Acaba aslında burada ahşabın MARIN olup olmamasının bir anlamı kalmış olmuyor denmek istenmiş olabilir mi? Epoksi ile çift taraflı iyice doyurduğumuzda ve aslında sızdırmazlık sağlayacak kadar (hava su almayacak şekilde) elyaf + epoksi yapınca biz zaten bir tür marine etmiş oluyoruz malzemeyi.
Onu bilemedim tabi. Zaten guzel ulkemizde "marin" diye satilan kontraplaklarin ne kadar marin oldugu da supheli. Marin deyince en azindan yuzeyinde hic budak olmamali. Ara katmanlarinda hic yada cok az budakli agac kullanilmis olmali. Ara katmanlarda hic bosluk olmamali vs. Yapistiricisi da malum....
Yapıştırdık. Tabii dikişleri söktük. dikiş deliklerini kapattık. Şerit elyaf ve epoksi ile güçlendirdik.
İkinci kat kontrplağın delikleri var ama birinci katınkiler kapandı. İkinci katın tutunacağı yer yok.
Yapisal elemanlarda malzeme kesitinin orta bolumleri genelde cok az is yapar. Bu sebeple aralara guclendirmek icin elyaf atmanin yapiya bir faydasi pek olmaz.
Iki kontraplak arasina da elyaf kaplamak sadece agirlik yapacaktir. Yine bu elyaf herhangi bir yuk tartmaz. O elyafa kadar butun yuku kontraplaklar tartar.
Eger iki kontraplagi lamine ederek ilerlemek istersen yeterince dolgulu epoksi ile yapistirman lazim. Profesyonel sartlarda yapilsa belki. Ama amator sartlarda icteki ve distaki kontraplak asla birbirine sifir oturmayacak. arada onemli bosluklar kalacak. Dolgunun buralari doldurdugundan emin olmak lazim.
Simdi baktim. 6mm hus kontrpalak m2'si kabaca 3.9kg. 8mm kavak kontraplak ise 3.6kg. Tekne govdesi 20m2 olsa ancak 6kg tasarruf edebiliyorsun.
Benim kanaatim hus kontraplagi cnc de kestirip, tek kat dik yapistir yapip 2 - 3 haftada son kat zimpara macun asamasina getirmek son derece cazip
