Gönderen Konu: Şişme Katamaran Projesi  (Okunma sayısı 83109 defa)

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #375 : Aralık 12, 2020, 05:08:06 ÖS »

Geçen gün aklıma yeni bir kanat yelken tasarımı geldi. Adını Hard-Soft Wingsail koydum. Sanırım aslında kullanılan bir isim ya neyse.

Hard olan kanadın iskeleti. Yani kaburgalar, ön ve arka kenarlar, seren. Bir yerden de direk geçecek. Kanat kesiti simetrik, yani kaburgalar simetrik. Kanber değişikliği yine simetrik flapın sağa sola hareket etmesi ile sağlanacak.

Hard kaplama yok. Soft olan kısım yelkenin bezi. Kabaca tarif edersem yelken bezin tepesi dar, tabanı geniş bir çuval gibi, iskelete yukarıdan aşağı giydirilecek. Yani yelkeni açmak için yukarıda katlı duran yelken bezi aşağı indirilecek (kalyonlardaki gibi). Yelkeni indirmek için de bez yukarı çekilecek. Ama iskelet hep dikili ve ayakta kalacak.

Flap olduğu için, onun verimli çalışması yani kambur profil şeklinin daha doğru elde edilebilmesi için çuval iki parçalı olacak. Flapın elbisesi ayrı olacak.

Hadi bunu 1/10 ölçekli modelde deneyeyim dedim. Kontrplaktan kesmeye başladım kaburgaları. 3 çift tamam. Derken yav ben bunu 3d basayım bi taşla 2 kuş olsun dedim. 3d modeli stl dosyası tamam. gcode a çevirdim. slicer çıktısı (cura) biraz sorunlu görünüyor gibi ama olsun.

Modeli yükleyelim. USB çalışmıyor. Tamam hatırladım. Çalışmıyordu. Volkan ben mSD kart ile yüklüyorum demişti. Ben de öyle bir iki deneme yapmıştım. PC'de mSD Yok SD var. Demek adaptör kullanmışım. Ara ara yok. Kaldık ortada. Hafta sonu heryer kapalı. Şimdi tekrar USB'ye döneceğim.

Volkan karttan devam ediyordur. Adaş sen USB denedin mi? Çalıştı mı? Nasıl?

Abi senin makine de Twotrees Bluer degil mi? Benim makine yaninda kucuk sd kart ve usb adaptoru ile geldi. kucuk sd karti bu adaptore takip usb'ye takiyorum. Cura'dan cikan g-code'u buna yukleyip takiyorum printer'a. Sonra printer'dan dosyayi secip basiyorum.

Baskinin kisasi bile bir saat surdugunden surekli bilgisayardan usb'den calismasi bence saglikli degil. O sebepten ben sahsen hic bakmadim usb kablo ustunden nasil calisir diye.


Yaklasik 2 aydir baski yapiyorum. Gorundugu kadar sipsak bir is degil. Bir suru etken var. Direk basarili print bekleme. Once 20 - 30 baski alisma sureci olarak gor. Ufak tefek parametreler sonucu cok etkiliyor. Her degisik marka ve tip filamentin de huyu baska. Filament degistirince parametrelere de alismak gerek. Araba degistirmek gibi. Her ne kadar gaz fren debriyaj ayni olsa da huyu degisik oluyor.

Hassas gecme parcalarda ozellikle ayarlar onemli. Ornegin ilk baski tabakalari cogunlukla sonraki tabakalardan daha cok yayiliyor. Bu da olmasi gerekenden daha genis bir modele sebep oluyor. buna da fil ayagi diyorlar. Ben cok sorun yasiyordum bu konuda. Sonra modelin altina 0.5 - 1mm kadar pah vererek cozdum. Boylece sisse bile ancak bu pah'i dolduruyor. dis olculer bozulmamis oluyor. Birbirine gecme parcalar icin bu hayati bir onem tasiyor.  Bu TwoTrees bluer'in olcu hassasiyeti kabaca 0.1mm civarinda. Dolayisi ile gecme parcalarda en azindan 0.1mm tolerans vermelisin. Ben cogunlukla 0.15mm tolerans veriyorum ve hassas parcalari yavas basiyorum ( max 50mm/sn ) 

filament isisini artirdikca parcanin saglamligi artarken olcu hassasiyeti azaliyor, isiyi azalttikca hassasiyet artiyor, saglamlik azaliyor.


