Gönderen Konu: Şişme Katamaran Projesi  (Okunma sayısı 83385 defa)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #90 : Ağustos 09, 2017, 05:37:43 ÖS »

An itibarıyla tüm eloksal yolcuları arabadaki yerlerini aldılar. Yarın sabah erkenden yolculuk. Belki Cumartesi, olmadı Pazartesi eve dönüş.

Artık geri sayım başladı.

Arabaya binmeden önce salonda son bir kez sadece platformu kurdum. Giriş-çıkışlar yine biraz nazlı, son ölçüler de az şaşmış ama idare eder diyeceğiz. Ölçüleri aldım, yarın brandacıya da uğrayıp siparişi vereceğim. Yetişirse tüm malzemeyi alır eve getiririm.

Alüminyum malzemeler banyo yaparken ben de muzlara CIRT bant giydireceğim. Vakit artarsa da bir romork yaptıracağım. Malzemeler gelince de önce evde son bir kuruluş, sonra sök, bahçede bir daha kur. Romork bin. Marş, marş.

Umarım bunların hepsi gelecek hafta sonundan önce tamamlanır.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #91 : Ağustos 15, 2017, 08:00:30 ÖÖ »
Dün alüminyum aksamı eloksaldan aldım. Toplam 127 kg alüminyum vermişim. Daha vermediklerim var. Çok çok fazla. Bunların cıvatası var, somunu var; ayrıca paslanmaz çelik tekerlek aksamı var. 200 kiloyu geçiyor. Çok ağır oldu.

Akşam kara kara düşündüm. Hafifletmek için neler yapabileceğim, ona bakacağım.

Römork konusunda da durum netleşmedi. Benim kafamdaki römorku yapmayı düşündüğüm usta meşgul. Birkaç firmaya sordum, benim tekne kadar fiyat istediler. İki tanesi imalatçı ve daha makul ama, onların da sorunları var.

Biri taşınıyor. Yapacak durumu yok. Ben yürür römork veririm, destek kısmını sen yap diyor. 3.000 TL. Destek kısmı en az 500 - 1000 TL arası olacaktır. Plywood ile yaparsın diyor. Ben görmeyeli fiyatlar uçmuş. 2009'du galiba, aldığımda plakası 75 tl falandı. Şimdi en az 40 EURO + KDV.
Dikdörtgen kesitli PVC boru düşündüm, onlar da hem piyasan kalkmış, olanlar da çok pahalılaşmış. 3 metresi 40 TL. Destek için en az 30 metre gerekecektir. Daha destek profil demir, bağlantı vs. Epey iş ve para.

Diğeri 3.100 TL istediklerimi yapacak gibi konuşuyor. Yeri Didim'de. Herhalde bunu seçeceğim. Tamam demeden önce epey netleştirmem lazım.

İkisi de CE belgesi veriyor. Çeki demiri satıyor/takıyor. Proje vs sağlayacaklar. Tamam deyince hepsi birden hallolacak.

Hep olduğu gibi tekerlek sistemi römork konusunda da sorun çıkarıyor. Römorkçular tekerleğe gerek yok, römork ile suya indirip sudan çıkarabilirsin diyorlar. Doğru, ama benim araba Doblo. dört çeker cip veya kamyonet değil. Suya o kadar yaklaşamıyor olabilirim. Benim kafamdaki sorun hep o.

Tekerlek olunca kendisi römorka binebilir Rampa olursa üzerine çıkar oturur. İmalatçılar rampaya yanaşmıyor. Kaydırır çekeriz diyorlar. O zaman tekerlek römorkun arkasına takılıp kalacak. Önceden tekeleri kaldırmak gerek. Yerdeyken o mümkün değil. Vinç çekerken yarı yolda havada yapılabilir mi? Çekme yüksekliğine bağlı. Yani çalışan sistem görmeden tamam demek zor.

