültme Parametreleri!

<< < (2/2)

cengiz yıldız:
paylaşımın için teşekkürler mehmet abi. :onay :onay :onay

sessizsakin:
Bence amatorluk de basli basina bir meslek, bir zanaat. Oyle bilmedigin ise tekme tokat dalip, ite kaka, yanlis yapa yapa, bir suru para harcaya harcaya birseyler ortaya koyup sonuctan mutlu olmak hic de kolay bir is degil, Ayrica bu durumu kaldirabilmek icin bence belli bir miktar bu konuya yatkin yetenek gerektiriyor. Amatorluk yetenegi. Yani bana gore.

Aslinda amatorlugu dogru yerinden tutup biraz bilgi ile destekleyince ortaya muhendislik eserleri cikmasa da oldukca guzel sonuclar cikabiliyor.

Tekne buyutme kucultme ve bunun yaninda pek onemi dile getirilmese de tekne donatma ile ilgili ben de amator bilgilerimden birseyler paylasmak isterim.

Butun araclarda oldugu gibi teknelerde de iki nokta cok onemlidir. 1. agirlik merkezi, 2. kuvvetlerin etkidigi merkez. Bu ikisi ihtiyaclara gore dogru ayarlandigi surece her tasarim yeterince basarili olur. Tasarlandigi amaclara gore cok basarili olabilmesi icin ortaya zilyon tane parametre girer.

Sizin de dediginiz gibi, kicina motor taksan arkasi, onune adam oturtsan burnu batar. O yuzden tekne icindeki donanimlari dagitirken iyi kotu hesap yapmak, teknedeki ciddi agirliklari mumkum oldugunca teknenin tam ortasina, yada ortaya en yakin olabilen  yere yerlestirmek onemlidir.

Hersey tekneye kuvvetlerin nasil etkidigiyle alakali. Tekneyi etkileyen kuvvetler konusunda iyi kotu bilginiz oldugu surece tasarimla oynamak ciddi bir sorun ortaya cikarmayacaktir.

Bunun disinda, kuvvetlerin kutleye etkisi de var. Tekneyi buyuturken bu epeyce karmasik bir durum olabilir. Mesela 1 metre boyunca bir citanin ucuna 2 kg yuk koydugunuzda kirilmiyor diyelim. citayi 2 metre yapip ucuna da 4kg yuk koyarsaniz kirilabilir. Birseyleri buyutup kuculturken katlari seklinde degil de daha cok kupleri seklinde dusunmek amator icin daha hayat kurtaricidir.Belki muhendislik acisindan 2 yerine hesaplanarak 2.3 bulunabilir. Ama amatorun boyle bir hesap kabiliyeti olmadigindan 2 yerine 3 ile carpmasinda fayda var.

Yani 1 metre boyundaki citayi 2 katina uzatip 2 kat agirlik tasimasini isterseniz cita kalinligini 3 ile carpin gibi. Tabi ben de bir amatorum :D bunu da dikkate almak lazim.

Valla hatunla kendi teknemizi yapmaya sanirim 2013 yilinda karar verdik, ben aslinda kendim 2010 yilinda karar vermistim. Sonra vaz gecer gibi olmusken konuyu hatun hortlatinca 2013 oldu.. Hala hem maddi imkanlarimiz, hem de tekne tasarimimiz gelismekte. Biz teknemizi sifirdan tasarlamaya karar veren iki manyagiz. yaklasik 7 - 8 yildir tekne tasarimlari uzerine zamanim oldukca kafa yoruyorum. Soru ve sorunlari cozdukca yeni soru ve sorunlar ortaya cikiyor.

Benim kanaatim, akli basinda bir amatorun bir tekne plani bulup minor degisikliklerle yoluna devam etmesi. Major degisiklikler gercekten epeyce cok bilgi istiyor. Biz artik hazir plan bulup onun ustunden yuruyelim asamasini psikolojik olarak coktan kacirdik :D

Neysem, Asil bu konuya yazma sebebim suydu, Bu tarz hesap tablolari %100 dogru olmasa bile, muhtemelen senin benim yapabilecegim hesaplardan daha dogrudur. Demem o ki, bu tarz hesap tablolarini toplayip kullanin :) Zira hayati cok kolaylastiriyorlar.


Bende microsoft office yerine libreoffice var. ilk denememde bende de calismadi. sorunu anlayip duzeltebilirsem o versiyonunu da ben yuklerim insallah.

Mehmet Köstekçi:
Tabloyu çalışır şekilde yeniledim. İlgilenen arkadaşların dikkatine. Yapılacak tek şey ilgilendiğiniz plandaki "en, boy, derinlik v.s. verileri " mevcut değerler " sütununa yazmak ve sadece büyütme oranı sütunundaki kırmızı yazılı hücreye büyütme yada küçültme oranını girmek sonuçları değerlendirmek bu kadar. Bu tabloya göre büyütme ya da küçültme mevcut bir teknenin sınıf özelliklerini koruyarak yeniden boyutlandırılmasını sağlıyor. Kolay gelsin...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git