Kanat konusundaki fikrini sevdim. Bence ne kadar az oynak parca o kadar iyi netice. Kanadin derisinin toplanabilir olmasinin sebebi, kullanmayacagin zamanlar lift olusturmamasi mi?

Eger oyle ise, aslinda bir trim kanadi da ekleyerek derisini toplama ihtiyacini da ortadan kaldirabilirsin aslinda. Kamber acisini ve trim kanadini sifir dereceye ayarlarsan, butun kanat simetrik olacagindan ve hucum kenari ruzgara karsi bakacagindan zaten lift olusturmayacaktir. Deriyi indir kaldir derdi olmaz. Ayrica en bastan deri kanada sabitlenecegi icin gergin yapilabilir ve bu da daha iyi performans alinmasini saglar diye dusunuyorum.



 

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #376 : Aralık 12, 2020, 05:44:12 ÖS »
Fırından taze çıktı. İlk baskı. Prematüre oldu. Yüzde 25de iken tabladan ayrıldı. Kestim.

Kanadın kaburgasının flap kısmı. Ölçüde problem yok. Ama baskı parçalı pütürlü ara sıra etrafta kırıntılar bırakarak başladı. Biraz düzelir gibi oldu. Sonra da ayrıldı.

Ben USB'den download eder bir seferde diye düşünüyordum. Bu parçaya 1 küsur saat dedi slicer ama sanki ikiyi geçecek gibi idi.

gcode dosyasını bluetooth ile telefona attım. orada mSD karta yazdım. Aldım taktım okudu. gördü. bastı.

baskı sıcaklığı 250C. Filament ABG ABS NS166.

Sanırım setup parametreleri ile ilgilidir. tavsiyelerinizi denerim.

evet lift olmasın ve kanat oynamasın diye. belki flapın üst ucunu aileron gibi ayırıp rüzgarı izlemesini sağlayabilirim de, ben kanadı tam simetrik ve sıfır açıya getirsen de, lift olmasa da, kanadın rüzgarı izlemek için bi sağa bi sola dönüp durmasını istemem.

Limanda yanyana demirledin. Senin kanat rüzgar döndükçe dönüp duruyor. Sen olmasan yanındakiler rahatsız olur. ben rahatsız olurum. kanadın genişliği tekne genişliği ile sınırlı kalır. vs. vs.

o nedenle ben kanadı tam solid yapmam, bu yarı soft kanadın da bezini üstünde bırakmam. zaten çıkarılabilsin diye yaptım. inat meselesi değil de rahatsız olurum. öyle bırakıp gidemem. içindeysem de uyuyamam.

Tabii ki katı kanat veya daha gergin kanadın performansı daha yüksek olur (çocukken yaptığımız model uçakların kanadını kağıt kapladıktan sonra hafifçe ıslatırdık. Kuruyunca davul gibi gerilirdi. Eski bez kaplı uçaklarda germek için de patates / nişasta sürerlermiş). Ama oynak olmaması için bir miktar fedakarlığa ve karmaşıklığa razı oluyorum. Durduk yerde niye karmaşık şeyler yapmaya çalışayım.


sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #377 : Aralık 12, 2020, 05:59:36 ÖS »
Estagfurullah abi. Illa vardir tabiki sebeplerin. Benim kafa hep katamaran gittiginden ve kendi dusundugum kanadin katamaran genisligini gecmiyor olusundan dolayi tekne disina tasmasi ve diger insanlari rahatsiz etmesi fikri aklima gelmiyor tabi. Ben de rahatsiz olurum ve istemem zaten. O yunden kesinlikle haklisin.

Abs filament ile ilgili bilgim tecrubem yok. Pla ve petg var bende.  Ancak zeminden ayrilmasi konusunda cok cok cok tecrubem var  :sar kotu cirkin gicik tecrubeler  :gk

Sorunu en son soyle cozdum. Zemine bir cam kestirdim. Baskidan once de ince bir tabaka stick yapistirici suruyorum cama. Pla ve petg 60 - 70 derece zemin isisi ile stick yapistirici ile zemine super yapisiyor. Baskidan sonra da baskinin dibine biraz sprey su puskurtup yarim dakika kadar bekliyorum. Su stick yapistiriciyi cozuyor. sonrasinda elle hafif zorlayinca zeminden kolayca cikiyor.   Cami da bildigin su ve bir firca ile temizliyorum. Stick yapistiricidan eser kalmiyor. Ondan once maske bandi kullaniyordum. 3 baskidan birinde mutlaka baskinin daha ortasina gelmeden zeminden ayriliyordu. Simdi mis gibi oldu.