Brandayı aldım. Bugün deneyip görmeye çalışacağım. Gergin olacağı konusunda kuşkum var. Ya da gergin yapabilmek konusunda diyeyim. Benim anlattığım ile brandacının anladığı yine farklı olmuş gibi görünüyor.

Havalar iki gün nispeten az rüzgarlı gibi idi, o pencereyi kaçırdık. Şu an şiddetli fırtına var yine. Ben bu işleri bitirene kadar belki o da yumuşar.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #92 : Ağustos 15, 2017, 11:11:04 ÖÖ »
Bir moral düşüşü olmuş sanırsam.

Söylemesi ile yapması bir değil tabiki ama, hiç canınızı sıkmayın. Adamlar 100 milyon dolarlık roket yapıyor. Yerden 10 metre kalkıp patlıyor.
Her proje planlandığı gibi yürüseydi şu an birimiz marsta, birimiz venüste olurduk bu mesajları yazarken.

2009 yılına göre şu an 10 kat cıvarı fakirleştik. Bu yüzden herşeyin fiyatı da uçtu gitti.

Ruhsata işlenebilir belgeli Çeki demiri ayrı satılıyor olması lazım. Römork da toplamda 750 kg'yi geçmediği sürece bir belge izin ruhsat kaydı vs gerekmiyor diye biliyorum ama %100 emin değilim. Sadece arkaya ışıklandırma ve aracın plakasının aynından bir tane daha yapılmalı diye biliyorum. Ancak yeni çıkan Ehliyet düzeninde römorklu araç sürebilmek için ehliyette römorklu araç sürebilir durumu olması lazım sanırım. Eskiden alanların durumunu da bilemiyorum.

Bir şekilde römork temin edebilirseniz, PPRC borudan gerekli konstrüksiyon ve desteği yapsanız biraz konstrüksiyon bilgisiyle yeterince sağlam ve kolay olur diye düşünüyorum.

40mm pprc boru bayaa sağlam olabilir. 40mm pprc borunun da 3 metresi sanırım 30 - 35 tl civarında. her yerinde de 40mm kullanmasanız da olur. 32 - 25mm desteklerle de ekonomik halledilebilir diye düşünüyorum. Ancak pprc kaynak makinesi ve bağlantı parçaları da lazım. pprc kaynak makinesi alsanız 100 TL civarına düzgün bişey bulunabilir diye düşünüyorum.
Makası neyim de içinde gelir. bahçe de de rahatlıkla yaparsınız. Bir iki deneme birleştirmesi yaptıktan sonrasını da kolayca kaynatabilirsiniz.

Konstrüksiyon yaparken yuvarlak profiller dikdörtgen profillerden daha sağlam olacaktır. Aklınızda olsun. dikdörtgen torsiyon güçlerine karşı kolaya burkulabilirken yuvarlaklar epey dirençli olur. konstrüksiyonlarda da en büyük ve kolay gözden kaçan şey de burkulmalardır. Amatör adamın dostu yuvarlak kesitli profiller :)




khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #93 : Ağustos 15, 2017, 08:46:29 ÖS »
Başlarda da söylemiştim. Bu bir deneysel proje. Bir tür Ar-Ge de denebilir. Hazır plan proje yok. Kafamda düşünceler var. İşin kötüsü çok düşünce var ve habire değişiyor. Denemeye de çok meraklı olduğum için bir de şunu deneyeyim, bir de bunu deneyeyim derken proje dallanıp budaklanıyor.

Alüminyuma fazlaca ağırlık vermişim, arttıkça artmış.

"Proje" konusunda amatör sayılmam. Çalışırken son 20 yılımı sertifikalı proje yöneticisi olarak geçirdim. Milyon dolar projelerde akla gelmedik şeyler yaşadım.

Ama şimdi bu benim kendi projem. Bir an evvel bitirmek için uğraşıyorum.

Çeki demiri ayrı satılıyor evet. Sadece demir 400 - 500 tl gibi. Proje vs tplam 1400e geliyor. Ruhsata çeki demiri işleniyor. Benim romork hafif olacağından ayrıca ruhsat gerekmeyecek.

Genelde tekneler için makaralı destek / kaydırma sistemleri kullanılıyor. Şişme botlar için, kızak dedikleri boylamasına destek kullanıyorlar. Benimki de şişme bota benziyor. Daha kolay hatta. Düz iki boru.

Pprc tecrübem epey var, kaynak makinam da var. Paraşüt kontrol çubuğunu pprc malzemeler ile yapmıştım. Onu düşünmedim açıkçası. 40mm bile fazlaca esniyor olabilir. Diğerleri çok zayıf kalır herhalde. Dışarıda ( pinterest projelerinde) çok kullanıyorlar pprc, ama onlar sanırım daha kalın etli ve yapıştırma.

Gerçi ben biraz fazla uzun düşünüyırum galiba destek boylarını. Didim deki 1 - 2 metre ile halledecek gibi. Bir de öyle düşünmeli.

Bugün minimal bir kurulum yaptım. Tekerleksiz ve alüminyum kasnaksız. Gerdirmelerde polyester kolon destekli cırt bant kullandım. Asıl amacım brandayı kurup denemekti, arada onu da görmüş olayım dedim.

Brandayı gerdirmek epeyce zor oldu. Dördüncü kenar zor oluyor. Happy-Cat güzel birşey yapmış. Brandacıya anlatacaktım, eloksal acelesinden unuttum, kaldı. Biri gergin oldu. Diğeri bol dikilmiş zaten, olmaamış. Gergin duranı da zaten hiç taşıyacakmış gibi bir his vermiyor. Şimdi gerginken resmini çektim. Bir çıkıp oturmayı deneyeceğim. Sonra ne kadar esnemiş onu göreceğim. Şimdilik fiyakalı bir resim yetsin...

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #94 : Ağustos 17, 2017, 10:39:46 ÖS »
Önce kısa bilgi notu. Brandanın üzerine oturdum. Hatta iki kişi oturduk, toplam 130 kilo. Hiçbirşey olmadı.

Sonra herşeyi söküp, yeniden kurulışa başladım. Yine yeni bir tekerlek sistemi denedim. Bu kez uçaklar gibi tekerleri yandan yatık olarak altına alıyor. Açıldığında da tam muzların altında oluyor, daha dengeli oluyor. Ama açma kapama işleri fazla karmaşık geldi. Uygulamaktan vazgeeçtim. Önceki sistemle kuruluşa devam ettim. Eloksala giderken herşey sadece aşüminyum kalacak şekilde (vidalar dahil) söküldüğü için herşeyi en baştan yeniden kuruyorum.

Bu arada sakin adaşım kanıma girdi, şu yarım römorku alsam da üstünü şöyle yapsam diye başladım düşünmeye. Her sorunun altında hep tekelekler var. Didimdeki imalatçı nasıl birşey yapacağını çizdi gönderdi, güzel de, tekerlek olunca yan desteklere takılıma olasılığı oluşuyor. O nedenle hep rampalı sistem düşünüyorum. tekne kendisi tekerlekler üzerinde yürüyerek römorka çıkıyor, engellere takılmıyor. Sonra ya tekerler kapanıyor, ama o sırada sorun kalmıyor. Ya da tekerler takozlanıyor, başka bir çözüm oluşmuş oluyor.

Ama Dididm deki usta rampaya yanaşmıyor. Kendim yaparsam böyle yapabilirim. Çizdim birşeyler gönderdim burada yer taşınan ustaya. iki gün ses yok. Biraz zorladım; tamam yaparız dedi: On gün sonraya. Nasıl yapacaksın çiz anlat dedim, o da üçgün  sonra. Yani işimiz zor.