Pla da petg de 60 - 70 dereceden fazla zemin isisi gerektirmediginden ben normal cam kestirdim. Ancak ABs basacaksan zemin isisi 100 - 110 ayarlaniyor diye biliyorum. Bu durumda normal cam catlayabilir. Temperli cam gerekebilir.

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.317
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #378 : Aralık 12, 2020, 10:43:17 ÖS »
Evet Abg ABS uzmanı olarak ben devam edeyim  :halay

Öncelikle bana sorarsanız cura kullanmayın. Simplfy3d programı benim tecrübelerime ve yaptığımız işe göre cura'dan daha başarılı. Ücret konusu ile ilgili sıkıntıyı çözmeyi google amca çok iyi biliyor.

Eğer simplfy'a geçebilirsen abi sana direk ayar dosyalarınıda atabilirim. Benim ayarlarımla baskılarına başlamış olursun. Yapacağın tek şey 4-5 defa kağıt ile döneceğin tabla kalibrasyonu olur.

Tabla için 4mm ayna + tertemiz bir yüzey ve biraz saç spreyi kullanıyorum. Çok kuvettli bir esinti gelmediği sürece baskıda kalkma olmuyor. Açık bir şekilde basabiliyorum.

Abg beyaz abs filament için 235 derece nozzle  99 derece tabla sıcaklığı benim en beğendiğim,en sağlıklı olan sıcaklık ayarları .

VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #379 : Aralık 13, 2020, 03:35:33 ÖÖ »
Sağol Volkan.

İlk baskıdan az sonra adaşımın tavsiyesi ile tablaya (seninki gibi cam ayna) Stick Glue sürdüm. Çok başarılı oldu. Yani ilk katman çok az bir hata ile başladı. Çok düzgün ilerledi. Aynı yere gelince yine tabladan ayrıldı.

O zaman sorun başka. Tasarım ya da dilimleme hatası değil de parçanın yapısı ile ilgili. Tabii siz parçanın bütününü görüp bilmediğiniz için sorunu da göremiyorsunuz şu an.

Bu, kanadın kaburgasının flap kısmı. O büyük yuvarlak kısım eklem yeri. Kaburganın ana parçasında da onun karşılığı var. O erkek. Araya giriyor. Bu flap dişi. Yani iki parçalı. Arası boş. Gerçi ben yapısal boşluk olmaması için, üçgen içindeki kısımda dairenin yarıçapını 3mm fazla tuttum ama demek o parçanın tutunmasına yetmiyor. Ara boşluğa gelince tutunamaıp tabladan ayrılıyor.

Biraz yan çizgileri kalınlaştırıp biraz da o iç kısımdaki yarıçapı yani dolguyu artırırsam belki tutunmaya devam eder.

Gerisi iyi görünüyor.

Baskı sıcaklığım 250C. Tabla 100C. Akış normal.

Bütün sorunlar yazıcı ile gelen adi filamentte imiş. Heryeri tıkamış. Tekrar temizleyip yeni normal filament kullandım. Şimdi çok daha iyi.


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #380 : Aralık 13, 2020, 01:29:55 ÖS »
Sabah bir baskı daha yaptım. Nazar değmiş. Bir türlü tablaya yapışmıyor.

Yakınımda sıvı latex vardı. bir de onu deneyeyim dedim. Harika. Yalnız çok ince sürmek lazım. yoksa kalın kabuk yapıp engel oluyor. Birkaç damlayı ince ve emici olmayan birşeyle yaymak yetiyor. Isındukça o kendisi daha incelip yayılıyor ve şeffaflaşıyor. çok iyi tutunuyor. iş bitince çekip alıyorsunuz. camdan da ufak ufak yuvarlayarak sorunsuz ayrılıyor.


Bu yapışma sonucu parça tabladan ayrılmadı. Ama bir mantık hatası varmış yine de. Yukarıda bahsettiğim aralıktan sonra gelen ikinci kısım havada kalıyor. Yani yazıcının orada katmanları havaya basması lazım. O da öyle yaptı netekim. Yarısı oldukça tuttu ama tabi sağlamlığını falan konuşmak bile anlamsız.

Tasarım hatası değil ama dilimleme hatası demek lazım danırım. Doğru basabilmek için parçayı armut gibi dikine tutup öyle dilimlemek lazım. Ama ona da benim adaş sağlamlık bakımından karşı çıkacaktır. Yani yatay baskıda "elyaf" daha uzun ve boyuna. Öyle dikine basarsam elyaf enine ve daha kısa olacak. ve daha kırılgan olacak.