Olursa, ekteki resimdekine benzer birşey olacak. Temel destekler 50mm gibi çapı olan (iç 40 dış çap 48mm) galvaniz borular. Yaklaşık 25 cm yükseklikte dikine borular. 50 mm kalın etlisinden PVC sert plastik TE alıp bunlara geçireceğim. Böylece yerden 28-30 cm gibi yükseklikte yatay olarak PVC boru ile destek hattı oluşturacağım. TE'ler 50/50 veya 50/75 olabilir, yani yatay boruları daha kalın kulanabilirim Boruların üzerine de deniz makarnası kilidi koyacağım, yastıklama görevi için.

Tabanda da 30-35 cm genişlikte 2.5m boyunda dört adet çetalı sac levha olacak. Bunlar taban desteği. Aynı zamanda ikisi başlangıçta rampa görevi görecek. Tekne römorka çıkınca rampa sökülüp römork üzerindeki destel alanına yerleştirilecek. Tekne rampaya çıkıp yerine geldiğinde (kabaca tekerler römorkun orta hizasına geldiğinde, vinç yeterince yukarı kaldırabilyorsa tekerler kapanacak. Olmuyorsa tekerler takozlanacak.

Kabaca fikir bu. Bakalım ne zaman nasıl teklif verecek, neye benzeyecek.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #95 : Ağustos 20, 2017, 09:04:04 ÖÖ »
Son "Kostüm Prova"dan görüntüler paylaşayım.

Basit bir manivela mekanizması ile dümen kontrolunu önde bir kola aktardım. Artık kumanda mahallinde hem paraşüt hem dümeni kontrol edebileceğim.

Salmayı yerine oturttum. Basit bir kilit mekanizması yaptım. Kapı mandalı bir sistemle kilitleyeceğim. Kaldırmak için vinç kullanmayacağım. Tek makara, ve iple, elle yukarı çekilecek.

Tekerlek sistemi için tekrar yan - uçak sistemine döndüm. Tek bir vinç ve birer makara ile halloldu. Vinç basit ucuz bir ırgat. Milini değiştirip, yan olarak kirişe bağladım. Bir de adı nedir bilmem, uzun bir somun sabitledim mile. Cırcır anahtar ile tepeden çeviriyorum, vinç tekerleri kaldırıyor.

Pilot vinci de üstten aynı yere bağlanacak. Ufak tefek ıvır zıvır iş dışında ana işler bitmiş olacak. Resimler tek tek sırayla gelecek.

Önce dümen

?... dedim ve kaldım. Son güncelle eden sonra dosya ekleme seçeneği kaybolmuş.

N'oolcek şimdi?

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.317
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #97 : Ağustos 20, 2017, 11:26:49 ÖÖ »
Teşekkürler Volkan Bey; kusura bakmayın duyuruyu atlamışım.

Benim DropBox ve Google+ hesaplarım da var. Dropbox'a koydum, bağlantılrı buraya kopyalıyorum, bakalım görüntülenebileckler mi?

Resimler muhtelif.

https://www.dropbox.com/s/l62yxsj94vf3gzc/20170820_083856.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/cpmx207h1bxwnsw/20170820_083907.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/kwex2julvaa3jzh/20170820_083925.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/xwwtj2bbkjkcdcv/20170820_083935.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/xkd7hvddakpbiwv/20170820_084002.jpg?dl=0

Umarım olmuştur. Dönüp bir bakarım. Olmadıysa notu silme şansımız vardır umarımç

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #98 : Ağustos 20, 2017, 11:28:49 ÖÖ »
Ben görüyorum, ama belki ben zaten yetkili olduğum içindir. Umarım herkes görebiliyordur.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #99 : Ağustos 20, 2017, 12:32:25 ÖS »
Dropbox'a en uzak kişi benim. ben bile gördüm. herkes görür eminim :D

Özellikle vince takılı cırcırı görünce farkettim. Sizin profiller baya bi baba duruyor :). Umarım römorku tez zamanda halledip denize inersiniz.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #100 : Ağustos 20, 2017, 02:12:16 ÖS »
Resimlerin göründüğüne sevindim.