Neyse ben yine tasarımı değiştirip tam erkek tam dişi yapmayayım da parçaları, yarım erkek yarım dişi bir yapı ile idare edeyim.

Havaya basılan katmanı koparıp attıktan sonra kalan parça şöyle birşey oldu.

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.317
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #381 : Aralık 13, 2020, 03:51:52 ÖS »
Abi o şekilde basabilir ve araya destek atabilirsin.
Havaya basmaması için alttaki parçayı bitirdikten sonra daha az filament harcayarak üstteki parçayı destekleyecek destekler atıyor sonra 2.kısım havada kalmamış,destekler üzerine yazdırılmış oluyor.

Cura'da da bu şekilde destek/support bölümü vardır. Simplfy'da istediğin yere istediğin doğrultuda,yoğunlukta destek ayarlayabiliyorsun.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #382 : Aralık 13, 2020, 04:03:45 ÖS »
Ben "dışarıdan destek" atmayı düşünmüş ve hazırlık yapmıştım. Toplam kalınlık 10 mm. Boşluk 2.5 7.5 arasında 5mm. Ben dışarıda 5mm kalınlığında ve o daire çapında birşey hazırladım. z = 7.5 olunca PAUSE edip parçayı oraya yapıştıracaktım. ya ben yanlış yazmışım ya bir yerde yanlış var. makina 7.25 de üst katı basmaya başladı. ben de kalakaldım.

bir bakayım curaya destek atmak nasıl oluyormuş. tam şimdi bitirmiştim eklem yapısını değiştirmeyi. Dediğini yapabiliyorsam tekrar geri dönerim.

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #383 : Aralık 13, 2020, 05:30:48 ÖS »
Abi herseyden once, zemine basan kisim oldukca az.  Plastik bazen fazla eridiginde yada bazla geldiginde vs pot ve cikinti yapiyor. kafa da gezerken bu pot'a carparsa parcayi ittirebiliyor. normalde kafa sicak oldugundan potu biraz zorlayinca eritip gecebilir. ama bunun icin de parcanin tutunmasi sart. Ancak senin parcanin tutunabilecek bir footprint'i yok.

Zeminden ayrilma durumunun cozumu basit. Cura'da buildplate adhesion bolumu var. Buradan Adhesion type'i brim sec. 5mm kadar bir brim ayarla. Bu ekstra tutunacak bir etek atiyor modelin etrafina. Boylece tutunma yuzeyi epey genislemis olacak ve zeminden kolay kolay atmayacaktir. Sonradan da bu etegi temizlemesi zor olmuyor. Bu brim ayrica parcanin carpilmasini da oldukca engelliyor. Yani ben artik her baskida kullaniyorum. Cok az malzeme israfina ragmen, bastigin parcanin cop olmayacagini neredeyse garantilediginden aslinda epeyce karli bir yontem. Yani mutlaka brim ekle derim.

4 - 5 mm kadar mesafelere havada baski yapmak cok zor degil. Ancak 5mm'den sonra filan isler cok cirkinlesiyor. Support kullanmak veya parcayi ona gore tasarlamak gerek.

Bu kaburgayi dikine basarsan yine zemine tutunacak yuzeyi acayip az olacak ve yine tutunma sorunu yasayacaksin.  Ve evet haklisin. Ayni agirliga cok daha dayaniksiz malzeme elde edeceksin  :halay

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 651
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #384 : Aralık 13, 2020, 05:36:55 ÖS »
Ben "dışarıdan destek" atmayı düşünmüş ve hazırlık yapmıştım. Toplam kalınlık 10 mm. Boşluk 2.5 7.5 arasında 5mm. Ben dışarıda 5mm kalınlığında ve o daire çapında birşey hazırladım. z = 7.5 olunca PAUSE edip parçayı oraya yapıştıracaktım. ya ben yanlış yazmışım ya bir yerde yanlış var. makina 7.25 de üst katı basmaya başladı. ben de kalakaldım.

bir bakayım curaya destek atmak nasıl oluyormuş. tam şimdi bitirmiştim eklem yapısını değiştirmeyi. Dediğini yapabiliyorsam tekrar geri dönerim.

Simplify3d nasil yapiyordur bilemiyorum. Cura modeli verdigin layer kalinligi kadar asagidan yukari dilimliyor. Bu bakimdan ustten baktiginda duz olan yuzeyler en ust tabakada degilse layer kalinligina gore az asagida veya az yukarida olabilme ihtimali var sanirim ( emin degilim ).

Onun disinda ben 10 defa filan pause denedim. Pause'tan sonra mutlaka devam ettigi yerde bir layer kadar sorunlu alan oluyor. O sebeple pause yapmiyorum artik. Disardan senin elle support eklemen cok ise yarar mi bilemiyorum. En iyisi yazilim icindeki Supportlardan kullanmak bence.

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.317
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #385 : Aralık 13, 2020, 06:19:18 ÖS »
Ürettiğim cam cleat'lar için bastığım bir parça. Burada kadir binin bahsettiği etek denilen bölüm ile destek bölümlerini çok rahat görebilirsin.

Etek parçanın bir bölümünün kalkmasına tamamen engel oluyor. Aynen tutunma alanı daha fazla genişlediği için.

Bu parçanın da iç kısmında havada kalan bir bölüm var ama destekler ile hiç bir problem olmadan yazılabiliyor.



VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #386 : Aralık 13, 2020, 08:53:13 ÖS »
Eteği anladım, tamam. Duruma göre, gerçekten tabanda değen kısım azsa yararlı bir şey. Kullanırım.

Desteği de anladığımı sanıyordum ama son resimde, sanırım alttan çekim, labirent gibi görünen şeyler destek ise: onlar orada kalıcı mı? benim orası boş kalması lazım. ben geçici ince bacaklar gibi düşünmüştüm....

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.317
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #387 : Aralık 13, 2020, 09:09:09 ÖS »
Eteği anladım, tamam. Duruma göre, gerçekten tabanda değen kısım azsa yararlı bir şey. Kullanırım.

Desteği de anladığımı sanıyordum ama son resimde, sanırım alttan çekim, labirent gibi görünen şeyler destek ise: onlar orada kalıcı mı? benim orası boş kalması lazım. ben geçici ince bacaklar gibi düşünmüştüm....

Destekler parça soğuduktan sonra çok kolay bir şekilde ordan çıkarılabiliyor. Destek ile parçanın ana kısmına program çok azda olsa boşluk bırakıyor. Parça soğuyunca elle bile kolayca çıkarılıyor destekler.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #388 : Aralık 14, 2020, 10:23:31 ÖÖ »
Cura ve IdeaMaker farklı şeyler mi? Bende Raise3D IdeaMaker kurulu.

Orada support kısmını gördüm. Çok kolaymış. Bir tıkla ekliyor. Detay vardır mutlaka ama, başlaması kolay en azından. O tamam.

Bu Brim / Skirt seçeneğini göremedim. O nerededir?

Volkan sen ABS için hangi Template i kullanıyorsun. Ya da bana kullandığını gönderebilir misin? Herhalde o yeterli olur değil mi genel ayarlar için.

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 926
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Şişme Katamaran Projesi
« Yanıtla #389 : Aralık 14, 2020, 10:29:14 ÖÖ »
Pardon. Buldum brim/skirt seçeneğini. çok iyi saklamışlar.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
36 Yanıt
28793 Gösterim
Son İleti Temmuz 20, 2017, 12:50:32 ÖS
Gönderen: sessizsakin
401 Yanıt
161007 Gösterim
Son İleti Ocak 13, 2016, 11:20:58 ÖÖ
Gönderen: huseyinyurt41
11 Yanıt
9322 Gösterim
Son İleti Ağustos 02, 2014, 05:34:56 ÖS
Gönderen: cenkguney
3 Yanıt
6832 Gösterim
Son İleti Ekim 29, 2014, 11:44:48 ÖS
Gönderen: murat alemdar
4 Yanıt
3562 Gösterim
Son İleti Ocak 22, 2017, 02:19:15 ÖÖ
Gönderen: Xxx
6 Yanıt
6035 Gösterim
Son İleti Ocak 28, 2017, 01:49:31 ÖS
Gönderen: ümit gökay
2 Yanıt
6171 Gösterim
Son İleti Eylül 15, 2017, 12:03:40 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
2 Yanıt
3717 Gösterim
Son İleti Ekim 02, 2017, 11:01:11 ÖÖ
Gönderen: msceylan
10 Yanıt
6509 Gösterim
Son İleti Kasım 17, 2017, 01:37:46 ÖÖ
Gönderen: sessizsakin