Örnek aldığım Happy-Cat'in foto ve videosundan ölçebildiğim kadarı ile 60 x 120 hatta 75 x 150mm profil kullanmış bile olabilirler. Muhtemelen de daha kaliteli alaşım. Benimki 100 x 100 mm. "Sağlam" olsun diye 4mm kalınlık. Tabi deve yükü ağırlık. Vinçleri takmak için tam ortaya 5 tane 14mm delik açtım. Umarım ortadan bölünüp gitmez. Tekeri taşıyan kiriş de ona benzer. İstemesem de sonunda bir sürü delik oldu. Destek olsun diye, alttan-üstten önden-arkadan 5mm lama koyuyorum, onlar daha sert ve ilk yükü onlar karşılıyor, ama ne olsa sonuçta iş kirişlerde bitiyor.

Yarın teklif detayını gönderecek umarım. Oldu gitti derken  haftanın ortası olur. Gelecek haftanın sonundan önce o bitirmez. Ben ne yapsam bir kaç günümü alır. Yani araya çoook zaman girdi.

Güzelbahçe limana gidip bir sorayım diyorum. Geçici olarak falan bir süre orada kalabilir mi. İlk kontrolları orada yapsam fena olmaz. Mekanizmaları denereim, suda batmadan duruyor mu görürüm. Sonra çıkarım açık denize.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Arşimed'e Salma Soruları
« Yanıtla #101 : Ağustos 21, 2017, 02:13:23 ÖS »
Bu Arşimde'in hamam tası problemini oldum olası anlamamışımdır. Hep anladığımı düşünürüm, sonra bakarım birşeyler oturmamış, acaba derim. Yine kuşkuya düşerim.

Dikdörtgen alüminyum levhayı aldık. Badem profili olacak şekilde boylamasına büktük. Oldu bize bir salma. Yükseklik 1.20, Eni 0.35, genişlik de kabaca 6 cm. Kesit alan 110 cm2 falan ölçtüm/hesapladım. Oradan da hacim hesapladim. Doğruysa 13 litre falan ediyor. Alüminyum olarak ağırığı 6 kilo. İçindeki ana mili de en çok 2.5 kilo. Yani toplam 8-9 kilo.

Şimdi bunu su geçirmez yapsam, yani içi boş kalsa ama kapalı olsa, bu salma batar mı - yüzer mi?

Arşimed muhtemelen bunu cevaplamamıştır ama daha zor bir soru:

Salmanın altı üstü açık olsa, yani içine çok rahatça su dolabilse ne olur?

- Toplam salma ağırlığı daha mı fazla olur? (9 kilo + 13 litre deniz suyu?)
- (benim katamaran için pek söz konusu değil ama) tekne daha dengeli mi olur (bir bakıma balast arttı)?
- Alt-üst tam açıksa, özellikle yüksek hızda iç-dış su değişimi turbulans yaratmaz mı?
- Salmayı kaldırırken gerçekten daha ağır hisseder miyiz (yoksa içindeki su kolayca boşalacağı için sadece alüminyum ağırığını mı hissederiz?).

Aynı gibi görünse de bence farklı ve daha zor bir soru:

Alttan üstten tam açık değil de, iğne deliği gibi suyun kolay girip zor çıkacağı delik olsa yukarıdaki soruların cevapları ne olurdu?

Mesai fazla geldi galiba :)

Römorkçu su koyuverdi, yapamayacağım dedi. Döndük Didim'e. Bu arada fizik problemleri çözeyim bari dedim, ama...

KARANLIK

  • Onursal Üye
  • ***
  • İleti: 1.905
  • Ad Soyad: İbrahim Şevki Karanlık
  • Bulunduğu İl: IZMIR
  • Doğum Yılı: 1954
  • Tekne Adı: S/Y RÜZOLİN
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #102 : Ağustos 21, 2017, 03:12:43 ÖS »
    Katamaranda salmaya gerek varmı

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #103 : Ağustos 21, 2017, 03:33:48 ÖS »
Var.

İlle de öyle tek bacak üstüne kalkıp gitmesi gerekmiyor. Benimki şişme olduğu için zaten gideceğini sanmam.

Benimkinde ayrıca pek gerek yok; yelken olmayacağından. Uçurtma olunca yelken gibi tekneyi yatırmıyor, batırmıyor, aksine kaldırıyor-çekiyor. Ama yine de koydum. Baktım fazla gereği yok, çıkarabilirim.

Model aldığım katamaranlar Happy-Cat ve Ducky19 benzer ölçülerde ve salmaları var:

http://ducky.nu/en/ducky-19/


sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #104 : Ağustos 21, 2017, 05:58:11 ÖS »
arşimed  çok bişey çözmemiş aslında. bu gün olsa hadi len der geçeriz :D. ama işte zamanında hiç bişey yokken çok değerli bilgi.
suya batan hacmin toplam ağırlığı, hacmi kadar suyun toplam ağırlığından hafifse yüzer, ağırsa batar. aynıysa boğulmuş insan yada aysberg gibi, su üstünde ufacık görünür, kalanı suyun içine batar.

içinde hava olması toplam hacmine göre ağırlığını azaltacağından, içine su dolabilir olması batabilirliğini artırır.

katamaranlarda salma normal tek karınlılardaki gibi gerekli değildir. ancak  ağırlık merkezi yukarda olan katamaranların ağırlık merkezini aşağı çekmek ve stabiliteyi artırmak için keel denen, yarı salmamsı karın altı çıkıntıları olur. BUralara motor gibi, Akü gibi ağır ekipmanlar koyularak ağırlık merkezi aşağı çekilmeye çalışılır.

Bu projede karınlar şişme. ağırlık genel olarak yukarıda. bu yüzden karınlarda salma olsa faydası olur.
Öte yandan katamaranlardaki keel denen salmalar ağırlık stabilitesinden daha çok traction, yani sürüklenmeden düz gidebilmeye faydalıdır. Bu amaç için de yapılabilir. böylece uçurtma gitmek istediğiniz yönden daha açılı yönlere doğru çekse bile salmaların yaratacağı hizalama etkisi ile ortayı bulabilirsiniz gibi. Tabi sürtünme olarak geri döneceğinden hız kaybettiriyorlar.


Olsa iyi olur bence.



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
36 Yanıt
28842 Gösterim
Son İleti Temmuz 20, 2017, 12:50:32 ÖS
Gönderen: sessizsakin
401 Yanıt
161319 Gösterim
Son İleti Ocak 13, 2016, 11:20:58 ÖÖ
Gönderen: huseyinyurt41
11 Yanıt
9394 Gösterim
Son İleti Ağustos 02, 2014, 05:34:56 ÖS
Gönderen: cenkguney
3 Yanıt
6857 Gösterim
Son İleti Ekim 29, 2014, 11:44:48 ÖS
Gönderen: murat alemdar
4 Yanıt
3579 Gösterim
Son İleti Ocak 22, 2017, 02:19:15 ÖÖ
Gönderen: Xxx
6 Yanıt
6072 Gösterim
Son İleti Ocak 28, 2017, 01:49:31 ÖS
Gönderen: ümit gökay
2 Yanıt
6190 Gösterim
Son İleti Eylül 15, 2017, 12:03:40 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
2 Yanıt
3736 Gösterim
Son İleti Ekim 02, 2017, 11:01:11 ÖÖ
Gönderen: msceylan
10 Yanıt
6530 Gösterim
Son İleti Kasım 17, 2017, 01:37:46 ÖÖ
Gönderen: sessizsakin